28.11.2016

Helanderin blogijoulukalenteri – Luukku 1: Eteishalli

Helanderin blogijoulukalenteri esittelee tänä vuonna hulppean minikartanon Pääset kurkistamaan kanssamme tämän noin 50 000 € arvoisen, joulukuussa huutokaupattavan nukkekodin huoneisiin, yksi kerrallaan. Ensimmäisen blogijoulukalenterin luukun alta paljastuu tämän viisikerroksisen minikartanon alimmassa kerroksessa sijaitseva eteishalli.

 

nukkekoti-376034-edited-090629-edited-895238-edited.jpg

 

Luukku 1 – Eteishalli

 

 

Tervetuloa minikartanoon! Aloitamme neljätoista päivää kestävän esittelykierroksemme nukkejen kartanon eteishallista. Tämän fantastisen ja fantasiamaisen minikartanon ovat rakentaneet, asialle omistautuneet Kari ja Emma Fall. Emma Fall on käsitöiden ammattilainen ja valmistaa muun muassa erilaisia posliininukkeja sekä nuken vaatteita. Kari Fall on puolestaan elävä suomalainen jazz-legenda, joka on yhdessä vaimonsa kanssa innostunut nukkekodin rakentamisesta.

Nyt pari on kuitenkin päättänyt myydä aarteensa, sillä edessä odottavat uudet tuulet. Mutta mennään me muut tutustumaan tähän joulukuun huutokaupassa myytävään kaunottareen, kenties koko Suomenmaan hulppeimpaan minikartanoon!

 

C06K5470-545613-edited.jpg

Lastenhoitajanukke on Liisa Salosen valmistama, mutta vaatteet sekä vauvanukke ovat minikartanon toisen tekijän, Emma Fallin käsialaa.


 

Upean (ylimmässä kuvassa) sisäänkäynnin taakse kätkeytyy vieraat tervetulleeksi toivottava eteishalli, aivan kuten oikeassakin kartanossa konsanaan. Tämä minikartano on alun perin ollut vain kasa internetistä tilattuja nukkekodin osia, jotka Kari ja Emma Fall ovat pikkuhiljaa koonneet, maalanneet ja laittaneet uuteen uskoon.

Eteishallin nuket sekä niiden vaatteet on tehty käsin. Lastenhoitajanukke on Liisa Salosen valmistama, mutta vaatteet ovat Emma Fallin tekemiä. Huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti lastenhoitaja-nuken vaatteiden yksityiskohtiin, kuten ajanmukaiseen päähineeseen. Tiesitkö, että 1800-luvulla pukeutuminen erotti palvelusväen herrasväestä, ja tämänkin nuken päässä nähtävä myssy, olisi ollut tuohon aikaan tyypillinen ”henkilökunnan” pitämä päähine.

Katossa roikkuva valaisin toimii sähköllä ja sen ”rosetti” on tehty pitsistä. Lisää autenttisuuden tunnetta löytyy kultaisena hohtavan peilin pienen pienistä kynttilöistä.

Mutta mikä pitää pienen vauvan lämpimänä, hoitajan sylin lisäksi? No miniatyyrikopio vanhanmallisesta lämpöpatterista, tietenkin!

 

C06K5602.jpg

 

Eteishallin seiniä ei ole jätetty tyhjilleen, vaan kauniin peilin lisäksi niitä koristavat sekä ”seinämuraali”, että tarkoin mietityt listoitukset. Kolme neitoa käsittävä muraalimaalaus on valmistettu niin sanotulla decoupage-tekniikalla, eli servietin kuviosta käsin seinään painamalla. Ihan oikein luit. Mitä seinän listoihin tulee, niin kaikki aina ovien karmeista, lattia- ja kattolistoihin saakka on lisätty käsin, yksi kerrallaan. Niin ja toki huone on maalattu ja sen lattia päällystetty halutun laiseksi.

 

C06K5586.jpg

 

Jokaisessa kunnon kartanossa pitäisi minun mielestäni olla ainakin yksi ritari, ihan varmuuden vuoksi. Tässä minikartanossa ritarin hommaa toimittaa Maltalta matkamuistona ostettu, pieni Maltan ritarikuntaa kuvaava patsas tai figuuriini. Yllättäen nukkekodin skaalassa siitä on kuitenkin kuoriutunut varsin oivan kokoinen, haarniskaa yllään pitävä patsas.

 

C06K5598.jpg

 

Pienen pienen, posliinista valmistetun nukkevauvan päällä on käsinkudotut vaatteet ja sen vaunut ovat minikartanon atmosfääriä ajatellen juuri oikealta aikakaudelta. Nahasta, mustasta pitsistä sekä puusta valmistetut miniatyyrivaunut ovat ammattilaisen käsityötaidon näyte. Jopa vaunun pieni kupu toimii, kuten oikeissa vaunuissa. Vaunut on ostettu Porvoosta, nukkekodin tarvikkeisiin erikoistuneesta liikkeestä.

 

C06K5587.jpg

 

Ja mikäs eteishalli se sellainen olisi, jossa ei voisi istahtaa alas tai ihailla keramiikkaa. Kuvassa näkyvät käsinojalliset tuolit sekä niiden väliin asetettu pöytä ovat samaa sarjaa. Pientä posliinista keramiikkavaasia koristaa herkkä kukka-aiheinen kuvio ja se on myös käsin valmistettu.

 

Huomenna lähdemme selvittämään mitä kaikkea muuta tämä hulppea viisikerroksinen minikartano oikein pitää sisällään. Astuisimmeko ensin eteishallin vasemmalla vai oikealla olevasta ovesta sisään, vai rohkenisimmeko jopa kavuta huoneen perällä pilkottavia portaita ylös? Se selviää huomenna, kun Helanderin blogijoulukalenterin toinen luukku aukeaa. Muistathan tulla mukaan!


Teksti: Jenny Sirén

Kuvat: Erkki Laine @Huutokauppa Helander


 Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

 

{{cta(’be939730-01f0-46af-8214-99f6793b7d4f’)}} {{cta(’ebbbea69-61bc-4586-8833-4cda65c384df’)}}   {{cta(’dff84d1c-9e6f-4e5e-bfd6-3166b90dcf28’)}}  {{cta(’461af0b5-fd39-49c9-9649-0a992f5e1c49’)}}

{{cta(’9d30487c-f6ec-4b4b-9011-73c4f79753a9’)}}

 

{{cta(’016479ad-afc5-4d7e-8b6a-6221e82ca0d2’)}}

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.