30.01.2015

Pallotuolin tarina, Antti J. Kallio (Personal Manager of Eero Aarnio)

Pallotuoli, Eero Aarnio

 

Piirros päivätty tammikuussa 1963.

 

Eero Aarnio halusi tuolin, johon mahtuisi koko perhe.

 

Pirkko Aarnion (os. Attila) isä oli opettajana Salossa. Samaisessa koulussa sijaitsi myös paja joka oli oiva paikka tuolin prototyypin valmistamiselle, viikonloppuisin. Eero Aarnio aloitti Pallotuolin prototyypin valmistamisen yhdessä Pirkon veljen Raimo Attilan kanssa. Raimo Attila oli aiemmin tehnyt purjelentokoneita, vaneria ja kangasta käyttäen. Samaa metodia käytettiin nyt pallotuolin prototyypissä. Vanerikaarista tehtiin runko (kuten purjelennokeissakin) ja sen vahvistamiseksi lisättiin suuri määrä voimapaperia. Kun voimapaperi loppui, tyhjensivät he koulun vessapapereista. Appiukon sanomalehdetkään eivät säästyneet. Paperit kovetettiin ns. vesilasilla, natriumsilikaatilla. Kerran he herättivät jopa apteekkarin yöllä saadakseen lisää silikaattia kun se loppui kesken, kriittisessä työvaiheessa.

 

Pallotuolin prototyypin valmistaminen vaati ison työmäärän.,10 edestakaista matkaa Saloon. Suurin urakka oli tuolin pakkeloiminen ja hiominen muotoonsa, sekä virheettömän maalipinnan saavuttaminen.  Lasikuittirungon ollessa valmis, se oli suureksi pettymykseksi erittäin elastinen. Aarnio keksi jäykistää suuaukon sisäpuolelta pyöreällä metallirenkaalla, joka vahvisti tuolin stabiiliksi.

 

Vuonna 1964 ensimmäinen tuoli oli valmis.

 

Kesällä 1965 Askon tehtaitten Tanu Toivainen kertoi kummajaisesta, jonka oli nähnyt Eero Aarnion kotona. Kölnin messut lähestyivät ja Saksan Askon toimitusjohtaja Iiro Santalahti oli erittäin halukas saamaan tämän katseenvangitsijan tammikuussa 1966 vetonaulaksi Kölniin. Uutena ekonomistina Askossa aloitti samaan aikaan Tapani Riekkinen ja hänen kontollaan oli mallistokysymysten tutkiminen. Puolesta ja vastaan vääntöä käytiin, mutta Riekkinen sai tahtonsa läpi.

 

Tammikuu 1966 Kölnin messujen alkutunteina Pallotuoli herätti ennennäkemätöntä huomiota. Ensimmäinen italialainen ostaja ilmestyi paikalle ja tilasi kuusi tuolia. Pallotuolia myytiin Kölnin messuilla heti n. 30 maahan. Tämän jälkeen Pallotuolin maine on kasvanut eksponentiaalisesti tullen ehkä tunnetuimmaksi tuoliksi maailmassa.

 

Ensimmäiset tuolit valmistettiin Kölnin messuja varten 1965 syksyllä Eero Aarnion suosituksen mukaisesti, Turun veneveistämöllä.  Nyt Helanderilla myynnissä oleva Pallotuoli kuuluu tähän sarjaan. Massiivisen suosion sekä suuren tilauskannan vuoksi Pallotuolin valmistus aloitettiin heti vuonna 1966 Artekno Oy:ssä Luopiossa. Artekno Oy valmistaa edelleen Pallotuolia, jo 50 vuoden kokemuksella.

 

Teksti: Antti J. Kallio

Personal Manager of Eero Aarnio

Design & Art Managment Finland.

IMG_0558

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.