20.11.2019

Ennakkotarjous, LIVE ja pian myös online: osallistu huutokauppaan netissä!

 

Perinteisen salihuutokaupan tunnelma on kokemisen arvoinen, mutta omaa suosikkikohdetta ei aina ole mahdollista tulla tavoittelemaan paikan päälle. Onneksi huutokauppaan voi osallistua myös verkon välityksellä. Tapoja on kolme: ennakkotarjous, LIVE ja vuoden 2021 aikana valikoimaan tuleva online-verkkohuutokauppa.

 

Meklari Mika SirénEnsimmäinen, toinen ja kolmas kerta! Meklari Mika Sirén lyö pöytään jopa sata kohdetta tunnissa.

 

Perinteisen salihuutokaupan pääpiirteet ovat varmasti tuttuja kaikille: ostajat saapuvat paikalle ennen huutokaupan alkua tai sen aikana ja etsivät salista mukavan istuimen itselleen. Halutessaan korottaa toisten ostajien tarjouksia he nostavat asiakaspalvelustamme saamaansa huutonumeroa. Huutaa ei tarvitse, vaan meklari huolehtii huutohintaan suhteutetuista, ennalta määrättyjen korotusvälien mukaisista korotuksista ja ilmoittaa summat ääneen ostajien puolesta. Monesti on kuitenkin niin, että aikataulusyistä tai maantieteellisestä etäisyydestä johtuen paikan päälle saapuminen ei ole mahdollista. Oman suosikkikohteen tavoitteluun on onneksi myös muita tapoja.

 

 

Ennakkotarjous

 

Ennakkotarjouksia huutokauppaan voi jättää luettelon kautta heti julkaisun jälkeen. Ennakkotarjous tarkoittaa sitä, että ostaja jättää kohteesta tarjouksensa jo ennen huutokaupan alkua. Ennakkotarjouksen jättäminen on nykypäivän huutokaupassa erittäin suosittua ja myös tuloksellista, sillä ennakkotarjoajat voittavat tavallisesti merkittävän osan myynnissä olevista kohteista.

 

Jättämäsi ennakkotarjous on maksimi, jonka olet valmis kohteesta huutamaan, mutta saatat voittaa kohteen myös huomattavasti maksimitarjoustasi alemmalla hinnalla. Ensimmäinen kohteesta jätetty tarjous näkyy aina huutokaupan vähimmäistarjouksena, jonka jälkeen korotukset määräytyvät kuten salihuutokaupassakin: ennalta määrättyjen korotusvälien mukaisesti.

 

Esimerkki: kohteen lähtöhinta on 40 euroa eikä siitä ole jätetty vielä ennakkotarjouksia. Jätät kohteesta ennakkotarjouksen, jonka suuruus on 300 euroa. Tarjouksesi näkyy luettelossa huutokaupan minimitarjouksena 40 euroa. Mikäli toinen ostaja korottaa tarjoustasi, järjestelmä nostaa tarjoustasi ennalta määrättyjen korotusvälien mukaisesti korkeintaan maksimitarjoukseesi eli 300 euroon saakka. Mikäli kohteesta sen sijaan ei jätetä muita tarjouksia, voitat kohteen 40 eurolla.

 

Jos kohteesta annetaan kaksi samansuuruista tarjousta, aiemmin jätetty voittaa. Esimerkiksi jos ostaja on tarjonnut ennakkoon kohteesta 240 euroa ja paikalle huutokauppaan tullut toinen ostaja esittää saman tarjouksen, ennakkotarjoaja voittaa huudon. 

 

 

LIVE-huutokauppa

 

Helanderin kaikki huutokaupat pidetään nykyään LIVE-tilassa. Niihin voi siis osallistua reaaliajassa yhtä hyvin huutokauppasalissa kuin omalta kotisohvaltakin käsin; toisin sanoen voit huutaa salihuutokaupassa myyntivuorossa olevaa esinettä tietokoneesi, tablettisi tai älypuhelimesi avulla samanaikaisesti salista käsin osallistujien kanssa – missä tahansa liikutkin.

 

Miten tämä siis tapahtuu käytännössä?

