28.09.2023Design

Käytetyt rannekellot – 5 vinkkiä aloittelevalle harrastajalle

Käytetyt-rannekellot-Tissot-Seiko

Käytetyt rannekellot ovat edullinen tie kelloharrastuksen alkuun. Rannekellojen arvostus on jo muutamien vuosien ajan ollut nousussa, ja niistä on muodostunut Suomessakin pienimuotoinen buumi. Rannekelloissa kiehtoo ammattilaisen huippuunsa hioma käsityötaito, esteettisyys ja hienostunut mekaniikka. Mielikuva, että rannekellojen harrastaminen olisi kallista arvokellojen haalimista, on jo pölyttynyt. Harrastus ei vaadi suurta alkupääomaa ja eritoten käytetyn rannekellon tai laadukkaan vintage-kellon voi löytää esimerkiksi huutokaupasta edullisestikin. Mitä sitten tulisi ottaa huomioon käytetyn rannekellon tai vintage-rannekellon ostoa harkitessa?


”Vintage-rannekello voi parhaassa tapauksessa olla myös hyvä sijoitus,

sillä mekaanisten vintage-kellojen arvo säilyy tai voi jopa nousta

vuosien saatossa.”


1. Käytetyn rannekellon ja vintage-kellon ero

 

Vintage-kelloksi luetaan pelkistäen vähintään yli 30 vuotta vanhat rannekellot. Käytetty rannekello voidaan lukea vintageksi, tai se voi olla uustuotantoa. Käytetty vintage-kello on oiva tapa aloittaa kelloharrastus, sillä melko pienellä taloudellisella panostuksella voi saada hankittua hyvältä merkiltä laadukkaan, mekaanisen rannekellon, joita ei tule vastaan joka ranteessa. Vintage-rannekello voi parhaassa tapauksessa olla myös hyvä sijoitus, sillä toisin kuin uusien paristokellojen, edullisten mekaanisten vintage-kellojen arvo säilyy tai voi jopa nousta vuosien saatossa.

2. Eri kellotyypit

 

Rannekellojen variaatio on suurta ja eri brändien, mallien ja detaljien määrä voi aiheuttaa päätöksenteon vaikeutta. Sopivaa käytettyä rannekelloa etsiessä tulisikin lähteä ensisijaisesti siitä, mikä miellyttää omaa silmää – luonnollisesti oman budjetin asettamissa raameissa. Ostopäätöstä tehdessäsi voit myös pohtia sitä, missä tilaisuuksissa aiot käyttää kelloa. Haluatko lisätoiminnoilla varustetun sporttisen kellon, tai sukelluskellon, joka on tehty kestämään ääriolosuhteita, vaiko klassisen kellon, joka sopii asusteena esimerkiksi puvun kanssa käytettäväksi? Klassinen rannekello tai pukukello on pelkistetympi, eikä niiden kellotauluissa yleensä ole esimerkiksi päivyriä. Tosin useimmat sukeltajankellotkin sopivat mainiosti käytettäväksi siistimmän asun kanssa.


”Mekaaninen rannekello on huollettuna lähes ikuinen

ja valintana se on myös ekologinen,

sillä mekaaniset rannekellot eivät vaadi patterien vaihtoa.”


 

3. Huippumekaniikkaa vai huipputarkkuutta

 

Kelloa valitessa on myös olennaista ottaa huomioon, haluatko mekaanisen rannekellon vai paristoilla toimivan kvartsikellon. Mekaaninen kello on joko käsin vedettävä tai automaattikello, joka latautuu itsestään liikkeestä.

Kvartsikellot syrjäyttivät mekaaniset rannekellot niiden tultua markkinoille 1970-luvulla. Uudenlainen tekniikka mahdollisti edullisempien rannekellojen valmistamisen ja mekaaniset rannekellot tuntuivat tuolloin vanhanaikaisilta ja kömpelöiltä elektronisten, ohuempien koneistojen rinnalla. Tänä päivänä asetelma on kääntynyt päälaelleen, sillä tarkkaan ja taidokkaasti rakennetut mekaaniset rannekellot ovat nyt haluttuja keräilijöiden keskuudessa, eivätkä kvartsikellot juurikaan kiinnosta keräilijöitä niiden koneiston yksinkertaisuuden vuoksi.

