27.04.2022Huutokaupat

Kuka oli Martta Wendelin?

Martta Wendelin

Martta Maria Wendelin syntyi marraskuun 11. päivä 1893 suurperheeseen Kymin Karhulassa. Hän opiskeli vuosina 1910-1916 Eero Järnefeltin opetuksessa ja työskenteli myöhemmin kuvittajana WSOY:lla Akseli Gallen-Kallelan alaisuudessa.

Ura kuvittajana oli syntynyt haaveesta julkaista oma lastenkirja. Elinaikanaan Wendelin kuvittikin paljon lastenlehtiä, aikuisten kirjoja sekä lasten- ja nuortenkirjoja, kuten Anni Swanin satukirjan yhdessä Rudolf Koivun kanssa.

 

Martta Wendelin, Vedenemännän lahja

Olet saattanut nähdä hänen töitään postikorteissa tai Kotiliesi -lehden kannessa. Niistä hän olikin varsin tunnettu. Martta Wendelinin ensimmäinen kansi julkaistiin 1923 Vappuna, ja ura lehdessä jatkui 1940-luvulle asti.

Joulukortteja Wendelin alkoi piirustaa jo kesäisin jotta ne valmistuisivat jouluksi. Kortteja julkaistaan edelleen uusiopainoksin.

Martta Wendelin
Martta Wendelin

1950-luvulla Martta Wendelin palasi maalaustaiteen pariin, johon hän keräsi innoitusta mm. renessanssi ja barokkiajan taiteesta sekä keski- ja etelä-eurooppalaisesta miljööstä. Maalausmatkoja Wendelin teki aikanaan myös Suursaareen, Karjalaan, Valamoon ja Petsamoon, joiden suomalaiset kansallismaisemat toistuvat  hänen kuvittamissa postikorteissa ja maalauksissa.

Helanderin verkkohuutokaupassa on saatavilla Martta Wendelinin ”Niittykukat”, signeerattu -66, kohde numero 77421.

 

Martta Wendelin Niittykukat, signeerattu -66

”Niittykukat”, signeerattu -66. Tuotenro 77421. Kuva: Huutokauppa Helander, Erkki Laine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähde: Martta Wendelin seura, https://www.marttawendelin.fi

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.