 

1. LIVE-huutokauppaan osallistutaan Helanderin luettelon kautta.

Luetteloon pääset tästä, samoin kuin esimerkiksi etusivultamme www.helander.com tai uutiskirjeissämme olevasta linkistä.

 

2. Kirjaudu luetteloon käyttäjätunnuksesi ja salasanasi avulla.

Asiakasnumerosi on käyttäjätunnuksesi. Klikkaa yläpalkista ’Omat sivut’ ja valitse ’Kirjaudu’, jolloin kirjautumisruutu avautuu.

Mikäli sinulla ei ole vielä tunnuksia, klikkaa yläpalkista ’Omat sivut’ ja valitse ’Rekisteröidy’, jolloin rekisteröitymisruutu avautuu. Tarkemmat kirjautumisohjeet löydät tarvittaessa täältä.

 

3. Avaa mikä tahansa huutokauppakohde, jolloin saat näkyviin ’Osallistu LIVE-huutokauppaan’ -linkin.

Linkki tulee näkyville noin tuntia ennen huutokaupan alkua. Huutokaupan alkaessa ennakkotarjousmahdollisuus poistuu. Käynnissä olevaan huutokauppaan voi osallistua voi ainoastaan LIVE:n avulla.

 

Selainsivu Live

 

 

4. Saat näkyville LIVE-huutokaupan ehdot.

Hyväksy ehdot klikkaamalla rasti ikkunan alareunassa olevaan ruutuun:

 

Ehtoikkuna2

 

5. Pääset LIVE-huutokauppanäkymään.

Jos olet hyvissä ajoin liikkeellä, eikä huutokauppa ole vielä alkanut, odottele hetki. Aloitusaika näkyy LIVE-huutokauppanäkymässä. Kohteet ja tarjouspainike tulevat näkyviin, kun huutokauppa on alkamassa ja ensimmäinen kohde tulee myyntivuoroon.

 

Odottaahuutokauppaa

 

Huutokaupan alettua voit jättää LIVE-tarjouksesi klikkaamalla ’Tee tarjouksesi’ -painiketta. Et voi muuttaa summaa, vaan tarjolla on ainoastaan pienin mahdollinen sallittujen korotusvälien mukainen vaihtoehto.

Ruudun oikeassa laidassa on näkyvillä kohteen tarjoustilanne. Tarjouksista osa on ennakkotarjoajien, osa salihuutokaupassa paikalla olevien ja osa LIVE-huutokauppaan osallistuvien antamia:

 

Tee tarjouksesi -ikkuna

 

’Ennakko-/salitarjous voittaa’ -ilmoitus annetaan tiedoksi silloin, kun LIVE:n kautta osallistuva huutaja sattuu jättämään saman tarjouksen, jonka ennakkotarjouksen tekijä on jättänyt kohteesta jo aiemmin. Koska samansuuruisista tarjouksista aiemmin jätetty voittaa, ennakkotarjoaja on tällöin etusijalla. Tilanne voi tulla eteen myös silloin, kun salista annetaan sama tarjous lähes yhtä aikaa kuin LIVE:n kautta, eikä salitarjous ole vielä ehtinyt kirjautua järjestelmään.

’Viimeinen mahdollisuus’ -teksti puolestaan ilmoittaa, että kohde on sulkeutumassa ja tarjouksen tekemiseen on siis enää muutamia sekunteja aikaa. Tällöin myös tarjouspainikkeen tekstit muuttuvat punaisiksi. Monesti tämän ilmoituksen jälkeen tarjouksia tulee lisää, jolloin kohdetta tavoittelevat ostajat saavat hieman lisäaikaa ja kohteen sulkeutumista ennakoiva ’viimeinen mahdollisuus’ ilmoitetaan uudelleen hetken kuluttua. Kaiken kaikkiaan huutokauppatahti on melko reipas; tunnissa myydään keskimäärin 80–100 kohdetta. Ole siis nopea – hätiköidä ei kuitenkaan tarvitse.

