05.04.2016

Henkilökunta esittelyssä – Mika Sirén

Haluamme asiakkaidemme tietävän kenen kanssa he ovat tekemisissä, joten päätimme julkaista lyhyen Henkilökunta esittelyssä– blogi sarjan. Tässä sarjassa kerromme hieman tarkempaa tietoa yrityksemme henkilökunnasta, heidän osaamisestaan ja historiastaan.

 

DSC09793-833273-edited.jpg 

Mika Sirén

 

Mika Sirén on Helanderin toinen omistaja. Hän toimii myös Helanderin meklarina sekä toimitusjohtajana. Mies on siis melkoinen monitoimikone ja aikamoinen vitsiniekka myös! Yrittäjäperheen vesa aloitti varastotöissä 15-vuotiaana. Kokemuksen kartuessa vuosi vuodelta, kasvoi myös Mikan vastuu perheen yrityksessä, laajentuen lopulta myyntiin sekä ostamiseen. Mikan sanojen mukaan hänestä koulutettiin toimitusjohtajaa.

Mikalla on merkonomin koulutus jonka pääsuuntanaan laskenta. Opintoja on kertynyt myös myynnin ja markkinoinnin parissa. ”Mielstäni myynti, markkinointi sekä laskenta kulkevat aina käsi kädessä”, toteaa Mika.

Ennen kaikkea Mika on kuitenkin yrittäjä. Mika on perustanut lukemattomia yrityksiä, toiminut maahantuojana sekä jälleenmyyjänä. Hän on yrittäjänä kokenut paljon, toimien toimitusjohtajana, hallituksien jäsenenä, sijoistuenkelinä, mentorina sekä yhtiökumpanina monille eri ihmisille, erilaisilla aloilla. 

Mikan työpäivät Helanderilla kuluvat kaikkien valvonnan lisäksi, toimitusjohtajan tehtävien parissa. Normaaliin päivään kuluu sekä hallinnollisten tehtävien hoitaminen että asiakaskäynnit. Asiakaskäynnit johtavat usein esinenoutoihin, seuraavien päivien tai viikkojen aikana, jolloin Mika vastaa Helanderin logistiikkapuolen aikataulutuksesta. Mika tekee lisäksi ns. intendentin töitä, erikoistuen filateliaan, numismatiikkaan, militariaan, veistoksiin, mattoihin, tauluihin sekä kirjoihin. Ja tietenkin Mika toimii myös kamarimme meklarina!

 

Historiaa

 

Mikalla on todella pitkä historia erilaisista työtehtävistä sekä yrittäjänä olemisesta, niin Suomessa kun ulkomaillakin. Vuoteen 1986 asti hän työskenteli perheensä omistamassa yrityksessä. Alkuvuodet Mika vietti varastotöissä, mutta vuosien saatossa työtehtävät kasvoivat askel askeleelta haastavampaan suuntaan. Vuonna 1981 alkoi miehen kiinnostus huutoaupan alaa kohtaan. ”Siinä tuli ”juostua” erilaisissa huutokaupoissa, muun työn ohessa. Ihan mielenkiinnosta vanhaan ja kauniiseen tavaraan” sanoo Mika. 

Vuonna 1985 tulivat tietokoneet ja Mikan tehtäväksi perheyrityksessä jäivät siihen liittyvien myyntien hoitaminen. Samoihin aikoihin miehelle kasvoi tunne, että perheyrityksessä työskentelyn sijasta voisi kokeilla muitakin juttuja. Mika siirtyikin seuraavana vuonna Phillipsin datasystemsiin, mutta huomasi jo vuoden sisällä ettei työ suuressa yrityksessä sopinut hänelle. ”Totesin aika äkkiä sen vuoden aikana, ettei tää oo mun juttu. Isossa yrityksessä työskentely ei sovi mulle” kertoo Mika. 

 

Vuonna 1987 Mika perusti ensimmäisen oman yrityksensä, tietokonefirman. Muutaman vuoden jälkeen hän myi osuutensa yrityksestä ja muutti perheineen Kreikkaan. Paluuta entiseen ei ollut, sillä Mika on siitä lähtien toiminut yksityisyrittäjänä. Kreikassa ollessaan, silloin kolmekymppinen Mika myi asuntoja, suuntautuen erityisesti suomalaisille suunnattujen loma-asuntojen myyntiin. ”Tulipahan siinä myytyä aluksi appelsiinejakin, ennenkuin homma lähti käyntiin”, naurahtaa Mika pilke silmäkulmassaan. 

 

”Totesin aika äkkiä vuoden aikana, ettei tää oo mun juttu. Isossa yrityksessä työskentely ei sovi mulle”

 

Esineiden pikkukauppaa Mika on harrastanut jo 80-luvun puolestavälistä lähtien, muun työn ohessa. Meklarina oloa hän harrasti jo 90-luvulla, jolloin Mika toimi eri huutokaupassa sekä apumeklarina että meklarina. Mainittakkoon tähän väliin, että Mika on mm. omistanut Vepsäläisen matto-osaston sekä pyörittänyt omaa mattoliikettä Helsingin Runeberginkadulla. Mattoja hän on tuonut Suomeen Iranista, Pakistanista, Intiasta, Nepalista, Tiibetistä, Kiinasta sekä Afghanistanista. Niin ja olihan miehellä oma tapahtumayrityskin aikoinaan. 

 

Asiakkaasta omistajaksi

Helanderin hankkiminen ei ollut Mikan mielessä, kun hän ensimmäisen kerran kävi Helanderin huutokaupassa. ”Olin aluksi ihan asiakas muiden joukossa”, kertoo Mika. Tuttavuus silloisen omistajan Mikko Helanderin kanssa alkoi pikku hiljaa. Mika päätyi mm. auttamaan Mikkoa mattojen suhteen, oltuaan jo jonkin aikaa silloisen Helanderin huutokauppakamarin asiakkas.

