06.10.2015

Sisustettu Helanderilla: Nukkekoti toiveiden peilinä Soukassa

Sari Ahlqvistin harrastus muuttui nukkekodin sisustamisesta kodin sisustamiseen. Ahlqvistien kotoa ja Sarin rakentamasta nukkekodista löytyy monia samoja kalusteita,  joskin osa toiveista on vielä toteutumatta. Kartanotyyliin sisustettu koti on viimeistelty kattolistoja myöten.

_DSC0548-757984-edited

Ruokapöydän päädyn tuolit ostettiin aiempaan kotiin, joka oli huomattavasti nykyistä modernimpi. Niiden jälkeen kodin sisustus on pikkuhiljaa muuttunut antiikki painotteisemmaksi. Kuvassa oikealla näkyvä vitriinikaappi on huutokaupasta ostettu, ja Sarille se on yksi rakkaimmista esineistä. 


 

1. Miten kuvailisit kotianne? 

-Tässä on käynyt oikeastaan sellainen pyörremyrsky. Muutettuani lapsuudenkodistani, joka oli antiikkikoti, halusin jotain ihan muuta. Ensimmäinen oma kotimme olikin moderni, kunnes ostin sinne antiikkituoliparin. Ajattelin, että kyllä minun moderniin kotiini sopii muutama vanhantyylinenkin huonekalu ja sen jälkeen antiikki on pikkuhiljaa vallannut kotiamme. Olen tavallaan palannut takaisin siihen lapsuudenkotiini, näin sisustuksen puolesta. 

 

_DSC0614-1-948514-edited  

Sari Ahlqvist kotinsa olohuoneessa. Kuvissa myös perheen labradorinnoutajat Ada 4v. ja Jade 3v. 


  

2. Mistä luulet kiinnostuksesi antiikkia kohtaan heränneen? 

-Isäpuoleni isä oli antiikkikauppias ja isäpuoleni äiti taas taidemaalari, toki myös lapsuudenkotini on vaikuttanut asiaan. Oikeastaan kuitenkin kaikki lähti siitä, kun olin lasteni kanssa kotona heidän ollessaan pieniä. Tein silloin lapselleni nukkekodin ja ostelin sinne huonekaluja mm. englannista. Nukkekodin laittamisesta tuli harrastus, eikä se koskaan päätynyt lasten leikkeihin. Lopulta kotiimme alkoi ilmestymään samantyylisiä huonekaluja kuin mitä olin ostanut nukkekotiin. Sittemmin meillä on ollut monia samantyylisiä kalusteita ja jopa täysin identtisiä kalusteita, kuin mitä olin nukkekotiin hankkinut. Olen haaveillut myös antiikkikahvilan perustamisesta ja sellainenkin löytyy nukkekotini alimmasta kerroksesta. 

         

 

3. Mistä saat inspiraatiota sisustukseesi? 

-Luen usein ulkomaalaisia sisustuslehtiä kuten 25 Beautifull Homes tai Skönä Hem, joista otan vinkkejä kotini sisustamiseen. Nämä lehdet ovat ehkä parhaiten omaan makuuni sopivia. Saan myös inspiraatiota museoista, kartanoista sekä 1600-1700-lukuun sijoittuvasta kirjallisuudesta ja historiasta. Olen ollut näistä kaikista asioista ihan pienestä pitäen todella kiinnostunut, ja olin pienenäkin jo ihan jossain sfääreissä kun luin sen ajan kirjoja tai kävelin museossa.

 

                 _DSC0591-993917-edited        

Vasen kuva: Makuuhuone on asukkailleen rakas paikka, jossa vietetään aikaa niin oleillen kuin lukien. Vaatekaapin päällä oleilevat nuket on aikoinaan ostettu perheen tyttärelle leikkeihin. Kuvassa näkyvät Chippendale kirjahyllyt sekä työpöytä on hankittu Helanderilta. / Oikea kuva: Helanderilta ostettu rokokootyylinen pöytä on Sarin mielestä hänen onnistunein hankintansa huutokaupasta. Kuvan Chippendale tuoli on myös Helanderilta peräisin, kun taas taulun Sari osti edelliseltä Venetsian matkaltaan. 


