10.03.2022Matkalla

Helanderin matkassa: Opastettu kierros ja illallinen Pokrovan luostarissa 4.5.22

Opastettu kierros ja illallinen Pokrovan luostarissa

POKROVAN luostari tai oikeammin Pokrovan ortodoksinen Veljestö toimii Kirkkonummen Jorvaksessa, 1910 -luvulta peräisin olevassa kaksikerroksisessa hirsitalossa. Pokrovan kaunis päärakennus Villa Dannebrog kuului aikoinaan kauppaneuvos, Hangon keksin taustalla vaikuttaneelle, Hemming Elfvingille (s.1887 – k.1965). Pokrovan Veljestön muodostavat ortodoksimunkit isä Hariton ja isä Foma.

Pääsiäinen on ortodokseille vuoden tärkein juhla. Pääsiäisaikaa vietetään kaikkiaan 40 päivää ja koko sen ajan niin luostarin päärakennus kuin kirkkokin on koristeltu juhla-asuun. Pöydillä on runsaita kukka-asetelmia ja ruokasalin katosta roikkuu sadoittain koristeellisia pääsiäismunia. Mehiläisvahasta valmistetut pienet kynttilät eli tuohukset tuovat kirkkoon oman tuoksunsa.

–Pöydillä on runsaita kukka-asetelmia ja ruokasalin katosta roikkuu sadoittain koristeellisia pääsiäismunia. Mehiläisvahasta valmistetut pienet kynttilät eli tuohukset tuovat kirkkoon oman tuoksunsa.

Opastettu kierros ja illallinen Pokrovan luostarissa

Kirkon seinämää koristaa kaunis mosaiikkiteos.

Pokrovan luostari sai alkunsa vuonna 1995

Pokrovan luostarin katsotaan saaneen alkunsa vuonna 1995, jolloin isä Hariton sai silloiselta Suomen ortodoksiselta johtajalta KP. Arkkipiispa Johannekselta virallisen siunauksen yksityisen luostarihankkeen aloittamiseksi. Seuraavan vuonna allekirjoitettiin kauppakirjat Villa Dannebrog -nimisen tilan ostamiseksi Kirkkonummen kunnan kanssa. Seurakuntalaiset ja lukuisat talkoolaiset alkoivat kunnostaa tilan rakennuksia ja vanha talli muutettiin pikkuhiljaa luostarin kirkoksi.

Kirkon ikonostaasin maalausurakkaan osallistui lopulta 20 henkilöä, joiden joukossa oli muun muassa Pietarin taideakatemian ja Pietarin hengellisen akatemian ikonimaalauksen opettajia sekä oppilaita. Työ saatiin valmiiksi vuonna 2000 ja kirkko vihittiin käyttöön seuraavana vuonna.

Ennen ikonostaasin valmistumista kirkon Pyhä pöytä rakennettiin papiston toimesta ja pyhäinjäännökset asetettiin sen sisään. Alttaripöytä pestiin viinillä ja ruusuvedellä ja kirkko voideltiin pyhällä mirhalla sekä vihmottiin pyhällä vedellä.

Pokrovan kirkko ja luostari ovat avoinna yleisölle vain opastettujen kierrosten sekä jumalanpalvelusten aikana.

Opastettu kierros ja illallinen Pokrovan luostarissa, ke 4.5. klo 16.00–20.00.

Pokrovan kirkko on avoinna yleisölle jumalanpalvelusten aikaan mutta muuten luostarialueeseen pääsee tutustumaan vain opastettujen ryhmien mukana. Aarrematkat ja Helander järjestävät retken Pokrovaan keskiviikkona 4.5., jolloin luostari komeilee vielä pääsiäisajan koristukissaan.

 

Opastettu kierros ja illallinen Pokrovan luostarissa 4.5.22 klo 16.00–20.00. Saapuminen joko omatoimisesti tai bussikuljetuksella.  

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.