30.09.2019

Kuolinpesän tyhjennys on raskas urakka – kuolinsiivous taas ei

 

Helanderin palvelut ovat käytettävissäsi, onpa myytävänäsi yksittäinen aarre tai kokonainen koti-irtaimisto. Jälkimmäiseen tapaukseen liittyy usein merkittävä elämänmuutos, jonka ei kuitenkaan tarvitse olla surullinen!

 
Keinutuoli

 

 

Mikä kamala sana: ’kuolinsiivous’! Vai onko?

 

Ruotsalainen Margareta Magnusson (s. 1934) loi kuolinsiivouksesta maailmanlaajuisen trendin vuonna 2017 teoksessaan Döstädning. Ingen sorglig historia. Tekstissään hän kannustaa hävittämään kodista kaiken tarpeettoman, jotta aikanaan tulisi jättäneeksi perikunnan huoleksi mahdollisimman vähän irtaimistoa. Ajatus on sukua muutamaa vuotta aiemmin esitellylle KonMari-siivousideologialle, jossa tavaraa karsittiin sen perusteella, tuottaako se omistajalleen iloa.

 

Kuolinsiivouksen taustalla oleva positiivinen ja käytännöllinen lähtökohta on luonut sille valtavan suosion.

 

Vaikka Magnussonin kolkonkuuloisessa sanassa oli aluksi monelle hieman pureskeltavaa, asian taustalla ollut positiivinen ja käytännöllinen lähtökohta on luonut sille valtavan suosion. Vaikka teos luonnollisestikin painottaa ikääntyvien roolia, myös nuoret ovat innostuneet karsimaan kodistaan sekalaisia tavaravuoria ja hankkimaan tilalle vähemmän, laadukkaampaa ja kestävämpää sisustus- ja tarve-esineistöä.

 

Lipasto

 

”Ennakoivan kuolinsiivouksen merkityksen ymmärtää varmasti jokainen, joka on joutunut itse suuritöisen kuolinpesän hoitajaksi. Surun keskellä tehtävä saattaa olla äärimmäisen raskas”, sanoo Huutokauppa Helanderin meklari Mika Sirén. ”Moni kutsuu meidät avustamaan kuolinsiivoukseen liittyvässä kotinsa osittaisessa tyhjentämisessä säästääkseen omat läheisensä vastaavilta kokemuksilta.”

Mika tietää, mistä puhuu. Helanderin logistiikka käy tyhjentämässä kuolinpesiä lähes päivittäin.

”Kokonaisen kodin pakkaaminen laatikoihin on omaisille valtava urakka. Läheisen jäämistöön saattaa kuulua irtaimistoa useamman kuorma-autolastillisen verran, eikä omaisilla ole – eikä voi ollakaan – tietoa siitä, onko joukossa myös arvotavaraa. Mitään ei kannata heittää pois, sillä esimerkiksi vaatimattoman oloinen kunniamerkki tai kolhiintunut valaisin saattaa olla hyvinkin arvokas. Vaikka itse sanonkin, Helanderin tarjoama tyhjennyspalvelu on oikeasti tarkoituksenmukainen: asiantuntijamme käyvät omaisuuden läpi asiakkaan puolesta, luetteloivat myyntiin soveltuvat esineet huutokauppaan ja kierrättävät muun asianmukaisesti. Myyntituotoilla kustannetaan työmme osuus ja loput voitoista tilitetään suoraan perikunnalle. Saamme toimintamallistamme kiitollista palautetta ihan päivittäin.”

 

Rukinlavat

 

Jos varastoit, varastoi oikeista syistä

Kuolinpesä tai -siivous ei suinkaan ole ainoa tilanne, jolloin suuri määrä irtaimistoa on saatava liikkeelle. Kun elämäntilanne muuttuu siten, että asuinneliöitä tarvitaan vähemmän, edessä on muutto ulkomaille tai loma-asunnosta luopuminen on ajankohtaista, myös omaisuutta on poikkeuksetta karsittava. Mitä vaihtoehtoja silloin on?

Ylimääräiseksi käyvän irtaimiston varastointi on aina mahdollista: moni yritys tarjoaa siistejä varastotiloja kuukausivuokraa vastaan.

Yllättävän usein kuitenkin käy niin, että varastoitu tavara jääkin niille sijoilleen.

”Näemme usein erilaisissa varastoissa, vinteillä ja kellarissa jopa suoranaisia aikakapseleita”, sanoo Mika Sirén. ”Kaunis vintage-esineistö tai hieno kokoelma on saattanut olla vuosikymmeniä oman onnensa nojassa. Tämä on sääli, sillä paitsi että omaisuuden saaminen kiertoon olisi säästänyt huomattavat varastointikustannukset, tavara olisi myös päässyt hyötykäyttöön seuraavan omistajan aarteena. Joskus aika ehtii ajaa esineistöstä täysin ohi: joko sille ei löydy nyt vuosikymmenien jälkeen enää lainkaan markkinoita tai sitten varastointi turmelee sen käyttökelvottomaksi.”

 

Paratiisi

 

”Älä ainakaan jätä hienoa esineistöä tarpeettomana pölyttymään siksi, että sen lajittelu ja kuljettaminen tuntuvat liian suurelta urakalta.”

 

Erityisesti tekstiilit, paperiset ja puiset esineet kuten iäkkäät valokuvat, matot, kirjat, huonekalut ja maalaukset kärsivät kellari- ja vinttiolosuhteille tyypillisten kosteuden ja lämpötilan vaihteluista. Lisäksi käyttämättöminä lojuvien huonekalujen pehmusteisiin ja tekstiileihin voi pesiytyä pieniä kutsumattomia vieraita. Tällöin lähes koko irtaimiston ainoana mahdollisena osoitteena saattaa ikävä kyllä olla Sortti-asema.

”Kun päätät varastoinnin ja myynnin välillä, päädy varastointiin oikeista syistä”, muistuttaa Mika. ”Ellei sinulla ole selvää suunnitelmaa siitä, milloin varastoitu tavara otetaan taas käyttöön, harkitse myyntivaihtoehtoa vakavasti. Älä ainakaan jätä hienoa esineistöä tarpeettomana pölyttymään siksi, että sen lajittelu ja kuljettaminen tuntuvat liian suurelta urakalta. Helanderin asiantuntijat tulevat kyllä avuksesi.”

Huutokauppa Helander tyhjentää tilauksesta muuttoirtaimistoja, kuolinpesiä ja varastoja. Mikäli sinulla on tarvetta tyhjennyspalveluille, tilaa maksuton arviointikäynti paikan päälle. Lisätietoja ja yhteydenottolomakkeen löydät täältä.

 

Kuvat: Huutokauppa Helander

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.