08.11.2016

Teatterineuvos Hilkka Kinnusen Amerikan muotikokoelma huutokaupataan kulttuurikeskuksen tukemiseksi.


Teatterineuvos Hilkka Kinnusen Amerikan muotikokoelma huutokaupataan Koskenmaan Kartanon Kulttuurikeskuksen toiminnan tukemiseksi, tulevana viikonloppuna. Musiikkiteatterin uranuurtaja ja elävä legenda saapuu myös Helanderin näyttöpäiville ja on yleisön tavattavissa torstaina klo 13:00.

 

DSC02859-551719-edited.jpg

Teatterineuvos Kinnunen on paitsi dame ja paronitar, myös Suomen tunnetuin operettidiiva, joka perusti aikoinaan Operettiteatterin vuonna 1959. Kinnunen on tehnyt pitkän uran ohjaajana, laulajana ja näyttelijänä. 

Ja nyt meillä on suuri kunnia huutokaupata (Marraskuun kuukausihuutokauppa 12. – 13.11.2016) teatterineuvos Hilkka Kinnusen yksityisen Amerikan muotikokoelman helmiä, Koskenmaan Kartanon Kulttuurikeskuksen toiminnan tukemiseksi. Tulevana lauantaina ja sunnuntaina pidettävän huutokaupan aikana myydään mm. upeita paljettihameita, opereteissa käytettyjä iltapukuja, huiman korkeita korkokenkiä sekä muhkeita turkiksia. 

Voit tavata säteilevän primadonnan, teatterineuvos Hilkka Kinnusen Helanderin näyttöpäivillä torstaina 10.11.2016 klo 13:00 eteenpäin.


DSC02514-244365-edited.jpg C06K3875-310501-edited.jpg

Tulevana viikonloppuna (12.-13.11.) huutokaupattavaan teatterineuvos Hilkka Kinnusen Amerikan muotikokoelmaan kuuluu niin näyttäviä paljettihameita, huiman korkuisia kenkiä kuin iltapukujakin.


Teatterineuvos Hilkka Kinnunen muistetaan erityisesti Operettiteatterin perustajana ja johtajana. Vuonna 1959 perustettu teatteri toimi kolmenkymmenkuuden vuoden ajan, talvisin Kulttuuritalolla ja kesäisin Soutustadionilla. 

Jo viisivuotiaana Viipurin Kaupunginteatterin tunnetun balettimestarin Kaarlo Erosen johdolla tanssiopinnot aloittanut Kinnunen peri kauniin lauluäänensä äidiltään. Viulunsoiton hän aloitti Boris Sirpon johtamassa Viipurin musiikkiopistossa kuusivuotiaana. Kinnusen isoisä oli Lauritsalan teatterin puuhamies, joka piti pienen teatterin pystyssä. Kinnusen innostus teatterin, baletin ja laulun pariin alkoikin jo Viipurissa, ja siitä on kiittäminen lahjakkaiden opettajien lisäksi Kinnusen äitiä sekä isoisää.

Kinnunen oli sodan aikaan neljätoistavuotias. Jo silloin tarmokas Hilkka oli hakeutunut pikkulotaksi, mutta päätynyt lopulta avustamaan sairaanhoitajia pommisuojan uumeniin. Talvisodan jälkeen nuori nainen saapui synnyinkaupungistaan Viipurista Kuopion kautta Helsinkiin.

-Pääsin  Sibelius-Akatemiaan 1943 – seitsemäntoistavuotiaana – ja vuotta myöhemmin juuri perustetun Suomen Teatterikoulun ensimmäiselle kurssille.

Kinnunen valmistui näyttelijäksi 1945. Samalta vuosikurssilta valmistuivat myös mm. Tarmo Manni sekä Marja Korhonen. Kinnunen tapasi näihin aikoihin myös entisen aviomiehensä, jo edesmenneen näyttelijäkollega Ekke Hämäläisen. Parin avioliitto kesti 22 vuotta ja heille syntyi kaksi lasta. 

