16.11.2015

Sisustettu Helanderilla: Värikylläinen jugend-koti Katajanokalla

Carola Bromsin ja Antti Mikkosen koti Helsingin Katajanokalla tuo kaikessa väriloistossaan virkistävää vaihtelua perinteiselle skandinaaviselle sisustamiselle. Kodin asukkaiden pettämättömän värisilmän ja hersyvän elämänilon lisäksi vanhaan jugend-taloon antaumuksella valitut kalusteet ja sisustus ovat yhdistelmä veikeitä yksityiskohtia ja kunnioitusta taidetta kohtaan. 

 

_DSC1133-764524-edited.jpg

Pariskunnan ruokailusalista avautuu näkymä sekä olohuoneeseen, että makuuhuoneen kautta aamiaissaliin. Talon upeat jugend yksityiskohdat näkyvät erityisen hienosti kodin ruokasalissa, jossa seinien ja katon paneelaus ovat alkuperäisiä. Carola kertoo halunneensa sisustaa huoneen kunnianosoituksena jugend aikakaudelle.


1. Miten päädyitte tänne asumaan?

-Asunto on ollut perheellämme jo 1950-luvulta ja siinä asuivat aikanaan myös isovanhempani. Päädyimme tänne oikeastaan sattumalta. Ostimme vuonna 1930 rakennetun Kiviniemen tallin päärakennuksen hirret,  joista olimme rakentaneet taloa Liperiin jo viiden vuoden ajan. Talo valitettavasti paloi maan tasalle eräänä päivänä, kun terassilla ollut styroksipaali räjähti ja syttyi tuleen. Muutaman viikon päästä tästä koiramme vietiin kastraatioon ja hänen sydämensä pysähtyi leikkauspöydälle. Olin juuri aloittanut sisustuskoulun jonka pääprojektina piti toimia maantasalle palanut talomme. Kysyin isältäni kaikkien näiden tapahtumien jälkeen, että voisimmeko muuttaa tähän jos me remontoimme koko asunnon. Olisimme toki voineet aloittaa talon rakennuksen kokonaan uudelleen, mutta se ei siinä vaiheessa tuntunut hyvältä vaan muutimme mieluummin tänne kertoo Carola.

 

2. Kertoisitko talon historiasta Carola?

Katajanokan ensimmäinen jugend-talo on Tallbergin talo, joka valmistui vuonna 1899 ja se on arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarisen käsialaa. Sen jälkeen alkoivat muutkin rakennuttamaan jugend-taloja Katajanokalle. Täältä löytyy useiden jugend-ajan tunnetuimpien arkkitehtien suunnittelemia taloja. Meillä on kunnia asua yhdessä niistä. Tämä kyseinen talo, jossa nyt asumme on suomalaisten fennomaanien rakennuttama, joiden elämäntehtävänä oli nimenomaan suomenkielen ja suomalaisuuden edistäminen. Julkisivun koristeista löytyy runsaasti kansallisromantiikan koristeaiheita ja jopa viittauksia Kalevalaan. Rapun ulko-ovi on Helsingin komeimpia ja kuvatuimpia.

 


 

                    Katajanokka_aerial_photo.jpg

Carola ja Antti sekä perheen koira Merlin kuvattuna kotinsa työhuoneessa. Kuvan sohva on Carolan yhdistelmä Huutokauppa Helanderilta ostetun kaapin sokkelista ja patjoista jotka päällystettiin sopiviksi. Myös kuvan itämainen ”tupakkapöytä” on ostettu Helanderilta. Työhuoneelle tulee ensi vuonna entistä enemmän käyttöä kun Carolan pitkäaikainen unelma toteutuu ja hänen sisustussuunnittelutoimistonsa avaa ovensa ensimmäisen kerran. 


 

3.  Miten kuvailisit kotianne? 

-Ranskalainen boutique hotellihuone, sanoo Carola. Kotimme on tämän päivän versio tähän taloon sopivasta jugend sisustuksesta, se on kodikas olematta liian pröystäilevä tai mahtipontinen. Antti kommentoi väliin, että jos suomalainen sisustustyyli lähtee minimalismista niin Carola lähtee runsaudesta, ja siitä runsaudesta lähdetään sitten karsimaan elementtejä pois. Prosessi menee tavallaan käänteisesti.

