26.10.2023Design

Tähtien sota -elokuvasta tutut Lapponian korut

Bjön Weckströmin Lapponia Avaruushopea -korumalliston Planetaariset laaksot-kaulakoru huutokaupataan Huutokauppa Helanderilla

Björn Weckströmin Lapponialle suunnitteleman Avaruushopea-malliston kaulakoru Planetaariset laaksot sekä rannekoru Darinan koru ovat varmastikin kansainvälisesti tunnetuimmat suomalaiset korut. Vuonna 1969 suunnitellun korumalliston korut nähtiin ensimmäisessä Tähtien sota -elokuvassa ja nousivat suureen suosioon elokuvan ilmestymisen myötä 1977.

Björn Weckströmin suunnittelema Avaruushopea-korumallisto syntyi vuonna 1969 ensimmäisen kuukävelyn innoittamana. Korumallistoon kuuluu Planetaariset laaksot-kaulakorun sekä Darinan koru -rannekorun lisäksi Galaktiset huiput-kaulakoru, Gondan naamio- ja Sukkula-sormukset, Cataract-rannekoru sekä Fylgia-, Gelo- ja Galaktinen tuuli -korvakorut.

Kuinka sitten Björn Weckströmin Lapponialle suunnittelemasta Avaruushopea-korumallistosta päätyi koruja nykyään kulttimaineessa olevaan ensimmäiseen Tähtien sota -elokuvaan?

Vuonna 1976 vielä tuolloin suurelle yleisölle tuntematon elokuvaohjaaja George Lucas työsti uusinta avaruuteen sijoittuvaa seikkailuelokuvaansa ja toivoi suomalaisen korumuotoilija Björn Weckströmin suunnittelevan hopeiset ranne- ja kaulakorun uuteen projektiinsa. Lapponia oli jo tuolloin niittänyt mainetta ulkomailla Weckströmin suunnittelemilla veistoksellisilla koruilla.

Weckström suostui tuntemattoman ohjaajan pyyntöön, olihan avaruus teemana ollut innoittajana myös hänenkin töissään. Korumuotoilija ehti jo aloittamaan suunnittelutyön, mutta kuvausaikataulujen muuttuessa korut eivät olisi valmistuneet ajoissa ja Lucasia kehotettiin valitsemaan koruja Lapponian aiemmista mallistoista. Sopivat korut löytyivätkin Lapponian jälleenmyyjän Lontoon Bond Streetin myymälästä.

Vuonna 1977 ensi-iltansa saanut Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo –elokuvan lopussa Carrie Fisherin esittämällä roolihahmolla, prinsessa Leialla on yllään hopeinen Planetaariset laaksot-kaulakoru sekä ranteessaan Darinan koru. Elokuvan jättimäinen suosio yllätti kaikki, mukaan lukien Björn Weckströmin, joka ei Avaruushopea-mallistoa suunnitellessaan olisi voinut kuvitellakkaan millaiseen ilmiöön korut pääsisivät osalliksi.

Huutokauppa Helanderin 29.10. päättyvässä Design-huutokaupassa on nyt tarjolla sekä Planetaariset laaksot -kaulakoru että Darinan koru –rannekoru. Lue lisää koruista ja tutustu kohteisiin alla olevista linkeistä.

Prinsessa Leia-Tähtien sota-Planetaariset laaksot-Huutokauppa helander

Prinsessa Leia ja Planetaariset laaksot-kaulakoru | Kuva: Lucasfilm Ltd. & TM.

Planetaariset laaksot

 

Tähtien sota –elokuvan ilmestymisen jälkeen modernista ja näyttävästä hopeisesta kaulakorusta tuli Lapponian suosituin tuote ja se on vielä tänäkin päivänä elokuvan fanien keskuudessa haluttu koru, jota tilataan eri puolilta maailmaa.

Planetaariset laaksot –kaulakoru on ollut tuotannossa jo yli 50 vuotta vuotta ja korun valmistus tapahtuu edelleen Suomessa. Koru on valmistettu hopeasta ja sen pinta on matattu himmeäksi.

Helanderilla huutokaupattava kaulakoru on valmistettu vuonna 2007 ja korun mukana on alkuperäinen säilytysrasia.

 

Siirry huutokauppaluetteloon tästä.

Bjön Weckström-Planetaariset laaksot -Huutokauppa Helander

Planetaariset laaksot | Kuva: Huutokauppa Helander

Darinan koru

 

Elegantti Darinan koru –rannekoru on muotoilultaan tyylikkään pelkistetty. Koru on valmistettu hopeasta ja sen pinta on matattu himmeäksi. Kuten muidenkin Avaruushopea-sarjan korujen, myös Darinan korun valmistaja on nykyään Lapponia Jewelryn vuodesta 2005 omistanut Kalevala Koru.

Design-huutokaupassa myynnissä oleva rannekoru on valmistettu vuonna 2005 ja korun mukana on alkuperäinen säilytyspussi.

 

Siirry huutokauppaluetteloon tästä.

Björn Weckström-Darianan koru-Huutokauppa Helander

Darinan koru | Kuva: Huutokauppa Helander

Lähteet:

  • www.kalevala.fi/
  • www.starwars.com
  • finna.fi

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.