Toukokuun huutokauppa pidettiin viime viikonloppuna ja yli 1900 kohdetta sai itselleen uuden kodin. Mielenkiintoisia kohteita oli tälläkin kertaa paljon mutta mikä myi parhaiten? Toukokuun TOP 10 -listaan mahtuu niin keramiikkaa, designia kuin yksi autokin!
1. Kohde 196, Kyllikki Salmenhaara keramiikkamaljakko, lopullinen hinta 25 203 euroa.
Kyllikki Salmenhaaran käsin dreijaama maljakko myytiin toukokuun huutokaupassa hienoon 25 203 euron hintaan.
Kookkaan maljakon hintaan vaikutti varmasti myös sen provenienssi, sillä maljakon asetti myyntiin itse taitelijan lähisuku.
Vuonna 1981 pois nukkunut taiteilija olisi juhlinut viime vuonna 100-vuotis syntymäpäiväänsä. Salmenhaaran teoksia olikin näytillä Fiskarsin Ruukissa pidetyssä 100-juhlavuoden näyttelyssä, joka päättyi hiljattain. Näyttelyssä oli esillä kattava otos Designmuseon, Collection Kakkosen ja Aalto-yliopiston kokoelmista. Lisäksi esillä oli joitain teoksia yksityiskokoelmista.
Salmenhaaran ansaittu hypetys jatkunee vielä kuumana tulevan vuoden (ja miksei sitä seuraavankin) aikana, jolloin tämän oman alansa huipun töitä nähdään aivan varmasti niin huutokaupoissa kun näyttelyissäkin.
Kohde 196, Keramiikka maljakko, provenienssi: Kyllikki Salmenhaaran suku. Signeerattu KS. Kivitavaraa, ruskea lasite. Korkeus 54,5 cm.
Lue lisää Salmenhaarasta, klikkaamalla tästä!
2. Kohde 200, Ford Mustang 1989, lopullinen hinta 13 203 euroa.
Kakkosena Toukokuun huutokaupan TOP 10 -listalle sijoittuu aito 80-luvun Mustangi. Täysin alkuperäisin osin varusteltu (renkaat poissulkien) kaunotar sai ansaitsemansa kodin hyvään 13 203 euron hintaan. Wrum, wrum!
3. Kohde 1090, Jumalanäiti Kazanskaja ikoni, 1800–1900 luvun vaihde, lopullinen hinta 11 403 euroa.
Kolmantena TOP 10 -listalle sijoittuu upea 1800-1900-luvun vaihteen Ikoni.
Tämä venäläinen, emalikoristein ja kultauksin verhoiltu puuikoni on ns. Jumalanäiti Kazanskaja. Kazanin Jumalanäiti (ven. Казанская Богоматерь, Kazanskaja Bogomater) tai Kazanin Theotokos eli Kazanin Jumalansynnyttäjä on Venäjän ortodoksisen kirkon merkittävimpiä ikonityyppejä.
Ikonit, eritoten vanhat venäläiset, upein koristeluin ja kiotalla varustetut ikonit pitävät pintansa huutokauppamarkkinoilla. Tämä ei sinänsä ole mitenkään yllättävää, sillä vanhoille ikoneille on ajat sitten muodostunut aivan omat keräilijä- ja kauppiaspiirinsä.
4. Kohde 925, briljanttihiottu kultainen timanttisormus, lopullinen hinta 6 603 euroa.
Korujen hinnat muodostuvat huutokaupassa pitkälti materiaalin arvon mukaan. Hintaan vaikuttavat koruissa käytetyt kivet ja niiden arvo. Muita hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat valmistaja, suunnittelija sekä kaiverrukset. Mitä nimekkäämpi suunnittelija tai tunnetumpi valmistaja, sitä korkeammaksi hinta muodostuu. Myös korun ikä voi olla hinnan muodostumisessa faktori, mutta iän vaikutus hintaan ei ole täysin yksiselitteistä. Vanha koru ei ole tae suuremmasta jälleenmyyntiarvosta.
