05.05.2023Huutokaupat

Mid-century modern: 4 vinkkiä keräilyharrastuksen aloittamiseen

Mid-Century Modern: 4 vinkkiä keräilyharrastuksen aloittamiseen

1900-luvun puolivälin muotoilu eli ns. mid-century modern (MCM) on loistava keräilykohde, sillä 1940–1970-luku on historiallisesti merkittävä aikakausi ja aikakauden muotoilusta löytyy hyvin tietoa. Lisäksi uusia designesineitä tunnistetaan yhä lisää tänäkin päivänä. Mitä seikkoja sitten kannattaa ottaa huomioon omaa kokoelmaa rakentaessa? Kokosimme vinkit aloittelevalle keräilijälle!

Seinäreliefi, Rut Bryk, Arabia, 1950-luvun loppu tai 1960-luvun alku.

Reliefi keramiikkaa, Rut Bryk, Arabia. 19501960-luku.

Mitä on mid-century modern ja miten muotoilusuuntaus syntyi?

Mid-century modernilla viitataan laajasti 1900-luvun puolivälin arkkitehtuurin, huonekalu– ja tuotesuunnittelun aikakauteen.

1900-luvun puolivälin aikakausi oli täynnä toivoa ja unelmia. Toisen maailmansodan jättämän kaaoksen jälkeen edessä oli jälleenrakentaminen, mikä itsessään tarjosi mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä. Maailma oli avoin uusille ideoille ja luovuuden annettiin kukkia. 

Innovaatioita vauhdittivat kuitenkin erityisesti Yhdysvaltojen Euroopalle tarjoama jälleenrakennusohjelma, sekä amerikkalaisten ostovoima, joka sodistakin huolimatta pysyi vahvana. Syntyi aivan uudenlainen kysyntä tuotteille ja palveluille, johon luovien alojen suunnittelijat olivat valmiita vastaamaan. 

Mid-century modernia kuvaavin termi on uraauurtavuus. Se syntyi tarpeesta vastata uuteen kulutusmyönteiseen kulttuuriin, elämäntyyliin ja identiteettiin. Aikakausi määritteli myös vahvasti sen, miltä muotoilu tänä päivänä näyttää.  

1. Osta sitä, mikä miellyttää omaa silmää

Saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta kannattaa satsata esineeseen, joka tuottaa sinulle iloa pitkään. Jos et tunne aidosti vetoa esineeseen, ei ole merkitystä, vaikka sillä olisi nimekäs suunnittelija, tai vaikka kyse olisi muuten arvokkaasta ja halutusta esineestä. Harjaannuta silmääsi, tutustu materiaaleihin ja opi, millainen tyyli miellyttää sinua. Näin tulet tekemään harkitumpia ja parempia ostopäätöksiä.

2. Kysy neuvoa asiantuntijoilta

Hyödynnä sitä valtavaa tietopankkia, mikä esimerkiksi museoilla, säätiöillä ja huutokauppakamareilla on. Huutokauppojen asiantuntijoiden käsien läpi kulkee vuosittain tuhansia esineitä, ja heille on kerääntynyt valtava määrä tietoa esineiden ominaisuuksista, yksityiskohdista ja eri aikakausista. Huutokaupoilla saattaa myös olla tietoa esineen provenienssista, eli omistushistoriasta.

Kysy siis rohkeasti neuvoa suunnittelijoihin, aikakauteen tai tyylilajiin perehtyneiltä experteiltä. Helanderinkin asiantuntijoilla on jokaisella oma osaamisalueensa, josta he mielellään jakavat vinkkejä!

 

1900-luvun puolivälin valaisin, Itsu.

1900-luvun puolivälin kattovalaisin messinkiä, Itsu.

3. Vältä väärennökset

Vaikka käytetyn tavaran markkinoilla onkin nykyään runsaasti tarjontaa ja aitoja mid-century modern esineitä voi löytää niin internetin kauppa-alustoilta kuin kirpputoreilta, aloittelevan keräilijän kannattaa suunnata ostoksille asiantuntevan ja luotettavan palveluntarjoajan luo. Markkinoilla voi nimittäin olla liikkeellä myös aikakautta jäljitteleviä esineitä, sekä suoria kopioita klassikkohuonekaluista.

Huutokaupat tutkivat ja varmistavat esineiden aitouden, tarvittaessa käyttäen myös ulkopuolista asiantuntija-apua. Huutokaupassa myyntiin luetteloidusta esineestä saat myös lisätietoja, kuten valmistusvuoden- tai aikakauden, kuntoluokituksen sekä tietysti mahdollisuuden tutustua esineeseen paikan päällä ennen ostopäätöstä.

4. Älä säikähdä patinaa

Modernistiset suunnittelijat loivat uutta pyrkimyksenään tuoda design jokaisen ulottuville. Tärkeintä ei ollut ylelliset materiaalit tai viimeiseen asti hiottu käsityö – sen sijaan esineitä valmistettiin usein massatuotantona. Tästä syystä mid-century modernin muotoilun laatu onkin pääasiassa yhtä kuin esineen kunto. Mid-century modern on vielä sen verran tuore muotoilun aikakausi, että valinnanvaraa on paljon ja esineitä voi löytää hyvässä alkuperäiskunnossa.

Helanderin intendentti Aki Syrjäläinen on erikoistunut 1900-luvun puolivälin muotoiluun. Hän on huomannut, että Suomessa metsästetään usein juuri alkuperäiskuntoisia huonekaluja. Syrjäläisen mukaan Aasiassa, esimerkiksi Japanissa, sen sijaan kiinnostaa hyvinkin patinoituneet ja elämää nähneet huonekalut tietyiltä suomalaisilta suunnittelijoilta, kuten Alvar Aallolta.

– Toisinaan vaikuttaa siltä, että mitä patinoituneempi Aallon jakkara, sitä halutumpi se on aasialaisten ostajiemme silmissä, Syrjäläinen jatkaa.

Patina on viehättävää ja kertoo eletystä elämästä, sitä ei kannata säikähtää!

Tuoli, Maija Heikinheimo, Artek, 1900-luvun puoliväli.

Tuoli, Maija Heikinheimo, Artek. Kuva: Aki Syrjäläinen / Huutokauppa Helander

Mid-Century Modern -kampanja 14.4.-12.5.2023. Eero Saarinen, Tulppaanituoli

Mid-Century Modern -kampanja 14.4.–12.5.2023

Haluatko myydä aarteesi eteenpäin? Etsimme nyt tuleviin design-teemaisiin huutokauppoihimme ns. mid-century modern eli 1940–1970-luvun kotimaista ja pohjoismaista muotoilua. Nyt voit myydä aikakauden esineitä alennetulla provisiolla, sillä perimme 14.4.–12.5.2023 välisenä aikana jätetyistä esineistä vain 10% myyjän provision ja 10 euron suuruisen käsittelymaksun!

Lue lisää…

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.