19.01.2015

Asiaa designtuoleista


Designtuoleja tammikuun huutokaupassa

 

Tammikuun huutokaupassa myydään lukuisia eri designtuoleja, osa niistä tunnetumpia kuin toiset. Tässä kahdeksan tuolin ja niiden suunnittelijoiden tarina:

  • Eero Aarnion Pallotuoli, Asko.
  • Pekka Perjo, Easy Chair, Haimi Oy. 
  • Carl-Gustav Hiort Af Ornäs Easy-chair
  • Yrjö Kukkapuron Skaala-tuolit, Avarte.
  • Ilmari Tapiovaaran Toholampi-tuoli, Laukaan puu. 
  • Alvar Aallon lasten tuolit no. 65, Artek.
  • Werner Westin tuoli. 
  • Marke Niskalan Tabourette.

1. Pallotuoli, Eero Aarnio

IMG_0558

Helanderilla tammikuussa myytävä Pallotuoli on toinen koskaan valmistettu kappale. Lauri Asko (Asko Oy:n TJ ja omistaja) antoi tuolin v.1965 tulevalle vaimolleen lahjaksi. Tuoli on Fasetti Oy:n entisöimä, uudelleen verhoiltu alkuperäisellä ja saman värisellä kankaalla kuin alkuperäinen Nanna Dietzelin suunnittelema villakangas. Lasikuituosat on ainoastaan puhdistettu ja kevyesti kiillotettu.

Ikoninen Pallotuoli on Eero Aarnion vuonna 1963 suunnittelema maailmankuulu klassikko. Pallotuolia valmisti Asko Oy vuodesta 1966 aina vuoteen 1980 saakka. Tämän jälkeen tuolin tuotanto on aloitettu uudelleen ja sitä valmistaa nykyisin Adelta. Pallotuolin villakankaan on alunperin suunnittelut Nanna Dietzel, ja sitä valmistaa nykyään Artekno Oy. Tuolia saa useassa eri värivaihtoehdossa, ja jopa kaiuttimilla. Pallotuoli nousi maailman maineeseen vuonna 1966 kun se esiteltiin suurelle yleisölle Kölnin kansainvälisillä huonekalumessuilla. Tämän jälkeen tuoli on nähty mm. useissa elokuvissa kuten Austin Powers ja Zoolander. 

Professori Eero Aarnio on Suomalainen sisustusarkkitehti ja muotoilija (synt. 1932). Aarnio on erityisen tunnettu innovatiivisesta tyylistään, muovin ja lasikuidun käytöstä sekä rohkeista väreistään. Aarnio on suunnittelut useita hyvin tunnettuja huonekaluja, näihin lukeutuvat mm. Pallotuoli, Pastilli, Tomaatti, Formula ja Trioli. Aarnion töitä on nähtävissä useissa maailmankuuluissa museoissa mm. New Yorkissa ja Lontoossa.

2. Easy Chair, Pekka Perjo

Easy_Chair

Pekka Perjon suunnittelema Easy Chair myydään kohdenumerolla 300. 

Pekka Perjon vuonna 1965 Pohjola vakuutusyhtiölle suunnittelema Easy Chair jäi Perjon ainoaksi tuoliksi. Tuolia valmisti Haimi Oy. 

Pekka Perjo on suomalainen sisutusarkkitehti. Hän suunnitteli Pohjola vakuutusyhtiölle ko. Easy Chair- tuolin vuonna 1965. Tuoli jäi Perjon ainoaksi. Vuonna 1972 herra Perjo perusti Sistem Oy nimisen sisustuarkkitehtien toimiston, joka on toiminnassa vielä tänäkin päivänä.

3. Easy Chair, Carl-Gustav Hiort Af Ornäs

A31_KOHDE_462_

Kuvan tuoliti myydään kohdenumerolla 464.

Hiort Af Ornäsin suunnittelemat Easy-chair nimiset tuolit ovat 1960-luvulta. 

Sisustusarkkitehti Carl-Gustav Hiort Af Ornäs (synt. 1911, kuol. 1996) perusti vuonna 1945 Helsingin Puuveisto Oy:n yhdessä veljensä Rolf Mesterton kanssa. Tämän vähemmän tunnetun muotoilijan huonekaluja myytiin mm. Ruotsissa, designkauppa Nupposen kautta. Ko. kaupan omisti suunnittelijan vaimo. 

4. Skaala-tuoli, Yrjö Kukkapuro

A31_K_346_Kukkapuro

 Kuvan kaksi Skaala-tuolia myydään tammikuun huutokaupassa kohdenumerolla 346. 

Skaala-tuolin on suunnittelut sisustusarkkitehti Yrjö Kukkapuro vuonna 1980. Tuolia valmistaa Avarte. Tuolia on tuotettu useissa eri väreissä.

Yrjö Kukkapuro on vuonna 1933 syntynyt, Suomalainen sisustusarkkitehti ja huonekalusuunnittelija. Hänen tunnetuimpia töitään ovat mm. Karuselli-tuoli sekä Ateljee-sarja. Kukkapuron ura katsotaan alkaneeksi 1950-luvulla. Tämän jälkeen hän on toiminut Avarten pääsuunnittelijana, Taideteollisen korkeakoulun professorina sekä rehtorina. Hän on voittanut useita palkintoja, ja hänen töitään on nähtävissä  pysyvissä näyttelyissä museoissa mm. New Yorkissa sekä Lontoossa.  

