26.05.2020

Pieni huutokauppasanasto

 

Huutokauppakonkarit ja pitkäaikaiset harrastajat tuntevat huutokaupan toimintatavat ja alan sanaston kuin omat taskunsa. Toki myös jokainen heistä on aikoinaan ollut ensikertalainen ja saanut ottaa mallia kokeneemmistaan. Helanderilla asiointi ei ole aloittelevallekaan huutokauppojen ystävälle vaikeaa, mutta muutaman peruskäsitteen tunteminen nopeuttaa asioiden omaksumista mukavasti. Muistathan myös, että voit aina kääntyä kysymyksinesi henkilökuntamme puoleen – autamme mielellämme!

 

Wirkkala vene

 

Huutokaupan perusperiaate on varmasti tuttu kaikille: ostajat jättävät kohteesta tarjouksensa haluamallaan tavalla ja korkeimman tarjouksen antaja lunastaa kohteen omakseen. Huutokaupassa myymiseen ja sieltä ostamiseen liittyy kuitenkin monia eri vaiheita ja toimintoja, joista on kiinnostavaa tietää enemmänkin. Tunnetko kaikki seuraavat huutokauppaan liittyvät käsitteet?

 

Arviointi

Huutokauppa Helander arvioi maksutta esineitä, jotka omistajan on tarkoitus jättää kauttamme myyntiin. Arvioinnin voi pyytää kuvien perusteella, tuoda esineet Helanderin intendenttien vastaanotolle tai, mikäli tavaraa on paljon, tilata maksuttoman arviointikäynnin kotiin tai yritykseen. Esineen arvoon vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa sen ikä, kunto, alkuperä, historia, käyttötarkoitus, valmistaja ja suunnittelija. Vastamme sähköpostitse tai sähköisen arviointilomakkeemme kautta lähetettyihin arviointipyyntöihin noin viikon kuluessa. Vastaanotolla arvion saa tavallisesti heti, mutta mikäli kyseessä on esimerkiksi esine, jonka aitoustutkimukseen kuluu hieman enemmän aikaa, tai mikäli vastaaviin esineisiin erikoistunut intendentti ei ole paikalla, voit jättää esineen meille odottamaan arviointia. Kts. myös Tavaran vastaanotto.

 

Aukioloajat

Helanderin huutokauppakamari on avoinna arkisin klo 12.00–17.00 ja lauantaisin klo 10.00–14.00. Tällöin meille voi tuoda myyntiin tarkoitettua esineistöä ilman ajanvarausta sekä maksaa ja noutaa huutokauppaostoksia. Huutokauppaesineistön näyttöjä ei järjestetä päivittäin, vaan ainoastaan tiettyinä ajankohtina ennen huutokauppaa. Puhelimitse palvelemme arkisin klo 9.15–13.15. Sunnuntaisin ja arkipyhinä olemme suljettuna. Kts. myös Kamari, Tavaran vastaanotto, Noutoaika ja Näyttö.

 

Huutonumero

Huutonumero on salihuutokaupassa käytettävä pieni numeroitu kyltti, jota nostamalla ostaja ilmoittaa haluavansa korottaa toisen ostajan tarjousta. Jokaisella salihuutokauppaan osallistujalla on oltava huutonumero, sillä muuten emme voi kirjata kohteen voittajaa järjestelmäämme emmekä näin ollen hyväksyä tarjousta. Huutonumeron saa noutaa infostamme ennen huutokauppaa tai sen aikana. Kts. myös salihuutokauppa.

 

21813_1

Kamari

Huutokaupparakennuksen nimitys. Helanderin kamari koostuu päärakennuksesta (Hernepellonkuja 8–10) ja sivurakennuksesta (Hernepellonkuja 12). Tavaran vastaanotto, asiakaspalvelu, huutokauppa sekä useimmat näytöt tapahtuvat päärakennuksessa. Sivurakennuksessa pidetään näyttö keskimäärin kerran kuukaudessa. Tällöin myynnissä on tavallisesti huonekaluja, valaisimia ja kodinkoneita. Kts. myös tavaran vastaanotto.

