09.05.2018

Meklarin poiminnat: maisemia, kaupunkinäkymiä – ja muutama mysteeri

Helanderin toukokuun Kuukausihuutokaupassa on tarjolla kuvataidetta joka kotiin. Huudettavana on töitä esimerkiksi Hugo Simbergiltä, Alfred William Finchiltä, Lennart Segerstrålelta, Pekka Haloselta ja Sam Vannilta, mutta tämänkertaisen huutokaupan arvokkain teos tulee Tanskasta.

 

Kohde 111: tekijänä Paul Fischer (1860–1934)

Fischer

Tanskalaisen Paul Fischerin teos vuodelta 1910 on enemmän kuin merimaisema. Se on kuvaus meren vahvasta vetovoimasta: rannalle asettunut herrasmies kuuluu vaatetuksestaan päätellen ylempään sosiaaliluokkaan, mutta pehmeä hiekka ja rantaan poreilevat aallot ovat saaneet hänet hetkeksi luopumaan ihmisen luomista yhteiskunnallisista rakenteista ja heittäytymään osaksi luontoa. Horisonttia kohti lipuvat laivat ovat aavemaisia, kuin kangastuksia tai niitä tarkkailevan hahmon omia mielikuvia. Ehkä hän on viettänyt nuoruusvuosiaan merillä – ehkä hän on syntynyt asemaan, jossa tämän haaveen täyttäminen oli mahdotonta. Joka tapauksessa meren äärellä sielu on ajasta ja paikasta vapaa.

 

 

Kohde 35: tekijänä Tuulikki Pietilä (1917–2009)

Pietilä

Tuulikki Pietilä on suomalaisen taidegrafiikan keskeisimpiä vaikuttajia. Ulkomailla hänet tunnetaan erityisesti montaa eri tekniikkaa kekseliäästi hyödyntävistä töistään. Myynnissä oleva vedos on vuodelta 1975. Talven paljaaksi riisuma iäkäs puu odottaa kärsivällisesti kevättä. Se tietää muuttolintujen lopulta tulevan. Toukokuun Kuukausihuutokaupassa on tarjolla myös toinen Pietilän teos, kohdenumerolla 349.

 

 

Kohde 31: tekijänä G. P. Ossovskij

Ossovskij

Ossovskijn teos on vuodelta 1987. Moskovalaisen teollisuusrakennuksen punatiilinen kylki kultaantuu kevätaamun valossa. Näyttävä, suurikokoinen maalaus on malliesimerkki ilmaperspektiivin taitavasta käytöstä: etäällä olevat polveilevat katot ja kirkontornit kietoutuvat sumuun ja kulkeutuvat kilometrien päähän katsojasta.

 

 

Kohde 181: tekijänä Alvar Aalto (1898–1976)

AaltoPiirros

Vuonna 1961 Aallolla oli piirustuspöydällään Pohjoismaiden Yhdyspankin uudisrakennus, jonka oli määrä nousta Helsingin Fabianinkadulle. Rakennus otettiin käyttöön kolme vuotta myöhemmin. Kyseinen pala pääkaupungin arkkitehtonista historiaa on piirretty Aallolle tyypillisesti täsmällisin mutta vapain kynänvedoin.

 

 

Kohde 338: tuntematon tekijä

Katariina Suuri

Aina emme onnistu selvittämään maalauksen tekijää. Tässä pienikokoisessa muotokuvassa tuntematon taiteilija osoittaa taitonsa etenkin kankaiden pintojen ja korujen himmeän hohteen elävöittäjänä. Maalaus on osoittautunut toisinnoksi Élisabeth Vigée Le Brunin muotokuvasta. Mallina oli Aleksanteri I:n saksalaissyntyinen puoliso Elisabet Aleksejevna (1779–1826).

 

 

Kohde 344: tuntematon tekijä

Varvasmysteeri

Tämä teos on signeerattu, mutta siitä huolimatta emme tunnista tekijää. Hän on epäilemättä saanut vaikutteita Picasson pelkistetyistä tussipiirroksista, joissa aihe muotoutuu jopa vain yhdellä tai kahdella vedolla. Kesäinen työ on toteutettu mainiolla tekniikalla: leikkisä viiva on kaivautuu merensiniseen pintaan kuin varvas märkään rantahiekkaan.

 

 

…ja paljon paljon muuta!

Tuttuun tapaan Kuukausihuutokaupassamme on tarjolla runsaasti esimerkiksi myös maalaustaidetta, veistoksia, valaisimia, kalusteita kotiin ja puutarhaan, koruja, mattoja sekä design- ja keräilyesineistöä. Toukokuun Kuukausihuutokauppa järjestetään 10.–11.5.klo 17.00 alkaen. Esineisiin voi tutustua näyttöpäivänä 9.5.2018 klo 12.00–19.00 sekä huutokauppapäivinä klo 15.00–17.00.

 

{{cta(’0e1fe04f-c41c-46e4-ab87-728d1e73baef’)}} 

UUTTA! Huomaathan, että luettelon voi nykyään myös tulostaa sivun ylälaidassa olevan painikkeen avulla.

 

Kuvat: Aki Syrjäläinen / Huutokauppa Helander

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.