Kvartsikelloja puoltaa niiden tarkkuus, edullisuus ja huoltovapaus. Vain vähän liikkuvia osia sisältävät elektroniset koneistot eivät juuri vaadi paristojen vaihtoa vaativampaa huoltoa. Mekaaninen kello taas on hieman epätarkempi, se vaatii huoltoa 4–5 vuoden välein ja sen koneisto on erityisesti vintagekelloissa herkempi osumille tai kosteudelle. Mekaaninen rannekello on kuitenkin huollettuna lähes ikuinen ja valintana se on myös ekologinen, sillä mekaaniset rannekellot eivät vaadi patterien vaihtoa.

Käytetyt-rannekellot-Rolex-Geneve-Cellini

Rolex Genevé Cellini, kellotaulu ja ranneke kultaa, pitoisuus 750. Myynnissä Classic Auction Helander -huutokaupassa 8.10.2023 asti.

Tutustu ja tarjoa täältä

4. Rannekellon hinta ja jälleenmyyntiarvo

 

Käytetyn tai vintage-rannekellon hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa kellon merkki, mallin harvinaisuus sekä historiallinen arvo kuten provenienssi, eli omistushistoria.

Kuten mainittu aiemmin, vintage-kellot säilyttävät arvonsa varsin hyvin ja harvinaisen mallin kohdalla sen jälleenmyyntiarvo saattaa jopa nousta. Uustuotantona valmistetun, käytettynä ostetun rannekellon hinta ei myöskään tyypillisesti enää merkittävästi laske ostohetken jälkeen. Joidenkin merkkien, kuten Rolexin, kohdalla käytetyn kellon arvo saattaa jopa nousta huomattavasti alkuperäisestä hinnastaan, sillä näissä tapauksissa vain pieniä eriä valmistavan merkin kelloille on enemmän kysyntää, kuin tarjontaa.

Käytetyn rannekellon jälleenmyyntiarvoa nostavat sen mukana tuleva alkuperäinen pakkaus ja aitoustodistus, jotka tuovat turvaa käytettyä tavaraa ostaessa. Tämä niin kutsuttu full set ei kuitenkaan ole välttämättömyys, sillä kellon sarjanumeron avulla on mahdollista saada lisätietoa kyseisestä mallista. Huutokaupasta ostaessa myös asiantuntija on tutkinut myytävän kellon ja todentanut sen aitouden.

5. Turvalliset kaupat

 

Käytetyn rannekellon ostaminen verkossa erityisesti arvokkaampien kellojen kohdalla voi mietityttää, ja syystä. Verkossa yksityishenkilöiden välillä tapahtuvat kaupat altistavat huijauksille ja väärinkäytöksille, ostajan varovaisuudesta huolimatta.

Helanderilla käytetyn rannekellon ostaminen on turvallista, sillä maksut tapahtuvat valvotusti luotettavan maksupalvelun tarjoajan kautta. Myytävät rannekellot arvioidaan ja niiden aitous todennetaan asiantuntijan toimesta. Mikäli käytetyn rannekellon ostaminen pelkästään kuvien ja huutokauppaluettelon tietojen perusteella mietityttää, kelloja pääsee halutessaan myös katsomaan ja kokeilemaan omaan ranteeseen Helanderin toimipisteellä.

Pidä näitä merkkejä silmällä huutokaupassa

 

Sveitsiläinen Tissot ja japanilainen Seiko valmistavat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia kelloja, joissa valikoimaa löytyy luksuskelloista edullisempiin kelloihin. Muita merkkejä, joita kannattaa metsästää huutokaupasta vintagena ja käytettynä: Omega, Cartier ja Rolex.

Käytetyt-rannekellot-Seiko-Automatic

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.