Huutokauppa Helanderilla kevään 2021 aikana myydyt ja huutokaupattaviksi vielä tulevat teokset ovat tyypillistä Tove Janssonia. Teosten takaa paljastuu myös taitelijan elämäntarina.
Kuva: Huutokauppa Helander.
Helsingin Katajanokalla
Tove Jansson (1914 – 2001) sekä hänen pikkuveljensä Per Olov Jansson (1920- 2019) ja Lars Jansson (1926 – 2000) varttuivat kipsin, sarjakuvien, postimerkkiluonnosten sekä taiteen parissa. Tove asui yhdessä veljiensä, äitinsä Hamin (kuvittaja Signe Hammarsten, 1882 – 1970) ja isänsä Faffan (kuvanveistäjä Viktor Jansson. 1886–1958) kanssa Helsingin Katajanokalla sijainneessa ateljeekodissa.
Ateljeekodissa vietettiin usein juhlia, jotka saattoivat venyä jopa useiden päivien pituisiksi ja joissa Toven kertoman mukaan oli mukana myös hänen setänsä sekä enonsa, joita hän arvosti suuresti. Vietettyjen juhlien tai herrasmies-iltojen tarkoituksena oli ennen kaikkea esitellä taiteilijatovereille ja sukulaisille Toven vanhempien töitä. Kaikenlainen töitä koskeva keskustelu oli juhlien kohokohta, unohtamatta humoristista kritiikkiä, joka saattoi kuulua talon rappukäytäville asti.
Katajanokalta, öljyvärimaalaus, Tove Jansson, signeerattu -45. Koko 49 x 61 cm. Lopullinen myntihinta: 108 472 euroa. Kuva: Huutokauppa Helander.
Eipä mennyt aikaakaan, kun jokainen perheen lapsi päätti seurata vanhempiensa jalanjälkiä. Eikä ihme, että Toven lisäksi molemmat pikkuveljet osoittautuivat erittäin lahjakkaiksi kirjailijoiksi ja myohemmin Lars jatkoi uraansa myös sarjakuvapiirtäjänä ja Per Olov valokuvaajana.
Koska Tove oli saanut kotonaan kannustusta, mutta myös leikkimielistä kritiikkiä töistään, hänen oli helppoa kirjata ajatuksiaan päiväkirjaan ja toteuttaa niitä sitä kautta myös kankaalle. Vähitellen Janssonin luovuus kantoi myös 1940 -luvun suomenruotsalaiseen Garm -pilapiiroslehteen. Lehden sivuilta löytyy myös ensimmäisiä hahmotelmia isonenäisestä muumista, joka tunnettiin vielä silloin nimeltään Snork.
Tussiteos Muumi, signeerattu Tove Jansson. Lopullinen myyntihinta: 1 025,57 euroa. Kuva: Huutokauppa Helander.
Vaikka Jansson saavutti erinomaisen maineen taiteilijana jo 1930 -luvulla, eli hän kulta-aikaansa töiden puolesta 1940–1960 -luvuilla. Luonnosten lisäksi Toven kädenjälki näkyi muun muassa mainoskylteissä, kirjojen kansissa, erilaisissa lehdissä (Garm -lehti, Julen- ja Lucifer -joululehti ja monia aikakausilehtiä) sekä tilaustöiden kautta julkisissa tiloissa.
Kohde 130, Kukka-asetelma, öljy kankaalle,Tove Jansson, signeerattu -40. Kukka-asetelma huutokaupataan tulevassa Antiikki & Taide -huutokaupassa 21.4.2021. Kuvat: Huutokauppa Helander.
Tove Jansson tapasi elämänsä rakkauden Tuulikki Pietilän (1917- 2009) taideopiskeluiden merkeissä vuonna 1955. Heti ensimmäisestä tapaamisesta asti heidän välilleen syttyi poikkeuksellinen yhteys, jonka ansiosta he kulkivat avoimesti yhdessä sekä viettivät aikaa saarellaan, joka sijaitsi Porvoon edustalla.
Jotta elämä saarella saisi kauniin luonnon lisäksi hieman vilskettä, ostivat he kissan, joka oli kauttaaltaan musta ja jonka nimeksi tuli Psipsina. Psipsina -niminen kissa oli ilmeisesti Jansson -perheen, sekä Toven että Tuulikin silmäterä, sillä se seikkailee kotialbumin lisäksi myös erilaisissa muotokuvissa sekä maalauksissa.
Parin yhteisinä vuosina Jansson ja Pietilä kuvasivat paljon arkeaan ja tekivät yhdessä taideprojekteja, kuten viisikerroksisen Muumitalon (Muumitalo löytyy Tampereen taidemuseon Muumilaaksosta), sekä avustivat toisiaan omissa projekteissaan.
Koti & Taide -huutokaupan kohde 130: PSIPSINA, guassi, Tove Jansson. A tergo Jouluna 1960 Farmor. Kuva: Huutokauppa Helander.
Koti & Taide huutokaupan kohde 130 PSIPSINA on Tove Janssonin guassityö vuodelta 1960. Teoksessa istuu musta kissa, Janssonin ja Pietikäisen Psipsina. Psipsina esiintyy Janssonin teoksissa melko laajasti aina maalauksista muumi-kuvituksiin saakka.
PSIPSINA teoksen taakse on tehty merkintä Jouluna 1960 Farmor. Teos on maalattu paperille, joka on liimattu levylle. Kuvasta näkyy paperin ristitaitos. Teos on kooltaan 61 x 41 cm ja kehyksien kanssa PSIPSINA ulkomitat ovat 73 x 57 cm. PSIPSINA huutokaupataan keskiviikona 14.4.2021.
Tulossa myyntiin keväällä 2021: Tove Jansson kookas ja moderni oljyväriteos. Kuva: Aki Syrjäläinen, Huutokauppa Helander.
Monelle Jansson on tuttu kirjallisuudesta, esimerkiksi teoksesta Muumien seikkailut. Muumien seikkailut kirjassa yhdistyvät Toven omat lapsuusmuistot, saaristo, luonto sekä Janssonin kekseliäs mielikuvitus.
Tovelle oli ensijaisen tärkeää se, että hän pääsi toteuttamaan itseään taitelijana niin omassa kuin perheensäkin kotiateljeessa. Ateljeessa Tove sai luoda omasta maailmastaan itsensä näköisiä maalauksia, jotka ovat myös kiistattomasti isossa osassa Suomen taiteen historiaa sekä kehitystä.
Huutokauppa Helanderilla jo myydyt ja huutokaupattaviksi tulevat teokset ovat tyypillistä Tovea. Teoksissa on nähtävissä kaksi erilaista tyyliä sekä Toven henkilökohtaista kasvua taiteilijana. Vuosina 1930–1950 tehdyt maalaukset ovat usein sommitelmia, joiden tyyli saattaa olla vanhempaan tuotaantoon verraten runsaampaa, kun taas 1950 -luvun jälkeen Toven töissä nähdään värikkyyden lisäksi rohkeaa abstraktista leikittelyä.
Mikä on sinun suosikkityösi Tove Janssonilta?
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: