31.03.2023Antiikki

Tukholman antiikkimessut 2023: Huutokauppa Helander vieraili pohjoismaiden suurimmassa antiikkitapahtumassa

Antiikkimessut 2023, Tukholma

Matkustimme Tukholman antiikkimessuille aikomuksenamme selvittää, mitkä sisustustrendit vallitsevat tällä hetkellä Ruotsissa ja mitkä suunnittelijat tai esineet ovat juuri nyt pinnalla. Lue inspiraationtäyteinen raporttimme pohjoismaiden suurimmasta antiikkitapahtumasta!

Uuden ja vanhan yhdistelyä – sisustustyyli ammentaa inspiraatiota Italiasta

Aloitimme kiertelymme näyttelyhallin ns. “vihreästä alueesta”, joka koostuu SKAF:n (Ruotsin taide-ja antiikkikauppiaiden yhdistys) ja FAK:n (Yhdistyneet antiikki-ja taidekauppiaat) arvokkaammasta ja harvinaisemmasta antiikkiesineistöstä.

Tyylikkäissä asetelmissa oli selvästi haettu samaa henkeä, kuin italialaisessa sisustustyylissä; lämpimiä värisävyjä, antiikki- ja modernien huonekalujen yhdistelyä, ilmavien ja avoimien tilojen, sekä tietynlaisen minimalismin tavoittelua. Tilan sitoo yhteen näyttävä, mielellään 1900-luvun puolivälin valaisin.

Vaikka sisustustyylissä käytetään rohkeasti värejä, niiden yhdistelyn on oltava harkittua, jotta kokonaisuus säilyy harmonisena. Tämän sisustustyylin hallitseminen vaatii taitoa!

Antiikkimessut, italialainen sisustustyyli

Italialaisen sisustustyylin viimeistelee näyttävä, mielellään moderni kattovalaisin.

Antiikkimessut, mosaiikkitaulu

Leikkisyyttä ja värien yltäkylläisyyttä

Onko skandinaavisen vaalean sisustuksen aika ohi? Ruotsissa (ja miksei Suomessakin) pitkään vallinnut beigen sävyjen ja vaalean puun käyttö sisustuksessa vaikuttaa jääneen taka-alalle, sillä kauppiaiden valikoimissa toistuivat ruskea puu ja leikkisät, värikkäät esineet. Art deco -sisustustyyli on nyt ruotsalaisten mieleen ja messuilta löytyikin tähän tyyliin sopivia elementtejä runsaasti.

Nyt halutaan myös panostaa tekstiileihin ja messuilla olikin erinomainen valikoima erilaisia värikkäitä tyynynpäällisiä, esimerkiksi Josef Frankin Svenskt Tennille suunnittelemissa runsaissa kuoseissa. Värikkäällä tyynyllä saa helposti piristettyä hieman nuhjaantuneenkin vintagenojatuolin ilmettä vähällä vaivalla ja edullisesti, sen sijaan että esimerkiksi verhoilisi huonekalun uudelleen. Tämän idea on helppo kopioida kotona.

 

Vintagenojatuolin ilmeen saa päivitettyä heittämällä sen seuraksi kuviollisen tyynyn.

Vaaleat kustavilaiskalusteet

Vastapainona yltäkylläisyydelle ja väri-ilottelulle näimme paljon vaaleita kustavilaishuonekaluja, joita on kustavilaistyylin syntymaassa luonnollisesti hyvin tarjolla. Jututtamamme antiikkikauppiaan mukaan kustavilaishuonekalut ovatkin olleet ruotsalaiskodeissa aina suosittuja. Aidot kustavilaishuonekalut ovat 1700-luvulla valmistettuja, jonka jälkeen kustavilaistyylisiä huonekaluja on valmistettu 1800-luvun lopulta lähtien niiden tullessa takaisin muotiin.

