Suomalaisen sisustusarkkitehti Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin tuotanto on monelle täysin tuntematon. Siitä huolimatta tämän muotokielen mestarin kädenjälki miellyttää monien laatua ja kädentaitoa arvostavien silmää. Hiort af Ornäsin tuolit ovatkin viime vuosina tehneet tuloaan ja unohdetun lahjakkuuden tuotanto pääsee nyt ensimmäistä kertaa esiin `Unohdettu Ornäs´ nimisen näyttelyn muodossa.
Carl-Gustaf ”Nalle” Hiort af Ornäs 1911-1996
Carl-Gustaf ”Nalle” Hiort af Ornäs (1911-1996) oli suomenruotsalainen sisustusarkkitehti. Hän opiskeli arkkitehtuuria Teknillisessä korkeakoulussa sieltä kuitenkaan valmistumatta. Ruotsalaisesta aatelissuvusta polveutunut Hiort af Ornäs työskenteli Porissa Ekwallin huonekaluntehtaan teknisenä johtajana. Hänen väitetään myös tapailleen Tove Janssonia noihin samoihin aikoihin. Huhu ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä Tove ja Nalle olivat luokkatovereita.
Vasen kuva: Carl-Gustaf Hiort af Ornäs / Oikeanpuoleinen kuva: Rolf Mesterton istuu Ornäsin suunnittelemalla ja Puunveisto Oy:n valmistamalla tuolilla.
Vuonna 1945 Ornäs perusti Puunveisto Oy nimisen kalustetehtaan. Hiort af Ornäs kehitti tekniikoita vanerinkappaleiden taivuttamiseksi monessa eri suunnassa, jotta saatiin aikaan monipuolisia ja ergonomisia muotoja etenkin tuoleihin. Rolf Mesterton toimi sekä Nallen oikeana kätenä että puunveisto Oy:n tehtaan yleismiehenä aina vuodesta 1968 alkaen. Myöhemmässä vaiheessa Hiort af Ornäs perusti Helsinkiin Nallenluola nimisen liikkeen, jonka rakentamisessa Rolf autoi Nallea.
Hiort af Ornäsin kalusteita myi Suomessa aikanaan myös lahtelainen Nupponen – jonka omistajiin lukeutui Hiort af Ornäsin toisen vaimon Orvokin isä Toivo Nupponen. Myös silloinen vaimo Orvokki työskenteli Nupposella samoihin aikoihin. Nallen tuotantoa valmistettiin myös Ruotsissa Gösta Westberg AB:n toimesta lisenssin alaisena. Puunveisto Oy:n tuotanto, historiallisine suunnittelumateriaaleineen sekä alkuperäisine prototyyppeineen siirtyi Nallen eläköidyttyä Puu Rolle Oy:lle. Puu Rolle oli Rolf Mestertonin (Nallen avustuksella ja toiveesta) perustama yritys, joka käytännössä jatkoi Puunveiston yritystoimintaa uudella nimellä. Nupponen jatkoi osaltaan joidenkin mallien valmistusta mutta Hiort af Ornäsin mielenkiinto yhteistyöhön Nupposen kanssa hiipui hiljalleen.
Hiort af Ornäs asui suurimman osan elämästään Espoon Tapiolassa, jonne hän rakensi omakotitalon. Tämä Inkeri ja Erkki Linnasalmen arkkitehtitoimiston ja Nallen yhdessä suunnittelema ”Villa Hiort” on yhä olemassa. Hiort af Ornäs muutti viettämään eläkevuosiaan Espanjaan, jossa hän kuoli 1996. Espanjassa ollessaan Nalle suunnitteli useita rakennuksia suomalaisten suosimalle Fuengirolan läheisyydessä sijainneelle Los Pacosin kaupungille.
1.Kuva: Pedro tuoli on suunniteltu vuonna 1952. / 2.Kuva: Mandariini, v. 1960. / 3.Kuva: Vuonna 1952 suunniteltu Siesta nojatuoli on Hiort af Ornäsin tuoleista se ehkä tunnetuin.
Hiort af Ornäsin tuotantoon kuuluu huonekaluja aina tuoleista ja sohvista senkkeihin saakka. Tunnetuin, joitakin vuosia sitten julkisuuteen noussut Siesta nojatuoli on suunniteltu vuonna 1952. Muita Nallen nojatuoli malleja ovat Mandarin, Meloni, Tapio ja Rielto sohvaryhmiä Manhattan, Studio ja Pajatso sekä Mauri pöytä. 1971 Hiort af Ornäs suunnitteli SOK:lle muovisen Afo-tuolisarjan, joita näkyi paljon muun muassa Sokos-tavaratalojen kahviloissa ja muissa yleisissä tiloissa. Hiort af Ornäsin tuotantoa esiteltiin myös Milanon triennaalissa 1957.
