25.04.2017

Harri Kivi, Pilvilaivoja-näyttely Helanderilla 11.5. –12.5.2017!

Huutokauppa Helander ylpeänä esittää: Harri Kivi, Pilvilaivoja -näyttely torstaina ja perjantaina 11.5. –12.5.2017 klo 12-19:00!

 

blogin.png

 

Nykytaidenäyttelyt ovat uusi aluevaltaus, toimintatapa ja konsepti Huutokauppa Helanderin toiminnassa. Kysymme, pitääkö taiteen näyttäytyä vain muutamalla kadulla pääkaupungin ytimessä. Onko valkoinen galleriaseinä ainoa tapa viljellä kuvataidetta yhteisössämme? Vastaamme, että ei todellakaan!

 

Nykytaidenäyttelyymme olemme kutsuneet ensimmäiseksi taiteilijaksi särmikkään ja pitelemättömän kuvataiteilija Harri Kiven. Tämä uuden vuosituhannen kuvataitelija tunnetaan oman tuotantonsa lisäksi ”kaiken taiteen jalkauttamisen pioneerina”. Hän vei ensimmäisenä Suomessa mm. oopperaa lähiökoteihin, jazzia mielenterveyskoteihin ja performansseja vanhainkoteihin sekä kaikkea taidetta ostareille. Omakohtaisuus on tuonut myötätunnon leimallisesti hänen taiteeseensa. Siksi taiteilija katsoo tuotannossaan aina välkkeeseen ja valoon.

 


                           harri kivi kuva.jpg

Harri Kivi SHOWROOM interior 2012
Photo by: Kai Kuusisto.


 

Harri Kiven Pilvilaivoja-näyttelyssä on mukana hänen aikaisempaa tuotantoaan sekä varta vasten tähän näyttelyyn valmistuneita töitä:

” Kyntöaurasin uutta väylää saunapoululle, pilviaurasin pikitietä, laulun kanssa laukkasin hirvien selässä, jäniksien jaloissa kynsiä viilaten. Sumun kaihoissa, roskaisten merten läpi parhaan pellin kimallusten imperatiiviin taas suunnistin. Silmänkääntöpiirin valettuun muottiin, sinne tänne aikaihmisten karvaan koreuden Linnanmäelle. Joka-aikaisten myyttien, vaihdannan parhaaseen pihaan. Lasittuneen kiillon muistivesistä huuhdoin, kairasin kaukokiitävän kollektiivisen, viimeisen huoneen sammaleiden alta kimalluksen vailla vertaa, tämän aikaiseen silmänkääntöpiirin. Kolkutan lastenkodin, koirankopin yöikkunasta läpikaraistuneena kevätlentoon pelmahtaneena, orpopiruna Huutokauppa Helanderin smirkkelinkirpeisiin parhaan vaihdannan korskeisiin, juhlatiloihin. Nyt on taas kosmosvälkkeisen uneksunnan aika. Jokaisella on tämänsä.” -Harri Kivi.

 

Luvassa on siis värikylläistä räiskyntää, jossa teokset kutsuvat lähemmäs ja haastavat käyttämään eri aisteja. Kiven luomat optiset teokset, aistivoimaiset pienoisuniversumit, ovat kuin vihjauksia kaukaisista aurinko- kunnista. Taiteen kanonisoinneista vapaat teokset liikkuvat veistosten ja maalausten välimailla ikään kuin kuljettaen katsojan paikoin avaruudellisten vesistöjen viimeisiin huoneisiin. Ylösalaisin kääntyneet optiset kosmokset ovat hänelle arvoituksellisen eksistenssin vertauskuvia.

 

Valo, aika, tila, lumo, lohtu ja meditaatio ovat kaikki vitaalien ja värivoimaisten teosten keskeistä identiteettiä. Kivi vastaa ilmapuntarin tavoin mailmaan samoin kuin Fernand Léger: ”Kun elämä on julmimmillaan pitää löytää leikki”. Kiven tuotannon polku on tinkimättömän jäljittelemätöntä ja omaehtoista eikä sille löydy vastinetta Suomesta. Hänen tuotantoonsa on yhdistetty eritoten sellaiset taiteilijat kuin Jeff Koons, Yayoi Kusama ja Anish Kapoor.

Taidehistorian professori Altti Kuusamo kuvaa taiteilijan tuotantoa mm. seuraavasti:

”Harri Kivi on ennen kaikkea maalari: Hänen toimintansa tällä alueella jakautuu kahteen kiinnostavaan lohkoon: Hän on tuonut ornamentin ja pienmuodot takaisin kuvataiteeseen ja antanut niille vielä ”kiiltoa”, joka on usein valitettavasti tulkittu vain ”entisen mukaan”. Tämän lisäksi hänen maalaustuotantonsa on tavoitellut ulottuvuuksia, jotka eivät näytä perinteiseltä maalaukselta vaan tuovat esiin monitasoiset pintojen heijasteet ja suuntaavat siten värin ulos materiasta, pintojen väliin. Hän on tavoittanut hienosti transparentin värin mahdollisuudet. Harri Kiven viimeaikaisissa teoksissa muovikuvut ovat avautuneet ja kääntyneet kohti katsojaa. Nyt ne tuijot- tavat vastaanottajaa ammottavin heijastuksin. Karjalais-bysanttilaisen torin tumma pitsimäisyys on saanut rinnalleen sen hämmästelevän ja salaamattoman vastakohdan. Kivi on tyhjentänyt torin ja heijastaa värin valoellipseinä kohti katsojan tilaa. Pilvilaivojen tuijotus kääntää myös katsojan nurinpäin läpikuultavan kuvun silmänurkkaan.”

 


 

H A R R I   K I V I

PILVILAIVOJA -NÄYTTELY 11. 5. –12. 5. 2017

 

  • Huutokauppa Helander
  • Hernepellonkuja 8-10, 00560 Helsinki.
  • Torstaina ja perjantaina 11.5. -12.5.2017 klo 12:00-19:00.

 

Näyttely pidetään Helanderin toukokuun huutokaupan näytön yhteydessä torstaina ja perjantaina 11. 5. –12. 5. 2017 klo 12:00-19:00. Näyttely on kaikille avoin ja maksuton tilaisuus. Kaikki näyttelyssä esillä olevat teokset ovat myös myynnissä. Tervetuloa!

 

 

 


Kuvat: Harri Kivi Showroom, Kai Kuusisto, Alejandro Lorenzo sekä Harri Kivi.


 

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

 

 

 

{{cta(’9db57758-828d-48b8-9bd1-7e7f82cb5d5e’)}}  {{cta(’80307543-8f82-44a3-b8fd-dfbf935aa309’)}}

{{cta(’4030e372-5237-4ca7-8244-1e2c840a7c80’)}}

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.