06.05.2018

Matkalla Viron hauskimpaan antiikkitapahtumaan

DSC03743

Kuva: Jenny Sirén, Huutokauppa Helander. 

Kävelin vanhalla pellolla tavararöykkiöiden keskellä, Pohjois-Virossa. Tarkemmin sanottuna se tuntui siltä, kuin olisin saapunut jonkinlaisten festareiden keskelle. Rauhallinen laivamatka Itämeren laineilla oli vaihtunut kuhisevaksi ihmisjoukoksi, jonka seassa valkoiset lenkkarini ottivat askeleita toisensa perään.

 

Autojen ja moottoripyörien osien myyntitapahtumana alkanut, pienellä pellolla Harjumaalla järjestettävä tapahtuma, Kurtnan rompetori, oli vuosien saatossa kasvanut tuhansien ihmisten antiikki- ja keräilytapahtumaksi, josta saattoi ostaa kaikkea autonrenkaista antiikkiesineistöön saakka.

 

Näyttökuva 2018-05-06 kello 22.24.16-127069-edited

Kurtna on Pohjois-Virossa, Harjumaalla sijaitseva kylä. Sinne on noin puolen tunnin ajomatka Tallinnasta. Kuva: Google maps. 


 

 

Vaikka yritin keskittyä ja hahmottaa tapahtuma-aluetta kokonaisuutena, huomioni kiinnittyi väkisinkin ympärilläni tapahtuviin asioihin ja ihmisiin: pienillä aarteilla täyteen pakattuihin pöytiin, joiden edustat tukkeutuivat innokkaista katsojista; ukkokerhoon, joka oli kokoontunut pyörittelemään autojen takakonteista pursuavia varaosia käsissään; sekä haitaria soittavaan valkopartaiseen mieheen, joka innosti ihmisiä tanssimaan.

 

 

Olin tullut Kurtnaan Helanderin ja Matkahaukan antiikkimatkalle lähteneiden asiakkaiden asiantuntijaoppaaksi ja aikomuksenani oli tutkiskella torin tarjontaa rauhassa ja maltillisesti. Mutta, kuinka ollakkaan, tapahtuma teki minusta hetkessä vähintäänkin innokkaan, kojujen välissä kiitävän asiakkaan.

 

 

DSC03839

Kaksikko hieromassa kauppoja Kurtnan rompetorilla, sunnuntaina 6.toukokuuta 2018. Kuva: Jenny Sirén, Huutokauppa Helander.


 

 

”Kurtnan rompetorin kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja vaikuttavat positiivisesti alueen ihmisten elämään” 

 

 

”Kurtnan rompetorin kävijämäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja vaikuttavat positiivisesti alueen ihmisten elämään,” totesi eräs paikallinen myyjä, keskustellessamme tapahtuman ihmismäärästä tänä vuonna. Myyjä jatkoi juttua kertomalla, että erilaiset antiikkitapahtumat ympäri Viroa olivat muutenkin hyvä asia maan matkailulle, sillä antiikkituristit lähtivät Tallinnaa pidemmälle ja viipyivät aiempaa kauemmin.

 

 

DSC03818

Tavaran määrässä riitti ihmettelemistä ja katseltavaa. Moni myyjä oli rakentanut oman myyntipisteensä autonsa takakontin ympärille. Kuva: Jenny Sirén, Huutokauppa Helander. 


 

 

Jokaisen kulman takaa paljastui lisää ihmisiä, myyntipisteitä, tavaroita ja ruokakojuja, joita paikalliset olivat saapuneet rakentamaan jo edellisenä iltana. Tapahtumassa oli arvioni mukaan vähintään sata myyjää.

 

Tuntuu oudolta, ettei Kurtnan rompetorilla ole kehityssuunnitelmaa tai virallista järestävää tahoa. Kaikki oli paikallisen, alunperin vain auto- ja mopoharrastajille suunnatusta ohjelmasta vastaavan mp-kerhon varassa, joiden osuus tapahtumasta oli ehkä 10% luokkaa, noin pinta-alallisesti. Lopun tilan vei rompetori, keröilijöinen ja myyjineen.

