09.10.2015

Sisustettu Helanderilla: 1700-luvun Barokkipalatsi Unkarissa

Izkan Pyhän Yrjön kylästä, Unkarin Fejer-läänistä löytyy Suomen historiaan liittyvä 1700-luvun Barokkipalatsi. Palatsi oli tyhjillään 30 vuoden ajan, kunnes sen uusin asukas kunnosti ja sisusti kaikki palatsin salit uudelleen. Klassisen musiikin konserteista ja museostaan tunnettu kaunotar on herätetty pitkästä unestaan.

IMG_2915

Ari Kupsuksen haave museosta ja paikasta jossa voisi järjestää hänen hyväntekeväisyysjärjestönsä konsertteja toteutui, kun hän kuuli Unkarissa sijaitsevasta linnasta.


 

1. Miten päädyitte tänne?

-Olin etsiskellyt maaseudulta paikkaa jossa voisin kesäisin järjestää hyväntekeväisyysjärjestöni klassisia konsertteja sekä taidenäyttelyitä. Kuulin, että Unkarissa on linna jossa Suomen suurlähetystö on ollut evakossa sodan aikana ja tämä linna löytyikin pienestä Iszkaszentgyörgy’n (vapaasti suomennettuna Iszkan Pyhä Yrjö) kylästä. Kahdeksan vuotta sitten järjestin ensimmäisen konsertin linnassa jonka jälkeen aloin säännöllisesti järjestämään kulttuuritapahtumia tässä kulttuurihistoriallisessa kreivillisessä palatsissa. Vuonna 2010 sain Wienistä haltuuni Itävaltalaisen neobarokki kaluston joka oli aikoinaan ostettu presidentti Urho Kekkosen ensimmäistä virallista valtiovierailua varten. Kalustoa oli käyttänyt lukuisien valtioiden päämiehet ja poliitikot sekä Euroopan kuningashuoneiden jäsenet. Pitkäaikainen haaveeni on ollut perustaa oma museo ja nyt tämän historiallisen kaluston myötä toiveeni oli mahdollista toteuttaa. Iszkaszentgyörin kylässä oleva linna oli luonnollisestikin täydellinen paikka museolleni linnan Suomeen liittyvän historiansa takia. Elokuussa 2012 Unkarin valtion avustuksella linnassa tehtiin kunnostustöitä ja kaksi salonkia restauroitiin museoni käyttöön. Suomen presidentti Sauli Niinistö kävi juhlallisesti avaamassa ja vihkimässä museoni. Yli 500 vierasta saapui paikalle 16 eri maasta. Samana vuonna myös muutin linnaan ja vähitellen olen kalustanut muutkin tämän 30 vuotta tyhjänä seisoneen barokkipalatsin salit.
 

 
   Neobarock_salon_27   Neobarock_salon_29-362442-edited
Kuvassa vasemmalla: Neobarokkikalustoon kuuluva nojatuoli jossa on Ruotsin kuninkaan Kaarle Kustaa XVI:n jättämät kahvitahrat. / Kuvassa oikealla:  Presidentti Urho Kekkosen vierailua varten 1960-luvulla hankittu neobarokkikalusto yhdessa linnan freskosaleista.

 
 

2. Kertoisitko hiukan lisää talon historiasta?

-Kreivi Antal Amadé rakensi linnan perusosan noin 1726 ja hänen perillisensä lisäsivät yksikerroksiseen linnaan toisen kerroksen sekä pienet sivusiivet. Vuonna 1800 rakennus tiluksineen myytiin Veszpremin piispalle, paroni Jozsef Bajzáth’lle. Hänen veljenpoikansa, paroni György Bajzáth, peri linnan vain pari vuotta myöhemmin ja aloitti suuret laajennustyöt ja linnan modernisoinnin vuonna 1820. Seuraavat suuret muutostyöt aloitettiin 1903 linnan perijättären paronitar Valerian ja hänen miehensä kreivi Alexsander von und zu Pappenheimin pojan Sigfried’n toimesta ja hänen puolisonsa kreivitär Erzsebet Karolyi’n valtavilla myötäjäisillä. Tällöin eteläisen yksikerroksisen siiven tilalle rakennettiin 12 huonetta käsittävä pikkulinna. Tämä uusbarokkityylinen rakennus tuli kreivin neljän lapsen, heidän kaitsijoidensa sekä kotiopettajiensa käyttöön. ”Lastenlinna” vuokrattiin keväällä 1944 Suomen suurlähetystön käyttöön liittoutuneiden Budapestin pommitusten ajaksi. Lähetystömme toimi linnassa kuusi kuukautta.
 