Kohteen 925 tapaisen sormuksen hintaa nosti eniten sen briljanttihiottu timantti, joka on luokiteltu puhtaudeltaan VS1 luokkaan ja se on 1,20 karaattin suuruinen. Kookkaan ja puhtaan kivensä lisäksi kohteen arvoa nosti hitusen myös se, ettei siinä ole kaiverruksia. Listan sijalle 4 kavunnut timanttisormus sijoittui hintansa puolesta melko ennalta-arvattavalle tasolle, sillä pääsääntöisesti korujen hinta jälkimarkkinoilla on noin puolet tai yksi kolmasosa sen alkuperäisestä kauppahinnasta, eli ovh:sta.
5. Kohde 1187, Lattiavalaisin design Paavo Tynell & valmistaja TAITO, lopullinen hinta 6 363 euroa.
Suomalaisen muotoilun kultakauden yksi kovimmista nimistä on Paavo Tynell. Niin koti- kuin ulkomaillakin vaikuttanut designeri on edelleen yksi suomalaisen muotoiluhistorian kuumimpia ja halutuimpia nimiä. Ja se näkyy hinnoissa.
Vaikka Tynellin suosio on jatkanut tasaista kasvuaan Suomessa, on sen kuumin markkina silti joko rapakon takana tai ehkä hiukan yllättäenkin, Etelä-Euroopassa. Erityisesti Ranskalaiset ovat innostuneet Tynellistä.
Ranskalaisia tuntuu kiehtovan hiukan eri asiat, kun mitä suomalaiset ostajat Tynellin valaisimista hakevat. Siinä missä suomalaiset ostajat havittelevat Tynellin täysin messinkisiä valaisimia, kiinnostaa ulkomaalaista ostajaa enemmän ne lamput, joissa on käytetty myös rottinkipunosvartta tai muuta materiaalia.
Nyrkkisääntönä hintojen muodostumisessa voi pitää sitä, että mitä kansainvälisemmät markkinat esineellä on, sitä paremman hinnan siitä saa. Kuuman nimensä lisäksi Tynellin suunnittelemien esineiden hintoihin vaikuttavaa siis niiden kova kysyntä.
K 10-9, messinkiä, rottinkipunosvarsi, k 145 cm.
6. Kohde 958, Venäläinen sudenpää ryyppymuki tai Stirrup muki, v. 1851, lopullinen hinta
3 603 euroa.
Hauska, erikoinen ja ennen kaikkea harvinainen Stirrup cup eli ryyppymuki sijoittui toukokuun huutokaupan TOP 10 -listalla numerolle kuusi. Esineen hienon historian lisäksi hintaan vaikutti se, että esine on leimattu ja se on venäläinen.
Mikä ihmeen Stirrup cup? Lue esineen historiasta lisää, täältä!
7. Kohde 1527 Signeerattu pronssiveistos, Jussi Mäntynen, v. 1928. lopullinen hinta 3 123 euroa.
Jussi Mäntysen kookas karhuveistos on valmistettu pronssista. Signeerattu veistos kipusi TOP 10 -listalla sijalle 7.
Johan Rickhard ”Jussi” Mäntynen (8. toukokuuta 1886 Helsinki – 10. marraskuuta 1978) oli suomalainen kuvanveistäjä. Mäntynen on erityisen tunnettu realistisista, eläinaiheisista veistoksistaan. Mäntynen oli luontoharrastaja ja metsästäjä, ja perehtyi siksi eläinten anatomiaan ja liikehdintään jo nuorena. Hän työskenteli Helsingin yliopiston eläinmuseossa konservaattorina 20 vuoden ajan, ennen kuin ryhtyi päätoimiseksi taiteilijaksi.
Ehkä tunnetuin Jussi Mäntysen teoksista on ikoninen Hirvi-veistos vuodelta 1924. Veistoksen taustahahmona on taiteilijan mukaan ollut Kalevalan Hiiden hirvi. Teoksen alkuperäinen pronssivalos sijoitettiin Viipuriin Torkkelinpuistoon. Veistoksesta on tehty kolme toisintoa, jotka ovat Lahden Erkon puistossa (1955), Turun Kupittaan puistossa (1969) ja Helsingissä Luonnontieteellisen museon edustalla (1972).