 

 

DSC03869

Vanhan polkupyörän ympärillä riitti katsojia, joskaan sen hintapyyntö ei vastannut tapahtuman muuta hintatasoa. Kuva: Jenny Sirén, Huutokauppa Helander. 


 

Eri puolille tapahtuma-aluetta asetetut ruokakojut ja niiden välittömään läheisyyteen sijoitetut pöytäryhmät antoivat kahdenkymmenenasteen lämmön yllättämille, talvitakissa toria kiertäville vierailijoille mahdollisuuden pysähtyä hetkeksi.

 

Paras lepopaikka löytyi aivan pellon laidalta, lehtipuiden varjojen alle asetetun rauhaisan pöydän äärestä. Siellä istuessani selailin järjestelmäkameraan tallentuneita kuvia, ja pohdin torin monipuolista tarjontaa. Vähäisestä, yli 100-ikävuoden kriteerin täyttävästä, antiikkitarjonnasta huolimatta Kurtnasta löytyy paljon kiinnostavia esineitä: kiehtovat erikoisuudet, kuten maapallon muotoinen, soiva tupakkarasia; lukuisat romulaarit, mahdollisine aarteineen; vanhat kulkuneuvot sekä kaiken maailman varaosat muodostavat kiehtovan kokonaisuuden.

 

 

 

 

Muistellessani viime viikonloppuista antiikkimatkaamme, tulen siihen tulokseen, että reissu Kurtnaan on joka kerta yhtä yllättävä, siitäkin huolimatta, että olen kokenut sen aiemmin. Matkakokekumseeni vaikuttaa positiivisesti myös yhteistyökumppanimme Matkahaukan rautaisen kokemuksen kautta valikoitunut erinomainen hotelli, kivat ruokapaikat sekä hyvin järjestetyt siirtymiset yksityisellä bussilla paikasta toiseen.

 

Kaikesta huolimatta, paras asia Helanderin ja Matkahaukan antiikkimatkoilla on joka kerta ollut reissuun mukaan lähteneet ihmiset. Kiitos siis jälleen kerran kiinnostavasta matkaseurasta, toivottavasti näemme Krakovassa, lokakuussa 2018!

 


 Jenny-288417-edited-996866-edited

Jutun on kirjoittanut Huutokauppa Helanderin ja Matkahaukan Kurtnaan suunnanneella antiikkimatkalla mukana ollut asiantuntijaopas, Jenny Sirén.

Jutun kuvat:  Jenny Sirén, Huutokauppa Helander; Google maps.

 

 

 

 

 

 

 

Kiinnostuitko? Lähde matkaamme syksyllä 2018!

 

KRAKOVA-NO ATTRIBUTES NEEDED

Krakova on yksi Puolan suurimmista ja vanhimmista kaupungeista. Kuva: Matkahaukka. 


 

Huutokauppa Helander ja Matkahaukka järjestävät seuraavan antiikkimatkan lokakuussa 2018. Syksyn antiikkimatka, 4.–7.10. suuntautuu Puolan historialliseen kaupunkiin Krakovaan. Matka on nyt varattavissa Matkahaukan kautta. Kannattaa huomioida, että paikkoja on rajoitetusti ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

 

Hinta: 925 € / henkilö, kahden hengen huoneessa. Lisämaksu yhden hengen huoneesta on 150 €.

 

Hinta sisältää: 

  • Finnairin reittilennot Helsinki – Krakova – Helsinki (käsimatkatavarat, ruumaan menevän matkalaukun sekä verot)
  • Majoituksen aamiaisineen
  • Kaksi lounasta ja kaksi illallista
  • Krakovan vanhan kaupungin kierroksen
  • Retken Kazimierzin juutalaiseen kaupunginosaan
  • Chopin konsertin
  • Vierailuja antiikki- ja kirpputoreilla sekä alan liikkeissä
  • Retken Unescon perintökohteeseen, Wielickan suolakaivokseen

 

Tervetuloa mukaan – Zapraszam!

 

Lue lisää matkaohjelmasta, lennoista sekä hotellista: klikkaa tästä.

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.