EtusivuUsein kysytyt kysymykset

Yleiset

Klikkaa kotisivuillamme otsikkoa ”Kirjaudu” ja valitse ”Tilaa uusi salasana tästä” Lähetämme salasananvaihtolinkin sähköpostiisi. Sähköpostiosoitteen tulee olla sama kuin asiakasrekisterissä oleva.

Helanderin provisiot kattavat sekä myyjän että ostajan saamat palvelut: arvioinnin, maksuliikenteen ja tilitykset, esineistön varastoinnin, luetteloinnin, valokuvauksen, markkinoinnin, esittelyn ja luovutuksen uudelle omistajalle. Provisioihin sisältyvät myös arvonlisävero 24 %. Joihinkin kohteisiin lisätään myös nk. Droit de suite, eli tekijänoikeuden alainen jälleenmyyntikorvaus. Nämä kohteet on merkitty luetteloon *-merkillä. Maksu on enintään 5 % kohteen vasarahinnasta.

Huutokauppa Helander toimii tavaran välittäjänä. Esineiden omistus säilyy niiden myyjällä koko prosessin läpi siihen saakka kunnes ostaja maksaa kohteen ja hänestä tulee esineen uusi omistaja.

Voit perustaa käyttäjätilin rekisteröitymällä asiakkaaksi verkkosivuillamme. Rekisteröitymisen jälkeen sinulle luodaan automaattisesti Omat sivut, joka on käyttäjätilisi. Voit kirjautua Omille sivuillesi saman tien.

Vasarahinta on kohteen myyntihinta huutokaupassa. Ostajan vasarahintaan lisätään ostajan provisio ja vasaramaksu. Myyjän vasarahinnasta vähennetään myyjän provisio ja vasaramaksu.

Lähtöhinta merkitsee pienintä mahdollista kohteesta hyväksyttävää tarjousta. Tavallisesti kohteiden lähtöhinta on 50 euroa, poikkeuksena jalometallit ja arvoesineet.

Voit muuttaa käyttäjätilisi tietoja Omien sivujen kautta. Toimi näin:

  • Kirjaudu sisään
  • Sivusto aukeaa automaattisesti näkymään
  • Muuta haluamasi tiedot
  • Tallenna muutokset

Tilinumeromuutokset tulee lähettää meille kirjallisesti.

Ostaminen

Voit valtuuttaa toisen henkilön noutamaan esineen puolestasi. Henkilöllä tulee olla mukanaan valtakirja, esineen ja huutokaupan numero, kuitti maksusta tai laskun numero. Voit halutessasi lähettää asiakirjat sekä tiedon noutavan henkilön henkilöllisyydestä etukäteen osoitteeseen info@huutokauppahelander.com.

Vasarahuutokauppoihin annetut ovat sitovia, eikä niitä voida jälkikäteen peruuttaa. Vasarahuutokaupasta huudettuihin kohteisiin ei sovelleta etämyynnin sääntöjä eikä niillä ole tarjoamistavasta riippumatta kaupan peruutusoikeutta.

Ostajan on ilmoitettava Helanderille peruuttamisoikeuden käyttämisestä 14 päivän pituisen peruuttamisajan kuluessa. Peruuttamisaika alkaa sinä päivänä, kun ostaja saa kohteen haltuunsa joko itse tai edustajansa välityksellä. Peruuttamisilmoituksessa tulee ilmoittaa huutokauppanumero, huutokaupan päättymispäivä, kohteen numero, sekä ostajan nimi ja se tulee jättää Helanderille sähköisellä lomakkeella, sähköpostilla osoitteeseen info@huutokauppahelander.com, tai muutoin kirjallisesti. Ostajan tulee käyttää samaa sähköpostiosoitetta, jolla on rekisteröitynyt asiakkaaksi. Peruutetun oston jälkeen ostajan tulee omalla kustannuksellaan palauttaa kohde neljäntoista (14) päivän sisällä. Kohde tulee palauttaa siihen Helanderin toimipisteeseen, josta ostaja on kohteen noutanut tai noudattanut. Palautusta ei saa tehdä postiennakolla tai vastaavalla järjestelyä. Ostaja kantaa riskin kohteen vahingoittumisesta tai häviämisestä. Ostajan tulee paketoida ja käsitellä kohdetta siten, ettei se vahingoitu kuljetuksen aikana. Kun Helander on vastaanottanut kohteen, tai ostaja on toimittanut Helanderille selvityksen kohteen lähettämisestä, maksu palautetaan neljäntoista (14) päivän sisällä ostajalle, vähennettynä kohteen mahdollinen arvonaleneminen, josta ostaja mahdollisesti vastaa, Takaisinmaksu tapahtuu samassa muodossa ja samalle tilinumerolle tai maksukortille mitä on käytetty ostossa.

