28.03.2019

Atelier Faunin muumihahmot – tarina ja hinta-arviot

 

”Minulla on suunnitelma. Mutta siinä ei voi olla kahta, ymmärräthän.”

          – Nuuskamuikkunen, Taikurin hattu

 

Atelier Faunin muumihahmot ovat pieniä, kämmeneen sopivia pörröisiä nukkefiguriineja. Niiden veikeät, erilaiset luonteet näkyvät niiden kuoseissa ja ulkoasussa. Sympaattisten hahmojen historia juontaa juurensa 1950-luvun alkuun. 

Atelier Fauni muumihahmot Moomin Valley Moomin prices MuumilaaksoVeikeät Atelier Faunin muumihahmot. Kuva: Huutokauppa Helander

 

 

Matkaamme Hosulin tapaan metallisessa purkissa laineiden vietävänä kohti vuoden 1954 Tuusulaa

 

Atelier Fauni on Helena Kuuskosken ja hänen näyttelijäpuolisonsa Martti Kuuskosken vuonna 1952 perustama yritys. Aivan ensimmäiset muumihahmonsa Atelier Fauni valmisti kaksi vuotta myöhemmin.

Tove Jansson kuuli Faunin käsintehdyistä muumihahmoista ystävältään Vivica Bandlerilta. Tove Janssonin kerrotaan pitäneen hahmoista niin paljon, että hän teki Kuuskoskien kanssa lisenssisopimuksen, jonka myötä Atelier Fauni sai maailmanlaajuiset yksinoikeudet vastaavien muuminukkien valmistukseen. Tuotanto alkoi vaatimattomasti Kuuskoskien Tuusulan-kodissa. Ainolan lähistöllä sijainneen kotiateljeen huoneista kaksi oli muutettu verstaiksi, joissa ahkeroitiin muumien parissa aamuhämärästä illan pimeimpiin tunteihin saakka.

 

Mymme, Fauni, Moominvalley, Muumilaakso Moomindoll

Mymmeli. Kuvaaja: Niclas Warius, Moomin Characters Oy Ltd

 

Valmiit Fauni-muumit kuljetettiin tavaratalo Stockmannille, jossa ne muiden muumituotteiden tapaan vietiin käsistä ennen kuin ne ehtivät edes kunnolla myyntihyllyille! Tämän johdosta Kuuskosket muuttivat vuonna 1960 isompaan kotiin Järvenpäähän, jossa muumihahmojen valmistusta jatkettiin. Kodin yläkertaan loihdittiin isompi työverstas, jossa koko perhe ja osa sukulaisistakin tekivät kokopäiväisesti töitä vuoteen 1962 saakka.

Vuonna 1962 Atelier Faunin valmistamien muumihahmojen kysyntä kasvoi entuudestaan ja hahmoja saattoi ostaa jo yli 40 myyntipaikasta, jopa Salpausselän MM-kisoista, ja niitä myytiin myös ulkomaille. Niinpä kotiverstas muuttikin pihapiiriin nouseeseen kahteen jättimäiseen halliin. Yli miljoona muumihahmoa toimintansa aikana valmistanut ateljee tarjosi parhaimmillaan työpaikan kahdellesadalle työntekijälle.

 

Moominvalley, Litlle My, Pikku Myy, Atlier Fauni Moomin prices Moomin characters

Kuvan Pikku Myy on aito Atelier Faunin muumihahmo. Kuten arvata saattaa, kyseinen Myy on ainutlaatuisuutensa takia tuhansien eurojen arvoinen. Atelier Fauni ei valitettavasti koskaan listannut hahmojen määrää eikä niiden versioita.
Kuvaaja: Niclas Warius, Moomin Characters Oy Ltd

 

 

Suomessa muumibuumi alkoi hiljalleen laantua 1960-luvun lopulla, mutta Atelier Faunin vilskettä se ei vähentänyt, sillä samana vuonna Ruotsin muumi-innostus lähti todelliseen nousuun! Ulkomaille tehtaalta lähetettiin yhteensä noin 80 000 muumihahmoa. Kaiken kaikkiaan muumihahmojen valmistusta kesti vuoteen 1971 saakka, minkä jälkeen Atelier Fauni lopetti toimintansa ja samalla lisenssin voimassaolo raukesi.