Tämän kodin sisustaminen oli Carolalle haaste, sillä asunto oli hän mielessään edelleen se vanha tuttu mummolla. En halunnut toistaa vanhaa kopioimalla isovanhempieni sisustusta, vaan tehdä tästä meidän näköisemme kodin jatkaa Carola. Mutta onneksi minulla oli Antti joka näki asunnon uusin silmin. Meillä on yhtenäinen maku sekä taiteen että sisustamisen suhteen, joten yhteistyömme on melko saumatonta.  

 

4. Mistä saatte inspiraatiota sisustamiseen? 

-Tykkäämme väreistä ja kuoseista ja olemme aika hyviä niiden yhdistämisessä. Carola kehuu Antin värisilmää erinomaiseksi todeten samalla, että kuosien ja värien yhdistäminen vaatii sekä pohdintaa että punaisenlangan onnistuakseen. Sisustustyyliimme on saanut vaikutteita myös ulkomailla vietetystä ajasta ja taustoistamme. Itse olen käynyt ranskalaisen koulun, opiskellut taidehistoriaa ja asunut Pariisissa, pidin Suomessa myös taidegalleriaa 10 vuoden ajan. Antti taas on opiskellut arkkitehtuuria Vaasassa sekä muotoilua Australiassa kertoo Carola. Carola kertoo myös katsovansa erilaisia sisustusohjelmia kuten kanadalaista Sarah’s House-sarjaa. Antti korostaa äkkiä väliin, ettei hän seuraa sisustusohjelmia vaan omaa nenäänsä eli omia vaistojaan. On tärkeää seurata sitä missä mennään, mutta vielä tärkeämpää on kuitenkin noudattaa sitä omaa sisäistä fiilistän, summaa pariskunta yhdessä. 


 

 _DSC1045-226227-edited.jpg                    _DSC1023-1-931973-edited.jpg

Kuvassa vasemmalla: Leikkisän värikylläisessä aamiaissalissa on paljon kauniita yksityiskohtia. Huone toimii aamupalan nauttimisen lisäksi perheen eläinten leikkihuoneena. / Kuvassa oikealla: Antin ja Carolan makuuhuoneen huutokaupasta ostetut Hiroshige japanilaiset puupiirrokset myötäilevät jugend aikakauden rakkautta japanilaisuuteen, samalla luoden hienonvaraisen jatkumon tyylistä ja huoneesta toiseen. Makuuhuoneen matto, kaappi, peilipöytä sekä uuden ilmeen verhoilulla saanut tuoli ovat kaikki Huutokauppa Helanderilta tehtyjä löytöjä. 


 

5. Mikä on paras ostoksesi huutokaupasta? 

-Käytän sisustuksessa huutokaupasta ostettua antiikkia nimenomaan huonekalujen, valaisinten ja koriste-esineiden osalta, mutta taulujen tulee olla moderneja jottei vaikutelmasta tule museomainen. Yksi lempiesineeni joka on ostettu huutokaupasta on Arabian 30-luvun vaasi. Maksoin siitä yli 400 euroa joka on mielestäni melko paljon. En siis keräile Arabiaa, vaan ostin vaasin puhtaasti esteettisistä syistä. Myös ruokasalin jugend kaappi on yksi ehdottomasti parhaista ostoksistamme sanoo Carola. Antti lisää listaan vielä ruokasalin takorautaisen valaisimen joka on sekin ostettu Huutokauppa Helanderilta. 

 

6. Minkä sisustusvinkin antaisitte? 

-Toivomme että ihmiset olisivat rohkeita, eivätkä pelkäisi vanhan kunnostamista. Olisi myös tärkeää oppia tunnistamaan kestäviä materiaaleja ja tekemään sitä kautta parempia valintoja. Trendejä ei kannata seurata, vaan mieluummin sitä omaa fiilistä.

