01.08.2018

”Kerää koko sarja!”

 

Keräily on todellinen jokamiehen ja -naisen harrastus, sillä sen hauskuus ei ole riippuvaista siihen käytetystä taloudellisesta panoksesta, ja sille voi uhrata aikaa juuri sen verran kuin omaan elämäntilanteeseen sopii. Huutokaupassa keräilyharrastuksen suosio ja monipuolisuus näkyvät päivittäin. 

 

Muumimuki 1950-luku

Tämä pikkuinen Muumi-muki on 1950-luvun tuotantoa. Arvaatko, millä hinnalla se vaihtoi omistajaa vuoden 2015 syksyllä?

 

Miten keräilijäksi tullaan?

Usein keräilykärpänen puraisee yhden ainoan esineen ansiosta. Lahjaksi saatu tai muistoksi matkalta ostettu esine saattaa houkuttaa hankkimaan itselleen parin – mutta kuten sananlasku sanoo: ”ei kahta ilman kolmatta eikä kolmatta paritta…”

Monelle ammatissaan viihtyvälle alkaa karttua työtä sivuavaa kokoelmaa, aluksi ehkä lähes huomaamatta. Inspiraationa voi toimia myös kotiseudun historia, esimerkiksi paikkakunnalla aikoinaan sijainnut lasitehdas tai varustamo, samoin kuin omasta lapsuudesta tutut nostalgiset esineet.

Tieto on keräilijän paras ystävä. Esimerkiksi kotimaisen posliinin keräilijän on syytä tuntea tehtaiden eri aikakausina käyttämät leimat, purjelaivojen pienoismallien ystävän taas kannattaa perehtyä merenkulun historiaan yleisemminkin. Toisinaan tieto itsessään on alkusysäys koko keräilyharrastukselle, toisinaan asiantuntemus taas karttuu keräilyn myötä kuin itsestään. 

Esso-tavarat

Huoltoasemaromantiikkaa monipuolisesti taltioinut esineistö vaihtoi Helanderin Iltahuutokaupassa omistajaa vasarahintaan 97 €.

 

 

Miksi keräily sopii kaikille?

 

1. Se on ihmiselle luonteenomaista.

Yhteiset esi-isämme oppivat maanviljelyksen taidon vasta 12 000 vuotta sitten – sitä ennen keräily oli pääasiallinen elinkeinomme. Evoluution mittakaavassa kyseinen aika on lyhyt tuokio, joka ei ole alkuunkaan riittävän pitkä häivyttääksemme perimästämme sisäänrakennettua tarvettamme keräilyyn!

 

2. Keräillä voi mitä tahansa.

Varmasti meistä jokainen on lapsena keräillyt oman elinpiirinsä pieniä aarteita: kiiltokuvia, kauniisti välkehtivää kissankultaa, purkkakortteja tai Kinder-munista putkahtaneita pieniä leluja. Harrastuksen ei tarvitse lopahtaa aikuisuudenkaan kynnyksellä; päin vastoin, monet maailman hienoimmista arkisten esineiden kokoelmista ovat vuosikymmenten mittaisen tai koko elinikäisen keräilyharrastuksen tulosta.

 

3. Budjetin voi päättää itse.

Keräily voi olla maailman kallein harrastus – tai täysin ilmainen. Keräilyn hauskuus ei riipu käytettävissä olevista resursseista: kokoelman täydentymisen ilo hyvän löydön ansiosta on pohjimmiltaan sama, keräätpä sitten kotimaisia kivilajeja tai virheettömiä timantteja, lintuaiheisia postikortteja tai 1500-luvun flaamilaismestareiden maalauksia. Samoin keräilyharrastukseen käytetyn ajan voi vaivattomasti sovittaa omaan elämäntilanteeseen.