 

Fauni, muumit, Moominvalley, Atelier Fauni, Marimekko, Snif, Moomin prices,  auction house helander

Samasta hahmosta on tehty useita erinäköisiä versioita. Materiaalit, värit ja hahmojen koot vaihtelevat.
Kuvaaja: Niclas Warius, Moomin Characters Oy Ltd

 

 

Materiaalit & muumihahmot

 

Faunin muumihahmot suunnitteli Helena Kuuskoski ja ne kunnioittivat Toven omaa kädenjälkeä. Tarkkaa tietoa ei ole, kuinka montaa erilaista muuminukkea Fauni aikoinaan valmisti, mutta joka tapauksessa samasta hahmosta on tehty useita, hieman toisistaan poikkeavia versioita.

Atelier Faunin muumihahmot valmistettiin alusta loppuun käsin ja niissä käytettiin vain ensiluokkaisen korkealaatuista puuta, nahkaa ja turkista sekä Marimekon kankaita.

Suurimmassa osassa Atelier Faunin hahmoista on merkintä valmistajasta. Se on tehty joko musteella, leimaamalla tai erityisellä tarralla. Merkinnän löytää tavallisesti hahmon tassusta, jalasta tai hännänpäästä. Siinä lukee yleensä hahmon nimi, esimerkiksi ”Hemulen” ja ”Atelier Fauni, Finland”. Leiman puuttuminen ei kuitenkaan sulje pois esineen aitoutta, sillä aikojen saatossa on merkintä saattanut kulua pois tai tarra kadota. On myös huomattava, että aivan kaikissa Fauneissa ei syystä tai toisesta ole alun alkaenkaan ollut minkäänlaista merkintää valmistajasta.

 

Atelier Fauni, stab, Moominvalley, Moomintroll, Muuumi, Muumi hinnat, Hemuli

Mikäli haluat varmistaa Atelier Faunin valmistaman esineen aitouden, luota asiantuntijan apuun.
Kuva: Niclas Warius, Moomin Characters Oy Ltd

 

 

Huutokauppa Helanderin hinta-arviot Atelier Faunin valmistamille muumihahmoille

 

Huutokauppa Helanderin hinta-arviot perustuvat hahmojen yleiseen kuntoon, hahmon harvinaisuuteen, aiemmin toteutuneisiin vasarahintoihin sekä meneillään olevan muumibuumin kulloiseenkin vaiheeseenHuomioithan että Faunin muumihahmot ovat yleisestikin ikänsä vuoksi jo harvinaisia, joten saatavuusluokittelu on tehty Faunin omien valmistusmäärien pohjalta eikä niitä kannata verrata yleisesti muiden muumituotteiden saatavuuteen.

Hinta-arviot päivitetty 10.3.2020

 

Hosuli – erittäin harvinainen

hosuli, Moominvalley, Atelier Fauni, Muddler, Marimekko, Moomin prices

Hosuli kuuluu Atelier Faunin muumituotteisiin, jota nähdään myynnissä varsin harvoin. Sen vuoksi se on himoituimpia esineitä keräilijöiden keskuudessa. Hosulin hinta-arvio: 300–400 euroa, kunnosta riippuen.

 

 

Miska – erittäin harvinainen

Miska, Moominvalley, Moomin prices, Wood, Auction House Helander, hinta-arvio, Mumindalen, Misan, , Misabel

Miskaa tapaa harvoin myynnissä. Miskan hinta-arvio: 180–200 euroa, kunnosta riippuen.

