Marraskuun huutokauppa tarjoaa upean kattauksen niin Suomalaista kuin muutakin pohjoismaalaista keramiikkaa, sotien jälkeisestä ajasta aina nykypäivään saakka.
1. Kohde 1750, Keraaminen rasia / Design Suzanne Öhlen / Valmistaja Rörstrand
Tämä viehättävääkin viehättävämpi 15 cm korkea keraaminen rasia on ruotsalaisen muotoilijan Suzanne Öhlen (1953 – ) käsialaa. Kaksi hevosta käsittävä kansi sekä itse rasia on suunniteltu 1994 Iittala AB:lle, mutta se on ollut tuotannossa Rörstrandin alla. Kyseinen rasia löytyy myös taiteilijan kotisivuilta, jossa voi käydä ihailemassa tämän lahjakkaan muotoilijan muitakin teoksia. Verkkosivujen kuva-arkistoista selviää myös se, että maljalla on alun perin ollut lähes identtinen ”sisarmalja”, joskin sen kantta koristaa vain yksi hevonen.
2. Kohde 1744 Keramiikkaveistos / Design Pekka Paikkari / Valmistaja Arabia.
´
Kohdenumerolla 1744 myytävä kohde on suomalaisen keramiikkataitelijan Pekka Paikkari (1960 – ) käsialaa. Paikkarin pulloa muistuttavat kermaiikkaveistokset ovat vuosien varrella olleet esillä muun muassa Faenzassa Italiassa, Kunsthus Ingrith Desmetissä Belgiassa ja Manisessa Espanjassa.
Paikkari on työskennellyt Arabian keramiikkatehtaalla vuodesta 1983 lähtien, toimien sekä suunnittelijana että kuvanveistäjänä. Paikkarin teoksia on lukuisissa julkisissa kokoelmissa, joista mainittakoon Suomen valtion taidekokoelmat, Design museo, Arabian museo, Victoria & Albert Museum Lontoossa, Faenza Museum of Ceramics Italiassa, Shigaraki Ceramic Cultural Park Japanissa sekä Höganäs Ceramic Museum Ruotsissa.
Huutokaupassa nähdään myös muita Paikkarin suunnittelemia esineitä kuten kohde 1801, joka on Paikkarin yhdessä Kati Tuominen-Niittylän kanssa Arabialle suunnittelema teeastiasto. Myös kohdenumerot 1804 ja 1821 pitävät niin ikään sisällään Paikkarin suunnittelemia esineitä.
Ps. Meklarimme näki tässä kohteessa norsun kärsän, mitä sinä näet? (heitä kommentti alakenttään!)
3.Kohde 85 Keramiikkavaasi / Design Aune Siimes / Valmistaja Arabia.
Suomalainen keramiikkataiteilija Aune Siimes (1909-1964) valmistui taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1932. Siimes aloitti uransa Arabialla heti valmistumisvuonnaan ja työskenteli siellä kuolemaansa saakka. Siimes tunnetaan erityisesti hänen valmistamistaan lähes läpikuultavista keraamisista esineistä. Vaikka kohdenumerolla 85 myytävä keraaminen vaasi ei läpikuultava olekaan, on siinä Aune Siimesin töille tyypillisiä ominaispiirteitä. Kaunis vaalea lasitus esiintyy useissa Siimesin keraamisissa töissä. Siimes voitti uransa aikana kolme mitalia Milanon triennaalissa, niistä kaksi oli kultaisia.
4. Kohde 1234 Keramiikkareliefi / Design Taisto Kaasinen / Valmistaja Arabia
Tämä Taisto Kaasisen (1918 – 1980) suunnittelema, Arabian valmistama keramiikkareliefi on mielestäni aivan tekijänsä ”näköinen”. Reliefejä, eläinfiguureja, mahtavia värejä sekä tuntumaltaan jämäkkää mutta silti muotokieleltään herkkiä teoksia tuottanut Kaasinen tunnetaan Suomessa ehkä parhaiten seepra- ja kirahvi-figuuriineistaan. Niin ja tietysti julkisista teoksistaan. Kaasisen reliefeiltä, kun ei ainakaan Helsingissä voi välttyä, ja hyvä niin. Ruotsissa hänen tunnistettavimpia teoksiaan ovat (suomessa vähälle huomiolle jääneet) Upsala-Ekebyn valmistamat Viikinki-aiheiset figuuriinit.
