12.01.2023Huutokaupat

Kodin tyhjennys edessä? Ammattilaisen vinkit tavarapaljouteen

Kodin tyhjentäminen ja tavaroiden karsiminen isolla kädellä liittyy usein elämän murroskohtiin, esimerkiksi tilanteeseen, jossa muutetaan pienempään kotiin. Sama voi olla myös edessä jos perit kiinteistön tai omaisen kuolinpesän hoitaminen tulee ajankohtaiseksi. Mutta mitä kaikelle tavaralle pitäisi oikein tehdä? Nappaa tästä ammattilaisen vinkit tavarapaljouteen.

Isosisän maalaama taulu, mummolta jäänyt lipasto täynnä valokuvia ja paperia sekä kasa epämääräisiä esineitä perityn asunnon kellarissa. Kuulostaako tutulta? Monelle tulee tavarapaljouden keskellä ähky ja esiin nousee monia kysymyksiä. Saatat pohtia mikä tavara menee kaupaksi ja mikä ei, entä mitä tehdä myyntiin kelpaamattomien esineiden ja roskien kanssa?

 

Tähän ja moneen muuhun kysymykseen saa vastauksia ja vinkkejä ammattilaiselta. Mutta edes ammattilainen ei lähde liikkeelle tyhjästä, vaan prosessia edeltää niin sanottu arviointikäynti. Tässä jutussa pääset Huutokauppa Helanderin toimitusjohtajan ja intendentin, Mika Sirénin matkaan kahden arviointikäynnin ajaksi. Jutun lopussa on vielä vinkkejä siitä, mihin asioihin tulisi vähintään kiinnittää huomiota, tavaroita läpikäydessä.

Arviointikäyntimme alkoivat ajomatkalla lumisten maisemien keskellä. Sirén kertoi matkalla, että moni siivoaa turhaan etukäteen kotiaan tai kuolinpesää ja tulee samalla heittäneeksi pois potentiaalisesti arvokkaita esineitä. Toki jotkut haluavat laittaa jo etukäteen esille esineitä, jotka itse arvioivat olevan hyviä myyntikohteita. Mutta se ei ole lainaan välttämätöntä, eikä myöskään siivoaminen ole tarpeen.

 

–Pahinta on jos heitetään etukäteen pois sellaista tavaraa, jolla olisikin voinut olla arvoa. Arviointikäynneillä näkee myös sitä, että omistaja on asetellut esimerkiksi astiastoja tai muita arvokkaana pitämiään esineitä valmiiksi pöydille ja käynnin edetessä käy ilmi että juuri ennen saapumistani roskiin lensi nippu sodan aikaisia valokuvia ja asiakirjoja. Parasta olisi ettei mitään siivottaisi etukäteen, Sirén kertoo.

 

–Olemme tottuneet siihen, että kodeissa on kaaos silloin, kun apuamme tarvitaan. Tämä on palveluammatti ja olemme auttamassa ihmisiä, eli meitä ei tarvitse jännittää, Sirén jatkaa.

Esineitä ei ole pakko nostaa esille ennen arviointikäyntiä, ellei itse halua. Kuva: Huutokauppa Helander, Hanne Peippo.

Lumisten maisemien keskellä ajomatkamme edetessä Sirén nostaa esiin toisen tärkeän mutta usein vähemmälle huomiolle jäävän seikan:

 

–On hyvä huomioida roskien kohdalla, ettei tule rikkoneeksi lakia ja kierrättäneeksi väärin tai käsittelleeksi vaarallisia aineita ilman kunnollisia suojavarusteita. Vanhoissa kiinteistöissä näkee usein vaaralliseksi luokiteltuja aineita, joihin ei pidä mennä koskemaan omin päin.

Ensimmäinen arviointikäynnille saavuttiin lumista puukujaa pitkin. Kuva: Hanne Peippo, Huutokauppa Helander.

–Asiakkaan vastuulle jää oikeastaan vain yhteydenotto huutokauppaan, jonka jälkeen asiantuntijamme arvioivat mikä sopii huutokaupattavaksi, mitkä esineet kannattaa kierrättää ja mitkä on syytä lajitella roskiin, Sirén toteaa juuri kun saavumme ensimmäisen kohteemme pihaan.