 

Kategoria

Esineet ryhmitellään Helanderilla yhteensä yli 25 luokkaan eli kategoriaan. Näitä ovat esimerkiksi ’design’, ’filatelia’, ’hopea’, ’korut’, ’matot’ ja ’maalaukset’. Huutokauppaluetteloja voi näin ollen halutessaan selata myös aihealueittain. Saat huutokaupan kategoriat näkyviin huutokauppaluettelon ylävalikosta, kohdan ”Kaikki kohteet” alta. 

 

Kierrätyslupa

Kun teemme myyjäasiakkaamme kanssa toimeksiantosopimuksen, tiedustelemme, antaako hän esineille kierrätysluvan. Tällöin mahdollisesti myymättä jääneet esineet voidaan luovuttaa hyväntekeväisyyteen tai kierrättää ne asianmukaisesti. Luonnollisesti myyjällä on aina oikeus noutaa myymättä jääneet esineet takaisin itselleen.

 

Kohde

Kohde eli lyönti tarkoittaa huutokaupassa myynnissä olevaa yksikköä, josta voi jättää tarjouksen. Kohde voi koostua yhdestä ainoasta esineestä tai suurestakin kokonaisuudesta, esimerkiksi astiastosta, ruokailuryhmästä tai useammasta laatikollisesta tavaraa.

 

Aalto

LIVE

LIVE tarkoittaa huutokauppaa, johon voi osallistua reaaliajassa verkossa. LIVE-huutokaupan kautta voit huutaa myyntivuorossa olevaa esinettä tietokoneesi, tablettisi tai älypuhelimesi avulla samanaikaisesti salista käsin osallistujien kanssa – missä tahansa liikutkin. Lue lisää täältä.

 

Luettelointi

Luettelointi tarkoittaa esineen tietojen kirjaamista ja sen valokuvaamista huutokauppaluetteloon. Työn suorittavat Helanderin omat intendentit ja valokuvaajat.

 

Lähtöhinta

Lähtöhinta merkitsee pienintä mahdollista kohteesta hyväksyttävää tarjousta. Helanderin huutokaupoissa lähtöhinta on tavallisesti 50 euroa. Poikkeuksena ovat esimerkiksi jalometalliesineet, joissa jo pelkän raaka-aineen markkina-arvo on usein tavallista lähtöhintaamme korkeampi. Samoin monien taide- tai keräilyesineiden taiteellinen, kulttuurihistoriallinen tai museaalinen arvo nostaa merkittävästi myös sen rahallista arvoa. Tällöin esineelle saatetaan asettaa tavallista lähtöhintaa korkeampi ns. valvottu hinta, jonka alle esinettä ei myydä.

 

Bitossi

Meklari

Meklari on huutokaupan puheenjohtaja. Hän ilmoittaa jokaisen myyntiin tulevan kohteen tiedot, kertoo sen hetkisen tarjoustilanteen, ottaa salista annetut huudot vastaan ja tarjouskilpailun päätyttyä vahvistaa kohteen myydyksi tutulla fraasilla ”Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta!”. Helanderilla meklarina toimii useimmiten alan konkari Mika Sirén, mutta pätevää meklarointiosaamista löytyy talosta enemmänkin!

 

Myyntiintuloilmoitus

Myyjäasiakkaamme saavat meiltä sähköpostiinsa ilmoituksen, kun heidän esineensä on tullut myyntiin. Tiedot tulevat näkyviin myös Omat sivut -palveluun. Kts. myös Omat sivut.

 

Noutoaika

Huutokaupasta ostettuja kohteita voi maksaa ja noutaa 7 vuorokauden ajan huutokaupan päättymisestä, toisin sanoen keskiviikkona huutokaupasta huudetun kohteen noutoaika päättyy seuraavan viikon keskiviikkona. Tämän jälkeen esineet eivät ole enää noudettavissa, vaan ne asetetaan uudelleen myyntiin ja noudon tai maksun laiminlyöneen asiakkaan tili lukitaan. Kts. myös postitus.

 

Noutopalvelu

Kun esineille tarvitaan noutopalvelua, Helanderin oma logistiikka tulee apuun. Noutopalvelumme kustannukset näet hinnastostamme. Kts. myös tyhjennys.