Kaasinen aloitti uransa itseoppineena keramiikkataiteilijana, joka otti myöhemmin yksityistunteja sekä Erkki Koposelta, että Uuno Eskolalta. Suuriinpiirtein samoihin aikoihin hän aloitti myös työskentelyn Kuurolan käsityökeskuksessa.
Kaasinen työskenteli Arabian posliinitehtaalla vuosina 1947–1952. Arabian tehtaasta tuli taiteilijalle työpaikan lisäksi oiva paikka kehittää omia taitojaan ja Kaasinen opiskelikin töidensä lomassa niin keramiikan valmistusta kuin valamistakin. Kaasinen muutti Ruotsiin vuonna 1953 ja aloitti suunnittelijana ruotsalaisella Upsala Ekebyn tehtaalla.
Tämän hienon käsityönäytteen lisäksi marraskuun huutokaupasta löytyy Kaasisen klassisempi kohde, eli se kuuluisa kirahvi-figuuri (kohde 1056).
5. Kohde 1743 Keraaminen teos / Design Francesca Mascitti-Lindh / Valmistaja Arabia.
Italialais-suomalaisen Francesca Mascitti-Lindhin (1931 – ) upea keraaminen teos on myös hyvin tekijänsä näköinen. Tarkoitan tällä siis sitä, että vähänkin tämän taiteilijan töitä nähneet tunnistavat teoksesta Mascitti-Lindhille tyypillisen maanläheinen värimaailman, rosoisen tekstuuripinnan sekä hänen töilleen ominaiset kaarevat usein kasviaiheiset koristekuviot. Francescan tuotannosta ollaan ainakin huutokauppamaailmassa totuttu näkemään enemmän reliefejä kuin esimerkiksi tämän kaltaisia töitä, mikä jo sinällään tekee tästä veistoksesta erittäin kiinnostavan.
Francesca Mascitti (myöhemmin Mascitti-Lindh) muutti suomeen kuusitoistavuotiaana. Mascitti-Lindh opiskeli Roomassa sijaitsevassa Liceo Artistico delle belle Arti nimisessä koulussa vuosina 1946-48 sekä taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1949-52. Lindh työskenteli tiiviissä yhteistyössä Arabian kanssa aina vuoteen 1989 saakka.
Hän voitti uransa aikana useita palkintoja ja sai muun muassa yhdessä miehensä, keraamikko Richard Lindhin kanssa stipendin New Yorkissa sijaitsevalta Museum of Contemporary Artilta.
6. Kohde 1246 Keramiikkareliefi / Design Birger Kaipainen / Valmistaja Arabia.
Suomalainen keramiikkataiteilija ja muotoilija Birger Kaipiaisen (1915 – 1988) teokset ovat monelle huutokauppakävijälle tutu näky. Marraskuun huutokauppa ei tee tässä asiassa poikkeusta vaan huutokaupassa nähdään jopa yksitoista Kaipaisen tuotantoa sisältävää kohdetta. Joukkoon mahtuu pöytäkello, seinäreliefejä, seinälautasia sekä jalallinen tarjoiluvati.
Fantasian omaisista luonto- ja ihmisaiheisista kuvioinneista ja kuvituksista, syvistä usein dramaattisista väreistä sekä keramiikkahelmistään tunnettu Kaipainen on ollut jo useamman vuoden kovassa nosteessa ostajien keskuudessa. Niin kuin moni muukin Suomen eturivin muotoilija, Kaipainen opiskeli taideteollisessa korkeakoulussa ja päätyi työskentelemään Arabialle lähes koko uransa ajaksi. Birger työskenteli myös Rörstrandilla (neljän vuoden ajan) ja saavutti sitä kautta kansainvälistä huomiota. Nuorena sairastettu polio rajoitti Kaipiaisen mahdollisuuksia keramiikan suhteen, sillä hän ei sairautensa takia pystynyt dreijaamaan.
Kohdenumerolla 1246 marraskuun huutokaupassa myytävä reliefi on Kaipaisen muuhun tuotantoon nähden melko erilainen. Ensinnäkään siinä ei ole ainuttakaan keraamista helmeä tai ihmishahmoa. Lisäksi reliefin värimaailma on Kaipiaiselle hieman epätyypilliseen tapaan jopa maanläheinen. Kokoa tällä komealla reliefillä on 40,5x40cm.
