08.05.2017

LATERNA MAGICA, AIKANSA MULTIMEDIA

Nyt on sinullakin mahdollisuus päivittää iltasadut uudelle tasolle. Tai järjestää juhliin uusi ohjelmanumero, jollaista vieraat eivät ole ennen nähneet. Huudettavana harvinainen, numeroitu Laterna Magica kaikilla herkuilla!

 DSC01723-790348-edited.jpg

LATERNA MAGICA, AIKANSA MULTIMEDIA

 

Palataan ajassa yli sata vuotta taaksepäin, aikaan, jolloin naiset käyttivät pönkkähameita, miehillä oli silinterihatut ja pikkupojat oli puettu merimiesasuihin. Pikkukaupungin paremmalla alueella sijaitsevan kodin ikkunasta kajastaa himmeä valo, kurkistettaessa pimennettyyn huoneeseen, katse kiinnittyy huoneen keskellä olevaan salaperäiseen vekottimeen, taikalyhtyyn eli Laterna Magicaan. Huoneessa olevat ovat kerääntyneet esineen ympärille. Seinälle heijastuu kuvia: narreista, haikaroista, laivoista, myrskyävästä merestä ja vanhasta pelottavasta noidasta. Taikalyhdyn vieressä pieni poika kertoo kuviin liittyvää tarinaa.

 

DSC01718-701914-edited.jpg

Laterna Magica esitys oli tuon ajan parasta viihdettä, elävien kuvien esiaste. Kuvassa perheen poika on saanut taikalyhdyn lahjaksi, varakkaampien perheen lapsille mikään ei ollut liian hyvää.

 

Taikalyhtyesitykset olivat aikoinaan myös julkista, suurelle yleisölle suunnattua, koko kansan hupia. Niitä järjestettiin mm. markkinoilla kiertelevien projektionistien eli ”lanternistien” toimesta. Kohtuullisen hintansa vuoksi näytökset keräsivät valtavan määrän katsojia. Taikalyhtyesityksiä saatettiin käyttää myös kansanvalistuksellisiin- tai opetustarkoituksiin.

 

DSC01723-790348-edited-897455-edited.jpg

Laterna Magica eli taikalyhty on kehitetty jo renessanssiajalla tunnetusta keksinnöstä, camera obscurasta. Varhaisimmat taikalyhdyt tunnetaan 1600-luvulta, niiden keksijänä pidetään Christiaan Huygensia (1629-1695). Laterna Magica tai taikalyhty oli eräänlainen diaprojektorin varhaismuoto, jossa lasille maalatut kuvat heijastuvat laitteen sisällä olevan valolähteen, linssien ja projektorin kautta vastakkaiselle seinälle. Kuvassa Helanderin toukokuun huutokaupassa huudettava numeroitu Laterna Magica.

 

DSC01725.jpg

Laterna Magican sisälle kuuluu kaasu- tai öljylamppu, joka valaisee linssien kautta kuvan seinälle. Heijastettava kuva tulee asettaa koneeseen ylösalaisin. Ylhäällä on hormi, jota pitkin lämpö tai savu pääsi poistumaan laitteesta, jottei se kuumene liikaa. Huudettava esine on mahdollista esimerkiksi sähköistää.

 

Seinille valokeilassa heijastuvat kuvat ja tarinat edustivat tuon ajan ihmisille jotain epätodellista, toista maailmaa. Laterna Magican avulla saattoi kuka tahansa päästä vierailemaan Alpeilla, vieraissa kaupungeissa, tutustua eksoottisiin eläimiin tai heittäytyä mielikuvitusmaailmaan. Kuvien vaikutusta on vaikea ymmärtää nykypäivän kuva- ja informaatiotulvassa, jossa yksittäinen kuva hukkuu visuaalisten viestien paljouteen.

 

Tuolloin kuvilla oli kuitenkin suuri merkitys ja vaikutus ihmisiin. Taikalyhtyesitys oli suurta viihdettä, ohjelmanumero ja spektaakkeli. Esityksiä katsottiin uudelleen ja uudelleen. Olennaisena osana esityksiin kuului tarina, joskus musiikkikin mykkäelokuvien tapaan. Valon väreillessä ja kuvia vuorotellessa edestakaisin hahmotkin näyttivät heräävän henkiin, joskus varsinaisen kuvan päälle saatettiin lisätä myös liikkuvia elementtejä erikoistehosteiksi. Se edusti oman aikansa multimediaa. 

 

DSC01723-790348-edited.jpg

Helanderilla huudettavana olevassa saksalaisen Ernst Plankin valmistamassa Laterna Magicassa on mukana kaunis alkuperäispakkaus, jossa on numero 303, laitteen käyttö-ohjeet, lasille käsinmaalatut kuvaesitykset ja kuvasarjoihin liittyvät tarinat.

 

DSC01720.jpg

Haluaisitko nähdä sadun pikku narrista, aavelaivasta, Kalifin haikarasta tai siitä, miten pikku-Jacob sai pitkän nenän? Helanderilla huudettavassa olevassa Laterna Magicassa mukana tulevat kuvasarjat ja sadut ovat vuodelta 1904. Varhaisten taikalyhtyjen lempinimi olikin ”lanterne de peur” tai ”lantern of fear” ja niiden tarkoitus oli pelästyttää ihmisiä. Kuvan ilmestyminen seinälle pimeässä huoneessa saattoi olla verrattavissa aaveen näkemiseen.

 

DSC01721.jpg

Satuja lukiessa ja kuvia katsoessa huomaa, että ne olivat paljon väkivaltaisempia ja rankempia kuin nykysadut. Näiden satujen katsojina saattoivat yhtä hyvin niin lapset kuin olla aikuisetkin.

 

Helanderilla toukokuun huutokaupassa huudettava esine on muisto kahden maailman: perinteisen tarinankerrontapiirin ja teknologian kohtaamisesta. Seuraava askel, elävät kuvat, eivät syrjäyttäneet taikalyhtyjä: Laterna Magicat olivat käytössä vielä 1950-luvulle asti, diaprojektorien yleistymiseen saakka. Huudettava kokonaisuus on keräilyharvinaisuus, joita ei Suomessa ole juurikaan ollut huutokaupoissa myynnissä.

DSC01723-790348-edited.jpg

 

ESINEEN TIEDOT:

Valmistaja: Ernst Plank, Nürnberg, Laterna Magica n. 1885-1910

Mukana myös neljä kahdelletoista lasilevyille maalattua kuvatarinaa sekä niihin kuuluvat ruotsinkieliset kertomukset vuodelta 1904. Lisäksi mukana on 74 muuta kuvaa sekä linssikuva, jossa kaleidoskooppimaisia, geometrisia kuvia. Sähköistys ei toimiva.

Kohteen numero: 369

{{cta(’4d981e41-6567-493e-8c7e-3323d7d369e2’)}}


Teksti: Huutokauppakuiskaaja (taidehistorioitsija, joka rakastaa designia ja suhtautuu intohimoisesti vanhoihin esineisiin)

Kuvat: Huutokauppa Helander, Aki Syrjäläinen, Erkki Laine.

 


Sinua saattaisi kiinnostaa myös: 

 {{cta(’9d90dbb6-693c-4a80-8942-b4274117762a’)}}

{{cta(’1962bb58-1817-413d-9792-2584ff4f3e86’)}}

{{cta(’a7a3df65-a6ac-42ab-9343-9920ff4067d8’)}}

 

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.