09.08.2018

Täydennä omaa kokoelmaasi – tule Taidehuutokauppaan 15.8.2018!

 

Taide herättää intohimoa, tuo iloa ja onnea, aiheuttaa inhoa, synnyttää kohua, vetoaa tunteeseemme tai älyymme – ja toisinaan kaikkea tätä samanaikaisesti. Huutokauppa Helander järjestää taiteen erikoishuutokaupan keskiviikkona 15.8. klo 17.00. Myynnissä on 300 kohdetta, joista jokainen varmasti löytää mieleisensä teoksen – todennäköisesti useammankin!

 

Kotiemme seinille päätyy kaikenkokoista, -tasoista ja -arvoista kuvataidetta: hienostuneista perityistä öljymaalauksista aina toritaiteilijoiden ketteriin piirroksiin, omien sukulaistemme maalaamista maisemista kansallisten merkkiteosten jäljennöksiin, voimakkaista grafiikkatöistä eteerisiin akvarelleihin. Niille on kuitenkin yhteistä se, että ne ovat seinällämme siksi, että ne ovat meille merkityksellisiä. Usein merkityksen syntymiseen riittää teokselle kertynyt tunnearvo, toisinaan taas vastaan tulee teos, johon rakastumme siltä istumalta.

 

Isot maalaukset

Myyntiin on tulossa myös erittäin suurikokoisia maalauksia. Minnalla puolestaan on käsissään yksi Jean Sibeliuksen esineistöstä otetusta neljästä taidevalokuvasta.

 

Huutokaupat ovat erinomaisia paikkoja niin oman kokoelman täydentämiseen kuin aloittelevien taiteenystävien ensimmäisten ostosten tekemiseenkin. Helanderille myytäväksi saapuvat teokset tutkitaan, luetteloidaan ja kuvataan, ja samalla monen epäselvästi tai pelkillä nimikirjaimilla signeeratun teoksen tekijä pystytään luotettavasti tunnistamaan. Autamme myös käytännön asioissa: tiesitkö esimerkiksi, että myytävästä kuvataiteesta on suoritettava tekijänoikeuslain mukainen jälleenmyyntikorvaus? Ja ennen kaikkea: koska tarjonta on runsasta ja monipuolista, meiltä voi helposti tehdä erittäin hyviä löytöjä!

 

Poimintoja erikoishuutokaupan tarjonnasta

Martta Wendelin (1893–1986) oli monipuolinen maalari ja graafikko sekä Suomen rakastetuimpia satukirjojen kuvittajia. Hänen lämminhenkiset joulukorttinsa lienevät yhä tänäkin päivänä lajinsa suosituimpien joukossa. Helanderin Taidehuutokauppaan tulee tarjolle kolme viehättävää Wendelinin maalausta. Hänen maisemansa laajenevat kokonaisiksi maailmoiksi vuodenaikojen ja merinäköalojen ansiosta.

 

Martta Wendelin

Martta Wendelinin maalauksissa on muutoksen tunnelmaa.

 

 

”Piirtämisessä on taiteen totuus, sillä siinä ei voi tehdä vilppiä. Piirros on joko hyvä tai huono.”

 – Salvador Dalí

 

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech todistaa itse yllä olevan kommenttinsa oikeaksi. Vaikka surrealistiset öljyvärimaalaukset ovat hänen töistään tunnetuimpia, hän oli myös mestarillinen piirtäjä, joka antoi aiheelleen muodon vain muutamalla kynänvedolla. Erikoishuutokauppaan tulee tarjolle kymmenen vedoksen sarja, joiden aiheet ovat – sanalla sanoen – hyvin dalímaisia! Jokainen työ myydään omalla huutonumerollaan.

 

Salvador Dalin vedoksia

Salvador Dalí rakasti omaa outouttaan ja ihmisen reaktioita siihen.

 

 

Fritz Jakobsson (s. 1940) on tunnettu erityisesti vaikuttavista muotokuvistaan. Hän on ikuistanut satojen suomalaisten ja ulkomaisten henkilöiden piirteet, mm. kuningatar Silvian ja paavi Johannes Paavali II:n. Erikoishuutokaupassa tarjolla oleva vesivärimaalaus osoittaa osaltaan, miten hienosti Jakobsson hallitsee ihmisen kuvaamisen.

 

Fritz Jakobsson

Maalauksen mieshahmon asennossa näkyvät keskittyneisyys ja rakkaus musiikkiin.

 

 

Monet taiteilijat hyödyntävät joko värien, muotojen tai materiaalien kontrasteja omassa työssään varsin kekseliäästi. Tämän veistoksen tehnyt tuntematon taiteilija on loihtinut pienen pojan herttaiset piirteet ja pehmeät kiharat yleensä kylmäksi ja kovaksi ajatellusta betonista. Veistoksella on leveyttä 82 cm.

 

Veistospoika

Luettavana ehkä Tom Sawyerin seikkailut? 

 

 

Myös muumeilla on Taidehuutokaupassa itseoikeutettu paikkansa, sillä Muumilaakso asukkaineen on sekä kaunokirjallinen että kuvataiteellinen kokonaisuus. Huutokaupattavaksi tulevan julisteen kaikessa ilossa, luomisessa, seikkailussa ja niiden taustalla häämöttävässä tuhovoimassa voi nähdä koko elämän vertauskuvan. Julisteessa on Tove Janssonin (1914–2001) laattasigneeraus.

 

Tove Janssonin juliste

Ankkuri on muumilaaksolaisen kuumailmapallon vakiovaruste! Tulivuoret kuuluvat huolettomaankin maisemaan.

 

 

Taidehuutokauppa järjestetään Helanderin päärakennuksessa (Hernepellonkuja 8–10, 00560 Helsinki) keskiviikkona 15.8.2018 klo 17.00. Teoksiin voi tutustua huutokauppapäivänä klo 12.00–17.00. Katso muut aikataulut täältä:

{{cta(’3e7c7cb9-8d21-459e-a0f8-97855181fa87’)}}

 

 

PS. Muistathan! Lauantaina 11.8.2018 klo 10.00–14.00 tavaran vastaanottomme on omistettu MÖKKI-teemalle. Mikäli mökiltäsi löytyy aarteita, kuten vieheitä tai muita kalastusvälineitä, kauniita valaisimia tai iäkkäämpiä huonekaluja ja astiastoja, tuo ne intendenttiemme arvioitaviksi ja jätä kauttamme myyntiin. Paikalla on keräilyn ja kalastusvälineiden asiantuntija, tietokirjailija Ilkka Jukarainen. 

{{cta(’faa594aa-3e93-4303-be16-718d032fa87c’)}}

 

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.