15.06.2018

Ihanat, moninaiset tuolit

Tuoli, nojatuoli, valtaistuin, laiskanlinna, penkki, jakkara, istuin. Rakkaalla lapsella on monta nimeä – ja tässä tapauksessa myös monta muotoa ja materiaalia!


Käytännöllisyytensä ansiosta tuoli on huonekalu, joka löytyy varmasti jokaisesta kodista. Muotoilultaan kiinnostava tuoli löytää helposti paikkansa kodin mistä huoneesta tahansa, piha mukaan lukien. Yksi upea tuoli saattaa jopa määrittää koko kodin sisustuksen. Olipa se keskellä olohuonetta tai yöpöytänä makuuhuoneessa, sen ympärillä tapahtuvat usein tärkeimmät käännekohdat ja hetket elämässämme.

 

Jos asiaa pohtii tarkemmin, tuoli saattaa olla jopa hieman huomaamaton tai aliarvostettu kumppani. Se kuitenkin ottaa sinut vastaan, kun pääset kotiin, se tuo sinut rakkaimpiesi ympärille, teet ehkä raskaimmat päätöksesi tuolissa istuen. Aina se on paikalla, kun sitä tarvitset – olipa se puistonpenkki tai paikka, jossa nyt luet tätä tekstiä.

 

Habeo-tuolit, 1960-luku

Huutokauppa A59, kohde 969: Habeo-tuolit, Saksa, 1960-luku. Valmistaja Habeo, tiikkirunko. 4 kpl myyty Helanderilla hintaan 785 euroa. 

 

 

Rakkaudesta tuoliin

Itse olen suuri tuolien ystävä. Huomioni kiinnittyy usein erityisesti nojatuoleihin. Erilaisten tuolien bongaamiseen esimerkiksi kirjallisuus, taide, elokuvat, aikakauslehdet, messut ja etenkin Huutokauppa Helanderin vaihtuva tarjonta ovat kuin karkkikauppa. Uskaltaisin väittää, että jokaiselle meistä löytyy Se Oikea tuoli.

Eero Aarnio: PallotuoliHuutokauppa A31, kohde 300: Eero Aarnio, toinen koskaan valmistettu Pallotuoli. Lasikuiturunko, suunniteltu 1963. Myyty Helanderilla hintaan 20 300 euroa.

 

 

Niels Otto Møller Huutokauppa A66, kohde 152: Niels Otto Møller. Tanska 1960-luku, tiikkirunko. Myyty Helanderilla hintaan 269 euroa.

 

 

Tuolit Helanderilla

Huutokauppa Helanderilla järjestetään ­– rauhallisempaa kesäkautta lukuun ottamatta – kuukausittain keskimäärin kolme huutokauppaa: kaksi Iltahuutokauppaa ja yksi Kuukausihuutokauppa. Niistä on jokaisen helppo löytää omaan makuunsa sopiva istuinmalli. Itse törmään luettelossamme joka ikinen kerta vähintään yhteen tuoliin, jonka haluaisin omakseni. Tuolin muotokieli, materiaali sekä kunto ovat omia tärkeitä ostokriteereitäni. Kuitenkin myös ajan patinoima kaluste on omassa upeudessaan erittäin sympaattinen ja usein myös kääntyy syyksi, miksi sen haluan tai haluaisin omaan kotiini.

 

Kummatkin tietävät, ettei kysymykseni ”Mitä uutta?” liity valaisimiin.

 

Huutokauppa Helanderilla on jatkuvasti tarjolla klassikkotuoleja, talonpoikaistuoleja, designtuoleja… sanalla sanoen juuri niitä, jotka saavat aikaan äkillisen ihastumisreaktion ja hapenottokyvyn hetkellisen järkkymisen. Ainakin kaltaiseni tuoliaddiktit voivat varmasti samaistua kuvaamaani tilanteeseen. Suloisessa tuolimaniassani en onneksi ole yksin, sillä Huutokauppa Helanderin huonekaluintendentti ja valokuvaaja Aki Syrjäläinen sattuu olemaan tässä hyvin koukuttavassa maailmassa mukana. Kuinka ollakaan, löydämme toisemme usein Helanderin vastaanotosta, mikäli tietyntyylinen tuoli sattuu paikalle omistajansa saattelemana. Vähintäänkin astelen alakertaan ja kysyn innokkaasti: ”Mitä uutta?” Kummatkin tietävät, ettei kysymykseni liity valaisimiin. Muut kollegamme saattavat työn lomassa rupatella autoista tai lomista, mutta me kaksi puhumme tuoleista ja niiden materiaaleista.

