02.10.2017

Vintage & Second Hand

Vintage on muotia.

 

Tai no, sitäkin se on! Vintage on mm. käytettyjä vaatteita ja asusteita, jos termiä halutaan suomentaa kansanomaisempaan muotoon. Vintage -termi on tullut jäädäkseen kieleemme ja käyttösanastoomme. Mutta mitä vintage oikeasti on? Miten ja mistä vintagea voi ostaa ja miten tuote määritellään, jotta se on vintagea? Entä Second Hand sitten?

 

 

Lähdin kirjoittamaan blogia Huutokaupan näkökulmasta ja kestävän kulutuksen ajatuksella. Huutokauppa Helanderilla myydään runsaasti vintage- ja second hand tuotteita (mm. turkkeja, merkkilaukkuja ja iltapukuja) ja suurimman osan näistä tuotteista saa huutokaupasta edelleen murto-osalla alkuperäis- tai uuden hankintahinnasta.

 

vintege joku.png

Vintage -viuhka, 1930-luku, yksityiskokoelma

 

Jos otamme malliesimerkiksi minkkiturkin: tuote jonka statussymboli on ylellinen ja arvokas. Turkki on ollut monen naisen, äidin, tyttären tai morsiamen yksi perinteisiä hintavimpia lahjatoiveita rakastetultaan kautta vuosikymmenten, jopa vuosisatojen. Turkisten suosio on vaihdellut muodin ja aikakausien mukaan, mutta faktahan on, että turkikset ovat vuosituhansia vanha tapa suojautua kylmältä ja vaatettaa keho tuuleen, sateeseen tai pakkaseen lähdettäessä. Oikein pidettyinä turkikset ovat vaatekerta, joka säilyy vuosikymmeniä ja vuosien jälkeenkin ovat muokattavissa kantajilleen sopiviksi. Uuden turkin hankintaan saa varata useamman euron jos toisenkin ja siksi turkikset ovat olleetkin yksi vanhimpia Second Hand tuotteita kautta aikojen.

 

A54 201 turkki-709534-edited.jpg

Joulukuussa 2016 huutokaupattu minkkiturkki, vasarahinnaksi tuli 180 euroa.

 

Vintagen yksi arvostus on juuri ekologisuudessa. Janoamme 1920 -luvun iltapukuja ja asusteita vintage -liikkeiden ikkunoissa ja 1950- luvun kellohameita muotilehdissä. Vanhemmilta tai isovanhemmilta peritty hääpuku morsiammien hääpäivän kruununjalokivi ja monissa suomalaisissa perheissä periytyvä kastemekkokin voidaan laskea Vintage-aarteeksi.

 

Toinen ja melko merkittävä syy suosia Vintage- ja Second Hand -ajatusta on hinta. Alkuperäis- tai uuden hankintahintaan verraten on vintage -tuotteen myyntihinta usein vain murto-osan alkuperäisestä. Vierailen usein alan liikkeissä ja välillä kuulen arvosteluja ko. liikkeiden hintatasosta: tuon ajatuksen tyrmään suoralta kädeltä. Tuote joka on säilynyt/säilytetty jopa 100 vuotta, ei ole ollut halpa valmistumishetkellään, eikä sen tarvitse olla sitä nytkään.

 

Vintagen tai Second Handin tarkoitus ei ole tarkoittaa halpaa, vaan käytettyä. Usein käytettyä hyväkuntoista ja arvolleen sopivasti säilytettyä ja pidettyä tuotetta: vaatetta tai asustetta, joka etsii uutta kotia ja kantajaa. Vaikkakin suurin osa Vintage- tuotteista on verrattain edullisia, löytyy näistäkin luonnollisesti ääripäitä hintahaarukan molemmista päistä. Merkkiliikkeen iltapuku tai laukku on käytettynäkin kalliimpi kuin vastaava merkitön tuote. Lisäksi edellisen omistajan vaikutuskin on hintaan suuri. Ajattele, jos vaikka löytäisit Vintage -liikkeestä Marilyn Monroen vaaleanpunaisen iltapuvun elokuvasta ”Herrat tykkää vaaleaveriköistä”, voisi iltapuvulle tulla merkittävästi lisähintaa provenienssista.

 

Huutokaupattavana olevista Vintage- ja Second Hand tuotteista yleisempiä ovat turkit, merkkilaukut ja iltapuvut. Merkkilaukkujen suosio huutokaupassa on yhä kasvava trendi ja varsinkin monelle nuorelle huutajalle tuo huutokaupasta ostettu merkkilaukku saattaa olla ensimmäinen kosketus huutokauppamaailmaan. Meillä Suomessa merkkituotteiden myynti huutokaupassa on vielä melko pientä, mutta muualla maailmassa on useita pelkästään vintage- ja merkkituotteisiin erikostuneita huutokauppataloja ja myyntikanavia.