Ehdottaisin niille joilla on mahdollisuus lähteä puhtaalta pöydältä, ottamaan inspiraation lähteeksi sisustukselle jonkin esineen, värin tai yksityiskohdan josta tulee sellainen fiilis, että vitsi tää on hieno. Ensimmäisen elementin valinnan jälkeen voi sitten rauhassa miettiä, että mitä siihen tuodaan lisää. Sisustaminen on vähän kuin orkesteri, jossa jokainen instrumentti tukee toista ja osaa voi olla vähän vähemmän kuin muuta. Sama pätee juurikin väreihin, jotain voi olla vain himpun verran ja se voi tehdä lopputuloksesta hyvinkin erilaisen. Ideana on kuitenkin harmoninen lopputulos kertaa Antti.

Sisustamisen tulisi aina lähteä tilasta, toteaa puolestaan Carola. Esineitä, kankaita ja värejä valittaessa tämä on hyvä pitää mielessä. Olisi myös hyvä muistaa, että kauniin kodin saa aikaan vaikka olisikin kotieläimiä, tämä vaatii vain hieman kankaiden tuntemusta. Myös suomalainen käsitys siitä, että kaiken pitää olla pestävissä on mielestäni hiukan vääristynyt. Esimerkiksi Ranskassa kankaat käytetään loppuun ja sitten ne vaihdetaan. Toivoisin myös etteivät ihmiset pelkäisi niin kovasti huonekalujen uudelleen verhoilua. Moni sanoo, että verhoilu on kallista, mutta on parempi kunnostaa vanha hyvä huonekalu kuin mennä ostamaan uutta. Tämähän on myös osin temperamentti kysymys, sillä jos on kovin vaihtelunhaluinen niin voi toki ostaa sellaista ns. kertakäyttö esineistöä. Kaikkialta voi tehdä löytöjä, kunhan vain ensin oppii tunnistamaan laadukkaat materiaalit, jolloin tekee aina parempia valintoja.


 

 _DSC1078-908309-edited.jpg              budda.jpg

Kuvissa näkyvät Shiva ja Buddha-patsaat  ja niiden lipastot ovat kaikki Huutokauppa Helanderilta ostettuja. 


 

7. Mikä on sisustusfilosofianne?

-Emme usko sisustuslehtien sisustusten kopioimiseen. Jokaisella on mielestämme se oma sisäinen logiikkansa joka toimii parhaiten sisustamisenkin filosofiana. Se on se jokin intuitiivinen tunne joka ohjaa ja loppupeleissä jos ihmisellä on rohkeutta seurata sitä tulee lopputuloksesta parhain mahdollinen. Silloin tulee valittua esineitä joista todella pitää, ja vaikka se saattaakin tuntua yllättävältä sopivat ne esineet yleensä parhaiten yhteen summaa Antti. 

Carola on Antin kanssa täysin samaa mieltä, mutta lisää vielä, että esineet saa sidottua sisustukseksi parhaiten toistamalla jotain kuviota tai väriä muutamaan otteeseen. Silloin sillä omalla intuitiolla valitut esineet yhdistyvät harmoniseksi sisustukseksi. Intohimo ja rakkaus ovat myös hirvittävän tärkeitä faktoreita kodin sisustamisessa jatkaa Carola. Sen täytyy olla itselleen sopiva ja tuntua hyvältä. Jos kotimme seinät olisivat valkoiset, luulisin varmaan olevani hullujen huoneella. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä etteivät ne olisi mielestäni ok. Jollekin se on se paras valinta joka tuntuu hyvältä sekä oikealta ja se on mielestäni tärkeintä sisustuksessa. 

Yksi hyvä sisustusfilosofia on myös olla rajoittamatta itseään minkään tyylisuunnan edustajaksi. Joku muu voi todeta, että hänen mielestään edustat jotain, mutta itseään ei kannata rajata. Rajaamalla itsensä jonkin tyylin edustajaksi saattaa samalla rajata pois suuren määrän mahdollisuuksia. 

