01.10.2015

Sisustettu Helanderilla: Design-koti Helsingissä

Helsingin Olympiakylässä 1940-luvulla rakennetussa, alunperin urheilijoille tarkoitetussa kerrostalossa ei urheilijoita koskaan nähty,  mutta yhden aikakautta arvostavan asukkaan se on ainakin saanut. Petri Juvosen intohimona on ns. Mid Century Modern, ja se näkyy kaikkialla. 

_DSC0230

1. Miten kuvailisit kotiasi?

Itse asunto sekä sisustus ovat sellaista tyyliä jotka ovat aina miellyttäneet minua, eli ns. Mid Century Modern. Asunto itsessään kunnioittaa mielestäni rakennuksen alkuperäistä henkeä, sillä siihen ei ole tehty rakenteellisia muutoksia, ja esimerkiksi lattiat ovat alkuperäiset. Ainoastaan keittiö ja wc ovat saaneet putkiremontin yhteydessä uuden ilmeen, kuitenkin niin, että ne sopivat vähäeleisyydessään talon arkkitehtuuriin. 

2. Mikä on seuraava sisustusprojektisi? 

Aika vaikea sanoa, se riippuu siitä mitä tulee vastaan. Sisustus ei välttämättä kaipaa enää mitään, mutta jos ajatellaan esimerkiksi keittiön ruokapöytää tai olohuoneen ruokaryhmän tuoleja niin ne ovat neljännet tänä vuonna. Olen kuitenkin luonteeltani kodinsisustaja, ja se on harrastukseni. Joskus kun mopo karkaa käsistä, niin ovat kellarit täynnä tavaraa. Vuokrasin naapuriltani juuri yhden kellarikomeron lisää.

_DSC0220 

Petri Juvonen otti aikoinaan asuntolainan yhteydessä hiukan lisälainaa olohuoneen Aalto-sohvaa varten. Tapio Wirkkalan uniikki pöytä pääsee oikeuksiinsa Marokosta ostetun maton kanssa. Kuvan taulu on 1991 ostettu Lasse Marttisen öljyvärityö, sermi on Englannista. 


 3. Sanoit että olet sisustaja luonteeltasi, mistä luulet että se on lähtöisin? 

Olen koko aikuisikäni kiinnittänyt huomiota siihen millaisilla huonekaluilla sisustan. Makuni ei valitettavasti ole koskaan ollut se edullisin. Kiinnitän erityisesti huomiota esineiden laatuun sekä designiin. 

 

4. Paras sisustusvinkkisi? 

Tyylin suhteenhan on ihan turha ruveta ketään neuvomaan, sillä jokaisella on oma tyylinsä. Vinkkini voisi olla se, että älä osta kopiota. Hanki mieluummin käytettyä, edullista ja vähemmän tunnettua, joka on kuitenkin aitoa ja alkuperäistä. Jos sinulla ei esimerkiksi ole varaa jonkun taitelijan öljyvärityöhön, satsaa mieluummin saman taitelijan signeerattuun litografiaan kuin sen öljyvärityön kopioon. 

 

 

_DSC0195-476075-edited _DSC0207-566764-edited

 

Kay Bojesenin veikeä apina roikkuu Italialaisesta kattovalaisimesta. Klassikoksi muodostunut Ilmari Tapiovaaran `Madmoiselle´ tuoli pääsee oikeuksiinsa makuuhuoneen ikkunan edustalla. 


5. Mikä on sinulle tärkeää esineissä? 

Kyllä se on se tyyli ja se että esine on kaunis katsoa. Minulla menee jopa esteettisyys käytettävyyden ohitse. En osta esineitä esim. nostalgisista syistä, vaan olen vain ihastunut tähän 50-60 -luvun tyyliin. 

6. Mistä saat inspiraatiota omaan sisustukseesi? 

Ostelen ja selailen aika paljon sisustuslehtiä ja seuraan verkossa aktiivisesti eri ryhmiä ja blogeja. Facebookissa on esimerkiksi eräs Mid Century Modern niminen ryhmä jota seuraan aktiivisesti. Saan inspiraatiota sekä sisustuksista että arkkitehtuurista. 

_DSC0197   _DSC0211

Eteisessä sisääntulijaa tervehtii Alvar Aallon klassinen ritiläpenkki, Helanderilta hankittu seinäpeili, Toini Muonan seinäreliefi sekä leikkisä Roger Feraudin suunnittelema naulakko. / Keittiön katossa roikkuu Italialainen Angelo Wellin kattovalaisin jonka kaveriksi Alvar Aallon 66-tuolit sekä vanha Aallon Artekille suunnittelema ruokapöytä sopivat hyvin. 


 

7. Mikä on paras ostoksesi huutokaupasta? 

 Vaikea sanoa, mutta se on varmasti italialainen seinävalaisin. Valaisin on väitetty Gino Sarfatti, joka esiintyy mm. 1000-Lights nimisessä kirjassa. Kyseinen valaisin on todellinen keräilyharvinaisuus, josta olin haaveillut vuosia ja minun oli vaikea uskoa sitä todeksi kun se sitten osui kohdalle. 

Toinen hyvä ostos, joka ei kylläkään ole huutokaupasta on myös italialainen valaisin. Ostin vuonna 1991 lentokentältä lehden, jossa näin tämän Serge Mouillen valaisimen ja se jäi mieleeni kytemään. Ostin sen sitten myöhemmin Vitralta. Myös lehti on vielä tallella. 

_DSC0193 _DSC0194-968900-edited

Italialaiset valaisimet ovat Petri Juvosen sydäntä lähellä, ja niitä löytyykin asunnon jokaisesta huoneesta wc:tä lukuun ottamatta. 


 

 8. Viimeiseksi kysyisin, kuka on lempitaitelijasi tai -suunnittelijasi? 

Suomalaisista Tapio Wirkkala ja Alvar Aalto. Italialaisista suunnittelijoista pidän erityisesti Angelo Lellistä. 

_DSC0217  _DSC0208

Mid Century Modern ja intohimo italialaisia valaisimia kohtaan on läsnä asunnon kaikissa huoneissa. Oikeanpuoleinen kuva: Italialaisen Carlo Nason 1970-luvulla suunnittelema jalkavalaisin on kokonaan Muranon lasista tehty. 


 

Kuvat: Joonas Mutkala

Teksti: Jenny Sirén

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: 

{{cta(’08fce98d-de8d-41a7-8bb6-eb0b5df37c3d’)}}

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.