02.12.2015

Sisustettu Helanderilla: Design-klassikoiden keskellä Niittykummussa

Sisustusblogia harrastusmielessä pitävien Pekka ja Minna Kumpulan koti Espoon Niittykummussa on kuin pieni helmi simpukan sisällä. Ulospäin vaatimattoman kuvan itsestään antava rivitaloasunto kätkee sisälleen kaksi intohimoista sisustajaa sekä design-klassikoita toisensa perään. 

_DSC1213-727873-edited-1-325534-edited-414581-edited.jpg
Perheen olohuoneessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä Eamesin klassiseen nojatuoliin, jonka Pekka osti Chigagosta. Tuoli kuuluu alkuperäiseen ensimmäisen 2000-tuolin sarjaan, jotka tulivat markkinoille vuosina 1956-1960. Kyseessä on jo perheen kolmas Eames-tuoli, sillä intohimo alkuperäiseen oli niin kova, että tuoli vaihdettiin aina tilaisuuden tullen vanhempaan


 

1. Miten päädyitte tänne asumaan? 

-Muutimme tänne Espoon Tapiolasta. Olimme etsineet meille sopivaa, isompaa asuntoa jo melkein kolmen vuoden ajan. Ehdimme tuon kolmen vuoden aikana käydä 20 asuntonäytössä ja teimme viidestä asunnosta tarjouksenkin, ennen tämän oikean asunnon löytymistä. Etsimme paitsi isompaa taloa, halusimme myös kodin joka olisi mahdollisimman alkuperäisessä kunnossa. Toivoimme talolta 1950-1960-luvun skandinaavista modernismia, joita esim. Tapiola, Olari, Niittykumpu ja Westend edustavat. Haaveilimme atrium-pihasta, kierreportaista sekä isoista lasipinnoista ja täältä se sitten löytyi, summaa Pekka. 

 

2. Miten kuvailisit kotianne? 

-Sisustuksemme on linjassa talon arkkitehtuurin kanssa, edustaen modernismia 40-luvun alusta aina 60-luvun loppuun saakka. Kotoamme löytyy toki joitain uudempia tavaroita mutta pyrimme siihen, että esineet joita hankimme olisivat sekä suunniteltu että valmistettu 40-60-luvulla, kertoo Pekka. Kotimme on kokonaisuus ja suurin osa esineistämme onkin tuon ajan Vintagea Yhdysvalloista, Tanskasta sekä Suomesta. 

 


 

 _DSC1369-697290-edited.jpg 02_Olive-Green-2-217754-edited.jpg

 Kuvassa vasemmalla: Minna ja Pekka sekä perheen Urho-koira kotinsa keittiössä. / Kuvassa oikealla:  Joe Colombon suunnittelema lattiavalaisin sekä Arne Vodderin Tanskalaiselle Sibast Furniturelle valmistama senkki on molemmat ostettu Huutokauppa Helanderilta.


 

 

3. Missä tilassa viihdyt kodissanne parhaiten?

-Kyllä se on tämä olohuone, sanoo Pekka. Vaikka kotonamme on paljon suuria ikkunapintoja, varsinkin olohuoneessa, niin tunnelma on silti kodikas. Kotimme on ilmeeltään sekä väripaletiltaan lämmin ja täällä on paljon puupintoja sekä tekstiilejä. Kodissamme on itseasiassa aika vähän muovia vaikka se kuuluukin eittämättä 60-luvun tyyliin.

Meille oli myös kodin viihtyvyyden kannalta tärkeää pitää esim. katto männyn värisenä. Pidän siitä miten horisontaalisesti asetellut kattolaudat luovat todella vahvan perspektiivin sanoo Pekka. Moni meille ensimmäistä kertaa kylään tuleva mainitseekin, että rakennus on ulkoa katsottuna aika nöyrä mutta kun talon näkymä sitten aukeaa sisälle astuttaessa, niin kontrasti on mieletön. 

 

4. Mikä on Pekka sinulle tärkeää esineessä? 

-Funktionalismi sekä ajattomuus. Uskon pitäväni 1940-1960-luvun arkkitehtuurista ja muotoilusta juuri näistä syistä. Monesta tuon ajan huonekalusta on muodostunut klassikoita ja ne ovat osoittaneet ajattomuutensa sopimalla niin tähän aikaan kuin menneeseenkin. On mielettömän hienoa nähdä esine joka kestää muotokieleltään, rakenteiltaan ja ilmeeltään aikaa niin hyvin. 