Ostetut esineet tulee maksaa ja noutaa viiden (5) päivän kuluessa huutokaupan päättymisestä.

Postituksen hinta on merkitty kohteisiin.
Tarkemmat ohjeet löytyvät kotisivuiltamme kohdasta
”Palvelut” -> ”Paketointi”-, postitus- ja lähetyspalvelut”

Kaikissa huutokaupoissa on käytössä vakiintuneet korotusvälit, jotka on määritelty ennalta Helanderin korotusportaikossa.

Korkein tarjous voittaa huutokaupassa. Jos kaksi tarjoajaa antaa saman enimmäistarjouksen, ensin rekisteröity tarjous voittaa.

Myyntihinta € Jälleenmyyntikorvaus % hinnasta
< 50 000 €5 %
50 001–200 000 €3 %
200 001–350 000 €1 %
350 001–500 000 €0,5 %
> 500 001 €0,25 %
Kuvataiteilijoilla ja oikeudenhaltijoilla on tekijänoikeuslakiin perustuva oikeus saada korvaus teostensa jälleenmyynneistä. Tätä korvausta kutustaan usein nimillä Droit de suite, jälleenmyyntikorvaus tai tekijänoikeusmaksu. Jälleenmyyntikorvaus lasketaan teoksen arvonlisäverottomasta myyntihinnasta oheisen taulukon mukaisesti. Yhden teoksen osalta jälleenmyyntikorvaus voi olla kuitenkin enintään 12 500 euroa. Korvausta ei peritä myöskään sellaisten teosten myynnistä, joiden arvonlisäveroton myyntihinta ei ylitä 255 euroa.

Oikeus jälleenmyyntikorvaukseen koskee kuvataiteen teoksia, joiden tekijänoikeudellinen suoja-aika on edelleen voimassa. Suomessa suoja-aika on voimassa 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Jälleenmyyntikorvauksen suorittamisesta vastaa teoksen myyntiin osallistunut taidemarkkinoiden ammattilainen. Opetus- ja kulttuuriministeriö on päätöksellään nimittänyt Kuvaston jälleenmyyntikorvauksen tilittäväksi järjestöksi. Helander siis kerää maksut ostajilta teoksen myynnin yhteydessä, tilittää ne Kuvastolle, joka puolestaan tilittää korvauksen korvaukseen oikeutetulle taholle: kuvataiteilijalle tai oikeudenhaltijalle.

Verkkohuutokaupan esineen sulkeutumisaika voi hieman pidentyä, mutta ei lyhentyä. Verkkohuutokaupoissa on niin sanottu kahden minuutin sääntö eli esineen sulkeutumisaikaan lisätään kaksi minuuttia viimeisestä tarjouksesta, jos tarjous tehdään alle kaksi minuuttia ennen esineen sulkeutumisaikaa.

Esimerkiksi jos esineen sulkeutumisaika on klo 18.00, mutta esineestä jätetään tarjous klo 17.59, niin tällöin esineen uusi sulkeutumisaika on 18.01 (+ 2 min viimeisimmästä tarjouksesta). Kauppa sulkeutuu vasta, kun edellisen kahden minuutin aikana kohteesta ei ole jätetty uusia tarjouksia.

Myyminen

Tilityslaskelmat julkaistaan Omilla sivuilla tilitysten maksupäivänä.