 

4. Keräilyyn liittyy paljon muutakin hauskaa!

Keräilyharrastukseen voi liittää vaikka kokonaisen elämäntavan. Jos keräilet sellaista esineistöä, jota voi löytää kirpputoreilta ja huutokaupoista, keräilijäkollegoidesi kasvot tulevat pian tutuiksi. Yhteisestä kiinnostuksen aiheesta syntyy mukavasti jutun juurta, ja sen ympärille ovat rakentuneet monet kerhot, harrasteseurat ja ystävyyssuhteet. Hyvin verkostoituneet keräilijät vaihtavat keskenään niin ajantasaista markkinatietoa kuin esineistöäänkin.

 

Postimerkit

Näissä kansioissa on taltioituna postimerkkejä maailman joka kolkasta 1840–1930-luvuilta. Merkit päätyivät osaksi uutta kokoelmaa 380 €:n vasarahintaan.

 

Luupiiput

Luupiiput ovat hieman epätavallisempi keräilykohde. Ne saivat hiljattain uuden omistajan vasarahintaan 115 €.

 

 

Keräilyn periaate kestää aikaa

 

Vaikka keräily on uskomattoman monimuotoista, myös siinä vaikuttavat tietyt trendit ja muotivirtaukset. Muistatko, kun 1970-luvulla suomalaisautojen takaikkunat täyttyivät kotimaan matkailutarroista ja kotien kirjahyllynpäälliset ”Kuopio”- ja ”Seinäjoki”-viireistä? Seuraavan vuosikymmenen aikana viirit saivat tehdä tilaa itämaisille viuhkoille ja etelänmatkoilta tuoduille minikokoisille likööripulloille. Tämän päivän Lontoon ja New Yorkin varakas nuori sukupolvi taas saattaa kerätä harvinaisia tennistossuja tai nykytaiteilijoiden töitä, jopa puhtaasti sijoitusmielessä. Viime vuosien kaikkein suurin keräilyilmiö, älypuhelimella pelattava virtuaalisten Pokémon-otusten jahti, on puolestaan mainio esimerkki keräilyharrastuksen uusista yllätyksellisistä ulottuvuuksista. 

 

 

Myrkkylasi

Toisinaan oman aikakautensa edullisesta käyttötavarasta muodostuu haluttu keräilykohde. Valmistusprosessiin viittaavalla ”myrkkylasi”-lempinimellä tunnettua lysteriä valmistettiin useimmissa suomalaisissa lasitehtaissa 1920–1950-luvuilla. Tämä Riihimäen lasin tuotannosta koostuva seitsemän esineen ryhmä sai uuden omistajan vasarahintaan 280 €.

 

 

Kokoelmat täydentyvät huutokaupassa

 

Huutokauppa Helanderille tuodaan arvioitavaksi monenlaisia kokoelmia. Toisinaan kokoelmalle etsitään uutta omistajaa perikunnan toimesta, mutta keräilyharrastus on voinut saavuttaa lakipisteensä myös muusta syystä. Laivojen pienoismallien tai antiikkisten soittimien keräilijälle muutto aiempaa pienempään asuntoon on usein hyvä hetki siirtää kokoelma seuraavan keräilijän iloksi, samoin vaikkapa loma-asunnosta luopumisen yhteydessä voi harkita luopuvansa myös osaksi sen sisustusta kootusta design-lasin kokoelmasta. Ja ennen kaikkea: onhan joidenkin keräilykohteiden osalta mahdollista kerätä jopa aivan täydellinenkin kokoelma. Tällöin siitä voi irrottautua hyvillä mielin – esimerkiksi alkaakseen kerätä jotakin muuta!

Roomalaiset kolikot

Roomalaiset kolikot ovat käsinkosketeltavaa historiaa. Komea kokoelma vaihtoi omistajaa vasarahintaan 500 €.