Kun oikea aika sitten koitti, ja Mikko oli myymässä huutokauppaansa oli Mika valmiina ostamaan. ”Muistan heittäneeni Mikolle joskus ohimennen, että soita mulle jos joskus aiot myydä, ja yhtenä päivänä hän sitten soitti” kertoo Mika. 

 

mikameklaroi-181870-edited.jpg

Mika meklaroimassa Hämeentiellä Helsingissä, Helanderin aiemmassa toimipaikassa.


  

Mikä sai sinut innostumaan huutokauppa-alasta?

-”Kaikki olemme varmasti keräilleet jotain lapsena, minulla se oli kivet ja postimerkit”, toteaa Mika. Mika kertoo myös Historian kiinnostaneen häntä aina. ”Uskon, että kiinnostukseni erilaisia esineitä kohtaan kasvoi nimenomaan historiainnostukseni kautta.”  

Nuorempana Mikan lempipuuhiin kuuluivat vierailut hänen setänsä antiikkikaupassa. ”Tykkäsin kovasti käydä setäni liikkeessä katsomassa, että mitä tavaroita sieltä tällä kertaa löytyy. Sillä on varmasti ollut oma vaikutuksensa minuun”, jatkaa Mika. 

  

Tulevaisuus 

 

Miten näet Helanderin tulevaisuuden? 

Tämähän on palveluala, joten asiakastyytyväisyys on meille sydämen asia. Vuoropuhelu asiakkaiden ja kamarin välillä on meille aarteitakin arvokkaampaa. Pidän tärkeänä esimerkiksi erilaisten asiakaskyselyiden teettämistä, jonka kautta voimme kehittää toimintaamme asiakkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan, kertoo Mika.

Toinen asia jonka haluan nostaa esiin on se, että tämä ”talo” ei tule koskaan olemaan valmis.  Meidän on pysyttävä jatkuvasti liikkeessä. Pyrimme mm. kehittämään kamarimme logistiikkaa yms. asioita, jotta kaikki sujuu mahdollisimman joustavasti, sekä asiakkaiden että henkilökunnan kannalta. On oltava kapasiteettia muuntautua nopeasti, sillä se mikä näytti paperilla vielä viime kesänä hyvältä, osoittautui seuraavana talvella huonoksi ideaksi käytännössä, toteaa Mika. 

 

 ”Meille tämä ala on sydämen asia. Tää työ on harrastus ja elämäntapa, ei tästä saa työn tuntusta millään.”

 

Kolmas huomioitava asia on asiakaskunnan ja tavaramäärien kasvu. On ehdottoman tärkeää, että pystymme mukautumaan ja pysymään mukana, erittäin postiivisesti kasvavien asiakas ja tavaramäärien mukana. Täytyy vielä todeta, että olemme todella onnellisia tästä kehityksestä, koska meille tämä ala on sydämen asia. Tää työ on harrastus ja elämäntapa, ei tästä saa työn tuntusta millään, jatkaa Mika.

 

Vuoden 2016 yksi tärkeimmistä päämääristä on löytää hyvä ja avoin yhteistyökumppani online puolelle. Sitä on haettu jo kolme vuotta. ”Toiset haluaa sitoa meitä moneks vuodeksi ja se ei ole hyvä asia meille” sanoo Mika.

DSC09794.jpg 

 

Mitä haluaisit vielä oppia?

 

Hyvän yleistiedon omaaminen tältä alalta, on mulle tärkeää, toteaa Mika. Toisaalta tämä on erittäin hieno ammatti juuri siksi, että tässä oppii joka päivä jotain uutta. Koko ajan tulee esineistöä, johon en ole ennen törmännyt. Minulla vierähtääkin monet arki-illat ja viikonloput täällä, esineitä tutkien. Jos mä joku päivä nojaan taaksepäin tuolissa ja totean, että osaan kaiken tältä alalta, niin silloin on mun aika lopettaa. Se väittämä ei voi koskaan pitää paikkaansa, toetaa Mika. 

 

”Jos mä joku päivä nojaan taaksepäin tuolissa ja totean, että osaan kaiken tältä alalta, niin silloin on mun aika lopettaa. Se väittämä ei voi koskaan pitää paikkaansa”

 

Se missä olen taas hiukan tippunut kärryilyä on markkinointi. Onneksi markkinointitiimimme pitää meidät ajanhermolla, eikä siinä tarvitse osata kaikkea, mutta pitää tietää mitä tapahtuu, jatkaa Mika. 

 


 

 

Voit tavata Mikan Helanderin näyttöpäivinä sekä huutokaupoissa meklaamassa. Mika osallistuu myös Helanderin iltamiin sekä asiantuntijailtoihin. Tarvittaessa hänet tavoittaa myös sähköpostitse.

 


Teksti: Joonas Mutkala

Editointi: Jenny Sirén

Kuva: Tuomas Rossi


 

 

 Sinua saattaa kiinnostaa myös: 

 

{{cta(’f2b7f1ac-8df1-4d06-807b-3681afff6c70’)}} {{cta(’78429b64-8d9d-48ce-827a-65e6636f71f6’)}} {{cta(’e9a9a590-0f81-4829-9e6f-72124bfe477a’)}} {{cta(’d6e82587-5ba8-446f-b22b-8dec04e9478c’)}} {{cta(’8bc954fc-d9e2-4b92-9ed9-33b71501449f’)}}

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.