Ajattomuus ei kuitenkaan yksistään riitä vaan tavaroiden tulee olla myös käytännöllisiä. Hyvä esimerkki hyvästä huonekalusta on mm. tämä Saarisen suunnittelema ruokapöytä. Kyseinen pöytähän on yli 2m pitkä ja 1,3m leveä muttei vaikuta niin suurelta. Ellipsin muoto on erittäin antava, ja keskelle sijoitettu jalka – joka on muuten yksi funktionalismin perusteista – tekee tästä enemmän kuin käytännöllisen. Minua jaksaa edelleen hämmästyttää se, että näinkin iso ruokapöytä voi toimia niin hyvin.


 

01_Olive-Green-2.jpg

Perheen olohuoneessa sijaitseva ruokaryhmä on todellinen katseenkiinnittäjä. Saarisen suunnittelema ruokapöytä on Pekan lempiesine ja paras huutokauppa hankinta. Taustalla näkyvän senkin päältä löytyy mm. Huutokauppa Helanderilta ostetut lasipullot, joiden tekijä on tuntematon. Urho-koirakin viihtyy tilassa hyvin ja sopii värinsäkin puolesta sisustukseen aika saumattomasti! 


 

5. Mikä on teidän sisustusfilosofianne?

-Tiettyyn aikakauteen osuva kokonaisuus on meille yksi tärkeimmistä tekijöistä sisustamisessa. Kotimme muodostuu sekä remontin aikana tekemistämme valinnoista, kotiimme valituista esineistä sekä talon arkkitehtuurista ja sen ympäristöstä. Meille on tärkeää, että kaikessa näkyisi se funktionalismille tyypillinen vahva leima jossa esineen muodot seuraavat sen käyttötarkoitusta, eli ovat hyvinkin pelkistettyjä.

Minna jatkaa kertomalla, että vaikka pariskunnalle tärkeitä asioita on pitäytyminen alkuperäisissä esineissä ja arvohuonekalujen keräilyssä niin silti koti ei ole mikään museo. Meillä on kaksi pientä lasta joten huonekaluissa ja esineissä saa näkyä elämisen jälki, se on mielestäni osa esineen historiaa. Meillä saa lapset leikkiä, niin omat kuin muidenkin pohtii pariskunta yhdessä. 

 

6. Mitkä tyylisuunnat ovat vaikuttaneet teihin eniten?

-Se mikä kodissamme paistaa läpi on Modernismi ja sen vaikutteet. Kodissamme on muidenkin aikakausien esineitä, kuten olohuoneessa oleva Pierro Lissonin sohva 2000-luvulta. Työlläni on ollut oma vaikutuksensa kotimme tyyliin, sillä olen koulutukseltani teollinen muotoilija ja toimin muotoilutoimiston osakkaana ja luovana johtajan. Ehkä ihan ensimmäisiä tyyliini vaikuttavia asioita oli se, kun aloin keräämään erilaisia tietyn aikakauden esineitä kuten valaisimia yms. Sitten kun muutimme tänne pistimme blogimme pystyyn ja siitä muotoutui hiljalleen meille yhteinen harrastus ja mielenkiinnon kohde. 

 


 

lastenhuone.jpg

Sofin huoneen katosta roikkuu vanha Ornon valaisin, joka on ostettu Helsinkiläisestä lamppuliikkeestä. Minna tuunasi pienet -isänsä alunperin Minnalle lapsuudessa tekemät- lastentuolit maalamalla ne punaisiksi, pieni pyöreä pöytä on Pekan kirpputori löytö. 