Ensimmäisellä käynnillä tutustuimme 1800-luvulla rakennetun kartanomaisen talon esineisiin, jonka omistaja oli muuttamassa. Kauniin kartanon sisällä varsinainen arviointikäynti pääsi alkuun ja tutustuimme esineisiin ensin kierrellen yhdessä omistajan kanssa.

Kiertelyn jälkeen istuimme yhdessä alas keskustelemaan tilanteesta. Ensimmäisenä omistajan kanssa kartoitettiin kuinka laaja tarve huutokaupan palveluille oli. Sirén kävi läpi omistajan kanssa sen, mitkä esineet sopisivat huutokauppaan ja miten huutokaupan vaiheet etenevät. Samalla käytiin läpi mitä esineistöstä olisi tarpeen myydä, ja mitkä kannattaisi kierrättää.

Helanderin Mika Sirén kertoo asiakkaalle huutokaupan ehdoista. Arviointikäynti onkin hyvä tapa selvittää irtaimiston arvoa ja saada apua tavarapaljouden keskellä. Kuva: Hanne Peippo, Huutokauppa Helander.

Tämän asiakkaan luota huutokaupattavaksi päätyi muun muassa jugend-kalusto, veistos ja muita pienesineitä. Sirén kertoo, että kauniille vanhalle pianolle ei valitettavasti ole kysyntää huutokaupoissa ja ehdottaa voisiko sen esimerkiksi lahjoittaa jollekin paikalliselle toimijalle.

 

Sirén arvioi vuosikymmenen kokemuksella mitä kannattaa listata huutokauppaan. Arviointikäynti on maksuton, mikäli se johtaa toimeksiantoon. Tällä kertaa sovittiin, että tyhjennys tapahtuu kokonaisuudessaan huutokaupan toimesta.

Ensimmäisellä arviokäynnillä meitä oli vastassa koti, jonka seinillä oli paljon taidetta. Kuva: Hanne Peippo, Huutokauppa Helander

Toisen ajomatkan aikana Sirén haluaa oikaista Helanderin toimintaan sitkeästi liittyvän väärinkäsityksen:

 

–Me Huutokauppa Helanderille toimimme esineen välittäjinä myyjältä ostajalle. Toisin sanoen emme osta emmekä omista välittämiämme esineitä. Myydyistä esineistä saadut tuotot tilitetään vähennyksen jälkeen suoraan asiakkaan tilille ja huutokauppa saa välityspalkkion myydyistä esineistä. Toki on olemassa tahoja, jotka ensin ostavat ja myyvät huutokauppaamalla, täsmentää Sirén.

 

–Palvelussamme on moniin muihin huutokauppataloihin verrattuna ainutlaatuista se, että hoidamme tarvittaessa koko kiinteistön käsittelyn, aina ensikäynnistä siivottuun huoneistoon saakka. Lajittelemme esineistön ammattitaidolla ja tarvittaessa puhdistamme koko asunnon täysin tyhjäksi. Käytössämme on hyvä kalusto esineiden ja mahdollisten roskien kuljettamiseen. Samalla voi luottaa siihen, ettei roskiin päädy vahingossa mitään arvokasta, Sirén kuvailee.

Toisella arviointikäynnillä vain osalle irtaimistoa halutiin arvioita.
Huutokauppaan löytyi paljon kysyttyjä esineitä myytäväksi. Kuva: Hanne Peippo, Huutokauppa Helander.

Päivän toinen arviointikäynti tehtiin sekin vanhempaan taloon. Talossa oli käynnissä sukupolven vaihdos, ja uusi sukupolvi halusi remontoida kohdetta, jota ennen osalle esineistä toivottiin arviointia.

 

Paikalle saapuessa omistajat olivat jo asetelleet esille esineitä, joita toivoivat myyntiin huutokauppaan. Tälläkin käynnillä sovittiin, että huutokaupan asiantuntijat tulevat vielä erikseen paikalle ja tyhjennys tapahtui kokonaisuudessaan huutokaupan toimesta.

