06.06.2016

Meklarin poiminnat kesäkuun huutokaupasta – Osa 2

Meklarin poiminnat kesäkuun huutokaupasta osa kaksi esittelee nyt muutama kesäkuun huutokaupan mielenkiintoisiimpiin kohteisiin lukeutuvista esineistä. Harvinainen, vuoden 1956 olympialaisten ratsastuksen osanottajan mitali sekä komitean rintamerkki ovat niin olympiakeräilijöiden kuin mitali- ja merkki intoilijoiden mieleen! 

 

mikameklaroi-639165-edited.jpg

 

XVI kesäolympialaiset 1956

 

Vuoden 1956 kesäolympialaiset pidettiin Melbournessa, Australiassa. Olympialaiset olivat monella tapaa hyvin erikoiset. Esimerkiksi Australian karanteenimääräysten takia kesäolympialaisten ratsastuskilpailut käytiin sinä vuonna Ruotsin pääkaupungissa, Tukholmassa. Tämä lisäksi vuoden 1956 kesäolympialaiset olivat ns. boikottikisat, maiden kuten Egypti, Libanon, Espanja, Alankomaat, Sveitsi, Kiina sekä Irak jättäytyessä pois olympialaisista.

Egyptin, Irakin sekä Libanonin poisjättäytymisen syynä oli silloinen Suezin kriisi. Eurooppalaiset valtiot vastustivat puolestaan Neuvostoliiton osallistumista, sillä se oli yksi Unkarin kansannousua vastustaneista osapuolista. Kiina jäi pois kisoista, koska maa vastusti Kiinan tasavallan osallistumista kisoihin omana joukkueenaan. 

Kesäolympialaisen mitalitaulukon kolmen kärki oli selkeä. Neuvostoliitto 98 mitalia, Yhdysvallat 74 mitalia ja kisojen isäntämaa Australia 35 mitalia. Suomi kamppaili itselleen yhteensä 15 mitalia, joista 3 oli kultaista, 1 hopeinen ja 11 pronssista mitalia. Suomen lopullinen sijoitus mitalitilastossa oli 13:sta.

 

Kohde 42, vuoden 1956 kesäolympialaisten ratsastuksen osanottajamerkki

 

Vuoden 1956 kesäolympialaisten ratsastuskilpailussa oli mukana 159 osanottajaa, 67 eri maasta. Itse tapahtumia oli kuusi, ja niiden voitot menivät Ruotsiin, Saksaan sekä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Ratsastuskilpailuissa eniten mitaleja sai Saksan yhdistynyt joukkue, joka kahmi itselleen kaksi kultaa, kolme hopeaa sekä yhden pronssin. Mutta kuten mitalitaulukoistakin käy ilmi, eniten kultamitaleja voitti kuitenkin Ruotsi. Kolme kultamitalia saavuttanut naapurimaamme saalis jäi sinä vuonna kuitenkin muilta osin laihaksi, sillä joukkue ei voittanut muita mitaleja ratsastuksesta. Suomen parhaat sijoitukset olivat esteratsastuksen joukkuekisan 14. sija sekä kenttäratsastuksen joukkuekilpailun 15. sija.

Yhdenkään osaanottajan ei silti tarvinnut lähteä kotiin tyhin käsin, sillä jokaiselle jaettiin ns. osaanottajamerkki. John Sjösvärdin suunnittelema mitali on todella harvinainen, sillä niitä ei valmistettu kuin 159 kappalletta, yksi kullekkin osaanottajalle. Kesäkuun huutokaupassa kohde numerolla 42 myytävä ratsastuksen osaanottajanmerkki vuoden 1956 kesäolympialaisista on siis harvinaista herkkua!

 

C06K3171-098526-edited.jpg

 

Kohde 41, vuoden 1956 kesäolympialaisten ratsastuskomitean rintamerkki sekä katsojan pinssi.

 

Olympialaisten järjestelykomitean symboli koristi vuoden 1956 komitean merkkejä. Asianmukaisesti leimatut komiteamerkit oli koristeltu neljällä eri värillä, osoittaen näin kantajansa roolia kisoissa. Kisat poikkesivat tässäkin edeltäjästään, sillä vuoden 1952 kisoissa nähtiin vain kolme eriväristä komitean jakamaa merkkiä. Vuoden 1956 komitea päätti kuitenkin lisätä merkkeihin yhden värin, sillä se halusi erottaa kilpailijat muista osallistujista, kuten komitean jäsenistä ja arvovieraista.

Täysin kultainen merkki jaettiin kisojen arvovieraille sekä kilpailua katsomaan tulleille korkeille virkamiehille. Hopeinen sinisellä koristeltu merkki jaettiin kisojen tuomareille, kun taas hopeisen punaisenruskean merkin saivat urheilijat. Pronssinen tummanvihreällä koristeltu merkki jaettiin median edustajille.

Kisoissa jaettiin ainakin 94 erilaista merkkiä, joihin sisältyivät niin arvovieraiden, eri lajien, tuomareiden kuin avustajienkin omat merkit. Ne eivät kaikki siis suinkaan olleet ns. komiteamerkkejä. Kohteen 41 ratsastuskomitean rintamerkki on mahdollisesti Attaché-merkki. Attaché tarkoittaa suomeksi avustajaa.

Olympialaisten järjestelytoimikunta piti ns. Attaches-kokouksen kolme viikkoa ennen virallisia kilpailuja. Kokoukseen osallistuivat kaikki kisojen Attachet, eli avustajat. Mitä ilmeisemmin jokaiselle attachelle on jaettu oma mitalinsa, joka osoittaa heidän asemansa lisäksi, mitä urheilulajia sekä toimikunnan osaa he ovat edustaneet.

Kohteen 41 avustajamerkki on ratsastuskomitean merkki (kuvassa vasemmalla) ja tämän voi päätellä kahdesta asiasta. Ensinnäkin merkissä lukee XVI Olympiadens Ryttartävlingar Stockholm 1956, joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna seuraavaa: XVI Olympialaisten hevoskilpailut Tukholma 1956. Lisäksi merkissä on sinistä, joka viittaa tuomariston eli komitean väriin. Merkki ei kuitenkaan ole kisojen virallinen tuomarimerkki, vaan mahdollisesti hevoskisoja tuomaroineen avustajan merkki.

Kuvassa oikealla on kohteen 41 mukana tuleva katsojan pinssi. Tämä pinssi on nk. hevoskilpailujen katsojanpinssi. Pinssi on valmistettu pronssista ja se on päällystetty hopealla. Valitettavasti emme tiedä kuinka paljon näitä on valmistettu ja onko pinssi jaettu kaikille katsojille, vai onko kyseessä mahdollisesti matkamuistoksi tarkoitettu pinssi, jonka jokainen halukas sai itselleen ostaa. Luultavasti jälkimmäinen vaihtoehto on todennäköisempi.

 

C06K3180.jpg 

 

 

Teksti: Joonas Mutkala, Jenny Sirén

Kuvat: Huutokauppa Helander, Tuomas Rossi & Aki Syrjäläinen


 Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

 

{{cta(’2890773b-6053-448d-85b1-5802b1f56981’)}}

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.