Valtaosa messuilla näkemistämme kustavilaishuonekaluista oli verhoiltu vaalealla yksivärisellä kankaalla, alkuperäinen pinta maalattu valkoisella tai muulla vaalealla maalilla ja viimeistelty kuluneen mutta siistin näköiseksi. Raikkaan vaaleilla, patinoituneilla huonekaluilla saa tuotua kaunista kerrostuksellisuutta sisustukseen. Näitä kannattaa pitää silmällä huutokaupassa.

 

 

Antiikkimessut, kustavilaishuonekalut

Suomalainen korudesign ja suuret, näyttävät korut

Koruissa kiinnostaa nyt näyttävyys, mistä oli nähtävillä merkkejä messujen koruvalikoimissa. Korvakorut saavat olla möhkälemäisiä, sormusten kivet mahdollisimman suuria ja värikkäitä ja kaulakorut koristeellisen näyttäviä. Pistimme merkille, että art deco –teema jatkui myös koruissa ja hienostuneita timanttisormuksia oli tarjolla vitriini toisensa perään.

Samanaikaisesti yksinkertaiset ja linjakkaat vintagehopeakorut ovat aina trendikkäitä, ja tämän tyylisiä koruja suunnitelleiden suomalaisten korusuunnittelijoiden 1900-luvun puolivälin tuotantoa oli edustettuna myös messuilla. Erästä vintagekoruja myyvän liikkeen edustajaa jututettuamme meille selvisi, että suomalaisten suunnittelijoiden, kuten Liisa Vitalin, Elis Kaupin, Björn Weckströmin, sekä hieman yllättäen, Einari Ailion, korutuotanto on Ruotsissa kovassa huudossa. Näiden suomalaissuunnittelijoiden koruille saattaa siis löytyä ostajia myös Ruotsista, mikäli omistaan haluaisi joskus luopua!

 

 

Art deco -tyylinen timanttisormus

Korut saavat nyt olla näyttäviä, kuten tämä art deco -tyylinen timanttisormus.

Suomalainen design antiikkimessuilla

Tutkimme mielenkiinnolla, mitä suomalaismuotoilijoita ruotsalaiset vintage- ja antiikkiliikkeiden edustajat olivat nostaneet messuilla esille, sillä ehkä hieman vastoin odotuksia, esimerkiksi Alvar ja Aino Aallon suunnittelemia huonekaluja tai lasiesineitä ei juurikaan näkynyt valikoimissa. Sen sijaan Timo Sarpanevan Festivo-kynttilänjalat olivat hitti monen kauppiaan kojussa ja suomalaissyntyisen, Ruotsissa vaikuttaneen Yrjö Edelmannin teokset herättivät kiinnostusta ruotsalaisten keskuudessa. Tämän lisäksi näimme myynnissä esimerkiksi Lisa Johansson-Papen valaisimia, sekä Arabian 70-luvun keraamisia astiastoja. Ruotsalaiset vaikuttavat kuitenkin messujen valikoiman perusteella pitkälti luottavan muotoilun suhteen oman maansa edustajiin, kuten Stig Lindbergiin, Lisa Larsoniin ja Josef Frankiin muutamia mainitaksemme.

Arabian keramiikkaa, 70-luvun astiastot

Tämän liikkeen myyjän mukaan 70-luvun Arabian astiastoille on nyt kysyntää erityisesti Aasiassa.

Antiikkimessut, samppanja cooleri

Nyt pinnalla myös

  • Koristemaalatut talonpoikaiskalusteet
  • Värikkäät, modernit taidelasiesineet
  • Naivistinen taide
  • Arjen ylellisyyteen panostaminen; tarjoiluvaunut, viinicoolerit ja shakerit
  • Rohkeus, värikkyys ja leikkisyys niin sisustuksessa, kuin taiteessa
  • 80-90 luvun huonekalut ja koriste-esineet tekevät paluun

 

Haluatko hypätä trendeihin mukaan tai etsiä omaan sisustustyyliisi sopivia esineitä? Selaa 24/7 -verkkohuutokauppamme luetteloa, jonka jatkuvasti päivittyvästä valikoimasta teet uusia löytöjä viikoittain!

Selaile 24/7 -verkkohuutokaupan kohteita

 

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.