 

Näyttö

Näytöissä ovat esillä ne kohteet, jotka ovat huudettavana aina parhaillaan käynnissä olevassa huutokaupassa. Keskiviikkoisin pidettävien vakiohuutokauppojen näytöt järjestetään huutokauppaa edeltävänä päivänä tiistaina klo 12.00–19.00 ja lyhyesti vielä huutokauppapäivänä klo 12.00–13.00. Näytöt ovat maksuttomia ja niihin ovat tervetulleita kaikki esineistöstä kiinnostuneet. Esineitä voi näytön aikana tutkia itse ja niitä saa vapaasti myös valokuvata ostopäätöstä miettiessään.

 

21689_1

Omat sivut

Omat sivut -palveluun tallentuvat ennakkotarjouksesi, myyntisi ja ostosi. Kirjautuminen Omille sivuillesi tapahtuu huutokauppaluettelon kautta. Kirjautumisohjeita saat tarvittaessa täältä. Kts. myös tarjous.

Postitus
Helanderin postituspalvelu tulee apuun, mikäli et ehdi noutaa ostoksiasi 7 vuorokauden määräajassa. Postitamme tavanomaista pienesineistöä, mutta valitettavasti Posti ei toimita suuria tai painavia kohteita kuten huonekaluja. Voit pyytää tarjousta postituspalveluista täällä.

 

Provisio

Huutokaupan provisioon sisältyvät Helanderin myyntipalkkio, valokuvaus-, vakuutus-, luettelointi- ja käsittelykulut sekä arvonlisävero 24 %. Myyjän provisio vähennetään myydyn kohteen vasarahinnasta, ostajan provisio taas lisätään vasarahintaan. Provisioiden määrän näet hinnastostamme. Kts. myös vasarahinta.

 

Salihuutokauppa

Huutokauppa perinteisimmillään. Ostamista harkitsevat ja huutokaupasta kiinnostuneet saapuvat paikalle ja istuutuvat huutokauppasaliin. Halutessaan korottaa kilpailijansa tarjousta ostaja nostaa asiakaspalvelustamme saamaansa huutonumeroa. Huutaa ei tarvitse, vaan meklari huolehtii huutohintaan suhteutetuista, ennalta määrättyjen korotusvälien mukaisista korotuksista ja ilmoittaa summat ääneen tarjoajien puolesta. Kts. myös huutonumero ja meklari.

 

20513_1

Tarjous

Tarjous on korkein summa, jolla ostaja ilmoittaa olevansa valmis lunastamaan kohteen itselleen. Tarjouksia voi jättää Helanderin huutokaupoissa niin ennakkoon kuin huutokaupan aikanakin. Tarjoukset ovat vasarahintoja, eli niiden päälle tulevat vielä huutokaupan kulut. Kts. myös provisio, vasarahinta ja vasaramaksu.

Ennakkotarjous
Ennakkotarjousmahdollisuus avautuu heti luettelon julkaisun jälkeen ja sulkeutuu huutokaupan alkaessa. Ostajan jättämä ennakkotarjous on maksimi, jonka hän valmis kohteesta huutamaan, mutta ellei kilpailua synny, kohteen saattaa voittaa myös huomattavasti maksimitarjoustaan alemmalla hinnalla. Ensimmäinen tarjous näkyy aina huutokaupan vähimmäistarjouksena, jonka jälkeen korotukset määräytyvät ennalta määrättyjen korotusvälien mukaisesti.

Johtava tarjous
Johtavan tarjouksen antanut ostajaehdokas on voittamassa kohteen itselleen. Johtava tarjous ei välttämättä ole ostajan antama maksimitarjous, sillä ellei kilpailua synny, kohteen saattaa voittaa myös huomattavasti maksimitarjoustaan alemmalla hinnalla.

 

Puhelintarjous
Kun ostaja täyttää verkkosivuillamme puhelintarjouslomakkeen viimeistään tuntia ennen huutokaupan alkua, soitamme hänelle, kun toivottu kohde on tulossa myyntivuoroon ja toimimme hänen edustajanaan huutokauppasalissa. Puhelintarjousten alaraja on 300 €, itse soittopalvelu on maksutonta.

Salitarjous
Salitarjous on paikalle huutokauppasaliin saapuneen ostajan antama tarjous.

LIVE-tarjous
LIVE-tarjous on huutokaupan aikana reaaliajassa verkon kautta annettu tarjous. LIVE-huutaja on kuin salihuutokauppaan osallistuva ostaja mutta etänä. 