 

8. Mikä on teille tärkeää esineissä?

-Ihastuminen, fiilis joka sanoo että tämä on nyt se juttu. Vaikkei meillä olisi valmista tilaa tietylle esineelle, löytävät ne kuitenkin aina paikkansa kotoamme. Uskomme molemmat, että alitajunnassa on jokin pieni ratas joka toimii itsestään ja se intuitio ohjaa esineiden valinnassa. Arvostamme myös hyvin tehtyjä esineitä eli laatua sekä käsityötä ja esteettisyyttä. Myös toiminnallisuus on tärkeää, ei kannata ehkä hankkia kaappia jonka ovet eivät aukea sanoo Carola naurahtaen.


 

_DSC1040-2.jpg  _DSC1137-1-283877-edited.jpg

 Carola kuvailee itseään minimalistisuuden vastakohdaksi eli maksimalismin ihailijaksi. Värikylläisyys ja rohkeus kokeilla asioita tekevät Carolan ja Antin kodista todella uniikin kokonaisuuden. Carola ja Antti summaavatkin sisustusfilosofiakseen intuitiivisen ja rajoittamattoman rohkeuden johon muutamia sisustuskäytäntöjä lisäämällä saadaan ryhtiä ja harmoniaa. Kuvassa oikealla näkyvä kristallikruunu on Carolan isovanhempien peruja. 


 

9. Mitkä tyylit ovat vaikuttaneet teihin eniten?

-Jugend ja Art Deco sanoo Carola heti. Pidän silti myös 50-luvun tyylistä. Kotona saa ja pitääkin mielestäni olla kerrostumaa. Pidän eri tyylien yhdistämisestä sillä vain yhtä tyyliä käyttämällä kodista saattaa helposti tulla hyvinkin museomainen. 

 

10. Onko teillä lempi taiteilijoita tai muotoilijoita? 

-On, vastaa Carola hymähtäen samalla hiukan. Kymmen vuotta taidegalleriaa pitäneellä lista on aika pitkä. Carola kertoo olohuoneessa roikkuvan `Honolulu Baby´-taulun olevan yksi hänen lempi tauluistaan. Lauri Ahlgrenin maalaama taulu on ostettu suoraan taitelijalta itseltään. Myös erityisesti lasiin keskittyvän muotoilija Harri Koskisen työt viehättävät kovasti. Johanna Turunen ja Bruno Maximus ovat nuoremman sukupolven edustajista suosikkejani ja omistamme molemmilta taitelijoilta useamman työn. Tunnemme monia taitelijoita Johannan ja Brunon mukaan lukien ja moni työ onkin taitelijoilta itseltään hankittuja tai lahjaksi saatuja.

Antti listaa suomalaisesta Eliel Saarisen ja hänen aikalaisensa. Huonekalujen puolella Bomanin huonekalut ovat mielestäni todella upeita. Antti jatkaa vielä kertomalla pitävänsä erityisestä espanjalaisesta Gaudista. Kotimaisista muotoilijoista Wirkkala oli taitava, sitä ei voi kiistää. 


 

 _DSC1099-2.jpg        olkkari.jpg

 Kuvassa vasemmalla: Orientaalista tunnelmaa uhkuva työhuone toimii Carolan sisustussuunnittelutoimiston vastaanottotilana ensi vuoden ensi vuoden keväästä. Suurin osa huoneen kalusteista on hankittu Huutokaupasta kuten esimerkiksi huoneen lattian melkein kokonaan peittävä, yli 100-vuotta vanha matto. Taulun on maalannut Oleg Tchoumak.. / Kuvassa oikealla: Pariskunnan olohuoneessa on useampi uudelleen verhoiltu tuoli jotka on kaikki ostettu huutokaupasta. 


Teksti: Jenny Sirén

Kuvat: Joonas Mutkala

Yleiskuva katajanokalta ”Katajanokka aerial photo” by Timonoko from Helsinki, Finland 


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

{{cta(’7eec3718-d1da-4f7e-8078-58335ee3f9e9’)}}

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.