 

 

Jos pitäisi valita vain yksi

Jos olisi valittava vain yhdelle aikakaudelle tyypillinen muotokieli, johon sekä Aki että minä päätyisimme, vastaus olisi 1960-luvun tuolit, yleensä made in ihana Tanska. Niissä on täydellinen, ajaton muotoilu, joka on yksinkertaisuudessaan hyvin maskuliininen, mutta silti tuolit kaareutuvat naisellisen kauniisti. Materiaalivalintamme on tiikki, lakalla tai ilman, ja verhoilussa puolestaan suosimme molemmat usein mustaa nahkaa, jonka kunnon ei tarvitse olla uutta vastaava.

 

1960-luvun tuolit ja varsinkin nojatuolit saavat aikaan reaktion ”mihin tämä mahtuisi, tarvitsenko oikeastaan ruokapöytää tai sänkyä – kunhan tämä mahtuu vain kotiin”! Pohtiessani Aki on jo ehtinyt ottaa tuolista täydellisen kuvan Huutokauppa Helanderin Instagram-tilillä esiteltäväksi, ja minä jään mumisemaan itsekseni maan ja taivaan väliltä. Luultavasti jotain tuoleista. 

Minna Sirén ja Aki SyrjäläinenMinna Sirén ja Aki Syrjäläinen testaavat Karl-Erik Ekseliuksen suunnittelemia nojatuoleja. Tuolipari ja niihin kuuluva rahi myytiin huutokaupassa A68 hintaan 629 euroa. Kuva: Aki Syrjäläinen

 

 

Tämän tekstin kuvitukseksi Aki ja Minna ovat valinneet Huutokauppa Helanderilla vuosien mittaan myytyjä istuimia, joista osa on klassikoita ja osa henkilökohtaisia suosikkejamme. Valinta oli vaikea, sillä kauttamme on kulkenut aikojen saatossa mitä ainutlaatuisempia tuoleja, ja kuvamateriaalista olisi saanut julkaistua vähintään muutaman hyvän kirjan.

 

On ehkä parempi, että istuudut alas viimeistään nyt.

 

Arne Jacobsen: no 7

Huutokauppa A56, kohde 996: Valmistaja: Arne Jacobsen, malli nro. 7. Valmistaja: Fritz Hansen. Tanska, 1988. Myyty Helanderilla hintaan 1085 euroa.

 

 

Arne Jacobsen: Egg

Huutokauppa A58, kohde 3: Arne Jacobsen, malli Egg. Valmistaja: Fritz Hansen. Tanska, 1960-luku. Myyty Helanderilla hintaan 3965 euroa.

 

 

Kai Kristiansen: no 31 

Huutokauppa A53, kohde 185: Kai Kristiansen, malli 31, tiikki. Tanska, 1960-luku. Myyty Helanderilla hintaan 200 euroa.

 

 

Nahkasohva sivupöytä, 1960-luku 

Huutokauppa A47, kohde 957: sohva sivupöydällä, tiikkiä ja nahkaa. 1960-luku. Myyty Helanderilla hintaan 905 euroa.

 

 

Alvar Aalto: Artek x600 

Huutokauppa A63, kohde 21: Alvar Aalto, malli x600, ”viuhkajalka”. Valmistaja: Artek. Suomi, 1960-luku. Myyty Helanderilla hintaan 540 euroa.

 

 

Minna Siren ja Aki Syrjäläinen, Aalto-jakkarat

Klassikkojakkarat saivat seurakseen Minnan ja Akin. Kuva: Minna Sirén.

 

 

Kuvat, tuotetiedot ja valokuvat: Aki Syrjäläinen / Huutokauppa Helander

Teksti: Minna Sirén / Huutokauppa Helander

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.