12.12.2016

Suomi-yhtiö Joulukuun Huutokaupassa

Kulttuurisesti arvokas alkuperäinen Suomi-yhtiön sisustuskokonaisuus muotokuvamaalauksineen etsii uutta omistajaa Helanderin joulukuun huutokaupassa. Näin merkittävä kokonaisuus suomalaista yrityshistoriaa on vaihtanut omistajaa aniharvoin, jos koskaan. Tässä blogissa puhumme Suomi-yhtiön historiasta ja hallintoneuvoston kokoussalista, myöhemmin menemme tarkemmin maalauksiin ja niiden malleina olleisiin henkilöihin.

päätuoliC06K5716.jpg


Suomi-yhtiön historiaa sekä hallintoneuvoston kokoussali

 

C06K5697-002399-edited.jpgKeskinäinen vakuutusyhtiö Suomi perustettiin vuonna 1890. Yrityksen ensimmäinen Sebastian Gripenbergin suunnittelema toimitalo valmistui vuonna 1893 Helsinkiin, Erottajankadun ja Ludviginkadun kulmaan. Kun sen tilat kävivät ahtaiksi, yhtiö osti tontin uudisrakennusta varten Helsingin kaupungilta maaliskuussa 1908. Uusi paikka sijaitsi tuolloin vielä kaupungin laidalla, Paratiisilinnun korttelissa Vanhan kirkon vieressä, osoitteessa Antinkatu 5 (nyk. Lönnrotinkatu).

Pohjapiirustukset uuteen toimitaloon tilattiin Onni Tarjanteelta, jonka suuri yleisö tuntee parhaiten Suomen Kansallismuseon arkkitehtina. Julkisivuista järjestettiin erillinen kilpailu. Sen tulos ratkesi maaliskuussa 1909. Kilpailussa kolmanneksi jäi Lars Sonck nimimerkillä ”Armas Eliel”. Toiseksi sijoittui Eliel Saarinen nimimerkillä ”Lars Eliel”. Voiton vei Armas Lindgren nimimerkillä ”Gottlieb Eliel”. Lindgrenin laajalle yleisölle tutuimmista arkkitehtuurikohteista mainittakoon Kirkkonummen Hvitträsk ja Vakuutusyhtiö Pohjolan talo Helsingin Aleksanterinkadulla (molemmat arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarinen) sekä Uusi ylioppilastalo Helsingissä ja Haikon kartano Porvoossa.

Armas Lindgrenin piirustusten mukaan toteutettu italialaista renessanssipalatsia muistuttava Vakuutusyhtiö Suomen uudisrakennus otettiin käyttöön keväällä 1911. Sisätilojen suunnittelusta päävastuun kantoi Onni Tarjanne. Poikkeuksena olivat pääjohtajan huone rakennuksen toisessa kerroksessa ja hallintoneuvoston kokoussali sen kolmannessa kerroksessa. Molemmat näistä annettiin julkisivuarkkitehdin eli Armas Lindgrenin tehtäviksi. Tarjanne sai vastuulleen kiinteän sisustuksen. Lindgren suunnitteli kalusteet. Taidetakomo Korun valmistamat valaisimet syntyivät todennäköisesti Armas Lindgrenin ja Emma Saltzmanin yhteistyönä.

Kokoussali

C06K5890-108214-edited.jpgHallintoneuvoston kokoussali on kokonaisuutena ainutkertainen ja tiettävästi ainoa 1900-luvun lopulle saakka alkuperäisessä asussaan
säilynyt Armas Lindgrenin suunnittelema sekulaari eli maallinen tilakokonaisuus. (Viite: taidehistorian emeritaprofessori Riitta Nikula, Armas Lindgren 1874-1929. Suomen rakennustaiteen monografiasarja, Helsinki 1988.) Kaikki huonekalut ja tekstiilit tehtiin erityisesti tätä tilaa varten, ja vielä 1950-luvulla Suomi-yhtiön hallituksella oli tapana nauttia iltapäiväkahvit juuri tämän salin pitkän pöydän ääressä. 

Kokoussalin sisustus on tyyliltään myöhäisjugendia. Kokonaisuuden ilme on arvokas ja linnamainen. Tilaa hallitsi klassisoivaa
myöhäisjugendia edustava pitkä pöytä, jota peitti vihreä verkakangas. Sen ympärillä oli 21 tuolia, joiden jugendtyylissä näkyvät historiasta ja luonnosta omaksutut muodot. Katossa oli rivi Taidetakomo Korun valmistamia kattovalaisimia, joita koristavat pitkät lasiriipukset. Kalusteiden materiaali on mahonkia. Korkeaselkäiset tuolit oli verhoiltu vihreällä nahalla. Huoliteltuna yksityiskohtana mainittakoon käsinojien nuppimaiset koristeet. Samanlaiset kukka-aiheesta tyylitellyt ornamentit toistuvat Lindgrenin yhtaikaa suunnitteleman Vakuutusyhtiö Kalevan talon nahkanojatuoleissa käsinojan päähän upotettuina. Suomi-yhtiön tuolien jalat on sorvattu tyylitellyn oksan ideasta johdetuiksi porrastetuiksi sauvoiksi. Puheenjohtajan tuolin selkänojaan on lisätty yhtiön nimen S-kirjain ja sitä symmetrisesti reunustavat kaksi tyyliteltyä kotkaa. Uniikki osa kokonaisuutta on ateljeetyönä toteutettu villamatto. Suuri (940×430 cm) vaaleasävyinen matto on kudottu neljässä osassa, jotka on liitetty yhteen käsin ompelemalla. Ornamentiikassa on jugendtyylisiä kasvi- ja havuornamentteja sekä kasviväreistä peräisin olevia maanläheisiä sävyjä.

Suomi-yhtiöiden hallintoneuvoston kokoussali jäi pois käytöstä, kun yhtiön pääkonttori muutti Lönnrotinkatu 5:stä Aleksanterinkatu 15:ssä sijaitsevaan Atlas-taloon vuonna 2004. Seuraavana vuonna Lönnrotinkatu 5 siirtyi saksalaisen rahaston omistukseen. Vuosina 2008-2010 rakennuksessa toteutettiin mittava peruskorjaus- ja modernisointityö. Nyt tämä kulttuurisesti arvokas alkuperäinen sisustuskokonaisuus muotokuvamaalauksineen etsii uutta omistajaa Huutokauppa Helanderin joulukuun huutokaupassa. Kokoussalin pöytä ja tuolit, pöytäliina sekä matto huutokaupataan kohde numeroilla 192-194.

 C06K5761-601746-edited.jpg


 

Joulukuun kuukausihuutokauppa

Näyttö ja huutokauppa: 15.-18. joulukuuta
Näyttö avoinna arkisin klo 12-19, la-su klo 10-11, Huutokauppa pidetään la-su klo 11 alkaen
osoitteessa Hernepellonkuja 8-10, Helsinki.

 

Tarjousten jättö

 

Ennakko- ja puhelintarjousten jättö alkaa perjantaina 9.12. klo 9.00 ja päättyy huutokauppapäivänä tuntia ennen huutokaupan alkua. Huomaa, että lauantaina myytävistä kohteista voi jättää tarjouksia lauantaihin 17.12. klo 10.00 saakka ja sunnuntain kohteista sunnuntaihin 18.2. klo 10.00 saakka.

 

Teksti: Tuija Peltomaa

Kuvat: Huutokauppa Helander


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

 

{{cta(’016479ad-afc5-4d7e-8b6a-6221e82ca0d2’)}}  DSC06336-256907-edited.jpg

  

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.