18.03.2016

Asiantuntijailta: Itämaiset matot


Huutokauppa Helander järjesti maaliskuun huutokaupan näytön yhteydessä mattoihin keskittyvän asiantuntijaillan. Hernepellonkujalla torstaina 3.3.2016 pidettävän tilaisuuden asiantuntijana toimi Helanderin meklari Mika Sirén. Mikalla on matoista vajaan 20 vuoden ammatillinen kokemus. Mika on mm. omistanut Vepsäläisen matto-osaston sekä pyörittänyt omaa mattoliikettä Helsingin Runeberginkadulla. Mattoja hän on tuonut Suomeen Iranista, Pakistanista, Intiasta, Nepalista, Tiibetistä, Kiinasta sekä Afghanistanista. 

 

DSC01787-914700-edited.jpg

”Kun olet ostamassa itämaista mattoa, katso aina ensin sen nurjalle puolelle” , neuvoo Huutokauppa Helanderin meklari Mika Sirén. Se nimittäin paljastaa, onko matto käsinsolmittu. Jos matto näyttää nurjalta puolelta haalealta ja samealta, se on yleensä koneella kudottu. Helanderilla järjestettyyn itämaisten mattojen iltaan oli saapunut runsaslukuinen joukko kuulemaan ja kyselemään käsinsolmittujen itämaisten mattojen saloista. 

 

Kun olet ostamassa itämaista mattoa, katso aina ensin sen nurjalle puolelle”

 

 

DSC01875-156369-edited.jpg

 Mattojen asiantuntijaillassa riitti kuulijoita. Paikalle saapui noin 200 kiinnostunutta kuulijaa.


Meklari Mika Sirén tietää, mistä hän puhuu. Hänellä on vankka tausta mattojen parissa ja hän on myös itse toiminut mattokauppiaana. Sirénin mielestä ensimmäinen maton valitsemisen kriteeri on kuitenkin se, että itse pitää siitä. Sen jälkeen voi uppoutua solmuihin, materiaaleihin ja pitkään listaan muita tekijöitä, jotka määrittävät maton laatutason ja arvon.

Itämaisilla matoilla on pitkä historia. Vanhin säilynyt tiedossa oleva persialainen matto on 2500 vuotta vanha. Se tunnetaan ​Pazyryk ­mattona ja se löytyi vuonna 1949 haudasta Altain vuoristosta Siperiasta jäälohkareen sisältä. ​Pazyryk mattoa säilytetään Eremitaasin taidemuseossa Pietarissa. Tämän varhaisen maton kuvioinnissa näkyy jo myöhempien perinteisten itämaisten mattojen sommittelu. 

 

 

Hermitage_Museum_-_Exterior_view_1-422213-edited.jpg

Eremitaasin taidemuseo Pietarissa on vanhimman tähän päivään asti säilyneen käsinsolmitun maton koti. 2500 vuotta vanha persialainen matto tunnetaan Pazyryk. 


Itämaisia mattoja valmistetaan Turkista Kiinaan ulottuvalla alueella. Tärkeimpää itämaisten mattojen alkuperämaana Sirén pitää Irania, eli entistä Persiaa. Sieltä myös suurin osa Helanderilla myytävistä matoista on peräisin. Itämaisia mattoja valmistetaan myös Afganistanissa, Kiinassa, Turkissa, Pakistanissa ja Intiassa. Erilaiset mattotyypit nimetään sen mukaan, missä kaupungissa ne on valmistettu tai mitkä heimot tekevät niitä. 

Mattojen kuvioinnista, väreistä ja solmutekniikasta voi päätellä, mistä matto on peräisin. Itämaisissa matoissa käytetään materiaalina villaa, silkkiä ja puuvillaa. Samassa matossa  voidaan käyttää näitä kaikkia joko nukassa, loimessa tai kuteessa. Arvokkaimissa matoissa nämä kaikki osat ovat silkkiä. Ostajan kannattaa kuitenkin olla tarkkana silkkimattoväärennösten kanssa, jolloin matto onkin valmistettu merseroidusta puuvillasta, jonka kiilto kuluu ajan myöstä pois. Näiden mattojen väriskaala on myös erilainen kuin aidoissa silkkimatoissa. 

Itämainen matto kertoo usein tarinan ja kaikki sen kuviot symboloivat aina jotain. Aiheet ovat usein luonnosta, mattojen kuvuoissa voi myös näkyä eläimiä ja kasveja. Aiemmin mattojen kudelangat värjättiin käsin luonnonväreillä, mutta nykyisin ne värjätään teollisesti. Arvokkaimmissa matoissa on myös signeeraus ja vuosiluku, joka noudattaa islamilaista ajanlaskua.

 

NUMEROT-379976-edited.jpg

  

Teksti: Helena Laatio

Kuvat: Huutokauppa Helander


 Sinua saattaisi kiinnostaa myös: 

 

E-kirja:

 

{{cta(’b1bba915-4185-4e6c-b032-cbcb897c223e’)}}  


 

 

 MEKLARIN MATTONURKKAUS 7-8.4.2016!

 

Huutokauppa Helander pitää tulevan huhtikuun huutokaupan yhteydessä mattoasiantuntijan nurkkausta, jonne voi vapaasti tulla kyselemään Mika Siréniltä lisää itämaisista matoista ja tuoda omiakin mattojaan arvioitavaksi. Mattoasiantuntijan nurkkaus on avoinna 7-8.4.2016 pidettävän näytön yhteydessä. Huutokaupan näyttö pidetään klo 12-19:00!

 


 

VINKKEJÄ ITÄMAISEN MATON HUOLTAMISEEN 

 

 

  • Aloita maton imurointi aina nurjalta puolelta, jolloin nukkaan uponneet pienet hiekanjyväset putoavat pois.
  • Maton voi puhdistaa viemällä sen hankeen talvella. Laita lunta maton päälle ja harjaa pois. Matto kannattaa jäähdyttää ennen hankeen viemistä, jotta se ei kastu. Käsittely ei sovi silkkimatoille, joita ei myöskään saa pestä.
  • Jos peset maton, sitä ei saa laittaa roikkumaan, jolloin loimilangat venyvät.
  • Nukan voi pestä, mutta matto ei saa kastua läpi.
  • Likaantunut ja korjauksia vaativa arvomatto kannattaa viedä luotettavaan asiantuntevaan huoltoon.
  • Lisä vinkkejä E-kirjastamme: Itämaisten mattojen opas aloittelijalle! 

 

depositphotos_96897488-Vacuum-carpet.-Cleaning-concept.-Modern-flat-design-vector-illustration.jpg 

 

 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.