Antiikkiliike Fasetin `Unohdettu Ornäs´ -näyttely
Antiikki- ja sisustusalan erikoisliike Fasetti järjestää tiloissaan ainutlaatuisen `Unohdettu Ornäs´ -näyttelyn. Esillä on sisustusarkkitehti Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin tuotantoa vuosilta 1945-1975. Hollolassa sijaitseva Fasetti on kerännyt jo useamman vuoden ajan Hiort af Ornäsin tuotantoa kyseisen näyttelyn järjestämistä varten. Esillä on harvinaista materiaalia kuten alkuperäisiä arkkitehdin luonnos- ja suunnittelukuvia, sekä uniikkeja huonekaluja.
Erityisen hienon näyttelystä tekee se, että kaikki esineet on nimikoitu ja mm. valmistusvuodet ja valmistaja on tiedossa ja ne ilmoitetaan selkeästi. Näyttelyssä on esillä myös harvinaisia C. G. Hiort af Ornäsin piirrustuksia sekä pienoismalleja, jotka on saatu näyttelyyn Hiort af Ornäsin perheeltä.
Tämän harvinaisen laajan yksittäisestä muotoilijasta kertovan näyttelyn kokoelma käsittää noin 70 huonekalua. Näyttely on esillä Fasetin uusissa, 300m2 suuruisissa showroom-tiloissa. Näyttelyn tarkoituksena on tuoda julki lähes tuntemattomaksi jäänyt, kansainvälisen tason muotoilija, jonka tuotannosta ei ole aiemmin järjestetty näyttelyä. Näyttely on koottu yksityisin varoin.
Fasetin aikomuksena on myös kirjoittaa ja julkaista kirja Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin tuotannosta. He aikovat myös aloittaa mahdollisen uustuotannon muutamien mallien osalta.
Näyttely on avoinna yleisölle 31.10.-19.12.2015 osoitteessa Vanha Messiläntie 8, Hollola. Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Hollolassa Antiikkiliike Fasetin showroomissa pidettävä näyttely on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua Hiort af Ornäsin tuotannon helmiin sekä harvinaisuuksiin.
Mistä saitte idean näyttelyn pitämiseen?
-Oikeastaan idea on veljeni Samulin. Meille oli vuosien saatossa kertynyt useampi Hiort af Ornäsin huonekalu ja siitä se ajatus sitten lähtikin. Aloitimme huonekalujen keräämisen oikein toden teolla tämän päätöksen jälkeen.
Mistä sitten onnistuitte keräämään näin mittavan määrän Hiort af Ornäsin tuotantoa?
-Laitoimme lehtiin kuvallisia ilmoituksia ja se aiheutti yhteydenottojen tulvan. Moni ei tiennyt omistavansa Hiort af Ornäsin huonekaluja, he olivat vain nähneet ilmoituksen kuvat ja soittivat meille. Tietysti asiaan vaikutti myös se, kun tälläiselle ostohullulle annetaan mandaatti että ala kerämään niin se saattaa lähteä käsistä! Näyttelyhän on täysin yksityisin varoin koottu, usean vuoden aikana kerättyjen esineiden tulos ja sen eteen on tehty töitä tiiviimmin kesäkuusta alkaen.
Näyttelyssä on nähtävillä harvinaisia alkuperäispiirrustuksia ja pienoismalleja, mistä ne ovat peräisin?
-Näyttely on rakenetteu pitkälti yhteistyössä Nallen lasten sekä oikean käden Rolf Mestertonin kanssa. Heiltä olemme saaneet näyttelyyn mm. alkuperäisiä piirrustuksia sekä pienoismalleja. Nämä esineet ovat uniikkeja ja todella harvinaisia, ja on mielettömän hienoa että ne ovat säilyneet näihin päiviin saakka ja ovat nyt esillä näyttelyssä. Esillä on myös ainutlaatuista kuvamateriaallia Hiort af Ornäsin perheen kuva-albumeista, kannattaa tulla katsomaan.
Vuonna 1999 perustetun perheyritys Fasetin omistajiin lukeutuvalle Janne Ylöselle Hiort af Ornäs näyttelyn pitäminen oli sydämen asia. / Hiort af Ornäsin 1952 suunnittelema Pedro nojatuoli.
Teksti: Jenny Sirén
Kuvat: Aki Syrjäläinen ja Johannes Wilenius
Lähteet: Rolf Mesterton, Ornäsin perhe, Fasetti Oy.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
{{cta(’5c31503c-3690-471f-a4b5-878555beac4e’)}}