26.06.2018

Jo viisi vuotta Aarteenetsijöistä!

Mika HämeentielläSeuraathan jo Huutokauppa Helanderin kiehtovaa arkea televisiosta? Yle TV1 esittää parhaillaan uusintana työstämme kertovaa dokumenttisarjaa Aarteenetsijät. Sarja kuvattiin vuonna 2013 ja lähetettiin seuraavana keväänä. Viidessä vuodessa on kohentunut moni asia, mutta perustyömme, aarteenetsintä, on meille yhä se kaikkein rakkain tehtävä.

 

 

Meklari Mika Sirén muistelee sarjan syntyaikoja hymyillen. Helander toimi tuolloin Helsingin Hämeentiellä nykyistä huomattavasti ahtaammissa tiloissa, joten esineistön näyttö- ja huutokauppapäivinä sokkeloisissa huoneissa parveili asiakkaita tungokseen asti.

”Nykyiset tilamme Viikissä, Hernepellonkuja 8–10:ssä, ovat moninkertaisesti suuremmat ja avarammat. Näytöt on täällä mahdollista rakentaa niin väljästi, että jopa tuhannen kohteen huutokaupan esineistöön voi tutustua mukavasti. Nyt meillä liikkuminen on myös esteetöntä. Entisissä tiloissamme Hämeentiellä meillä ei ole enää toimintaa.”

 

Mattohuutokaupan näyttö

Helanderilla on Viikissä toimitilaa yhteensä 3000 . Päärakennuksen yläkerta toimi kesäkuussa 2018 käsinsolmittujen mattojen erikoishuutokaupan näyttelytilana. 

 

Jako kahteen eri huutokauppatyyppiin palvelee

kokemustemme mukaan sekä myyjiä että ostajia.

 

Kuluneet vuodet ovat tuoneet myös muita muutoksia. Suurin (ja omasta mielestämme paras!) niistä on se, että Helanderilla järjestetään nykyään sekä Kuukausi- että Iltahuutokauppoja. Vielä viisi vuotta sitten kaikenlaiset pienet ja suuret aarteet vaihtoivat omistajaa yhdessä ja samassa huutokaupassa. Esineistön jaottelu kahteen eri huutokauppatyyppiin palvelee kokemustemme mukaan niin myyjiä kuin ostajiakin.

”Kuukausihuutokauppoihin luetteloimme pääsääntöisesti taiteen ja designin, korut, arvokkaamman keräilyesineistön, tyylihuonekalut ja valaisimet. Nimensä mukaisesti Kuukausihuutokauppoja järjestetään kerran kuukaudessa – verkkaisempaa keskikesää lukuun ottamatta. Tavallisesti kaksi kertaa kuukaudessa järjestettävät Iltahuutokaupat taas keskittyvät käyttö- ja kulutustavaraan, mutta myös niistä saattaa tehdä uskomattomia sisustuslöytöjä. Tarjolla oleva esineistö on molemmissa huutokaupoissa todella monipuolista!” muistuttaa Mika.

 

Kahvipurkit

Iltahuutokaupat ovat kekseliäiden sisustajien aarreaittoja. Viehättävä kahvi- ja kaakaopurkkien kokoelma myytiin huhtikuun 2018 toisessa Iltahuutokaupassa.

 

”Aarteenetsinnän” suhteen asiat ovat kuitenkin ennallaan. Helanderille tuodaan päivittäin laidasta laitaan esineistöä arvioitavaksi ja myyntiin jätettäväksi. Samoin Mika tekee useita kotikäyntejä joka päivä. Arviointipyyntöjä voi jättää myös verkossa. Tämä on kätevä tapa, mikäli välimatka on suuri tai esineet ovat niin isoja ja painavia, että asiakkaan on vaikea tuoda niitä kamarille intendenttiemme tutkittavaksi. Olemme viiden vuoden aikana tehneet mittavia investointeja myös käytössämme olevaan tekniikkaan, joten esineiden iän, aitouden ja materiaalien määrittely käy nykypäivänä entistäkin varmemmin ja nopeammin.

{{cta(’71bfa980-8b4d-46ac-bcd9-a773dea52017′)}}

 

Asiantuntijaluennot ovat kaikille avoimia.

 

Helanderilla tapahtuu nykyään huutokauppojen lisäksi myös muuta mukavaa. Joitakin kertoja vuodessa järjestetään maksuttomia ja kaikille avoimia asiantuntijaluentoja, joista tiedotetaan Helanderin omilla sivuilla, uutiskirjeissä sekä sosiaalisen median kanavissa. Mika itse on käsinsolmittujen mattojen asiantuntija, ja hänen luentonsa ovat olleet erityisen suosittuja. Mattoluennoista koostetaan säännöllisesti myös e-kirjoja, joita voi ladata ja lukea täältä:

{{cta(’d0a06072-2153-43bf-8749-22bc9ebfb01d’)}}

 

Mika ja Merja Sirén

Viiden vuoden kuluessa on ehtinyt tapahtua vaihdoksia myös henkilökunnassa, mutta Mika ja Merja Sirén ovat kuitenkin edelleen toiminnan sydän. Samoin varsin suuri osa muista tutuista kasvoista vilahtelee edelleen Helanderin tiskin takana. Kaikkiaan henkilöstön määrä on viiden vuoden takaisesta hieman lisääntynyt.

”Viisi vuotta rumempia ollaan”, Mika vitsailee. ”Mutta myös viisi vuotta viisaampia!”

 

 

Yle TV1 esittää Aarteenetsijät-sarjaa torstaisin 7.6.–9.8.2018 klo 20.00–20.30, uusinta maanantaisin klo 6.25 ja tiistaisin klo 16.29. Ohjelma on katsottavissa myös Yle Areenassa.

 

Kuvat: Jenny Sirén ja Virva Kolho / Huutokauppa Helander

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.