MyyntiajankohtaTilitysajankohta
Kuun 1.–14. päivä myydyt kohteetSeuraavan kuun 16 päivä
Kuun 15.–31. päivä myydyt kohteetSeuraavan kuun viimeinen päivä

 

Verkkohuutokaupoista ostetuissa esineissä ostajalla on 14 päivän peruutusoikeus, joka alkaa esineen noutohetkestä. Kun ostaja on maksanut kohteen kokonaisuudessaan ja nämä päivät ovat kuluneet umpeen tapahtuu tilitys automaattisesti, joko kuun 16. tai 30 päivä. Maksupäivän osuessa viikonlopulle tai pyhäpäivälle, maksetaan tilitys seuraavana arkipäivänä.

Muistathan tarkistaa, että tilitietosi on tallennettu asiakastietoihisi. Tilinumeron voi itse lisätä tai päivittää lähettämällä sen osoitteeseen info@huutokauppahelander.com. Tiedonantajan tulee olla sama kuin myyntitoimeksiannon sopimukseen on kirjattu.

Myyntitoimeksiannon etenemistä seurataan sähköposti-ilmoitusten ja Omien sivujen kautta.

Näet myyntiin tulevat kohteesi kuvineen, kun huutokaupan luettelo on julkaistu. Tilityslaskelmat julkaistaan huutokauppakohtaisesti omilla sivuillasi tilitysten maksupäivänä. Myyntihistoriasi tallentuu Omille sivuille automaattisesti. Tiedät toimeksiannon päättyneeksi, kun kaikki myyntiin toimittamasi esineet ovat olleet myynnissä. Emme lähetä toimeksiannon päättymisestä erillistä ilmoitusta tai yhteenvetoa.

Tavaran vastaanotto palvelee
Arkisin12.00–18.00
Lauantaisin10.00–14.00
Sunnuntait, arkipyhät ja lomakaudetSuljettu
SijaintiHernepellonkuja 8–10, 00560 Helsinki

Tavaran vastaanotto on avoinna arkisin klo 12-18 ja lauantaisin klo 10-14. Lisää tietoa täällä.

Maksullista esineiden noutopalvelua voi tiedustella asiakaspalvelusta. Huomioithan, että kaikki noudettavat esineet arvioidaan joko arviointikäynnin yhteydessä tai sähköisen arvinointilomakkeen avulla.

Kohteille sopiva huutokauppa määräytyy toimitusajan sekä sopivan aihepiirin ja kategorian mukaan. Kohteita kirjataan myyntiin saapumisjärjestyksessä ja huutokaupat voivat täyttyä jo aikaisemmin toimipisteellä olevista esineistä. Saat automaattisesti ilmoituksen sähköpostilla, kun kohteita on tulossa myyntiin. Ilmoituksen jälkeen myyntiin tulevat kohteesi näkyvät Omilla sivuillasi.

Kohteilla on kaksi mahdollista myyntikertaa.

Poikkeuksena kohteet, joilla on ollut toimeksiannossa erikseen sovittu lähtöhinta. Nämä kohteet tulee noutaa takaisin määräajassa. Mikäli näitä kohteita ei ole noudettu takaisin määräajassa, myydään ne uudelleen lähtöhinnalla 50 euroa.

Saat huutokaupan jälkeen Huutokaupan yhteenvedon sähköpostitse. Yhteenvedossa näet huutokaupan myydyt ja myymättä jääneet kohteet.

 

Ensimmäisen kerran myymättä jääneet kohteet (ei saavuttanut tavoitehintaa)

Nämä kohteet tulevat automaattisesti myyntiin toisen kerran. Kohteet eivät ole noudettavissa takaisin. Poikkeuksena kohteet, joilla on ollut toimeksiannossa erikseen sovittu lähtöhinta. Mikäli näitä kohteita ei ole noudettu takaisin määräajassa, myydään ne uudelleen lähtöhinnalla 50 euroa.

 

Toisen kerran myymättä jääneet kohteet (ei saavuttanut tavoitehintaa)

Nämä kohteet on merkitty Huutokaupan yhteenvetoon huutomerkki (!) tunnuksella. Myymättä jääneet kohteet käsitellään toimeksiantosopimuksessa valitsemallasi tavalla.

