11.11.2015

Meklarinpoiminnat Marraskuun huutokaupasta – osa 1

IMG_20151013_102146-102755-edited.jpg

Uusin luettelomme on jälleen julkaistu ja nähtävää riittää! Kuukauden kohokohta eli seuraava huutokauppa lähestyykin jo kovaa vauhtia ja näytön rakennus on parhaillaan käynnissä tätä kirjoittaessani. Esineisiinhän voi tulla tutustumaan siis huomenna torstaina 12.11 sekä perjantaina 13.11 klo 12-19:00 ja toki niitä voi selailla huutokauppaluettelommekin kautta. 

Olen koonnut marraskuun huutokaupan esineiden joukosta muutamia erikoisia ja hauskoja kohteita. Joukkoon mahtuu kaikkea leluista aina henkilökohtaisesti minua koskettavaan lämpöpumppuun sakka, toivottavasti nautitte.  Nähdään huutokaupassa!

Terveisin Meklari Mika Sirén


 

Kohde_183.jpg

183. Ledraplasticin Disney nukkeja 2 kpl, 1960-luku. 

WALT DISNEY PRODUCTIONS, k 34 – 35 cm.

 

Italialainen Ledraplastic S.p.A. perustettiin vuonna 1962 ja se oli yksi ensimmäisiä yrityksiä joka käytti muotteja muovinesineiden valmistuksessa. Ensimmäiset 20 vuotta yritys keskittyi vain vauvaikäisten lasten lelujen tuotantoon. Heidän lippulaiva tuotteensa oli tuohon aikaan Disney nuket, joita valmistettiin Walt Disneyn lisenssin alla aina vuoteen 1983 saakka. Ledraplasticin logona toimi (ainakin tuohon aikaan) norsun kuva, joka löytyy jokaisen nuken niskasta. Joitain nukkeja on tehty myös ilman tuota logoa, ja ne ovat yleensä ennen vuotta 1963 valmistettuja leluja, jolloin yrityksellä ei ollut vielä omaa logoa käytössään.  

Katso myös kohteet 181, 182, 184, 185 sekä 186.

 

Kohde_113.jpg

113. Pioneer Covered Wagon, ICHIDA Japan. 

Tämän 1960-luvulla Japanilaisen leluvalmistaja Ichida Seisakushon valmistaman vankkurilelun `Pioneer Covered Wagon´ kunto on moitteeton, sillä lelu on täysin käyttämätön. Myös alkuperäispakkaus myydään lelun mukana. Pituutta sillä on 38 cm ja korkeutta 21 cm. Tinasta ja muovista valmistettu lelu on harvinainen jo pelkästään aiheensa puolesta, sillä monet 1900-luvun puolivälin leluista olivat joko autoja tai robotteja. 

Japanilainen Ichida Naokichi perusti lelufirma Ichidan vuonna 1923. Tehdas valmisti leluja nimellä Ichida ja käytti logonaan viinirypäletertun kuvaa. Vuonna 1947 yritys fuusioitui yhteen nykyäänkin toiminnassa olevan Japanilaisen Marusan Shōte nimisen leluvalmistajan kanssa. Ichida kuitenkin jatkoi leluvalmistustaan vahalla nimellään ja logollaan ainakin 1960-luvulle saakka. Myös tämä yksilö on leimattu alla näkyvällä logolla. 

Ichida_Trade_Mark-172570-edited

 

Kohde_105.jpg

105. Kaksipuolinen koruommel, silkkiä 1800-luvun alkupuoli.

Tätä fantastista yli 200-vuotta vanhaa käsityötä ei voi kuin ihailla. 1800-luvun alkupuolella valmistettu, molemmin puolin kirjailtu käsityö on silkkiä ja siinä on monogrammi signeeraus. On hyvä muistaa, että 1800-luvulla silkki oli vielä ylellisempi ja kalliimpi materiaali kuin nykypäivänä, ja suurin osa sen ajan kirjailutöistä on tehty erilaisista villoista. On todella hienoa, että tämä kaunis yksilö on säilynyt pientä kulmien kulumista ja toisen puolen pieniä tahroja lukuun ottamatta näihin päiviin saakka ja, että saamme kunniaksemme myydä sen eteenpäin. Kokoa tällä kaunokaisella on 29×24 cm.

