28.09.2015

Sisustettu Helanderilla: Antiikin pauloissa Kulosaaressa

Maikin ja Lassen koti Helsingin Kulosaaressa on heidän lapsenlapsensa mukaan kuin entisajalta. Pariskunnan yhteinen kiinnostus antiikkiin ja taiteeseen näkyy tämän kauniin kodin sisustuksessa. Lämminhenkinen koti on aivan asukkaidensa oloinen. 

_DSC0067

Parin rakkaus posliiniin ja keramiikkaan näkyy koko asunnossa. Etualalla näkyvä iranilainen matto on Ardelanin kylässä tehty ja huutokauppa Helanderilta aikoinaan hankittu. Kirjoituspöydän tuoli sai uuden ilmeen verhoilijalla ja jalkavalaisimen varjostin on Maikin itse suunnittelema ja sitä myytiin Stockmannilla. 


1. Mistä antiikin kerääminen ja kiinnostuksenne sitä kohtaan sai alkunsa?

-Olin pienenä tyttönä edesmenneen isäni mukana kuolinpesien arvioinneissa ja kiinnostukseni antiikkiin on herännyt silloin. Olemme nuoresta lähtien kierrelleet veljeni kanssa huutokaupoissa ja antiikkiliikkeissä. Veljeni sanookin että tulee mieluummin huutokauppaan kun menee teatteriin. Mieheni ei yleensä kuntonsa puolesta pääse mukaan huutokauppoihin, mutta hänellä on selkeä näkemys siitä mitä esinettä ilman ei ole kotiin tulemista. Olen monet kerrat hikoillut huutokaupassa, sillä jännitys on ollut niin kova. Onneksi veljeni pää pysyy aina kylmänä ja jos minä jähmetyn hoitaa hän tilanteen huutamalla esineen josta olemme kiinnostuneita.

 

2. Mistä tämänhetkinen sisutuksenne on saanut alkunsa?

-Se lähti oikeastaan käyntiin eräästä pienestä pikkulipastosta, jonka ostimme Helanderilta. Lipaston ostamista seurasi upea tukholmalainen trymoopeili sekä muutama kynttilänjalka. Kokonaisuuden oltua valmis, halusimme keventää olohuoneen tunnelmaa ja päätimme hankkia sirompia kalusteita entisten tilalle. Sen jälkeen olemme ostaneet Helanderilta esimerkiksi nyt olohuoneessa olevan vitriinikaapin, itämaisen käsinsolmitun maton sekä kauniita pienesineitä.

 

     

Vasen kuva: Helanderilta ostettu pikkulipasto innoitti Maikin ja Lassen olohuoneen uudelleen sisustamiseen. Tukholmassa valmistettuun trymoopeiliin hankittiin uusi peililasi rikkinäisen tilalle, ja komea pendyylikello sekä kaksi kullattua kynttilänjalkaa kruunaavat kokonaisuuden, pitsiliinan tuodessa kokonaisuuteen sopivaa ilmavuutta. Kuvassa näkyvän lampun Maikki tuunasi kultaspraylla ja varjostimen hän suunnitteli itse. / Oikea kuva: Maikin käsityöharrastus näkyy kaikkialla asunnossa. Tämän keraamisen karhun hän on tehnyt Arbiksessa, eli työväenopiston kurssilla.


 

3. Mikä on seuraava sisustusprojektinne? 

-Asuntomme on itse asiassa laitettu hiljattain myyntiin, ja olemme muuttamassa uuteen kotiin, jonka laittaminen on luonnollisestikin se seuraava projektimme. Olemme löytäneet oman tyylimme, joten se tulee pysymään samana. On kuitenkin vielä joitain asioita joita meiltä puuttuu.

 

4. Sanoit että teiltä puuttuu vielä jotain, mikä on siis seuraava hankintanne?

-Ostimme jokin aikaa sitten Arabian Paratiisiastiaston osia huutokaupasta, ja haluaisimme täydentää sitä. Valitettavasti Helanderin syyskuun huutokaupassa niitä ei ollut tarjolla, mutta toivottavasti niitä tulee taas pian vastaan. Viimeksi kun Paratiisiastiaston osia myytiin huutokaupassa, kävimme niin vimmattua kilpailua että oikein jännitti! Luovuin kuitenkin leikistä, sillä huomasin että toinen huutaja oli päättänyt saada astiat omakseen, hinnasta viis. Pakkasimme ostoksiamme samaan aikaan tämän toisen asiakkaan kanssa ja hän kertoi siinä hetkessä, että on hyvä että annoin hänen voittaa, sillä hän on tullut Turusta saakka.

