07.06.2018

Taiteenlajien rajoilla: mestareista on moneksi

Muoto materiaali väri

Useimmilla meistä on monia vahvuuksia, mutta taiteilijoiden työssä monilahjakkuus tulee erityisen näkyvästi esiin. Koko taiteen historian mieleenpainuvimmat hahmot ovat olleet samanaikaisesti niin kuvataiteilijoita, kuvanveistäjiä, arkkitehtejä kuin keksijöitäkin, mutta myös monesta nykytaiteilijasta paljastuu monta eri materiaalia ja tekniikkaa hallitseva renessanssi-ihminen.

 

Taiteilijan ammatti on nykyään varsin arvostettu, mutta merkillistä kyllä, asia ei ole aina ollut näin. Antiikin Kreikassa taiteilijoita pidettiin lähinnä mitättöminä ruumiillisen työn tekijöinä – olkoonkin, että heidän aikaansaannoksiaan ihailtiin suuresti. Vielä keskiajalla kuvataiteilijat ja kuvanveistäjät rinnastettiin käsityöläisiin, kuten muurareihin, leipureihin, valajiin ja monenlaisten tarve-esineiden valmistajiin. Renessanssin myötä taiteilijoiden luovaa toimintaa alettiin kuitenkin tarkastella uudesta näkökulmasta. Taidekäsitykseen muodostui hiljalleen jako kauno- ja käyttötaiteen välille: ensimmäisen tehtävä oli täyttää ylevää kauneuden ja estetiikan kaipuuta, toisen taas tuottaa viehätystä ja miellyttävyyttä arkisiin ja käytännöllisiin tarkoituksiin. Nykypäivänä edellä mainittujen taiteenlajien väliset rajat ovat joustavia. Esimerkiksi monen suomalaisen muotoilijan design päätyy kotien sisustuksessa kunniapaikalle, vaikka tavara olisikin alun perin tarkoitettu käyttöesineeksi – ja hyvä niin!

 

Vielä keskiajalla taiteilijat rinnastettiin käsityöläisiin, kuten leipureihin ja muurareihin.

 

Renessanssiajan mestarien tapaan myös monet suomalaiset taiteilijat ovat tunnettuja monen eri materiaalin ja tekniikan hallinnastaan. Seuraavassa on ajankohtaisia poimintoja muutamilta monipuolisilta tekijöiltä, joiden työt ovat edustettuina uusimmassa luettelossamme.

 

 

Heljä Liukko-Sundström

Pro Finlandia -palkittu professori Heljä Liukko-Sundström tunnetaan etenkin viehättävistä keramiikkapienoisveistoksistaan. Aiheissaan kasveja, eläimiä ja kotoisia näkymiä suosivan Heljä Liukko-Sundströmin tuotantoon kuuluvat esimerkiksi myös kankaalle tehdyt akryylimaalaukset.

Liukko-Sundströmin uniikkityö

Suurikokoinen, signeerattu uniikkityö on vuodelta 1978. Kaikki kesäkuun Kuukausihuutokaupassa tarjolla olevat Heljä Liukko-Sundströmin työt näet täällä.

 

 

Taisto Kaasinen

Keraamikko, kuvanveistäjä ja maalari Taisto Kaasinen (1918–1980) oli Arabian palveluksessa peräti neljällä eri vuosikymmenellä. Hänen humoristiset, ilmeikkäät eläinfiguurinsa ovat saavuttaneet erityisen suurta suosiota. Myös taidemaalarina Kaasinen käytti värejä rohkeasti.

Taisto Kaasisen figuriinit

Pienten pörriäisten vatsaan mahtuu Arabian leima. Kaikki kesäkuun Kuukausihuutokaupassa tarjolla olevat Taisto Kaasisen työt näet täällä.

 

 

Laila Pullinen

Kuvanveistäjänä maailmanmainetta saavuttanut professori Laila Pullinen (1933–2015) käytti veistostensa materiaaleina niin kiveä kuin eri metallejakin. Massiivisten, dramaattisia muotoja toistavien suurtöidensä ohella hän on osoittautunut muun muassa myös herkän viivan hallitsevaksi piirtäjäksi.