Odottaa’-teksti tulee näkyviin silloin, kun LIVE:n kautta tehty tarjous, joko sinun itsesi tai toisen huutajan tekemä, odottaa kirjautumistaan järjestelmään. Viive on yleensä n. 1–3 sekuntia, eikä tänä aikana voi jättää toista tarjousta:

 

Odottaa -ikkuna

 

Oma LIVE-tarjouksesi näkyy oikean laidan tarjousvirrassa vihreäpohjaisena (tässä tapauksessa 110 euron suuruinen LIVE-tarjous ei tuottanut tulosta, vaan 120 euron tarjouksen jättänyt ostaja voitti kohteen itselleen):

 

Omatarjous -ikkuna

 

Alla olevassa esimerkissä olet hetkeä aiemmin voittanut kohteen itsellesi: vihreällä pohjalla näkyvä LIVE-tarjouksesi 45 euroa on sama kuin ’MYYTY!’-tekstin osoittama lopullinen vasarahinta. Huutokaupan päättymisen jälkeen saat voittoilmoituksen sähköpostiisi ja Omat sivut -palveluusi. Muistathan aina tarjouksia jätettyäsi tarkistaa huutokaupan tuloksen Omat sivut -palvelustasi, sillä osa sähköpostipalvelimista saattaa ohjata lähettämämme viestit roskapostikansioosi.

Tarjouksesi on voittamassa myös parhaillaan myyntivuorossa olevan kohteen numero 399. Myös tästä kohteesta olet jättänyt 45 euron suuruisen LIVE-tarjouksen. Järjestelmä kertoo sinulle tilanteen vihreäpohjaisella ilmoituksella ’Sinun tarjouksesi on tällä hetkellä korkein!’. Mikäli toinen kohteesta kilpaileva ostajaehdokas ylittää tarjouksesi, kyseinen teksti poistuu näkyvistä. Tällöin voit korottaa omaa tarjoustasi ’Tee tarjouksesi’ -painikkeen avulla tai luopua tarjouskilpailusta toisen huutajan hyväksi.

 

Voittotarjousikkuna

Voit tarkastella tulossa olevia kohteita viemällä hiiren osoittimen vasemman laidan kohdekuvien päälle, jolloin kuva suurenee:

 

Zoomausikkuna

 

Huomaa, että voit mainiosti kirjautua LIVE-huutokauppaan ainoastaan seuraamaan tarjouskilpailua ja eri kohteiden toteutuvia vasarahintoja; LIVE:n käyttäminen on luonnollisestikin maksutonta eikä kirjautuminen velvoita osallistumaan huutajana.

 

 

Online-verkkohuutokauppa

 

Online-verkkohuutokauppa poikkeaa hieman aiemmista, sillä sitä ei varsinaisesti meklaroida lainkaan. Esineet ovat tarjolla verkossa tietyn ajan, ja huutokauppa-ajan päätyttyä korkeimman tarjouksen jättänyt lunastaa esineen omakseen. Tämä huutokauppatapa on monelle tuttu jo esimerkiksi Huuto.net-palvelusta. Helanderille verkkohuutokauppojen oli tarkoitus tulla uutuutena kevään 2020 aikana, mutta ennakoimattoman poikkeustilanteen johdosta niiden aloitus siirtyy myöhemmäksi. Seuraa uutiskirjeitämme!

 

 

Muista myös mahdollisuus osallistua puhelimitse!

 

Voit osallistua huutokauppaan myös puhelimen välityksellä. Puhelintarjouksen voi jättää heti huutokauppaluettelon julkaisun jälkeen sivuiltamme löytyvän verkkolomakkeen avulla. Puhelintarjousten jättö sulkeutuu tuntia ennen sen huutokaupan alkua, jossa kohde on myynnissä. Puhelintarjouksen jätettyäsi huutokaupan henkilökunta soittaa sinulle ennen kun kohde, josta olet kiinnostunut, on tulossa huutovuoroon. Linja on auki koko huudon ajan ja edustajanasi toimiva huutokaupan työntekijä huutaa puolestasi ohjeidesi mukaan. Puhelintarjouksen alaraja on 500 €. Itse soittopalvelu on maksutonta.

Vintage-puhelimet

 

Tutustu myös huutokaupan yleisiin ehtoihin. Jos sinulla on kysyttävää ennakkotarjouksista, huutokaupan muusta toiminnasta tai tarvitset apua Omien sivujesi käytössä, ota yhteyttä – autamme mielellämme!

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.