03.03.2023Kulta- ja hopea

Hopeaesineen arvo – mikä siihen vaikuttaa?

Monelta voi löytyä kotoa esimerkiksi koruja ja perittyjä hopeaesineitä, joiden alkuperä tai arvo saattaa olla mysteeri. Tässä jutussa selvitämme, mitkä seikat vaikuttavat hopeaesineen arvoon, sillä sen määrittäminen ei ole aivan yksiselitteistä. Puhtaan jälleenmyyntiarvon selvittämisessä onkin hyvä kääntyä alan asiantuntijan puoleen.

Jalometallien hinnat pysyvät vakaana ja niihin kohdistuu yleensä lisääntynyttä mielenkiintoa silloin, kun taloudessa on taantumaa tai eletään muuten poikkeuksellisia aikoja. Tällä hetkellä jalometallien kysyntä on huutokaupoissa nousussa, minkä lisäksi designkoruista ja -esineistä maksetaan materiaaliarvoon nähden moninkertaisia hintoja. Mikäli olet miettinyt hopeaesineidesi arvioimista ja myymistä, nyt on siihen hyvä hetki, sillä tarjoamme vielä 10.3.2023 asti myyjän edun hopeaesineiden myymiseen Helanderilla! Kampanjan aikana myydyistä hopeaesineistä peritään vain 10 % myyjän provisio sekä 10 euron suuruinen käsittelymaksu. Normaalisti Helander perii myydyistä kohteista 25 % myyjän provision ja 10 euron vasaramaksun.

Edit: Kampanja on päättynyt.

Hopeaesineen arvon mittarit

Hopean arvoa mitattaessa kiinnitetään materiaalin arvon lisäksi huomiota muun muassa antiikkiarvoon, valmistajaan, suunnittelijaan, sekä mahdolliseen numismaattiseen arvoon. Numismatiikka eli rahatiede tarkoittaa rahojen ja mitalien tutkimusta. Muita arvonmittareita ovat museaalinen, esteettinen, historiallinen sekä esineen provenienssiin eli omistushistoriaan liittyvä arvo. Esineen harvinaisuus voi olla myös sen hintaa nostava tekijä.

Hopearahat ja mitalit

Hopearahojen sekä mitalien arvoa määrittäessä on tärkeää ottaa huomioon materiaaliarvon lisäksi myös niiden numismaattinen arvo, keräilyarvo sekä kulttuurihistoriallinen ja historiallinen arvo. Esineen historiallinen tai kulttuurihistoriallinen arvo tarkoittaa sitä, että esine on kytköksissä johonkin historiallisesti merkittävään tapahtumaan. Rahoista ja mitaleista puhuttaessa myös esineen kunnolla sekä harvinaisuudella on suuri merkitys sen lopulliseen jälleenmyyntiarvoon.

Hyvä esimerkki sekä keräilyarvon että kulttuurihistoriallisen ja historiallisen arvon vaikutuksesta esineen hintaan ovat Helanderilla myydyt Olympia-aiheiset hopeakolikot (alla), jotka myytiin 550 euron vasarahintaan. Olympia-aiheiset esineet ovatkin usein suosittuja keräilykohteita niiden historiallisen kontekstin vuoksi.

Canadian Olympic Coins 1976 -hopeakolikkokokoelma

Design hopeaesineet & hopeakorut

Design hopeaesineistä puhuttaessa johtava ajatus on, että ne ovat suosittuja hyvän designinsa ansiosta. Toisaalta on hyvä muistaa, että keräilymarkkinoilla kohteen subjektiivisella kauneudella ei välttämättä ole mitään tekemistä sen keräilyarvon kanssa. Kuten monen muunkin jalometalliesineen kohdalla, niin myös design hopeasineissä arvostettu suunnittelija, kuten Bertel Gardberg tai Tapio Wirkkala nostavat esineen arvoa, samoin kuin tunnettu valmistaja, kuten Kultakeskus.