Mäntysen veistokset ovat varsin haluttuja ja arvostettuja keräilykohteita. Kansallisromanttisten taiteilijoiden kuten Akseli Gallen-Kallelan ja Albert Edelfeltin suosion jälkimainingeissa maineeseen noussut Mäntynen osui teoksillaan Suomalaisten makuhermoon, eikä ole sieltä vieläkään kaikonnut.
8. Kohde 297, Keramiikkavati Birger Kaipiainen, Arabia, lopullinen hinta 2 883 euroa.
Birger Kaipiainen ja hänen keramiikkavatinsa sekä -lautasensa ovat pitäneet pintansa markkinoilla jo hyvän aikaa. Värikkäiden, usein kolmiulotteisten teosten suosio ei ota taantuakseen, ja miksi ottaisikaan? Kaipainen on hyvä osoitus suomalaisen keramiikan arvostuksesta nykypäivänä.
Kohde 297 on vihrein lasimaljakoin ja kukkasin koristeltu, Arabian valmistama ja Birger Kaipiaisen suunnittelema vati. Erikoisen motiivinsa lisäksi, siitä tekee harvinaisen sen värimaailma. Taiteilijalle poikkeukselliseen tapaan värit ovat hillityt ja tausta on jätetty valkoiseksi. Enemmän Kaipaisen töitä nähneet tietävät, että suurin osa muotoilijan töistä on varsin värikkäitä.
9. Kohde 68, Kattovalaisin design Paavo Tynell, lopullinen hinta 2 643 euroa.
Ei ole ollenkaan yllättävää, että toukokuun huutokaupan TOP 10 -listalle mahtuu kaksi Paavo Tynellin valaisinta. Kuten aiemmin totesin, on tämän suunnittelijan valaisimilla markkinaa niin koti- kuin ulkomaillakin. Hissimekanismia vailla oleva kattovalaisin myytiin kunnioitettavaan 2 643 euron hintaan.
10. Kohde 1115, Valokuvasalkku Paroni Ernst von Willebrandt, lopullinen hinta 2 283 euroa.
Tämä tuli meille pienoisena yllätyksenä. Toki tiesimme, että valokuvat kiinnostavat monia ja esim. historiallisesti merkittävistä tapahtumista tai henkilöistä otetut kuvat sekä ns. taidevalokuvat voivat olla todella arvokkaita. Tästä huolimatta, emme osanneet odottaa tämän kohteen nousua yli 2000 euron hintaan. Kuka kumma oli sitten mystinen Paroni Ernst von Willebrand?
Yksi tunnettu suomalainen samaa nimeä kantava herra on ollut Ernst Gustav von Willebrand. Tämä ”meidän” paroniamme ennen elänyt Willebrand (1751 – 1809) oli Turun ja Porin läänin maaherra, kenraalimajuri, Jokioisten kartanon omistaja sekä teollisuudenharjoittaja. Kustaan sodan aikana rikastunut Ernst Gustaf von Willebrand oli merkittävimpiä virkamiehiä ja teollisuudenharjoittajia Ruotsin ajan lopun Suomessa. On mahdollista, että valokuvissa esiintyvä Paroni Ernst von Willebrand oli Ernst Gustav von Willebrandin jälkeläinen.
1700 luvulla elänyt Ernst Gustav von Willebrand nimitettiin 1790 Turun ja Porin läänin maaherraksi. Von Willebrand asettui Jokioisten kartanoon, josta tuli hänen aikanaan yksi Suomen komeimmista kartanoista ja suurimmista teollisuuskeskuksista. Vihollisen vallattua Etelä-Suomen 1808 von Willebrand ryhtyi tarmokkaasti valmistelemaan suuriruhtinaskunnan siirtämistä Venäjän keisarin alaisuuteen.
Teksti: Jenny Sirén
Kuvat: Huutokauppa Helander, Tuomas Rossi & Aki Syrjäläinen
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
{{cta(’ca0e1a0c-7de6-4e59-ad7f-88e2b82f27e3’)}} {{cta(’ed983341-fb15-45d7-8ce7-97f4ef5af4cd’)}}