01.10.2015

Sisustettu Helanderilla: Uusrenessanssiunelmia Reimarlasta

Eläinrakkaiden Pia ja Ben Mattssonin koti Helsingin Reimarlassa on yhden askeleen lähempänä heidän unelmaansa renessanssi-kodista. Kuumailmapalloilua ja raveja harrastavan parin kodissa kohtaavat rakkaus eläimiin sekä antiikkiin. 

 


 

Kuvan vitriinikaappi on Helanderilta ostettu ja omistajilleen hyvin rakas. Vitriinin päällä roikkuva taulu on sekin Helanderilta ja se pääsi paraatipaikalle, sillä hevosaihe on molemmille tärkeä. Vitriinikaapin vieressä nököttävä peltinen mäyräkoira on muisto Pian aiemmasta koirasta. Kuvassa myös vilkkaan Arttu-koiran hännän viuhahdus! 


 

1. Miten kuvailisit kotiasi?

-Olemme molemmat vaimoni kanssa kotihiiriä ja tykkäämme olla kotona. Uusrenessanssi on se minun juttuni ja onneksi myös vaimoni pitää siitä. Pidämme myös biedermeieristä. Kotimme on kahden ihmisen tyylien ja tärkeiden esineiden fuusio, joka miellyttää meitä molempia. 

 

_DSC0368-352120-edited  

Vasen kuva: Ben Mattsson ja hänen mäyräkoiransa nauttivat oleilusta kotona. / Oikea kuva: Arttu-koiraa muistuttava patsas on ostettu Helsingin Mannerheimintiellä sijaitsevasta Antiikkiliikkeestä. Omistajan mielestä patsaalla on samanlainen katse kuin Arttu-koiralla. 


 

2. Mikä on sisustusfilosofiasi?

-Hankimme lähinnä sellaisia tavaroita joiden arvo säilyy. Noudatamme ajatusta esineiden helposta kierrätyksestä. Minusta on paljon parempi, että kun aika jostain ihmisestä jättää niin sen sijaan, että perillisten tarvitsisi riidellä tavaroista ne myytäisiin esimerkiksi huutokaupassa. Sieltä niitä voi sitten kuka tahansa, perilliset mukaan lukien, ostaa. Arvon säilymisen lisäksi esineiden kestävyys ja laatu on meille tärkeää. En mielelläni osta kotiini lastulevystä tehtyjä esineitä, jos tarjolla on silmää miellyttävää antiikkiakin. 

 

3. Mikä on seuraava sisustusprojektinne? 

Seuraava projektimme on oikeastaan jo meneillään. Minulla on unelma renessanssi-kodista, ja olemmekin rakentaneet sitä jo jonkin aikaa. Olen itse asiassa rakentanut sitä kuin Iisakin kirkkoa. Haaveilen siitä, että saisimme kodin, jossa huoneet ovat niin korkeat, että uusrenessanssiset trymoopeilini mahtuisivat sinne helposti. Tällä hetkellä peilit ovat säilytyksessä odottamassa uutta kotiaan. 

 

 

                         

 Vasen kuva: Rakkaassa vitriinissä säilytetään Ben Mattssonin keräilemiä Arabian astioita. Osa astiastosta täyttää ensi vuonna 100-vuotta ja omistajat ovat tästä syystäkin ylpeitä. Valitettavasti sekä astiaston että kuvion suunnittelija on pimennossa. / Oikea kuva: Benin kuumailmapallo harrastus näkyy parin kodissa. Tämä valaisin hankittiin lamppuliikkeestä kovalla päättäväisyydellä.

 


4. Mitkä esineet ovat rakkaimpia teille? 

-Täällä on itse asiassa nyt kaksi tai kolme sellaista esinettä jotka ovat tärkeitä meille. Yksi niistä on olohuoneessa sijaitseva iso vitriinikaappi. Kaapissa ei alunperin ollut edes avaimia kun ostin sen Helanderilta, ja se oli lukossa. Toinen rakkaimmista esineistä on vitriinikaapin päällä oleva ”Arttu”-patsas, joka muistuttaa koiraamme Arttua. Se on hankittu manskulla sijaitsevasta Antiikkiliikkeestä.  Meillä on ollut jopa sellainen leikkisä ajatus, että jos talo palaa ja kumpikin pystyisi pelastamaan yhden huonekalun, niin mikä se olisi. Meillä on lempi huonekalut ja vaikka se on fyysisesti mahdotonta pelastaa sellaista huonekalua joka painaa, niin siinä ajatusleikissä se on mahdollista. 

 

5. Mitkä tyylit ovat vaikuttaneet teihin eniten? 

 -Rakkauteni uusrenessanssiin sai oikeastaan alkunsa Chippendalesta. Aiempi kotini oli sisustettu Chippendalella, kunnes silloinen dalmatialaiseni söi ruokaryhmämme pöytälevyn. Tämän jälkeen aloin sisustaa uudelleen ja makuni hivuttautui uusrenessanssin puolelle. Nykyään en oikeastaan edes välitä ”Chippestä” eli Chippendalesta niin paljoa, mutta kuten huomaat niin rakkaalla lapsella on monta nimeä. Pidämme myös biedermeieristä ja makuni on kallistumassa siihen suuntaan. 

            
Vasen kuva: Työ- ja vierashuoneen tehtävää ajavassa huoneessa on Helanderilta ostettu uusrenessanssisänky. / Vasen kuva: Lomonosovin kissa-aiheiset posliini figuriinitmakoilevat olohuoneen kulmakaapin päällä. Sekä kaappi että figuriinit on ostettu huutokaupasta, Helanderilta. 

6. Mitä aiotte hankkia seuraavaksi? 
-Näähän on heräteostoksia siis sillä tavalla, että esimerkiksi olohuoneen kukkapylväs on ostettu juuri siihen paikkaan missä se nyt on. Varsinaista tarvetta sille ei ollut vaan idea tuli sillä hetkellä, kun näimme sen. Samaa periaatetta käytämme kaikissa hankinnoissamme. 
7. Mikä on sinulle tärkeää esineessä? 
-Se, että se sopii kokonaisuuteen ja miellyttää silmää. Ja ennen kaikkea se, että esineellä on jälleenmyyntiarvoa.
 
8. Onko sinulla lempitaitelijaa tai -muotoilijaa? 
-Minulla on eräät Vera Wangin suunnittelemat samppanjalasit joiden myötä kyseinen suunnittelija on minulle mieluisa. Vaikka Vera Wanghan on maailmalla tunnettu nimenomaan häämekkojen suunnittelijana, niin en ole mitenkään höpsönä häämekkoihin. Kyseiset lasit on siis suunniteltu Marie Antoinetten rintavarustuksen inspiroimina. Marie Antoinettehan tunnettiin parhaiten Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:n rakastajattarena ja myöhemmin vaimona.  Juuri tuohon aikanaan, vuonna 1783, Ranskan Pariisissa lennettiin ensimmäinen miehitetty kuumailmapallolento. Tarjoilen näistä laseista asiakkailleni samppanjaa aina kuumailmapallolennon jälkeen ja kerron heille hauskan tarinan lasien takana.

_DSC0304 
Kuvan vasemmanpuoleiset lasit ovat Vera Wangin suunnittelemat, ja niiden inspiraation lähteenä on toiminut Ranskan kuningattaren Marie Antoinetten (1755-1793) rintamus. 

Kuvat: Joonas Mutkala
Teksti: Jenny Sirén

Sinua saattaisi kiinnostaa myös tämä:

{{cta(’a3a41c23-fac0-4844-96fd-4e562f75ba5c’)}}

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.