02.02.2022Matkalla

Antiikkiasiantuntija Tuija Peltomaan vinkit Tukholman antiikkimessuille

Teksti: Antti Haukkamaa, Aarrematkat

Tukholman antiikkimessut ovat pohjoismaiden suurin antiikkiin keskittyvä tapahtuma. Kuva: Antikmässan

Älvsjön antiikkimessut Tukholmassa on Tuija Peltomaalle runsaudensarvi, jossa hän saa aavistuksen antiikin ja keräilyn tulevista trendeistä. Peltomaa on toiminut Huutokauppa Helanderin ja Aarrematkojen Tukholman antiikkimessujen asiantuntijana, ja nyt hän antaa parhaat vinkkinsä messuille.


 

TUIJA PELTOMAA on taidehistorioitsija, luennoitsija, opettaja, vapaa kirjoittaja, useista kirjoistaan tuttu ja tv:ssäkin nähty taiteen, antiikin ja designin monitoimija ja osaaja, jolla on pitkä kokemus antiikin- ja taiteen asiantuntijatehtävistä. Juuri nyt hän puuhaa Albert Edelfeltin ateljeemuseon uudessa Villa Albert -näyttelytilassa, Porvoossa kesällä 2022 käynnistyvää iltatilaisuuksien sarjaa ja hoivaa 120-vuotiaasta kaktuksesta ottamiaan pistokkaita. Älvsjö on Peltomaalle myös varaslähtö kevääseen. Osastojen kukka-asetelmat väreineen ja tuoksuineen antavat vauhtia tulevan kesän terassi- ja puutarhasuunnitelmille.

 

 

Tuija Peltomaa, antiikkiasiantuntija

Tuija Peltomaa on suomalaisten tuntema antiikkiasiantuntija. Kuva: Tuija Peltomaan koti-albumi

 

Tukholman antiikkimessuilla on tavaraa laidasta laitaan

 

Peltomaa kehuu Tukholman antiikkimessujen tarjontaa.

–Monet kauppiaat ovat ottaneet mukaansa tavaraa laidasta laitaan. Se houkuttelee pysähtymään, tutkimaan osastot tarkkaan ja jättää löytämisen riemun ostajalle. Suomen antiikkitapahtumissa näen usein turhan riisuttua esillepanoa. Jos kauppias on valikoinut tavarat tarkkaan jo ennalta, valtaosan pöydästä täyttävät juuri sen hetken hittituotteet. Aurinkopulloja voi olla esimerkiksi siistissä rivissä kymmenittäin”, pohtii Peltomaa.

 

–”Se houkuttelee pysähtymään, tutkimaan osastot tarkkaan ja jättää löytämisen riemun ostajalle.”

 

Hän kehuu myös Älvsjön oheisohjelmaa. Puhujalava vieraineen on todellinen Ruotsin antiikkimaailman kuka kukin on -katsaus sekä tietolaari. Pienoisnäyttelyistä saa aina ahaa-elämyksiä siitä, mitä kaikkea maan ja taivaan välillä keräilijät harrastavat ja miten monella tavalla eri aikakausien esineitä voi yhdistellä.

 

Tukholman antiikkimessut järjestetään joka kevät. Kuva: Antikmässan

 

Mitä messuilta löytyy vuonna 2022?

 

Peltomaa kertoo, että juuri nyt hänen sydämensä sykkii 1920-1930-luvuille. Art deco ja Swedish Grace -tyylistä esineistöä löytyykin Älvsjöstä enemmän kuin Suomesta.

 

–Oppimismielessä pysähdyn tutkimaan barokkihopeaa, kiinalaista antiikkia ja koruja empireajasta taaksepäin. Yleensä keskityn fiilistelemään, enkä etsi jotain tiettyä esineistöä. Mukaan tarttuu aina vähintään alan kirjallisuutta ja lehtiä. Tulevalla matkalla aion katsella kukkaruukkujen valikoimaa. Harmittaa, jos korona-ajan myötä lisääntynyt kotoilu on nostanut niiden hintatasoa. Unelmieni täyttymys olisi jokin kukkarolle sopia italialaisen Fornasettin esine, kertoo Peltomaa.

