23.01.2017

Tammikuun huutokauppa – Tove Jansson

Monen yllätykseksi huutokaupoista löytyy usein muumi-aiheisia esineitä ja joskus vasaran alle päätyy myös Tove Janssonin muuta taidetta. Tammikuun huutokauppa ei tee tässä asiassa poikkeusta ja muumi-faneille löytyy useita hauskoja kohteita. 

 

DSC05454-086797-edited.jpg

Tove Jansson

 
Tove Jansson (1914-2001) on yksi Suomen tunnetuimmista taiteilijoista. Jansson oli monilahjakas taitelija joka ehti uransa aikana tekemään töitä muun muassa kirjailijana, taidemaalarina, pilapiirtäjäna sekä sarjakuvataiteilijana. Äidinkielenään ruotsia puhunut Tove tunnetaan parhaiten muumien luojana. Jansson itse, olisi muumibuumista huolimatta ollut mielummin tunnettu kuvataitelijana.

 

DSC01764-372794-edited.jpg

 
Tove Jansson syntyi vuonna 1914 kuvanveistäjä Viktor Janssonin ja kuvittaja Signe Hammarsten-Janssonin taiteilijaperheeseen. Tove sekä perheen muut lapset seurasivatkin pienestä pitäen vanhempiensa työntekoa ja sen vaikutukset näkyivät Toven kohdalla jo varhain. Sanotaankin, että Tove oppi piirtämisen jalon taidon samoihin aikoihin kun hän vielä otti ensimmäisiä askeliaan. 

Koulunkäynti ei ollut Janssonin mieluisinta puuhaa. 12-vuotiaana taululle pilakuvan opettajasta piirtänyt ja siitä käytösnumeron alennuksen saanut Tove ei myöskään ollut kovin suosittu oppilas. Tämän seurauksena Tove lopetti koulunkäynnin Suomessa 15-vuotiaana ja muutti enonsa luokse Ruotsiin. Ruotsissa hän kävi Tukholman taideteollisen oppilaitoksen, josta hän valmistui vuonna 1933. Valmistuttuaan Tove palasi Suomeen ja aloitti opinnot Ateneumissa (Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa) vuonna 1934.

Jansson kirjoitti 1930-luvun lopulla myös joukon novelleja, joita julkaistiin aikakaus- ja joululehdissä. Myös Toven kuvittajan ura alkoi saada tuulta alleen, hänen kuvittaessaan sekä omat novellinsa, että runsaan joukon erilaisia mainoskylttejä, ilmoituksia sekä postikortteja.

Jansson pitkästä ja moninaisesta urasta kertovat myös useat hänelle myönnetyt palkinnot. Näihin lukeutuvat muun muassa Valtion kirjallisuuspalkinto (1963, 1971, 1982), Taiteen Suomi-palkinto (1993) sekä Anni Swan -mitali (1964). Muina huomionosoituksina voisi pitää esimerkiksi niin Ateneumissa kuin Japanissakin pidettyä Janssonin 100-vuotis näyttelyä sekä useita hänen kunniakseen painettuja postimerkkejä sekä vuonna 2014 julkaistua juhlarahaa.

 

 

 

Muumit

 C06K4406-704313-edited.jpg
Nuo niin monien rakastamat, sympaattiset ja pehmeät muumit syntyivät jo 1930-luvulla, luojansa Tove Janssonin mielikuvituksesta. Ensimmäiset muumi aiheiset kirjat julkaistiin tosin vasta 1940-luvun puolivälissä.

Ensimmäinen muumi-kirja Muumit ja suuri tuhotulva syntyi Talvisodan ja epätoivon keskellä. Sanotaan, että Tove halusi luoda jotain joka muistuttaisi ihmisiä siitä, mitä turvallisuus ja onnellisuus on. Todellisuudessa teos julkaistiin kuitenkin vasta 1945 ja sen ensimmäinen suomenkielinen versio näki päivän valon vuosia myöhemmin, vuonna 1991. 

Toven kaksi ensimmäistä muumi-kirjaa Muumit ja suuri tulva sekä Muumipeikko ja pyrstötähti eivät saavuttaneet toivottua innostusta. Kolmas kirja uuden kustantajan kanssa toi Tovelle kuitenkin läpimurron, ja Taikurin hattu nimistä teosta julkaistiin niin suomenksi, ruotsiksi kuin englanniksikin.

Muumeista on kirjojen lisäksi tehty sarjakuvia, televisio-sarjoja, elokuvia, näytelmiä sekä erilaisia esineitä. Erilaisia muumituotteita myydään eniten Suomen jälkeen Japanissa, sillä japanilaiset ovat aina olleet muumien suuria ystäviä. Muumiaiheiset esineet ovatkin todella suosittuja keräilijöiden keskuudessa ja esimerkiksi harvinaisimmista muumimukeista voidaan maksaa tuhansia euroja. En usko että muumibuumi tulee koskaan kokonaan häviämään.

 

Minulle muumit tuovat, juurikin sitä Toven toivomaa, turvallista ja iloista tunnelmaa. Muistan hyvin kuinka lapsena katselin muumit-sarjaa televisiota silmät pyöreinä ja hymy huulilla. Tästä huolimatta muumeja ei ole luotu alunperin vain lapsille, vaikka monet näin tietysti luulevat. Tove Jansson oli nimittäin mestari lasten ja aikuisten maailman yhdistämisessä.

Tiesitkö, että televisiosta nähdään tänä vuonna uusi ja paranneltu muumit-sarja, kun vanhat jaksot esitetään uudelleen remasteroituina versioina! Kuvalaadun nykypäivään saattamisen lisäksi sarjan kieliasu on tuotu nykypäivän puhekieltä paremmin vastaavaksi. Hienoa nähdä miten muumit jatkavat osana kuulttuuriamme. 

 

Myydään tammikuun huutokaupassa

 

Ylhäällä vasemmalla: Kohde 485, Muumi hahmoja 2 kpl, Atelier FAUNI. Niiskuneidin kädet puuttuvat.

Ylhäällä oikealla: Kohde 630, Muumi-nenäliina, 1950-luku, 23×23 cm.

Alhaalla vasemmalla: Kohde 484, Tove Jansson, muumikirjoja 2 kpl, Hur gick det sen ja Det osynliga barnet, Det osynliga barnetissa Tove Janssonin omistuskirjoitus.

Alhaalla oikealla: Kohde 30, Muumi-muki, ARABIA, Joulutervehdys, v. 1997, pohjassa merkintä Finnair 75 vuotta.

 

muumiyhteiskuva.jpg

 


Tammikuun kuukausihuutokauppa:

 

Tammikuun kuukausihuutokauppa järjestetään lauantaina 28.1.2017, klo 11.00.

Näyttö järjestetään torstaina ja perjantaina klo 12-19.00.

{{cta(’dadf2206-7981-4b8b-9457-966703cc0f84’)}}

 


Teksti: Joonas Mutkala

Kuvat: Huutokauppa Helander, Erkki Laine, Aki Syrjäläinen
 

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.