 

  _DSC0110  

Maikin ja Lassen mielestä esineet tulee ottaa käyttöön, eikä vain vitriinin koristeiksi. Kuvassa Paratiisiastiaston osia. 


 

5. Minkä sisustusvinkin antaisit?

-Vanha on aina vanhaa. Antiikki kestää sukupolvelta toiselle ja esineissä on monesti myös historiaa ja tunnearvoa, jota esimerkiksi lastulevystä valmistettuihin kalusteisiin ei niiden lyhyen elinkaaren aikana ehdi kertyä. Esimerkiksi tämä olohuoneen seinällä oleva kello, jonka toinen enoni on piirtänyt Turun linnassa olleen kellon mukaan ja toinen kullannut, on yksi suurimmista aarteistani.

 

  

Kuvassa vasemmalla: Maikin äidin veljien Helge ja Uolevi Lönnbergin yhteistyönä syntynyt Turun linnassa olleen kellon innoittama seinäkello ja Jenny Lindenin miniatyyrimaalaukset. Kuvassa oikealla: Barokkityylinen kirjoituslipasto, sekä Maikin omaa tuotantoa olevat keraamiset kilpikonnat.


 

6. Mikä on paras huutokauppahankintasi? 

-Me ollaan niin tyytyväisiä kaikkeen, joten mistään ei luovuta. Mutta muutama suosikki nousee pintaan ja ne ovat Anders Montanin Kupariseppä niminen taulu, hopeat sekä olohuoneen vitriinikaappi. Ensimmäisenä ehkä kuitenkin Montanin taulu, jonka huudettuani meklari Mika Sirén onnitteli minua koko huutokauppakansan kuullen. Taulun yksityiskohdat ja taitelijan taidokas kädenjälki viehättävät minua kovasti. Olen itse asiassa nähnyt saman taulun suuremman version Tukholmassa, ja minusta omamme on sitä jopa parempi.

 

  

Kuvassa vasemmalla: Anders Montanin vuonna 1888 maalaama Kupariseppä niminen taulu on pariskunnan onnistunein huutokauppaostos. Kuvassa oikealla: Helanderilta ostetut hopeiset kynttilänjalat ja hopeinen makeismalja. Makeismaljassa oleva tekijänleima on hiukan epäselvä, mutta se on joko P. J. Haapasalon (1966-1977) tai R. J. Harjun (1962-1974) tekemä.


 

7. Keräiletkö jotain erityistä?

-Viimeaikoina se on ollut tuo posliini, mutta nyt sitä alkaa olla jo sen verran ettei sitä mahdu enempää.

 

8. Onko sinulla jotain sisustusfilosofiaa?

-Kodin pitää olla sellainen paikka, jossa me molemmat viihdymme ja nautimme siitä.

 

9. Mikä on sinulle tärkeää esineissä?

-Se että ne puhuttelevat meitä. Ostopäätöksiin vaikuttaa myös se jos jompikumpi meistä todella haluaa juuri sen esineen. Se tekee niistä myös rakkaampia. Muistan esimerkiksi kun lähdimme veljeni kanssa erääseenkin Helanderin huutokauppaan ja mieheni sanoi, ettei kotiin ole tulemista ilman tuota olohuoneessa nyt seisovaa vitriinikaappia. Sen voitettuamme soitin heti miehelleni ja hän laittoi voileipäkakun pöytään ja juhlistimme onnistunutta voittoa kakkukahveilla kolmistaan.

 

 

   

Vasen kuva: Olohuoneessa komeileva vitriinikaappi on pariskunnalle rakas. Kaappiin on säilötty Maikin keräämiä posliiniesineitä eri aikakausilta ja eri maista. Oikea kuva: makuuhuoneen kristallivalaisin on myös peräisin Huutokauppa Helanderilta.


 

Kuvat: Joonas Mutkala

Teksti: Jenny Sirén

Sinua saattaisi kiinnosta myös tämä:

{{cta(’e7d3ec18-069e-4266-8395-d722d74501d9’)}}

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.