22.10.2018

Valkoiset purjeet: merellistä esineistöä marraskuun 2018 Kuukausihuutokaupassa

 Koordinaatit

Helanderin marraskuun Kuukausihuutokauppaan on tulossa tarjolle kiinnostavaa esineistöä merihistorian ystäville. Valkoiset purjeet ja tervan tuoksu ovat edustettuina niin itse aluksissa kuin tunnelmallisissa maalauksissakin – onpa myynnissä jopa itse RMS Titanic.

 

 

Valtamerien konkari

 

Fregatti Suomen Joutsen rakennettiin Ranskassa 1800–1900-lukujen vaihteessa. Se toimi rahtilaivana lähes kolme vuosikymmentä, kunnes pääsi Suomen laivaston koululaivaksi vuonna 1930. Suomen lipun alla se teki useita pitkiä valtameripurjehduksia ja puski koneidensa avulla läpi myös Panaman kanavasta. Sota-aikana se sai uusia tehtäviä osallistuen esimerkiksi miinanraivaustyöhön.

Nykyään Aurajoessa museoituna lepäävä Suomen Joutsen on majesteetillinen osa Turun kaupunkikuvaa. Myös pienoismalli levitettyine raakapurjeineen on uljas näky.  

Suomen Joutsen

Suomen Joutsenen pienoismalli myydään Helanderin marraskuun Kuukausihuutokaupassa kohdenumerolla 249.

 

 

Kahden miljoonan merimailin taittaja

 

Kuunariparkki J. S. Elcano on rakennettu Cadizissa Espanjan nyky-armadan koululaivaksi. Uljaan pienoismallin jalustaan on kiinntetty espanjankielinen laatta, jossa kerrotaan aluksen tekemästä 3600 merimailin matkasta vuonna 1964. Kaikkiaan J. S. Elcano on tiettävästi purjehtinut ennätykselliset 2 miljoonaa merimailia (noin 3,7 miljoonaa kilometriä).

Aluksen nimi on peräisin vuonna 1476 syntyneeltä Juan Sebastián Elcanolta. Hän oli koko maailman ensimmäisenä kiertänyt purjehtija, mutta nimi on jäänyt retkikunnan johtajan, kesken matkan menehtyneen Fernão de Magalhãesin varjoon.

 J. S. Elcano

J. S. Elcanon pienoismalli myydään Helanderin marraskuun Kuukausihuutokaupassa kohdenumerolla 248.

 

 

Maailmanhistorian kuuluisin alus

 

Postihöyrylaiva Titanic rakennettiin Belfastissa yhdessä sisaraluksensa Olympicin kanssa. Titanic höyrysi Southamptonin satamasta neitsytmatkalleen kohti New Yorkia 10. huhtikuuta vuonna 1912 suurten juhlallisuuksien saattelemana. Viisi päivää myöhemmin alus törmäsi jäävuoreen ja vei mukanaan yli 1500 ihmistä jäisen Pohjois-Atlantin aaltoihin.

Tämä pienoismalli on 268 metriä esikuvaansa lyhyempi, mutta sen vaikuttavuus ja karisma ovat tallella. Kiinassa rakennetaan parhaillaan hieman suurempaa Titanicin kopiota: täysimittaisen aluksen on valmistuttuaan määrä liikennöidä esikuvansa reitillä.

Titanic

RMS Titanicin pienoismalli myydään Helanderin marraskuun Kuukausihuutokaupassa kohdenumerolla 250.

 

 

Pensseli merimiesarkussa

 

Berliiniläissyntyinen merimies Adolf Bock (1890–1968) maalasi itselleen rakkainta aihetta lähes kuuden vuosikymmenen ajan. Saksan keisarillisessa laivastossa palvellessaan hän pääsi tekemään kuvitustöitä itsensä keisari Vilhelm II:n toimeksiannosta. Tässä pastellityössä kuvattua komeaa purtta Bock ei ole nimennyt, joten ei ole tiedossa, onko kyseessä jokin todella olemassa ollut alus vai onko kyseessä taiteilijan oma, sommittelussaan täydellisyyttä tavoitteleva mielikuva.

Adolf Bock

Adolf Bockin merimaisema myydään Helanderin marraskuun Kuukausihuutokaupassa kohdenumerolla 254.

 

 

Meren monet kasvot

 

Helsinkiläisen taidemaalari Oscar Kleinehin (1846–1919) töissä maisemat avautuvat milloin laivoja runtelevina myrskyisinä ulappoina, milloin aurinkoisina ja tyyninä saaristonäkyminä. Kleinehin merellistä Helsinkiä kuvaavia töitä on esillä esimerkiksi Mäntyniemessä ja Helsingin kaupungintalolla. Myös Kansallisgallerian kokoelmissa hänen luonnoksensa, piirroksensa ja öljyvärityönsä ovat hyvin edustettuina.

Tässä teoksessa Kleineh on vanginnut aaltojen kuohun pienen, sileäksi hioutuneen luodon ympärillä. Horisontissa etääntyvä laiva jättää katsojan kahden kesken luonnon kanssa.

 

Kleineh

Oscar Kleinehin merimaisema myydään Helanderin marraskuun Kuukausihuutokaupassa numerolla 326.

 

 

Vene rannalla

 

Miten monella tavalla voikaan suojaisella rannalla omistajaansa odottelevan veneen kuvata? Helanderin marraskuun Kuukausihuutokaupassa on esillä monta edustavaa esimerkkiä. Vene mahdollistaa liikkumisen vesillä, joten se symboloi toimeentuloa, turvaa, mahdollisuuksia ja jatkuvuutta, ja täten ansaitsee paikkansa taiteen kuolemattomien, ajattomien aiheiden joukossa. 

 

Vene: HervoVene: Heickell

 

Vene: AnnalaVene: Sjöström 

Väinö Hervon teos myydään Helanderin marraskuun Kuukausihuutokaupassa kohdenumerolla 263, Arthur Heickellin numerolla 264, Matti Annalan numerolla 265 ja Ina Sjöströmin numerolla 328.

 

 

Loistolyhty

 

Helanderin marraskuun Kuukausihuutokaupan luettelo julkaistaan sivuillamme maanantaina 29.10. klo 10.00. Ennakko- ja puhelintarjousten jättö avautuu luettelon julkaisun yhteydessä ja päättyy tuntia ennen huutokaupan alkua.

Huutokaupan näyttö järjestetään perjantaina 2.11. klo 12.00–19.00 ja huutokauppapäivänä lauantaina 3.11.2018 klo 10.00–11.00. 

Huutokauppa alkaa lauantaina 3.11.2018 klo 11.00.

Navigoi osoiteeseen Hernepellonkuja 8–10, 00560 Helsinki (60°13’22.8″N 24°59’33.8″E).

 

Tervetuloa!

 

{{cta(’70ff5bde-6276-483b-af40-435e20edad5a’)}}

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.