 

 

Mymmeli – harvinainen

Mymmeli, Mymble, Mymlan, Moominvalley, Atelier Fauni, Tove Jansson

Mymmeli ilahduttaa koko olemuksellaan ja siksi se onkin yksi rakastetuimpia Fauni-hahmoja. Mymmelin hinta-arvio: 150–200 euroa, kunnosta riippuen.

 

 

Tuu-tikki – harvinainen

Fauni, Tuu-tikki Too-Ticky, Moominvalley, Atelier Fauni, Tove Jansson

Tuu-tikin suosio keräilijöiden keskuudessa perustuu sen harvinaisuuten mutta myös sen moninaisiin materiaaleihin. Salaperäisessä hahmossa on jo sinänsä oma taikansa. Tuu-tikin hinta-arvio on vuosien aikana muuttunut kaikista Muumilaakson hahmoista eniten. Tuu-tikin hinta-arvio: 400 euroa.

 

 

Nuuskamuikkunen – harvinainen

Nuuskamuikkunen Fauni, Snufkin, snusmumriken, Atelier Fauni, Hinta-arvio muumit, Huutokauppa Helander

Kuten Mymmelin ja Tuu-tikinkin kohdalla, myös Nuuskamuikkunen on Faunin hahmoista harvemmin saatavilla, mikä näkyy myös Huutokauppa Helanderin hinta-arviossa. Nuuskamuikkusen hinta-arvio: 200–300 euroa, kunnosta riippuen.

 

Nipsu – melko harvinainen

Nipsu Fauni, Atelier Fauni, Auction House Helander, Sniff

Nipsu on oivallinen esimerkki siitä, miten Atelier Fauni on kunnioittanut alkuperäisten muumihahmojen ilmeikkyttä. Nipsun hinta-arvio: 200–350 euroa.

 

 

Hattivatti – melko harvinainen

Hattivatti Fauni, Atelier Fauni, Moominvalley, Moomin prices, Muumi, Muumilaakso, Tove Jansson

Tämän veikeämpää Hattivattia on vaikea löytää. Hattivatin hinta-arvio: 200 euroa.

 

 

Pikku Myy – melko harvinainen

Myy Fauni, Tove Jansson, Ateier Fauni, Moominvalley, Huutokauppa Helander, Litlle My

Atelier Faunin Pikku Myy kuuluu monen keräilijän sekä fanien toivelistan kärkeen. Myystä on tehty monia versioita ja vaikka tuotantomäärät ovat olleet suuria, Huutokauppa Helander kategorisoi Pikku Myyn melko harvinaiseksi, sillä suuren suosion vuoksi pippurisia Myitä ei ole useinkaan myynnissä. Pikku Myyn hinta-arvio: 70 eurosta tuhansiin euroihin, versiosta ja materiaaleista riippuen.

 

 

Haisuli – melko harvinainen

Haisuli Fauni, Stinky, Moominvalley, Hinta-arvio muumit, Tove Jansson

Kuvan Haisuli on menettänyt silmänsä vuosien aikana, mutta se myytiin siitäkin huolimatta Huutokauppa Helanderilla vuonna 2017 vasarahintaan 140 euroa. Haisulin vuoden 2019 hinta-arvio: 180–300 euroa, kunnosta riippuen.

 

 

Vilijonkka – usein saatavilla

fauni vilijonkka, Atelier Fauni, Fillyjonk, Filifjonkan, Vilijonkka, Moominvalley, Moomin prices

Atelier Faunin hahmoista Vilijonkan ulkonäkö vaihtelee eniten moninaisista kangasmateriaaleista johtuen. Vilijonkan hinta-arvio: 100-300 euroa, materiaaleista riippumatta.

 

 

Muumipeikko – usein saatavilla

Muumipeikko Fauni, Atelier Fauni, Moomin, Moomintroll, Muumipeikko, Marimekko, Moominvalley

Atelier Faunin tekemät Muumipeikot ovat ulkonäöltään juuri sellaisia kuin Muumipeikon pitääkin olla: hieman tukevia, pyöreäkuonoisia, hännänpäässään kuohkea tupsu. Muumipeikkoja on valmistettu hieman erikokoisia ja -värisiä, osalla saattaa olla pieni kukkanen tassussaan. Muumipeikon hinta-arvio: 100 euroa.