 

Olet valinnut noutavasi kohteet määräajassa:

  • säilytämme kohteita viiden (5) vuorokauden ajan
  • määräajassa noutamattomat kohteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen tai hävitetään automaattisesti
  • suurien tai painavien kohteiden jätekustannukset veloitetaan myyjältä hinnastomme mukaisesti
  • myymättä jääneitä kohteita ei ole pakattu valmiiksi, varaathan mukaan pakkaus- ja kantomateriaalia noutoa varten

Olet valinnut kohteelle kierrätys-/sorttiluvan

  • kohteet lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen tai hävitetään automaattisesti
  • suurien tai painavien kohteiden jätekustannukset veloitetaan myyjältä hinnastomme mukaisesti
Teemme arviointikäyntejä, kun kysymyksessä on suurempi määrä esineistöä. Arvioijan käynti on maksuton, mikäli se johtaa toimeksiantoon. Voit tiedustella arviointikäyntiä asiakaspalvelustamme.
Arvioija saattaa joissain tapauksissa ottaa pienen määrä esineistöä mukaansa. Pääasiassa esineistön noudolle sovitaan erillinen aika joko arviointikäynnin yhteydessä tai myöhemmällä yhteydenotolla asiakaspalveluumme.

Esineet jaetaan myyntieriin eli kohteiksi niiden harvinaisuuden, kysynnän, kunnon ja arvon mukaan.

Arvioimme maksutta ainoastaan huutokauppaan myyntiin tarkoitettuja kohteita. Arviointikäynti on maksuton, mikäli se johtaa toimeksiantoon. Maksullista arvonmääritystä voi pyytää esimerkiksi perunkirjoitusta, vahinkoilmoitusta, vakuutuskorvausta tai omaisuuden ositusta varten.

Toimipisteet & aukioloajat

Asiakaspalvelu palvelee puhelimitse maanantaista perjantaihin klo 12.00–18.00, numerossa 02 900 319 50. Voit olla meihin yhteydessä myös sähköpostilla info@huutokauppahelander.com tai täyttämällä sähköisen yhteydenottolomakkeen täällä.

Asiakaspalvelu palvelee puhelimitse tiistaista perjantaihin klo 10.00–17.00, numerossa 02 900 319 50. Voit olla meihin yhteydessä myös sähköpostilla info@huutokauppahelander.com tai täyttämällä sähköisen yhteydenottolomakkeen täällä

Huutokauppa Helanderin päärakennus sijaitsee osoitteessa Hernepellonkuja 8–10, 00560 Helsinki.

Päärakennuksemme on avoinna arkisin klo 12.00–18.00 ja lauantaisin klo 10.00–14.00. Kassa ja asiakaspalvelu sijaitsevat päärakennuksen yläkerrassa, tavaran vastaanoton löydät alakerrasta.

Maksaminen

Ostokset tulee maksaa ja noutaa viiden (5) vuorokauden kuluessa huutokaupan päättymisestä. Helpoin ja nopein tapa maksaa ostoksesi on maksaa:

1) Omilla sivuilla.

Löydät laskusi kohdasta Omat sivut > Ostolaskut ja tilityslaskelmat. Voit maksaa ostoksesi kohdasta Omat sivut > Ostolaskut ja tilityslaskelmat > Maksa. Klikkaa kohtaa ”Maksa” ja seuraa linkkiä, joka johdattaa sinut tunnistautumaan.

 

2) Pankkisiirtona

Voit myös maksaa laskun verkkopankkisi kautta pankkisiirrolla. Saat laskun maksutiedot avaamalla laskun kohdasta Omat sivut > Ostolaskut ja tilityslaskelmat > Näytä.

 

3) Toimipisteillämme

Laskun voi myös maksaa toimipisteellämme.Maksutapoina toimipisteillämme käyvät Debit tai Credit -kortit (Visa, Mastercard, American Express, Eurocard). Emme ota vastaan käteistä.