 

Iltapukuja ja turkiksia luetteloidessani jään usein miettimään kyseessä olevan vaatekappaleen edellistä käyttäjää. Niitä juhlia tai tapahtumia, jossa kyseinen iltapuku tai turkki on ollut mukana ja tuotteen tulevaa uutta kotia sekä niitä uusia juhlia, joihin tuo vaatekappale osallistuu uuden kantajansa kanssa. Olen iloinen, kun näen meiltä ostetun tuotteen tuovan kantajalleen mielihyvää.

 

A58 38 430.jpg

Toukokuussa 2017 huutokaupattu Mulberryn beige käsilaukku myytiin 430 euron vasarahintaan.

 

Lokakuun huutokauppaan ke 4.10. – to 5.10. on tulossa useita ihania iltapukuja, mahtavia merkkilaukkuja ja ylhäisiä turkkeja. Iltapuvuissa on mm. Jacqueline Kennedyn suosiman merkkiliikkeen tummansininen iltapuku, etelä-afrikkalaisen suunnittelijan toteuttama ruskea iltapuku sekä monia muita huikeita luomuksia. Helposti voisin ajatella näitä pidettävän esimerkiksi Suomi 100v. -juhlallisuuksissa tai ensi kevään lukioitten perinteisissä Vanhojen Tansseissa. Merkkilaukuissa yksi herkullisimpia lienee Furlan nahkainen käsilaukku ja turkiksissa olemme keränneet asiakkaiden iloksi erilaisia näyttäviä vaihtoehtoja. Perinteisien turkkien lisäksi huutokaupataan mm. harvinainen hyljeturkki.

 

A61 1201.jpg  A61 1215.jpg

Tulossa lokakuun huutokauppaan 4.-5.10.2017, kohteet 1301 sekä 1315.

 

AVAINSANAT:

 

Vintage
Vintage -vaatteet ovat yleensä 1920–1960 –luvuilla valmistettuja vaatekappaleita ja asusteita. Nykyisin termin merkitys on hieman muuttunut ja vintagella saatetaan tarkoittaa vanhanoloisiksi kulutettuja uusia vaatteita tai second hand -liikkeistä haalittuja käytettyjä tavaroita.

 

Secod Hand
Käytettyjä ”toisen käden” vaatteita ja asusteita. Vuosikerrattomia eli tuorekin käytetty vaatekerta on Second Hand. Tämä ilmiö on tuttu kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista, mutta termi on melko tuore suomenkielessä.

 

Label
Usein varsinkin ulkomailla törmää helposti termiin ”Label”, jonka voisi suomentaa hyvin termiin ”merkkivaate”. Vintage- ja Second hand -liikkeissä ”Label” tarkoittaa sitä, että tuote on jonkin tunnetun muotitalon tuotos. Esimerkiksi Chanelin, Diorin, Dolce&Gabbanan, Hugo Bossin,

Yves Saint Laurentin ja niin edelleen. Näissä tuotteissa on tunnistettava yhtiön logo ja tästä syystä Label -tuotteet ovatkin yleisesti kopioituja erityisesti niiden korkean hinnan vuoksi.
Label tuotteet ovat parhaimistoa Vintage- ja Second Hand -osastolla, koska merkkituotteina nämä säilyttävät arvonsa hyvin.

 

Huutokaupassa tekee löytöjä monellakin saralla. Vintageen ja Second Handiin erikoistuneita liikkeitä on Helsingissä ja muissa Suomen suurimmissa kaupungeissa jo useita ja kaikki ovat paikkoja, joista voi tehdä hyvällä tuurilla uskomattomia löytöjä. Lasketaanko Vintage -aarteen arvo rahassa vai löytäjän riemussa mitattuna ei ole väliä, sillä tärkeintä on, että se tuo käyttäjälleen iloa.

 

Muista:

Keskiviikko 4.10 – torstai 5.10 Lokakuun kuukausihuutokauppa.
Vintage- ja Second Hand -tuotteet huutokaupataan torstaina 5.10 klo. 17.00 eteenpäin.

 A57 527 140.jpg

Huhtikuussa 2017 tämä HERMÈS “Springs” silkkihuivi myytiin 140 euron vasarahintaa.


Teksti: Petri Parikka

Kuvat: Huutokauppa Helander

 

Subscribe to our newsletter and stay up to date!

Subscription form
I agree with Helander's Privacy policy

© Huutokauppa Helander 2023. All rights reserved.