5. Toholampi-tuoli, Ilmari Tapiovaara

a31_k_351_Ilmari_Tapiovaara

Kuvan Toholampi-tuoli myydään kohdenumerolla 351. 

Ilmari Tapiovaaran vuonna 1966 suunnittelema Toholampi-tuolia valmisti aikoinaan Laukaan puu. Toholampi sarjaan kuuluu myös ruokapöytä sekä klaffipöytä. Tuolin nimen alkuperää ei tiedetä ja siitä löytyy muutenkin hyvin vähän informaatiota. 

Vuonna 1914 syntynyt Ilmari Tapiovaara oli 1900-luvun merkittävimpiä suomalaisia muotoilijoita ja sisustussuunnittelijoita. Tapiovaara suunnitteli lukuisia huonekaluja ja sisustuksia, niin yhteistyössä muiden tunnettujen muotoilijoiden kanssa kuin yksinkin. Tunnetuimpia hänen suunnittelemiaan tuoleja ovat mm. Domus, Aslak, Kiki ja Nana. Tapiovaara on voittanut useita palkintoja uransa aikana, mm. kultaa Milanon Trianaalista sekä Pro Finlandia -mitalin. Suomen Taideteollinen korkeakoulu jakaa nykyään palkintoa joka kantaa Tapiovaaran nimeä. Tapiovaaran töitä on nähtävissä ympäri maailman, viimeisimpänä täällä koto-Suomessa Designmuseon Tapiovaara näyttely. 

 

6. Lasten tuolit no.65, Alvar Aalto

A31_K_2094_Aalto

Kuvan tuolit myydään kohdenumerolla 2094, 1.2.2015.
Alvar Aallon vuonna 1935 suunnittelemat No. 65 Lasten tuolit ovat jatkumoa No 66. tuolille. Tuoleja valmistaa tänäkin päivänä Artek, ja niitä myydään nykyisin myös Muumi-kuosilla. 
Alvar Aalto (syntynyt 1898, kuollut 1976) oli suomalainen arkkitehti, akateemikko ja muotoilija. Alvar Aalto oli 1950-luvulle mennessä tunnettu niin kansainvälisesti kuin kotimaisestikin. Alvar Aalto on suunnittelut useita rakennuksia, mm. Kansaneläkelaitoksen rakennuksia, Helsingin Finlandia-talon, Rovaniemen asemakaavan sekä Kulttuuritalon. Hän on myös tunnettu useista lasiesineistään sekä huonekaluistaan. Aallot olivat myös mukana Artekin perustamisessa, yhdessä Maire Gullichsenin ja Nils-Gustav Hahlin kanssa. 
Lienee sanomattakin selvää että herra Aalto on meille suomalaisille se kenties rakkain ja tunnetuin suunnittelija. Alvar Aalto on arkkitehti joka on muokannut suomalaisten koteja niin sisältä kuin ulkoakin. Yhdessä puolisonsa Aino Aallon kanssa, pariskunta on tuottanut tarpeeksi designia täyttämään koko kodin tarpeet aina käyttölasista ja huonekaluista rakennuksien materiaaleihin ja ulkomuotoon saakka.

7. Tuoli, Werner West

A31_Werner_West_K_347
Kohde 347, vähemmän tunnetun Werner Westin suunnittelema tuoli. Valmistaja mahd. Stockmann.
Werner West (1890–1959) oli suomalainen muotoilija. Westin on sanottu luoneen pohjan suomalaiselle teolliselle huonekalumuotoilulle. Hän oli aikanaan monen nuoren suomalaisen suunnittelijan ohjaaja ja oppi-isä.
West osallistui myös Suomen Koristetaiteilijain Liitto Ornamon perustamiseen vuonna 1911. West suunnitteli uransa aikana sisustuksia lukuisiin julkisiin tiloihin, kuten eduskuntataloon, tavarataloihin, pankkeihin, ravintoloihin ja hotelleihin. Muun muassa kuuluisan ravintola Eliten sisustus on Westin käsialaa. Hänen erityiseksi ansiokseen luetaan lisäksi hyvää muotoilua edustavien ja kestävien huonekalumallien kehittely teolliseen tuotantoon. West toimi päällikkönä Stockmannin piirustuskonttorissa, jossa tehtiin hänen aikanaan merkittävää huonekalujen ja sisustustuotteiden suunnittelutyötä. Teollisesti valmistetuilla tyyppihuonekaluilla Stockmann teki funktionalismia ja modernia sisustamista Suomessa tunnetuksi. West kannatti työssään kuitenkin myös käsityöläisyyttä ja yksilöllisyyttä.

8. Tabourette, Marke Niskala

Marke_Niskala_A31_K_350

Kohde 350, Marke Niskala.

Marke Niskalan vuonna 1953 suunnittelema Tabourette-niminen kolmijalka. Kyseistä kolmijalkaa valmisti Keravan Puusepäntehdas (Stockmann omisti tehtaan vuosina 1919-1985)

 


Kaikki artikkelin tuolit myydään tammikuun huutokaupassa 31.1.2015-1.2.2015. Lisää tietoja saat tästä!

{{cta(’74e14a52-20ff-48ab-ab3e-5e1203be1688′)}}


Lähteet: Wikipedia (useita sivuja), Stockmann, Artprice.com, Designmuseo, www.kukkapuro.fi, www.eeroaarnio.com,  1000 – chairs Charlotte & Peter Fiell TASCHEN.  http://www.sistem.fi/en/historia/

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.