Voit itse tarkistaa, onko maksusi saapunut perille kohdasta Omat sivut > Ostolaskut ja tilityslaskelmat. Maksetuksi kirjatun laskun riville ilmestyy teksti Maksettu. Pankkisiirrolla maksaessa voi maksun kirjautumisessa kestää normaalisti noin 3 pankkipäivää. Ulkomaisten pankkisiirtojen kirjautuminen voi kestää 5 pankkipäivää.

Hinnasto

Hinnat sisältävät alv. 24 %.
Etäarviointi0 EUR
Mikäli arviointikäynti ei johda toimeksiantoon250 EUR / käynti
Kirjallinen esinearviointi250 EUR / h
Ulkopuolisen erityisasiantuntijan apu arvioinnissa250 EUR / h
Kulut lisätään vasarahinnan päälle. Hinnat sisältävät alv 24 %.
Vasarahinta huutokaupassaProvisio
0-125 EUR40 EUR / kohde
yli 125 EUR25,5 % kohteen vasarahinnasta sekä vasaramaksu 10 EUR / kohde.
Kulut lisätään vasarahinnan päälle. Hinnat sisältävät alv 24 %.
Provisio+ 23,25 % kohteen vasarahinnasta
Vasaramaksu+ 8,50 EUR / kohde
Mahdollinen lakisääteinen tekijänoikeusmaksu *-merkityistä kohteistaenintään + 5 % kohteen vasarahinnasta
Hinnat sisältävät alv 24 %.
Pienesineiden paketointi ja lähetysAlk. 17,00 EUR / lähetysKorut, kulta, kunniamerkit, muut pienikokoiset esineet.
Keskisuurten esineiden paketointi ja lähetysAlk. 32,90 EUR / lähetysMaalaukset, grafiikka tai muu kehystetty teos.
Kotiinkuljetus pk-seudullaAlk. 60,00 EUR / kuljetusPienesineet, maalaukset ja valaisimet. Esineet suojataan kevyesti kuljetuksen ajaksi.
Postivakuutettu lähetys -lisäpalveluAlk. 35,35 EUR / lähetysVapaaehtoinen vakuutus postilähetyksiin, joissa esim. arvoesineitä, kuten jalometalleja ja korukiviä.
Suuri -lisäpalvelu lähetykseen + 10,90 EUR / lähetysPostin ehtojen mukaisesti tämä lisäpalvelu on ostettava niihin lähetyksiin, joissa postitettavan paketin mitat ylittävät 120 x 60 x 60 cm tai paino ylittää 25 kg.
Mikäli tilaat ja maksat kohteelle postituksen, mutta perut sen myöhemmin:perimme 50 % – 100 % postituskuluista / lähetysPostituskuluja ei palauteta kaupan purun yhteydessä. Kun noudat kohteen vaikka olet jo tilannut ja maksanut postituksen, palautamme 50 % postituskuluista.
Palvelu sisältää pakkausmateriaalit ja pakattujen tavaroiden purun huutokauppakamarilla. Palveluiden kustannukset laskutetaan toteutuneen työmäärän mukaan. Noutoveloituksen perusteena oleva aika alkaa Helanderin toimipisteellä ja päättyy Helanderin toimipisteellä auton purun jälkeen. Hinnat sisältävät alv 24 %.
Työveloitus / tunti75 EUR1 henkilö
Työveloitus / tunti150 EUR2–4 henkilöä
Kilometrikorvaus1,35 EUR / kmyli 50 km matkat
Jätepalvelut pk-seudulla1,95 EUR / kgsis. kuljetukset, jätesäkit sekä jäte- ja arvonlisäveron
Suurikokoiset ja painavat esineet100 EUR / esine
Hinnat sisältävät alv. 24 %.
Asiakkaan pakkaamien esineiden purku70 EUR / h
Selvitystyö (laskutus tms. selvitys)125 EUR / h
Vaarallisten aineiden käsittely15 EUR / kg
Säilytysmaksu, mikäli ostaja ei nouda ostettuja esineitä viiden (5) päivän kuluessa huutokauppapäivästä50 EUR

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.

Enemmän kuin

huutokauppa