 

 
 
 
Näkymä yläkerran aulasta linnan juhlasaliin on henkeäsalpaava ja tuo mieleen lähinnä disneyn prinsessa elokuvat. Venäläinen empiresohva, samaa tyylisuuntaa edustavat tuolit sekä suomalaista biedermeieria olevat ompelupöydät on kaikki hankittu Huutokauppa Helanderilta. 

 
 
Toisen maailmansodan aikana linna tiluksineen oli neuvosto- ja saksalaisjoukkojen välisellä taistelutantereella joten kreivillinen perhe joutui pakenemaan linnasta neuvostojoukkojen lähestyessä joulukuussa 1944. Kreivi vei perheensä evakkoon nuorimman tyttärensä Dorottyan aviomiehen, prinssi Schönborn’n villaan Sveitsin Alpeille.
 
 
Perhe ei koskaan pystynyt palaamaan kotiinsa. Linna toimi vuoden 1945 alussa muutaman kuukauden ensin neuvostojoukkojen sotasairaalana, sitten saksalaisten joukkojen komentokeskuksena, sodan jälkeen makedonialaisten sotalapsien turvakotina, kaivostyöläisten majapaikkana sekä opettajien työsuhdeasuntoina. Sosialismin aikana pikkulinnaan perustettiin koulu ja päälinnaan lisäksi posti, kirjasto, elokuvateatteri, hedelmäkauppa, autokorjaamo, kunnantoimisto sekä avioliitonsolmimissali. Tallirakennukseen tuli kunnan monitoimitila. Vuonna 1986 päälinna tyhjennettiin huonon kuntonsa takia ja Unkarin valtio aloitti laajat remonttityöt. Remontin valmistuttua ei linnalle kuitenkaan ollut enää käyttöä ja barokkisiipi sekä päälinna jäivät täysin tyhjiksi. Uusi elämä linnassa alkoi kun perustin linnaan oman museoni, Suomen suurlähetystön muistohuoneet, sekä residenssini. 
 

 
     DSC_0061_tmretezve-1
 
Kuvassa vasemmalla: Rokoko salongin alkuperäiset seinäfreskot 1760-luvulta odottelevat tulevaa restaurointia.  Salongin 1800-luvun jälkipuoliskolta olevat kauniin vaaleat kalusteet edustavat myöhäiskustavilaista tyylisuuntaa. Kuvassa oikealla:  Linnan pääportaikko 1750-60-luvulta. 


 
 
3. Miten kuvalisit kotiasi?

-Keskieurooppalainen aristokraattinen linna, joka on osittain sisustettuna suomalaiseen kartanotyyliin. Linnassa on nähtävissä useita eri rakennustyylejä; varhaisin linnan osa on barokkia, lisäosat sekä palvelijain siipi klassismia ja ”lastenlinna” uusbarokkia. Hallussani olevan päälinnan alakerta toimii nykyään kesäkulttuurikeskuksena. Kesäkuukausina linnassa järjestetään konsertteja, taidenäyttelyitä, mestarikursseja, seminaareja, juhlia ja vastaanottoja sekä kansainvälinen taideleiri.

 

4. Mikä on seuraava sisustusprojektisi? 

-Parin vuoden kuluttua yhdistetään linnan yläkerrassa vielä 7 salia jo hallussani oleviin yläkerran 11 salonkiin. Näiden salien sisustussuunnitelmat ja huonekalujen sekä muun esineistön hankinta on jo työn alla.  Lisäksi vuoden 2017 loppuun mennessä koko linna kompleksi tullaan restauroimaan EU:n avustuksella. Linnan edessä on jäljellä neljän hehtaarin ranskalainen barokkipuisto ja sivuilla 40 hehtaarin englantilainen maisemapuisto joka aikoinaan käsitti  22 puutarhurin kunnossa pitämän, 170 hehtaarin puistoalueen. Barokki puistoa on kunnostettu mm. Kempeleen puutarhaoppilaitoksen oppilaiden sekä opettajien toimesta. 

