05.10.2016

Berliinin kuninkaallisen posliinitehtaan valmistava posliinimaalaus hurmaa katsojansa

DSC04347-249412-edited.jpg

 

Kohdenumerolla 264 on lokakuun huutokaupassa huutokaupattavana mielenkiintoinen posliinimaalaus. Kyseessä on suorakaiteen muotoiselle 40 x 26 cm posliinilevylle maalattu tamburiinia kädessään pitelevä nuori tyttö.  Maalaus on teknisesti niin hyvin toteutettu, että on vaikea uskoa sen olevan käsin maalattu. Maalauksen oikeassa alakulmassa on signeeraus C. Met. Posliinimaalauksen kääntöpuolella olevien posliinimassaan painettujen ja uurrettujen  merkintöjen perusteella käy ilmi, että sen on valmistanut Berliinin kuninkaallinen posliinitehdas ennen vuotta 1900 ja että C. Metin signeeraaman maalauksen esikuvana on ollut jokin jo olemassa oleva teos. Lisäksi kääntöpuolelle on liimattu paperileikkeitä sekä kaksi erillistä paperilappua.

Teoksen esikuvana on jokin, tunnetun saksalaisen taiteilijan G. Homin (1838-1911) Mignon-nimistä nuorta tyttöä esittävistä teoksista. Mignon on Johann Wolfgang von Goethen romaanissa Wilhelm Meisterin oppivuodet (1796) esiintyvä traaginen hahmo, joka oli hyvin suosittu aiheena 1800-luvun kuvataiteissa.

 

 Mignon on Johann Wolfgang von Goethen romaanissa Wilhelm Meisterin oppivuodet (1796) esiintyvä traaginen hahmo, joka oli hyvin suosittu aiheena 1800-luvun kuvataiteissa.

 

DSC04347.jpg

 

Metin signeeraamia Berliinin kuninkaallisen posliinitehtaan posliinimaalauksia tunnetaan ainakin muutamia. Mm. Christie’sin huutokaupassa New Yorkissa oli äskettäin yksi tällainen myynnissä. 

 

Kääntöpuolelle liimatut englanninkieliset paperileikkeet on mahdollisesti leikattu jostakin näyttelylehtisestä. Niiden mukaan tuomareina toimineet Frederick Goodall ja Stacy Marks ovat palkinneet hopeamitalilla teoksen numero 371, jonka nimi on Mignon.  

 

Metin signeeraamia Berliinin kuninkaallisen posliinitehtaan posliinimaalauksia tunnetaan ainakin muutamia. Mm. Christie’sin huutokaupassa New Yorkissa oli äskettäin yksi tällainen myynnissä. 

 

Frederick Goodall ja Stacy Marks olivat kumpikin Lontoon kuninkaallisen taideakatemian tunnettuja taiteilijoita. Näyttely saattaisi olla v. 1887 Lontoossa pidetty kahdestoista vuosittainen maalattua keramiikkaa esittelevä näyttely, jossa oli tällöin myös ulkomaisia näytteillepanijoita.

 

Tämä hurmaava posliinimaalaus myydään lokakuun huutokaupassa 8.10. kohdenumerolla 264. Huutokauppa alkaa klo 11:00 kohdenumerosta yksi. 

 

{{cta(’15da6765-def1-4784-9068-b1360227b1fc’)}}


Kuvat: Huutokauppa Helander

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.