 

Sormus lila kivi

Tavaran vastaanotto

Helanderille voi tuoda esineistöä aina kamarin aukioloaikoina. Ajanvarausta tai ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Tavaran vastaanotossa on paikalla intendentti, joka tutkii esineistön ja arvioi, onko sen myynti huutokaupassa asiakkaalle kannattavaa. Meille voi tuoda myyntiin jätettäväksi aina kaikenlaista esineistöä tulevien huutokauppojemme aikatauluista tai tarjonnasta riippumatta. Kts. myös arviointi.

 

Tekijänoikeusmaksu

Kuvataiteilijoilla ja oikeudenhaltijoilla on tekijänoikeuslakiin perustuva oikeus saada korvaus tekijänoikeuksien alaisten teostensa jälleenmyynneistä. Sääntöä sovelletaan teoksiin, joiden arvonlisäveroton jälleenmyyntihinta on vähintään 255 euroa. Tunnistat nämä teokset luettelostamme siitä, että ne on merkitty *-tähdellä. Helander veloittaa maksun ostajilta automaattisesti ja huolehtii sen asianmukaisesta tilityksestä eteenpäin.

 

Tilitys ja tilityslaskelma

Tilityslaskelma on myyjälle toimitettava erittely niistä myyntituotoista, jotka Huutokauppa Helander hänelle tilittää. Tilityslaskelmat toimitetaan Omat sivut -palveluun huutokauppaa seuraavan kuukauden 16. päivänä, mikäli myynnissä olleen kohteen ostaja on maksanut ostoksensa kokonaan ja määräajassa. Tilitys eli maksutapahtuma suoritetaan samana päivänä. Kts. myös Omat sivut.

 

Tyhjennys

Helanderin logistiikan voi tilata pakkaamaan ja viemään asunnosta tai varastosta kaiken irtaimen pois. Myyntikelpoinen omaisuus luetteloidaan huutokauppoihin ja muu kierrätetään asianmukaisesti. Myyntituoton asiakas saa suoraan tililleen. Ajantasaiset maksut näet hinnastostamme. Kts. myös noutopalvelu.

 

Valkoiset nojatuolit

Vasarahinta

Vasarahinta on perushinta, jonka ostaja esineestä huutaa. Vasarahinnan päälle lasketaan vielä huutokaupan provisio ja vasaramaksu. Tämä on huutokauppa-alan vakiintunut tapa, joka auttaa asiakkaita hahmottamaan, mistä kohteiden lopullinen hinta koostuu. Ajantasaiset maksut näet hinnastostamme. Kts. myös provisio ja vasaramaksu.

 

Vasaramaksu

Vasaramaksu on sekä myyjä- että ostaja-asiakkaalta perittävä pieni toimistokulu. Ajantasaisen vasaramaksun näet hinnastostamme.

 

Verkkohuutokauppa

Verkkohuutokauppaa eli onlinea ei varsinaisesti meklaroida lainkaan. Esineet ovat tarjolla verkossa tietyn ajan, ja huutokauppa-ajan päätyttyä korkeimman tarjouksen jättänyt lunastaa esineen omakseen. Tämä huutokauppatapa on monelle tuttu jo esimerkiksi Huuto.net-palvelusta. Helanderille verkkohuutokauppojen oli tarkoitus tulla uutuutena kevään 2020 aikana, mutta ennakoimattoman poikkeustilanteen johdosta niiden aloitus siirtyy myöhemmäksi.

 

Voittoilmoitus

Noin puoli tuntia huutokaupan päättymisen jälkeen ostaja-asiakkaamme saavat meiltä sähköpostiinsa ilmoituksen, jos he ovat voittaneet huutokaupassa jonkin kohteen itselleen. Viestissä on liitteenä myös lasku tilisiirtomaksua varten. Tiedot ja lasku tulevat huutokaupan jälkeen myös Omat sivut -palveluun. Kts. myös Omat sivut.

 

Arabiapurkit

Kuvat: Huutokauppa Helander

Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajantasalla!

Uutiskirjeen tilaus
Olen lukenut ja hyväksyn tietosuojaselosteen.

© Huutokauppa Helander 2023. Kaikki oikeudet pidätetään.