Izkan Pyhän Yrjön kylästä, Unkarin Fejer-läänistä löytyy Suomen historiaan liittyvä 1700-luvun Barokkipalatsi. Palatsi oli tyhjillään 30 vuoden ajan, kunnes sen uusin asukas kunnosti ja sisusti kaikki palatsin salit uudelleen. Klassisen musiikin konserteista ja museostaan tunnettu kaunotar on herätetty pitkästä unestaan.
Ari Kupsuksen haave museosta ja paikasta jossa voisi järjestää hänen hyväntekeväisyysjärjestönsä konsertteja toteutui, kun hän kuuli Unkarissa sijaitsevasta linnasta.
1. Miten päädyitte tänne?
2. Kertoisitko hiukan lisää talon historiasta?
-Keskieurooppalainen aristokraattinen linna, joka on osittain sisustettuna suomalaiseen kartanotyyliin. Linnassa on nähtävissä useita eri rakennustyylejä; varhaisin linnan osa on barokkia, lisäosat sekä palvelijain siipi klassismia ja ”lastenlinna” uusbarokkia. Hallussani olevan päälinnan alakerta toimii nykyään kesäkulttuurikeskuksena. Kesäkuukausina linnassa järjestetään konsertteja, taidenäyttelyitä, mestarikursseja, seminaareja, juhlia ja vastaanottoja sekä kansainvälinen taideleiri.
4. Mikä on seuraava sisustusprojektisi?
-Parin vuoden kuluttua yhdistetään linnan yläkerrassa vielä 7 salia jo hallussani oleviin yläkerran 11 salonkiin. Näiden salien sisustussuunnitelmat ja huonekalujen sekä muun esineistön hankinta on jo työn alla. Lisäksi vuoden 2017 loppuun mennessä koko linna kompleksi tullaan restauroimaan EU:n avustuksella. Linnan edessä on jäljellä neljän hehtaarin ranskalainen barokkipuisto ja sivuilla 40 hehtaarin englantilainen maisemapuisto joka aikoinaan käsitti 22 puutarhurin kunnossa pitämän, 170 hehtaarin puistoalueen. Barokki puistoa on kunnostettu mm. Kempeleen puutarhaoppilaitoksen oppilaiden sekä opettajien toimesta.
Juhlaruokasalissa oleva 1800-luvun alun taffelipiano sekä kustavilaistyyliset pöytälysterit ovat myös Helanderilta ostettuja. 1800-luvun alusta oleva Madonna-maalaus on löytö Budapestin viikottaisilta antiikkimarkkinoilta.
5. Mistä saat inspiraatiota sisustukseesi?
-Ajatuksesta, että suojelen yhtä kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusta ja rakennan sen saleihin pysyvää sisustusta jollaista ei tästä maasta muualta löyödy. Tämän kodin sisustan museoksi ja sen sisustusta rakennetaan paremmaksi ja paremmaksi etsimällä uusia eri saleihin sopivia esineitä. Pyrin löytämään Linnaan sopivaa esineistöä joka on valmistettu ennen vuotta 1860. Kulttuurihistoriallista linnaa sisustettaessa yritän tietenkin sekä noudattaa perinteitä, että kunnioittaa niitä. Pidän tärkeänä myös sitä, että hankkimillani esineillä on museohistoriallista arvoa, ja ne voidaan museoida.
6. Onko sinulla lempi taitelijaa tai muotoilijaa?
– Nuori unkarilainen taidemaalari Beáta Székely joka on upeasti kopioinut muutamien linnan historiaan liittyvien henkilöiden muotokuvia.
Vasen kuva: Paronitar Sibil von Manteuffel Szoeg’n makuuhuone. Paronitar oli vasta 18-vuotias lähtiessään evakkoon tästä huoneesta joulukuussa 1944. Ari Kupsus sisusti huoneen uudelleen makuuhuoneeksi, jossa paronitar yöpyykin vieraillessaan tässä entisessä kodissaan. Transilvanian ruhtinaan ja hallitsijan prinssi Rákoczin linnasta peräisin oleva sänky on 1790-luvulta. Venäläinen kampauspöytä kuvan aivan vasemmassa reunassa on ostettu Huutokauppa Helanderilta. / Oikeanpuoleinen kuva: Näkymä paronitarren makuuhuoneesta Arin työhuoneen kautta Juhlasaliin.
7. Mikä on lempiesineesi?
-Transilvanian ruhtinaan ja hallitsijan, prinssi Rákoczin suvulle kuulunut empire-ajalta oleva sänky. Tämä sänky on linnassa paronitar Sibil von Manteuffel Szoege’n käytössä hänen vieraillessaan luonani entisessä kodissaan. Paronitarhan lähti linnasta evakkoon ollessaan vasta 18-vuotias. Perhe pakeni toisen maailmansodan levottomuuksia Sveitsiin sukulaistensa luokse.
8. Mikä on seruaava hankintasi?
-Suunnitelmissani on sisustaa linnaan Ruotsi-Suomen ajalta oleva kustavilainen salonki joten kustavilainen kalusto kustavilaisine esineistöineen on seuraavana hankintalistalla.
Linnan juhlasalin kalustus on pääosin venäläista empireä, kaikki huutokauppaostoja. Salin seinien freskot on alunperin maalattu vuonna 1820 Pompei’n seka Herculaneum’n mallien mukaan. Tässä salissa oli sosialismin aikana kolme työsuhdeasuntoa.
9. Lopuksi haluaisin kysyä, että mikä on paras hankintasi huutokaupasta?
–Suurikokoinen mytologinen taulu vuodelta 1740 jossa Paris saa omenan Venukselta.
Kuvassa vasemmalla: Empire salongissa on ruotsalaiset empire huonekalut sekä kreivi Nádasdy’n Nádasladányin linnaan kuulunut empire pöytä. / Kuvassa oikealla: Linnan juhlaruokasali. Seinät odottavat vielä restaurointia.
Kuvat: Ari Kupsus
Teksti: Ari Kupsus, Jenny Sirén
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
{{cta(’7eec3718-d1da-4f7e-8078-58335ee3f9e9’)}}