 

Helanderin toimitusjohtajan ja intendentin Mika Sirénin mukaan parhaiten käy kaupaksi pieni esineistö ja huomiota kannattaa kiinnittää mahdollisiin merkintöihin esineissä, kuten signeerauksiin ja numerointeihin. Kuva: Hanne Peippo, Huutoakauppa Helander.

Arviointikäyntien jälkeen palasimme takaisin Helanderin toimitiloihin Helsingin Viikkiin. Kyselimme matkan aikana vielä Siréniltä yhteenvetoa siitä, millainen esineistö myy parhaiten ja mitä asioita kannattaisi ottaa kokonaisuudessaan huomioon, silloin kun tavaroiden läpikäynti on edessä.

 

–Usein ihmiset esittelevät huonekaluja, mutta parhaiten myy esimerkiksi vanhat valokuvat tai valokuva-albumit, postimerkit, vanhat sarjakuvat, kellot, mustekynät tai vaikkapa militariaan liittyvä esineistö. On tärkeää ottaa kokonaisuus huomioon. Usein näkee huomion kiinnittyvän hiukan ”vääriin” paikkoihin Sirén jatkaa.

 

Tiivistetysti voisi sanoa, että pienesineistö on isoja tai raskaita esineitä kuten huonekaluja arvokkaampaa. Esineiden numerointeihin ja signeerauksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Lisäksi kannattaa käydä tarkkaan läpi vanhat lipaston laatikot ja muut hiukan epämääräiset tavararöykkiöt.

 

–Olemme tehneet parhaat löytömme keittiön kaapeista ja eteisen lipastojen sotkujen seasta, Sirén tiivistää.

 

Huutokaupassa voi myydä myös yksittäisiä esineitä, ne kannattaa tosin tuoda suoraan Helanderille tai postittaa. Kuva: Hanne Peippo, Huutokauppa Helander.

Ammattilaisen 5 vinkkiä tavarapaljouden läpikäyntiin

  1. Älä siivoa ennen ammattilaisen arviointikäyntiä. Näin vältyt heittämästä roskiin arvottomalta vaikuttavia esineitä, jotka saattavat yllättää arvollaan.
  2. Pienesineistö on yleisellä tasolla helpompi myyntikohde kuin isot ja raskaat huonekalut. 
  3. Kiinnitä huomiota esineiden mahdollisiin numerointeihin ja signeerauksiin. Ne saattavat kieliä esineen harvinaisuudesta tai paljastaa nimekkään valmistajan tai suunnittelijan.
  4. Tutki tarkkaan kaapit, rasiat ja taulujen takaosat. Tämä vinkki koskee varsinkin kuolinpesiä. Monella on piilossa esineitä ja rahaa yllättävissä paikoissa.
  5. Jos urakka tuntuu raskaalta ota avuksesi asiantuntija, jolla on aiheesta kokemusta. Ammattilainen tyhjentää, lajittelee ja myy esineistön paljon nopeammin, kuin mitä monelta kuluisi yksin aikaa sen läpikäyntiin.

Kiinnostuitko? Anna asiantuntijoidemme auttaa!

Huutokauppa on huoleton tapa myydä esineitä. Hoidamme Helanderilla kaikki käytännön askeleet, mm. esineiden valokuvauksen, listauksen, markkinoinnin ja itse huutokaupan. Asiakkaan vastuulle jää oikeastaan vain yhteydenotto huutokauppaan, jonka jälkeen asiantuntijamme arvioivat mikä sopii huutokaupattavaksi. Arviointikäynti on hyvä tapa selvittää irtaimiston arvoa ja saada apua tavarapaljouden keskellä.

Ensimmäinen askel onkin ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme. Arviointikäynti on sopivin tapa edetä suuremman tavaramäärän kanssa. Se voidaan sopia puhelimitse (p. 02 900 31950) tai helposti varaamalla arviointikäynti sivuillamme. Arviointeja tehdään pienemmille esinemäärille sähköisen arviointilomakkeen kautta tai tuomalle esineet asiantuntijan arvioitavaksi huutokauppakamariimme. Myös etäarvioinnit onnistuvat joustavasti kauttamme.

Etsitkö aarretta vai myytkö sellaisen?

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.