 


 

Juhlaruokasalissa oleva 1800-luvun alun taffelipiano sekä kustavilaistyyliset pöytälysterit ovat myös Helanderilta ostettuja. 1800-luvun alusta oleva Madonna-maalaus on löytö Budapestin viikottaisilta antiikkimarkkinoilta. 


  

5. Mistä saat inspiraatiota sisustukseesi? 

-Ajatuksesta, että suojelen yhtä kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusta ja rakennan sen saleihin pysyvää sisustusta jollaista ei tästä maasta muualta löyödy. Tämän kodin sisustan museoksi ja sen sisustusta rakennetaan paremmaksi ja paremmaksi etsimällä uusia eri saleihin sopivia esineitä. Pyrin löytämään Linnaan sopivaa esineistöä joka on valmistettu ennen vuotta 1860. Kulttuurihistoriallista linnaa sisustettaessa yritän tietenkin sekä noudattaa perinteitä, että kunnioittaa niitä. Pidän tärkeänä myös sitä, että hankkimillani esineillä on museohistoriallista arvoa, ja ne voidaan museoida. 

 

6. Onko sinulla lempi taitelijaa tai muotoilijaa? 

– Nuori unkarilainen taidemaalari Beáta Székely joka on upeasti kopioinut muutamien linnan historiaan liittyvien henkilöiden muotokuvia.

 


 

      

Vasen kuva: Paronitar Sibil von Manteuffel Szoeg’n makuuhuone. Paronitar oli vasta 18-vuotias lähtiessään evakkoon tästä huoneesta joulukuussa 1944. Ari Kupsus sisusti huoneen uudelleen makuuhuoneeksi, jossa paronitar yöpyykin vieraillessaan tässä entisessä kodissaan. Transilvanian ruhtinaan ja hallitsijan prinssi Rákoczin linnasta peräisin oleva sänky on 1790-luvulta. Venäläinen kampauspöytä kuvan aivan vasemmassa reunassa on ostettu Huutokauppa Helanderilta. / Oikeanpuoleinen kuva: Näkymä paronitarren makuuhuoneesta Arin työhuoneen kautta Juhlasaliin. 


 

 

7. Mikä on lempiesineesi? 

-Transilvanian ruhtinaan ja hallitsijan, prinssi Rákoczin suvulle kuulunut empire-ajalta oleva sänky. Tämä sänky on linnassa paronitar Sibil von Manteuffel Szoege’n käytössä hänen vieraillessaan luonani entisessä kodissaan. Paronitarhan lähti linnasta evakkoon ollessaan vasta 18-vuotias. Perhe pakeni toisen maailmansodan levottomuuksia Sveitsiin sukulaistensa luokse. 

 

8. Mikä on seruaava hankintasi?

-Suunnitelmissani on sisustaa linnaan Ruotsi-Suomen ajalta oleva kustavilainen salonki joten kustavilainen kalusto kustavilaisine esineistöineen on seuraavana hankintalistalla.

 


 

 Linnan juhlasalin kalustus on pääosin venäläista empireä, kaikki huutokauppaostoja. Salin seinien freskot on alunperin maalattu vuonna 1820 Pompei’n seka Herculaneum’n mallien mukaan. Tässä salissa oli sosialismin aikana kolme työsuhdeasuntoa. 


 

 

9. Lopuksi haluaisin kysyä, että mikä on paras hankintasi huutokaupasta? 

Suurikokoinen mytologinen taulu vuodelta 1740 jossa Paris saa omenan Venukselta.

 

 


 

              

Kuvassa vasemmalla: Empire salongissa on ruotsalaiset empire huonekalut sekä kreivi Nádasdy’n Nádasladányin linnaan kuulunut empire pöytä. / Kuvassa oikealla: Linnan juhlaruokasali. Seinät odottavat vielä restaurointia. 


 

Kuvat: Ari Kupsus

Teksti:  Ari Kupsus, Jenny Sirén

 

 Sinua saattaisi kiinnostaa myös: 

{{cta(’7eec3718-d1da-4f7e-8078-58335ee3f9e9’)}}

         

 

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.