 

–Parhaita löytöjäni on vuosia sitten alahyllyltä ruotsalaisten keramiikkaesineiden keskeltä bongaamani Michael Schilkinin pikkuveistos ja Tuomas von Boehmin signeerattu ja numeroitu grafiikanlehti. Se oli ainoa suomalaisen taitelijan työ lattialla toisiinsa nojaavien taulujen pinossa. Pikkurahalla tehty hankinta puhkesi kotona kukkaan uudessa kehyskartongissa ja kehyksessä.

 

–”Pikkurahalla tehty hankinta puhkesi kotona kukkaan uudessa kehyskartongissa ja kehyksessä.”

 

Peltomaa kehottaa messukävijöitä kurkistamaan myös osastojen alahyllyille sekä lattiatasoon, josta saattaa tehdä yllättäviäkin löytöjä. Kuva: Tuija Peltomaan koti-albumi

Suomalaistakin tavaraa on tarjolla

 

Suomalaista tavaraa löytyy Älvsjöstä aina, joskin designbuumin myötä valikoimasta on tullut kovin lasi- ja keramiikkapainotteinen. Moderneja huonekaluja näkyy jonkun verran, kun taas valaisimet ovat pääosin ruotsalaisia.

 

–Osa niistä muistuttaa kotoisia lamppujamme ja silloin hintalappu saattaa olla houkutteleva. Designkorujakin löytyy, mutta hinnat vaihtelevat sen mukaan, ovatko ne esillä hienoimmissa vitriineissä vai vanhan tavaran joukossa, Peltomaa neuvoo.

 

Tukholman antiikkimessujen kauppiaat ovat hintatietoisia, mutta ylilyöntejä ei juurikaan näe. Suomalaisen tavaran hintataso on tiedossa, joten halpoja löytöjä on vaikea tehdä.

 

–Esimerkiksi saman astiaston hinta voi olla Arabian leimoilla korkeampi kuin Röstrandin valmistamana. Jos haussa on jotakin tämän hetken keräilytrendien ulkopuolelta, mahdollisuus hyviin hankintoihin kasvaa heti.

 

–”Jos haussa on jotakin tämän hetken keräilytrendien ulkopuolelta, mahdollisuus hyviin hankintoihin kasvaa heti.”

 

Lopuksi Peltomaa kehuu antiikkimatkojen hyvää tunnelmaa.

 

–Näillä antiikkimatkoilla reissujen suola on ihmiset, joita en muualla ehkä ikinä tapaisi – ja vanhat tutut, joiden kanssa näistä matkoista on tullut jo yhteinen perinne. Matkoilla on hyvä henki ja joukkoon on helppo liittyä mukaan, kun yhteisestä kiinnostuksesta vanhoja tavaroita kohtaan löytyy aina jutun juurta. Paluumatkan yhteisessä tilaisuudessa minulle ei ole tärkeintä se, kenen ostos on arvokkain. Hienointa on nähdä kaikki ne moninaiset esineet, joita tämä porukka löytää, Peltomaa kuvailee

 

Huutokauppa Helander ja Aarrematkat järjestävät 2022 Älvsjön antiikkimesuille kaksi matkaa. Ensimmäisellä matkalla 18.–20.5. ollaan messuilla avajaispäivänä torstaina ja toisella viikonlopun matkalla 20.–22.5. ollaan perillä messuilla lauantaina. Taidehistorioitsija Tuija Peltomaa on mukana asiantuntijana viikonloppumatkalla.

 

Lue lisää matkasta sekä sen ohjelmasta ja ilmoittaudu mukaan täältä!

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.