 


DSC02522-177678-edited.jpg

Teatterineuvos Hilkka Kinnunen, Liederkranz Music Hall, New York, 1977.


 

Kinnunen sai kiinnityksen Helsingin Työväenteatteriin heti valmistumisvuonnaan 1945 ja samana vuonna tapahtui myös hänen suuri läpimurtonsa operetisssa Mustalaisruhtinatar. Pääosaa, Sylva Varescuta esittäneen Kinnusen ura oli alkanut. Vuonna 1947 Kansanteatteriin siirtynyt Kinnunen sai kutsun myös Suomen Kansallisoopperaan.

Hilkka Kinnunen jatkoi lauluopintojaan tunnetujen laulupedagokien Lea Piltin sekä Elisabeth Radón kanssa. Lisäksi Kinnunen opiskeli musikkiteatteriohjaajaksi Wienissä Universität für Musik und Darstellende Kunst vuosina 1955-1956.

Erityisesti Radón olisi halunnut Kinnusen jatkavan Wienissä, mutta hän palasi kuitenkin Suomeen ja teki ensimmäisen operettiohjauksen. ”Viktoria ja hänen husaarinsa”  esitettiin Helsingin Kansanteatteri-työväenteatterissa, jossa siitä tuli valtaisa menestys.

 


 DSC02862-321861-edited.jpg  14917078_1251309374911095_5535090681630702840_o-399133-edited.jpg

Upeiden pukujen joukosta löytyy monen suomalaisen viihdealan kuuluisuuden kuten Assi Nortian, Tuija Halosen sekä Elli Pihlajan pitämiä asuja. Kulttuurikeskuksen tukemiseksi huutokaupattavien asujen joukosta löytyy myös teatterineuvos Hilkka Kinnusen pitämiä pukuja.


 

Viipurissa vuonna 1925 syntyneen Hilkka Kinnusen taiteellisen uraan on siis mahtunut paljon: balettia, teatteria, klassista musiikkia, operetteja sekä merkittäviä rooleja niin kuin teattereiden lavoilla kuin radiossakin

Vuonna 2010 presidentti Tarja Halonen myönsi Kinnuselle teatterineuvoksen tittelin. Kinnunen on saanut tunnustusta myös toisessa asuinmaassaan Yhdysvalloissa, jossa hänelle myönnettiin mm. Baroness des Rosiersin -arvonimi 1990-luvulla. Musiikkiteatterin grand lady on vaikuttanut pitkään Palm Beachin seurapiireissä ja se selittäneekin osaltaan Kinnusen edelläkävijämäistä ja ennakkoluulotonta asennetta maailmaa kohtaan. 

Arvostuksesta kertovat myös useat eri Yhdysvaltain presidenteiltä saadut kiitoskortit sekä kirjeet. Joka joulu postiluukusta tipahtaa myös Valkoisen talon joulutervehdys. Juuri valitulta Yhdyisvaltain presidentiltä Donald Trumpilta on myös kirjeenvaihtoa. Teatterineuvos on vieraillut usein hyväntekeväisyyslounailla tulevan presidentin yksityisessä palatsissa, Mar-a-Lagossa Palm Beachilla. Kinnusen tapahtumarikkaaseen elämään mahtuu hyvin monia mielenkiintoisia ihmisiä, kuten Palanburin maharadja, jolta taiteilija sai kymmenen vuoden ajan joulukortteja.

 


 

 

Tutustu teatterineuvos Hilkka Kinnusen näyttävään Amerikan muotikokoelmaan tästä, ja jätä tarjouksesi jo tänään!

 

1.png


Teksti: Jenny Sirén

Kuvat: Joonas Mutkala, Huutokauppa Helander sekä Hilkka Kinnusen yksityskokoelma.

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

{{cta(’62ce22da-ba8a-4682-98de-e30f7ef67a36′)}}

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.