27.03.2019

Harkitsetko sähköisen arviointipyynnön jättämistä? Näin kuvaat esineesi oikein!

 

Meille Huutokauppa Helanderille tulee runsaasti verkkolomakkeemme kautta jätettyjä arviointipyyntöjä. Osaan joudumme ikävä kyllä vastaamaan, ettei arviointia ole kuvien puuttuessa mahdollista tehdä, toisinaan taas pyynnön lähettäjä ei ole huomannut kuvata arvioinnin kannalta oleellisia yksityiskohtia. Vaikeaa ei esineistön kuvaaminen ole, kunhan tietää muutaman perusniksin!

 

 

Malakiittirasiat

 

Vaikka kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, toivomme kuvien lisäksi esineistä myös kattavia kirjallisia tietoja, sillä esimerkiksi koko ja materiaali eivät välttämättä käy kuvista ilmi. Kaikesta esineen historiaan liittyvästä taustatiedosta on yleensä hyötyä!

 

Kuva on riittävän hyvä, kun saamme arvioitavasta esineestä todenmukaisen kokonaiskäsityksen, joten kuvien laatua ei ole syytä murehtia liikaa.

 

Huutokaupassa myydään esineistöä laidasta laitaan. Yksittäinen keräilyraha ja valtava kirjahylly ovat keskenään kuin yö ja päivä niin materiaalinsa kuin kokonsakin puolesta, mutta niinpä vain molempien kuvaamiselle on annettavissa yhtenäisiä ohjeita:

 

1. Kuvaa esine joka puolelta

 

Esineen kunnon arvioimiseksi on tärkeää, että saamme kohteesta mahdollisimman oikean kokonaiskäsityksen. Monesti esimerkiksi astiasarjoista tai taide-esineistä on tuotettu ajan mittaan hieman erilaisia versioita, ja riittävän kuvamateriaalin perusteella meidän on helppo tunnistaa esine täsmällisesti. Maalauksen taustalle taas saattaa olla merkittynä oleellisia tekijätietoja tai kiinnostavaa omistus- tai näyttelyhistoriaa, ja uniikkiesineitä arvioidessa meidän on hyvä voida hahmottaa esineen muoto kokonaisuudessaan.

 

Kultadollari

Rahat, merkit ja mitalit voi asettaa esimerkiksi vaalean paperin päälle kuvan ottamista varten.
Tässä 20 dollarin kultakolikko kuvattuna molemmin puolin.

 

 

2. Huomioi etenkin leimat ja signeeraukset

 

Arvometalliesineiden leimat antavat tietoa esineen iästä, valmistusmaasta, materiaalista ja muusta historiasta. (Pelkkien kuvien perusteella ei luonnollisestikaan voida varmistaa korujen, muiden arvometalliesineiden ja jalokivien aitoutta, vaan tämä tehdään materiaalitutkimuksessa huutokauppakamarillamme.) Leimoja löytyy metalliesineiden lisäksi myös esimerkiksi huonekaluista; monet tehtaat ja suuremmat verstaat ovat joko leimanneet tuotantoaan tai kiinnittäneet niihin alkuperästä kertovia laattoja. Itämaisissa kalusteissa puolestaan saattaa olla Kiinan tullin punainen vientiluvan vahvistava vahasinetti tai jälkiä siitä.

Signeeraukset puolestaan nostavat tavallisesti esimerkiksi taidelasiesineiden arvoa. Maalauksissa ne ovat luonnollisestikin avuksi taiteilijan tunnistamisessa ja antavat viitteitä työn aitoudesta.

 

KastikekauhaLeima 

Leimat puhuvat. Kultaseppämestari Ludvig Lönnqvistin käsialaa oleva hopeinen kastikekauha on valmistettu Porvoossa vuonna 1881.

 

 

3. Dokumentoi esineen vauriot

 

Elämää nähneet vintage-esineet ovat harvoin kauttaaltaan uutta vastaavassa kunnossa – mikä ei suinkaan ole edes tarkoitus. Moni esine vain kaunistuu iän myötä, esimerkiksi kupari- ja hopeaesineet saavat patinasta uudenlaista luonnetta, käsittelemätön puu harmaantuu viehättävästi ja kalusteiden nahkaosat muuttuvat mukavan pehmeiksi. Monet keräilyharvinaisuudet ovat erittäin haluttuja mahdollisista vioista huolimatta. Osassa esineistä säröt ja naarmut kuitenkin vaikuttavat hintaan selvästi. Jotkut viat saattavat myös olla sellaisia, että niiden vuoksi esineen elinkaari on tullut päätökseensä, ja tässäkin tapauksessa meidän on hyvä voida todeta asia.

 

Okkolin maljaOkkolin vika

Aimo Okkolinin signeerattu taidelasi löysi uuden kodin 500 euron vasarahinnalla – reunaviastaan huolimatta.

 

GunnelNymanCrop

 Gunnel Nymanin taidelasi vaihtoi omistajaa 11 000 euron vasarahinnalla. Myös tässä esineessä oli reunavika.

 

 

4. Jos jätät arviointipyynnön useista eri esineistä

Esineistä voi ottaa myös ryhmäkuvia. Monen pienesineen leimat ja yksityiskohdat sopivat mainiosti samaan otokseen, eikä jokaista ole siis tarpeen kuvata erikseen. Olohuoneen suuren kaluston taas voi mainiosti kuvata kokonaisuutena nykyisellä paikallaan; ei haittaa, vaikka kuvaan eksyisi mukaan kodin muuta esineistöä tai joka paikkaan ehtivä lemmikkieläin..!

 

Teema-Kilta

Esimerkiksi ehjiä, hyväkuntoisia astiasarjoja ei ole tarpeen kuvata osa kerrallaan, vaan tarkemman esinelistauksen voi kirjoittaa arviointipyynnön viestiosioon.

 

 

5. Käytä valoa!

 

Valaistusta lisäämällä kuvista saa selkeitä ja teräviä. Sytytä huoneeseen täysi valaistus, avaa verhot ja sälekaihtimet kokonaan ja käytä tarvittaessa kameran tai puhelimen salamaa. Ota muutama testikuva eri kuvausasetuksia käyttäen ja kun olet itse tyytyväinen tulokseen, anna palaa!

 

SotilaatLelurasia
Kuninkaallisen laivaston matruusien alkuperäinen pakkaus on tallella, joten myös se kannattaa ehdottomasti kuvata.

 

 

Näiden kuvausvinkkien tarkoituksena on tiivistää seuraava perusajatus: kuva on riittävän hyvä, kun saamme arvioitavasta esineestä todenmukaisen kokonaiskäsityksen. Tähän tulokseen päästään yleensä jo muutamalla, tavallisella kamerapuhelimella näpätyllä peruskuvalla, joten kuvien laatua ei sittenkään kannata turhaan murehtia!

Kamarillemme voi tuoda esineitä nähtäväksi aina tavaran vastaanoton aukioloaikoina ilman ajanvarausta, ma–pe klo 12.00–17.00 ja la klo 10.00–14.00 (suljettu huutokauppalauantaisin ja arkipyhinä).

 

Tervetuloa Helanderille!

 

Kuvat: Huutokauppa Helander

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.