 

”Helanderille arviointiin tuoduista kokoelmista ovat tyypillisimpiä postimerkki-, postikortti-, valokuva- ja rahakokoelmat sekä militaria eli sotilasesineistö”, sanoo meklari Mika Sirén. ”Kauttamme on myyty kuitenkin myös suurenmoisia kokonaisuuksia esimerkiksi antiikin ajan kolikoita, vanhoja karttoja, hopeaa, Muumi-figuureita, täytekyniä, talonpoikaisesineitä, tuote-etikettejä, urheiluaiheisia muistoesineitä, LP-levyjä, makeis- ja kahvipakkauksia, nappeja, monenlaista arkeologista esineistöä, perhosia ja muita hyönteisiä, sytyttimiä, 1800–1900-lukujen ruokalistoja… Luonnollisestikin monet keräilijät täydentävät kokoelmaansa esine kerrallaan. Moni meiltä hankittu taskukello, käsityönä valmistettu puukko, Lego-erikoisuus tai Oiva Toikan lasilintu päätyy osaksi jatkuvasti täydentyvää kokoelmaa, Suomessa tai ulkomailla.”

 

Järjestämme keskiviikkona 15.8.2018 taiteen erikoishuutokaupan.

 

Helander järjestää toisinaan myös erityisiä yhteen tiettyyn kategoriaan keskittyviä huutokauppoja. ”Kesäkuussa 2018 järjestetty käsinsolmittujen mattojen erikoishuutokauppa sai suuren suosion. Elokuun puolivälissä, keskiviikkona 15.8.2018, järjestämme maalaus-, valokuva- ja veistotaiteeseen keskittyvän erikoishuutokaupan”, paljastaa Mika. ”Inspiraation lähteenä toimii juurikin kauttamme myytäväksi tullut taidekokoelma. Mikäli siis harkitset todella suuresta, erikoisesta tai merkittävästä kokoelmasta luopumista, Helanderilla se on mahdollista myydä jopa yksin sille omistetussa erikoishuutokaupassa!” 

 

Wirkkala vene

 

Tapio Wirkkalan Kultakeskukselle suunnittelema venemalja myytiin Helanderilla tänä keväänä vasarahintaan 7000 €. Lasi ja design ovat suosittuja keräilykohteita ja kaunistavat keräilijän kotia.

 

 

Monista keräilijöistä on tullut meille helanderilaisille vuosien myötä tuttuja vakioasiakkaita. Samoin työstämme kertovassa Aarteenetsijät-dokumenttisarjassa, joka kuvattiin vuonna 2013, esiteltiin monia keräilijöitä kokoelmineen. Katsojat pääsivät tutustumaan esimerkiksi taide-, lelu-, sarjakuva- ja musiikkiaiheisiinkin kokoelmiin ja kuulemaan, mistä keräilykipinä aikoinaan syttyi. Sarjan viimeiset uusintajaksot esitetään elokuun 2. ja 9. päivä YLE TV1:llä torstaisin klo 20.00. Osa jaksoista on myös katsottavissa YLE Areenassa. 

{{cta(’92e0c1d2-677a-4911-8165-4a600a19cd51′)}}

 

 Paulig-autokortit

Kahvin vapauduttua säännöstelystä vuonna 1954 Paulig juhlisti sitä painattamalla kahvipakkauksiinsa autokortteja. Monet paahtimot innostuivat asiasta ja loivat varsinaisen keräilybuumin. Nämä kahvikorttien keräilykansiot löysivät uuden omistajan vasarahintaan 230 €.

 

 

Keräilystä kiinnostuneille voimme lämpimästi suositella tietokirjailija Ilkka Jukaraisen teosta Keräilykirja (Readme.fi, 2017). Ilkka on monenlaisen käyttö- ja keräilyesineistön, esimerkiksi vieheiden ja muiden kalastusvälineiden asiantuntija. Tapaat Ilkan Helanderilla lauantaina 11.8.2018 klo 10.00–14.00, kun MÖKKI-teema valtaa tavaran vastaanottomme. Tuo omat aarteesi myyntiin!

{{cta(’faa594aa-3e93-4303-be16-718d032fa87c’)}}

 

Muumimuki 1950-luku P.S. Niin, se Muumi-mukin vasarahinta? Oikea vastaus on 1650 €.

 

Kuvat: Aki Syrjäläinen ja Alexander Laatio / Huutokauppa Helander

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.