Katso marraskuun huutokaupan muutkin ”Kaipiais kohteet” tästä!
7. Kohde 203 Keramiikkareliefi / Design Rut Bryk / Valmistaja Arabia.
Kohdenumerolla 203 myytävä keraaminen reliefi on 1950 luvulta. Tämä pieni (12,5×12,5 cm s 5 cm) ja kaunis perhosaiheinen reliefi on myös signeerattu BRYK. Signeeraus löytyy reliefin takaosasta.
Rut Bryk (1916 – 1999) oli suomalainen graafikko sekä keramiikkataiteilija. Brykin ja hänen aviomiehensä Tapio Wirkkala olivat uraauurtava pariskunta, joka loi suomalaisen ja samalla skandinaavisen modernin designin käsitettä. Brykin kansainvälinen maine kantaa hedelmää yhä tänä päivänä ja se näkyy myös hänen teostensa hinnoissa. Brykin tuotanto muotoilun alalla on yleistä, vallitsevaa käsitystä laajempaa. Hän teki uransa aikana muun muassa keraamisia esineitä, kuvitti niin kankaita kuin miehensä suunnittelemia astioita sekä valtavia arkitehtonisia keramiikkatöitä. Brykin teoksia on nähtävillä myös monissa julkisissa rakennuksissa, kuten Suomen tasavallan presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä.
8. Kohde 1747 Keraaminen seinäkello / Design Howard Smith / Valmistaja Arabia.
Howard Smith (1928 – ) on vuonna 1962 Suomeen muuttanut amerikkalainen kuvataiteilija ja muotoilija. Smith on suunnittelut uransa aikana muun muassa tekstiilejä, paperiteoksia, grafiikkaa, keramiikkaa, maalauksia sekä veistoksia. Niin julkisista teoksistaan kuin käyttöesineisiin tehdyistä kuoseistaan tunnettu Smith on tehnyt töitä muun muassa Vallila Interiorin sekä Arabian kanssa. Helanderin läheisyydestäkin löytyy yksi hänen tilateoksistaan. Nimittäin Helsingin Arabianrantaan valmistui vuonna 2007 Howard Smithin ympäristötaideteos, joka koostuu kahdeksasta punaisesta ja oranssinkeltaisesta metalliveistoksesta. Kannattaa käydä katsomassa! Kohde 1747 on Howard Smithin Arabialle suunnittelema keraaminen seinäkello. Smithin töitä näkee valitettavan harvoin huutokaupassa, joten tämä yksilö on siinä mielessä harvinainen.
9.Kohde 1735 Keraaminen veistos / Design Gunvor-Olin Grönqvist / Valmistaja Arabia.
Suomalainen keramiikkataiteilija Gunvor ”Nunne” Olin-Grönqvist (1928 – 2005) valmistui Taideteollisuuskeskuskoulusta posliininmaalaajaksi 1951. Olin-Grönqvist opiskeli myös kuvanveistoa sekä keramiikkaa. Arabiasta taideteollisuusosastolla työskennellyt Olin-Grönqvist suunnitteli aluksi kuvioita muiden suunnittelijoiden töihin mutta pääsi myöhemmin tekemään myös omia teoksia. Taideteollisuusosastolta, tuotesuunnitteluosastolle ja lopuksi taideosastolle Arabialla siirtyneen Olin-Grönqvistin keraaminen kuvanveisto alkoi toden teolla vasta viimeisen sisäisen siirron kautta. Olin-Grönqvistin ura Arabiassa päättyi 1992 Arabian museon gallerian Archipelago-näyttelyyn. Kohdenumerolla 1735 myytävä keraaminen lintuveistos on paitsi signeerattu teos, on se myös uniikki työ.
Kiinnostuitko, tai haluaisitko kenties nähdä lisää? Siirry tästä marraskuun huutokaupan luetteloon ja selaa läpi kaikki keramiikka kohteet. Klikkaa tästä:
Teksti: Jenny Sirén.
Lähteet: TWRB säätiö, Designed In Finland, Signaturer.se, Suzanne Öhlen, Galleria Bronda, Muistot Helsingin Sanomat.
Kuvat: Wikipedia, Huutokauppa Helander, TWRB säätiö, Designed in Finland.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
{{cta(’62ce22da-ba8a-4682-98de-e30f7ef67a36′)}}
{{cta(’72cd1c82-1107-4b0f-83a1-e6cd4fd56d14′)}}