 

 

Muumipappa – usein saatavilla

Muumipappa Fauni, atelier Fauni, Moominvalley, Moomin, Muumi, Moominpappa, Tove Jansson, Helander

Kuten Muumipeikkojakin, myös Pappoja on olemassa hieman eri kokoisia, ja niiden väritys saattaa vaihdella. Muumipapan mukana kulkee klassikoksi muodostunut silinterihattu, joka on tehty laadukkaasta aidosta nahasta. Huutokauppa Helanderilla nähdään usein myynnissä Muumipappoja ilman silinterihattua, sillä moni Pappa on kadottanut hattunsa seikkailuissaan vuosien varrella. Muumipapan hinta-arvio: 100 euroa, hatulla tai ilman.

 

 

Muumimamma – usein saatavilla

Muumimamma, Atelier Fauni, Moominmamma, mamma, huutokauppa helander, Tove Jansson, Marimekko, Moomin prices

Tämä Atelier Faunin muumihahmo ei esittelyä kaipaa. Tuttu käsilaukku ja äidillinen ulkomuoto ovat Muumimamman tunnusmerkkejä. Kuten muillakin Faunin muumeilla, silmien väri saattaa vaihdella sinisen, vihreän, keltaisen ja ruskean välillä. Muumimamman hinta-arvio: 100 euroa.

 

 

Niiskuneiti – usein saatavilla

Niiskuneiti Fauni, Atelier Fauni, Moominvalley, Muumilaakso, Snork Maiden, Snorkfröken

Niiskuneidin väritys vaihtelee kirkkaan keltaisesta vaaleisiin sävyihin, myös Neidin otsatukka saattaa olla täysin keltainen tai sitä ei ole laisinkaan. Niiskuneidin asusteisiin kuuluvat nilkkarengas ja korvakorut, mutta ei välttämättä: mikäli sinun Niiskuneidiltäsi puuttuvat osa koruista tai ne kaikki, se ei tarkoita sitä, etteikö kyseessä olisi oikea Atelierin Faunin Niiskuneiti. Niiskuneidin hinta-arvio: 100 euroa.

 

 

Hemuli – tunnettu myös Jenni-tätinä – usein satavilla

Jenni-täti Fauni, Atelier Fauni, Moominvalley, Hemuli, Moominvalley, Tove Jansson,

Tämän tädin tassuihin on merkitty ”Hemuli”, mutta nykypäivänä kyseisestä hahmosta puhutaan ennemminkin Jenni-tätinä. Tädin, kuten muidenkin muumihahmojen, vaatetuksessa on käytetty Marimekon kuoseja. Jenni-tädin hinta-arvio: 120–200 euroa, kunnosta riippuen.

 

 

Mimmi-täti Fauni Moomin Valley, Auction House Helander, Moomin prices, Moominvalley

Tiesitkö? Jenni-täti on Tove Janssonin alkuperäishahmo, joka on alun perin luokiteltu hemuliksi mutta nykyään hänet tiettävästi luetaan muumipeikkoihin. Hän on Muumipapan äidin rikas ja kiukkuinen sisar, joka esiintyi sarjakuvassa Muumiperhe nimellä Mimmi-täti.

 

 

Teksti & hinta-arviot: Minna Sirén, markkinointikoordinaattori, Huutokauppa Helander

Kuvat: Huutokauppa Helander

Hinta-arvioiden kuvat: Mymmeli, Hosuli, Nipsu, Miisa sekä muut mainitut: Niclas Warius, Moomin Characters Oy Ltd

Lähteet: Minna & Jenny Sirén, Huutokauppa Helander & Johannes Kuuskoski, Atelier Fauni.

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.