 

7. Mitä sisustusvinkkejä antaisitte?

-Vaikka keräisitkin tiettyjä asioita, joilla saattaa olla myös rahallista arvoa niin suosittelen hankkimaan pääsääntöisesti sellaista tavaraa joka on myös toimivaa. Koti on kuitenkin ensisijaisesti koti eikä mikään näyttely, vinkkaa Pekka. Minna kertoo puolestaan olevansa onnellinen siitä ettei itse ole ns. trendienorja vaan on löytänyt oman äänensä sisustamisessa. Toivon, että kaikki uskaltaisivat tehdä myös sisustukseen liittyviä päätöksiä omana itsenään. Ei ole mitään niin tylsää kuin samannäköiset kodit toinen toisensa perään. Minna muistuttaa myös siitä, että oman tyylin löydyttyä voi tehdä isompiakin hankintoja, sillä tavaroita ei tarvitse olla koko ajan vaihtamassa. Kyllä sen sitten huomaa kotona oman tyylin löydyttyä, että niihin hankittuihin esineisiin ei kyllästykkään ja alituinen tarve muuttaa kaikkea lakkaa. 

 

8. Kerrotte olevanne melko immuuneja trendeille, koetteko silti saavanne vaikutteita jostain? 

-Meille ei tule esim. sisustuslehtiä ollenkaan vaan sanoisin, että Internet on meillä se pohjaton inspiraation ja tiedon lähde. Saamme vaikutteita myös tietyyn aikakauteen keskittyvistä blogeista ja vanhoista valokuvista. Lisäksi huutokaupat toimivat minulla inspiraation lähteenä ja aktiivisimmillani olen seurannut noin kymmentä kansainvälistä huutokauppaa viikottain. Sitten toisaalta kotonamme on tarpeita joten myös siksi seuraan huutokauppojen luetteloita, kertoo Pekka. Mielessäni on kokoajan sellainen noin kymmenen esineen mielikuvalista asioista joita tarvitsisimme, ja kun yksi niistä on hankittu siirryn toteuttamaan seuraavaa visiotani. Jos esimerkiksi tarvitsemme uuden sohvan, on minulla yleensä ollut jo pidempään mielessä 3-4 sohvan verran vaihtoehtoja jotka sitten esittelen Minnalle tarpeen tullessa. 

Minna kehuukin miehensä tiedonmäärää ja -janoa ja kertoo itse olevansa enemmän se perheen järjenääni Pekan ollessa visionääri. Yhteistyömme sujuu tässäkin mielessä todella hyvin ja saamme toisistamme parhaat puolet esiin. 

 

 03_Olive-Green.jpg

Pekka keräili valaisimia joskus niin ahkerasti etteivät hänen vaattensa mahtuneet vaatekaappin laisinkaan. Onneksi isompi asunto on tuonut tähän helpotuksen, vaikka pari omistaa edelleen useita valaisimia. Kuvassa Alvar Aallon suunnitteleman ruokaryhmän päällä roikkuu Paavo Tynelin Taito Oy:lle suunnittelema kattovalaisin. Keittiön työtasoa valaisee taas Paolo Rizzatton Flosille vuonna 1973 suunnittelema 265-valaisin. 


 

 

9. Mikä on paras ostoksenne huutokaupasta? 

-No Helanderilta ostettu senkki on minulle tärkeä mutta kyllä voiton vie silti tämä Saarisen pöytä jonka ostimme eräästä verkkohuutokaupasta kertoo Pekka. Minna mainitsee senkin lisäksi myös Huutokauppa Helanderilta ostetun Arena astiaston johon sisältyy tarjoiluvadista alkaen kaikki mahdollinen. Olimme jo pitkään miettineet meille sopiviaa astiastoa kun meinasin jo luovuttaa. Onneksi emme tehneet niin sillä Helanderilta sattumoisin löydetyt astiat ovat paitsi aikakauteen sopivia, ovat ne myös todella käytännöllisiä. Astiat voi pestä tiskikoneessa tai laittaa mikroon ja vaikkeivat ne ole enää tuotanossa, saa astioita silti ostettua mm. ruotsista. 

 


 

 

06_Olive-Green-2.jpg      Arena_03.jpg

Minnan mielestä parhaisiin huutokauppalöytöihin lukeutuu Huutokauppa Helanderilta ostettu Arena astiasto joka paitsi sopii pariskunnan tyyliin on myös erittäin käytännöllinen ja mitkä värit! 


 

 

Kuvat: The Olive Green Window-blogi, Joonas Mutkala Huutokauppa Helander

Teksti: Jenny Sirén

Tutustu Pekan ja Minnan Olive Green Window-blogiin tästä! 


Sinua saattaa kiinnostaa myös:

{{cta(’5c9b316d-6745-448f-b6f7-cd8b722cab6c’)}}

 


Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.