Koruompeleiden tai kirjailutöiden historia ulottuu Kiinaan aina ajalle ennen ajanlaskun alkua. Koruompeleita on löydetty ympäri maailman ja niiden ensimmäiset edustajat ovat jopa yli 2000 vuotta vanhoja. Koruommel tekniikat eivät ole juuri muuttuneet vuosisatojen saatossa mutta erilaisia materiaaleja ja värejä on toki tullut lisää.  

  

 

Kohde_295.jpg

295. MICHAEL SCHILKIN, vati, keramiikkaa, sign.

Tutkittuani tätä Michael Schilkinin tekemää ja Arabian valmistama vatia olin hämmästynyt. 1930-luvulla valmistettua vatia ei löytynyt kirjalllisuudesta eivätkä museot osanneet kertoa siitä meille mitään. Teos on kuitenkin signeerattu ja massaleimattu. Korkeuta sillä on 2,5 cm ja leveyttä 20,5 cm. Vadissa on pieni hiushalkeama. Oletuksemme on se, että kyseessä on Schilkinin uniikkityö joka on kenties päätynyt edelliselle omistajalleen suoraan taiteilijalta itseltään siinä ilmenneen hiushalkeaman tähden. Vadista tiedetään siis sen verran, että sen edellinen omistaja on itse työskennellyt Arabian tehtaalla 1920-30-luvuilla. Tämä on toki vain villi arvaukseni, mutta teoksen harvinaisuutta ei ole kieltäminen. 

Kohde_598.jpg

598. Jugend-ajan Empire-vaikutteinen kattovalaisin.

Tämä 1900-luvun alun Jugend aikakauden valaisin Empire-vaikutteilla on yksi hienoimpia Helanderilla koskaan myytyjä aikansa valaisimia. Valaisimessa on 4 valopistettä ja sen lasipuikkokoristeet, kaunis kupu, ketjujen yksityiskohdat sekä muotokieli muodostavat kokonaisuutena upean ilmestyksen. Valaisimen on saattanut valmistaa Koru Oy mutta tästä ei ole mitään vahvistusta vaan tämä on oma epäilykseni, joka perustuu valaisimen tyyliin. Suosittelen.

Kohde_925.jpg

925. Vedenlämmitin 1900-luvun alku, valurautaa/kuparia, k 192 cm.

Tämä vedenlämmitin on Eliel Saarinen piirtämästä ja suunnittelemasta Villa Granagårdista, Kauniaisista. On hyvinkin mahdollista, että Saarinen olisi suunnitellut myös itse vedenlämmittimen, sillä noihin aikoihin arkkitehdit usein suunnittelivat koko talon. Osan talon sisustuksista suunnitteli kylläkin Eliel Saarisen puoliso Loja. Villa Granagård rakennettiin vuonna 1910 jolloin suurin osa Gallträskin huvila-alueesta oli pelkkää erämaata. Huvilalle ei johtanut tuohon aikaan yhtään kunnollista tietä vaan sinne jouduttiin kulkemaan joko jalan tai hevosella, tien kapeudesta johtuen. Villa Granagård on yksi Gallträskin huvila-alueen olennaisimmista rakennuksista. 

Tämä erittäin hieno esine omaa mielenkiintoisen taustan vaikkei sen suunnittelijaa pystytä ehkä koskaan vahvistamaan. Omat sympatiani kohdistuvat erityisesti lämpöpumppuihin ja vedenlämmittimiin, sillä aloitin oman kaupallisen urani vanhempieni lämpöpumppu firmassa 1970-luvun puolivälissä. 

Katso myös tämä: 

Meklarinpoiminnat marraskuun huutokaupasta – osa 2!

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.