16.04.2018

Usein kysyttyä: kuinka ennakkotarjous toimii?

 

Ennakkotarjous


Ennakkotarjous tarkoittaa sitä, että ostaja jättää kohteesta tarjouksensa jo ennen huutokaupan alkua. Ennakkotarjouksen jättäminen on nykypäivän huutokaupassa erittäin suosittua ja myös tuloksellista, sillä ennakkotarjoajat voittavat tavallisesti merkittävän osan myynnissä olevista kohteista.

Ennakkotarjouksen tekemiseen voi olla monta syytä. Toisinaan ostaja ei pääse paikalle huutokauppaan maantieteellisestä etäisyydestä johtuen, joskus taas aikataulut eivät osu yksiin muiden kiireiden vuoksi. Tällöin järjestelmämme ikään kuin huutaa kohdetta ennakkotarjoajan puolesta, kunnes hänen korkein tarjouksensa on saavutettu.

 

USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ:

 

Tynell valaisin

1. Mistä tiedän, paljonko kohteesta kannattaa tarjota ennakkoon?

Voit selata aiempia huutokauppaluetteloitamme, sillä myymiemme kohteiden vasarahinnat ovat niissä näkyvillä. Viime kädessä hinta määräytyy kuitenkin päivän markkinoiden mukaan, ja juuri tähän huutokaupan jännittävyys pitkälti perustuukin!

Osalle esineistä on asetettu valvottu hinta. Tällöin sitä ei myydä alle kyseisen summan. Esimerkiksi korujen ja hopeaesineiden kohdalla valvottu hinta on perusteltu, sillä jalometalleilla on oma, painoon perustuva vähimmäisarvonsa.

Pienin mahdollinen ennakkotarjous on tavallisesti 50 €.

 

 

2. Maksanko kohteesta automaattisesti ennakkotarjoukseni verran?Mikki ja lentsikka

Et toki. Jättämäsi ennakkotarjous on maksimi, jonka olet valmis kohteesta huutamaan, mutta saatat voittaa kohteen myös huomattavasti maksimitarjoustasi alemmalla hinnalla. Ensimmäinen tarjous näkyy aina huutokaupan vähimmäistarjouksena, jonka jälkeen korotukset määräytyvät ennalta määrättyjen korotusvälien mukaisesti.

 

Esimerkki A. Mikäli muita tarjouksia kohteesta ei ole jätetty, ensimmäiseksi tarjoukseksesi lasketaan 50 €. Jos siis jätät kohteesta 300 €:n suuruisen ennakkotarjouksen, tarjouksesi näkyy luettelossa kyseisen huutokaupan minimitarjouksena 50 €. Mikäli kohteesta ei jätetä muita tarjouksia, voitat kohteen 50 €:lla.

 

Esimerkki B. Jos kohteesta on jätetty useampi ennakkotarjous, meklari lähtee liikkeelle toiseksi korkeimmasta tarjouksesta lisättynä 10 %:n korotuksella. Näin ollen jos kohteesta on jätetty esimerkiksi kolme ennakkotarjousta, jotka ovat suuruudeltaan 100 €, 300 € ja 500 €, meklari ilmoittaa korkeimmaksi huudoksi 330 €. Ellei kukaan salissa nosta tarjousta, 500 €:n suuruisen ennakkotarjouksen jättänyt ostaja voittaa kohteen 330 €:lla.

 

Muistathan, että tarjouksesi loppusummaan lisätään huutokaupan provisio, joka on 22,32 % vasarahinnasta sekä vasaramaksu 7 € / kohde. Lue lisää täältä.

 

 

3. Mitä ovat korotusvälit?

Salihuutokaupassa on käytäntönä korottaa tarjouksia noin kymmenen prosenttia. Sama sääntö koskee nykyään myös ennakkotarjouksia. Näin kaikilla ostajilla on mahdollisimman tasaveroinen lähtöasema riippumatta siitä, mitä kautta tarjous jätetään. Korotusvälit näet hinnastostamme.

 

 

4. Koska ennakkotarjouksia voi jättää tulevaan huutokauppaan?

Ennakkotarjouksia voi jättää luettelon kautta heti sen julkaisun jälkeen. Vakiohuutokauppojemme luettelot julkaistaan tavallisesti huutokauppaa edeltävän viikon perjantaina. Ennakkotarjousten jättö luettelon kautta sulkeutuu, kun kyseinen huutokauppa alkaa. Puhelintarjouksen jättö sulkeutuu tuntia ennen sen huutokaupan alkua, jossa kohde on myynnissä. Esimerkiksi keskiviikkona klo 13.00 alkavassa huutokaupassa myytävien esineiden osalta ennakkotarjousten jättö sulkeutuu huutokaupan alkaessa ja puhelintarjousten jättömahdollisuus keskiviikkona klo 12.00. 

Emme valitettavasti voi ottaa ennakkotarjouksia vastaan tekstiviestitse tai sähköpostitse.

Morsiuspuku

 

 

5. Jos kaksi huutajaa tarjoaa saman summan, kumpi heistä voittaa huudon?

Jos kohteesta annetaan kaksi samansuuruista tarjousta, aiemmin jätetty voittaa. Esimerkiksi jos ostaja on tarjonnut ennakkoon kohteesta 240 € ja paikalle huutokauppaan tullut toinen ostaja esittää saman tarjouksen, ennakkotarjoaja voittaa huudon. Samoin käy, jos kaksi ostajaa jättää keskenään samansuuruisen ennakkotarjouksen: niistä aiemmin annettu voittaa huudon.

 

 

6. Miten saan tiedon, voitinko huudon, ja miten huuto maksetaan?

Kaikkea asiakkuuteesi liittyviä tapahtumia voit seurata Omilta sivuiltasi, oletpa sitten myyjän tai ostajan roolissa. Omat sivut -palvelun kautta voit siis seurata esimerkiksi tekemiäsi tarjouksia, toteutuneita kauppoja, laskujasi ja nouto-ohjeita. Huutokaupan jälkeen saat sähköpostitse tiedon huutokaupan tuloksesta. Velvollisuutesi on kuitenkin tarkistaa tulos Omilta sivuiltasi, sillä joskus käy niin, että runsaasta tarjousliikenteestä johtuen postipalvelimesi saattaa tulkita viestimme roskapostiksi emmekä tavoita sinua sähköpostitse.

{{cta(’aecfc7fc-b226-48ea-9ee3-682e999e9b59’)}}

 
 

7. Mikä on puhelintarjous?

Ostaja voi osallistua huutokauppaan myös puhelimen välityksellä. Puhelintarjouksen voi jättää heti huutokauppaluettelon julkaisun jälkeen sivujemme kautta tai paikan päältä saatavalla paperisella lomakkeella. Puhelintarjousten jättö sulkeutuu tuntia ennen sen huutokaupan alkua, jossa kohde on myynnissä. Puhelintarjouksen jätettyäsi huutokaupan henkilökunta toimii edustajanasi paikan päällä ja soittaa sinulle ennen kun kohde, josta olet kiinnostunut, on tulossa huutovuoroon. Linja on auki koko huudon ajan ja edustajasi huutaa puolestasi ohjeidesi mukaan. Puhelintarjouksen alaraja on 500 €. Itse soittopalvelu on sinulle maksutonta.

Nishiki

 

Tutustu myös huutokaupan yleisiin ehtoihin.

Jos sinulla on kysyttävää ennakkotarjouksista, huutokaupan muusta toiminnasta tai tarvitset apua Omien sivujesi käytössä, ota yhteyttä – autamme mielellämme!

 

Kuvat: Huutokauppa Helander

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.