Hopeakorujen kohdalla brändi ja suunnittelija voivat nostaa korun arvoa moninkertaisesti. Myös korun kytkös johonkin tiettyyn aikakauteen tai kulttuuriseen / maantieteelliseen osaan saattaa vaikuttaa sen arvoon. Esimerkiksi pohjoismaisten suunnittelijoiden 1960–1970-lukujen korut ovat kysyttyjä myös kansainvälisellä tasolla, ja näin ollen niiden hinnat myös korkeampia, kuin niiden puhdas materiaaliarvo. Arvostettuja korubrändejä ovat mm. Lapponia, Kalevala Koru, Kaunis Koru, Kupittaan kulta ja Ossian Hopea.

Bertel Gardberg, rasia tiikkiä ja hopeaa

Rasia hopeaa ja tiikkiä

Bertel Gardberg, Kultakeskus. Vasarahinta 300 euroa.
Tapio Wirkkalan

Maljakko hopeaa ja jalopuuta

"Liekki", Tapio Wirkkala, Kultakeskus. Vasarahinta 185 euroa.
Hopeariipus, Tapio Wirkkala

Hopeariipus

Tapio Wirkkala, "Hopeakuu". Vasarahinta 1500 euroa.

Pöytähopeat

Monet suomalaiset ovat perineet hopeaa ja kodin kaapeista löytyy useimmiten hopeisia kynttilänjalkoja, aterimia, kahvikalustoja ja muita tarjoiluvälineitä. Myös erilaiset kattausvälineet, kuten serviettirenkaat, maustesirottimet tai hopeisilla osilla koristellut kristalliesineet ovat kysyttyjä esineitä jälleenmyyntimarkkinoilla. Lisäksi sekalaisilla tai vioittuneilla hopeaesineillä on arvoa huutokupassa, eikä haittaa, että esineet ovat kaiverrettuja tai ajan saatossa tummentuneita. Esineitä voidaan hyvin myydä myös erinä. Esimerkiksi kahvikalustojen hinnat vaihtelevat huutokaupoissa noin 360–700 euron välillä, riippuen muun muassa kaluston valmistajasta sekä painosta. Oma lukunsa on antiikkiset hopeaesineet, joissa arvoa lisääviä tekijöitä ovat mm. hopeaseppä, kaupunki, ikä, käsityötaito sekä kulttuurihistoriallinen arvo.

Hopeaesineet voidaan tunnistaa leimoista. Suomalainen täydellinen leimarivi sisältää viisi leimaa: tarkastusleiman, nimileiman, pitoisuusleiman, vuosileiman sekä paikkakuntaleiman. Lisäksi leimarivistössä (etenkin design-esineissä) saattaa olla puumerkkejä tai muita signeerauksia. Tarkastusleima kertoo siitä, että lainsäädännölliset seikat ovat täyttyneet esineessä ja sen hopeapitoisuus on tarkastettu. Nimi- ja kuvioleimat kertovat esineen valmistajasta ja kolminumeroinen pitoisuusleima puolestaan esineen hopeapitoisuuden tuhannesosissa. Tätä kutsutaan myös nimellä promillejärjestelmä. Tällä hetkellä Suomessa sallitut hopeapitoisuudet ovat: 800, 830, 925, 999. Vuosileima kertoo nimensä mukaisesti hopeaesineen iän ja paikkakuntaleima esineen valmistuspaikkakunnan.

Suomalaiset hopealeimat juontavat juurensa pitkälti ruotsalaisesta tavasta leimata hopeat. Leimaushistoria ulottuu aina vuoteen 1485 asti, jonka jälkeen hopeasepät velvoitettiin merkitsemään valmistamansa esineet. Ulkomailta hankitut hopeaesineet eivät aina ole leimattu tai leimat ovat puutteellisia. Huutokauppakamarimme käytössä on laite, jolla jalometallipitoisuudet voidaan määritellä mittaamalla vahingoittamatta esineen pintaa. Leimojen puuttuminen ei siis välttämättä tarkoita, että esine ei olisi hopeaa, eikä se myöskään ole este esineiden jälleenmyyntiin huutokaupassa.

Itämainen kahvikannu hopeaa

Hopeinen kahvikannu

Itämainen, leima S.T. SILVER. Vasarahinta 500 euroa.
Kävelykeppi, kädensija hopeaa

Kävelykeppi, kädensija hopeaa

Vasarahinta 110 euroa.
Kynttilänjalat hopeaa, Kultateollisuus, Turku.

Hopeiset kynttilänjalat

Kultateollisuus, Turku. Vasarahinta 460 euroa.

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.