 

4. Mikä on paras ostoksesi huutokaupasta?

-Melkein sanoisin, että se on tuo Helanderilta ostettu rokokootyylinen pöytä. Pöydän kannessa on mieletön maalaus, joka tekee siitä erityisen kauniin ja ainutlaatuisen. Ostin Venetsiasta taulun pöydän pariksi ja näiden luoma kokonaisuus on visuaalisesti todella herkullinen. Toinen suosikkini on ruokailutilassa oleva astiakaappi. Ostin itse asiassa Helanderilta suuren määrän kalusteita, sillä ajattelin, että perustaisin antiikkikahvilan. Nyt kun se ei toteutunut, on osa kalusteista jäänyt meille ja ne ovat asettuneet yllättävän hyvin kotiimme. 

 

5. Keräiletkö jotain erityistä?

-En oikeastaan enää, kotimme saturaatiopiste on tällä hetkellä saavutettu. Keräilin aiemmin nukkekotiin liittyvää esineistöä kuten huonekaluja ja muuta miniatyyri tavaraa. Korut ovat myös lähellä sydäntäni, ja niitä tulee hankittua aika ajoin. 

 

                _DSC0618-118606-edited       _DSC0561-693227-edited

Vasemman puoleinen kuva: Perheen nuoriso saa sisustaa omat huoneensa omien mieltymystensä mukaan. Kuvassa perheen 15-vuotiaan tyttären tunnelmallinen huone. Vanha ikkunanpoka on aikanaan pelastettu Pohjoisesplanadi 37:n remontin alta, ja siihen on istutettu peililasit.  / Kuva oikealla: Upea kukkapylväspari on saanut uuden elämän perheen kotona. 


 

6. Mikä on sisustusfilosofiasi?

-Vaikka luenkin sisustuslehtiä, niin meillä ei ole kotona mitään suoraan sisustuslehden mukaan laitettua aluetta tai muutakaan. Kodin pitää kuitenkin olla koti, ja sen ensisijainen tarkoitus on miellyttää siellä asuvia. Sisustustrendit eivät yleensä vaikuta sisustuspäätöksiini, vaan minulla on oma tyylini. Monesti trendien mukaan laitetut kodit ovat yhden ja saman kaavan mukaan laitettuja. 

 

7. Mikä on sinulle tärkeää esineissä? 

-No esineiden tulee olla mieleisiä ja esteettisesti kauniita. Pidän myös siitä, että vanhat esineet ovat käytännöllisiä. Esimerkiksi olohuoneen antiikkisen vitriinikaapin saa tarvittaessa jaettua kolmeen osaa, siirtämistä tai muuttoa varten. Arvostan myös sitä, että ennen esineet tehtiin kestämään. En pidä siitä periaatteesta, että tehdään esineitä joiden ei ole tarkoituskaan kestää edes yhden perheen elinaikaa. Arvostan myös käsityötä ja esineeseen käytettyä aikaa. Enää ei tehdä niin yksityiskohtaista ja pikkutarkkaa työtä kuin ennen. Minun on kyllä pakko myöntää, että joskus esineen esteettisyys menee käytännöllisyydenkin edelle. 

 

Kuvassa Sarin itse tekemät leivonnaiset istuvat kauniisti Helanderilta hankitun Saksalaisen Schumann Arzbergin Tradition-kahvikaluston tarjoiluastioissa. 


 

8. Mitkä tyylit ovat vaikuttaneet sisustukseenne eniten?

 -Kotonamme on useampi tyylisuunta edustettuna, mutta pidän erityisesti kaarevista muodoista ja koristeellisuudesta. Meiltä ei löydy oikeastaan mitään suoralinjaista tai pelkistettyä. Pidän sekä rokokoosta, Chippendalesta, renessanssista että biedermeieristäkin.

 

                            

Kuvassa oikealla: Sarille rakas kaappi on päässyt olohuoneessa paraati paikalle. Saria miellyttää erityisesti kaapin yksityiskohtaiset kaiverrukset sekä kaapin ovien vaakunamaiset kuviot. Kuvassa näkyvät figuriinit on ostettu yksitellen, mutta nimenomaan niin, että niistä olisi toisillensa seuraa. 


 

Kuvat: Joonas Mutkala

Teksti: Jenny Sirén

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

 

 {{cta(’5d7cd7a1-c29d-4ef9-bf68-1204b77cd965’)}}

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.