Laila Pullisen piirros

Vuodelta 2005 oleva liitupiirros edustaa Laila Pullisen pehmeämpää ilmaisua. Eläväisissä kynänvedoissa näkyy taiteilijan kädenjälki varsin konkreettisesti. Työ löytyy kesäkuun Kuukausihuutokaupan luettelosta numerolla 1368.

 

 

Tapio Wirkkala

Akateemikko Tapio Wirkkala (1915–1985) taivutti materiaalin kuin materiaalin haluamaansa muotoon, olipa kyse arkipäiväisestä käyttöesineestä tai uniikista veistoksesta. Graafikon taitojaan hän hyödynsi esimerkiksi 1950-luvulla liikenteeseen laskettujen markkaseteleiden suunnittelijana.

Tapio Wirkkalan valaisin

Tapio Wirkkalan omat suosikkimateriaalit olivat lasi ja puu. Etenkin valaisimissaan hän tavoitteli selkeitä, puhtaita linjoja. Kaikki kesäkuun Kuukausihuutokaupassa tarjolla olevat Wirkkalan työt näet täällä.

 

 

Nanna Salmi

Tekstiilitaiteilija Nanna Salmen töitä on niin yksityisissä, julkisissa kuin yrityskokoelmissakin, ja hänen näyttelyitään on nähty myös muualla Euroopassa. Tarkkaavaisesta kuvakulmastaan ja teknisestä taitavuudestaan kiitetty Nanna Salmi tunnetaan myös korusuunnittelijana.

Nanna Salmi: Hyvää huomentaApplikaatiotyöllä on aurinkoinen nimi Hyvää huomenta. Teos jättää katsojan mielikuvitukselle paljon tilaa: jokainen voi ajatuksissaan täydentää, millaisen näkymän keskellä peitto valuu huolettomasti lattialle. Työ löytyy kesäkuun Kuukausihuutokaupan luettelosta numerolla 433.

 

 

Kimmo Kaivanto

Professori Kimmo Kaivannon (1932–2012) veistokset elävöittävät esimerkiksi Helsingin ja Tampereen julkisia sisä- ja kaupunkitiloja. Etenkin grafiikkateoksissaan hän otti usein kantaa ekologisiin kysymyksiin. Myös jääkiekkojoukkue Tapparan logo on nuoren Kimmon käsialaa!

Kimmo Kaivannon grafiikkaaKimmo Kaivanto käsittelee oivaltavissa teoksissaan usein ihmisen ja luonnon keskinäistä suhdetta. Kuvan vedos on signeerattu vuonna 1991. Työ löytyy kesäkuun Kuukausihuutokaupan luettelosta numerolla 1319.

 

 

Helanderilla juuri nyt:

Tule Mattohuutokauppaan! Järjestämme torstaina 14.6.2018 klo 19.00 erikoishuutokaupan, jossa myydään yli sata laadukasta käsinsolmittua mattoa. Ennen huutokauppaa, klo 17.30, meklari Mika Sirén pitää maksuttoman asiantuntijaluennon käsinsolmittujen ja konevalmisteisten mattojen eroista. Mattohuutokaupan näyttö on avoinna torstaina klo 12.00–19.00.

{{cta(’ee1f49e2-4c75-4c62-a6f9-70d642e86d13’)}}

 

Helanderin kesäkuun Kuukausihuutokaupassa on aina tarjolla taidetta, veistoksia ja design-esineistöä jokaiseen makuun. Erityistä huomiota tällä kerralla saavat myös korut & kellot, joten niiden valikoima on runsas ja monipuolinen. Tuttuun tapaan tarjolla on runsaasti myös valaisimia, huonekaluja, hopeaa sekä design- ja keräilyesineistöä. Kesäkuun Kuukausihuutokauppa järjestetään lauantaina 16.6.klo 11.00 alkaen. Esineisiin voi tutustua torstaina klo 12.00–19.00, perjantaina 15.6.2018 klo 12.00–19.00 sekä huutokauppapäivänä klo 10.00–11.00.

{{cta(’27e2ff8c-f7f5-4e1e-adbf-4061d1bafacb’)}}

 

Kuvat: Aki Syjäläinen / Huutokauppa Helander

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.