Eletään 50-luvun alkua, toisesta maailman sodasta on kulunut muutamia vuosia. Vaikka pelti- sekä vipuleluja löytynee jo 1900-luvun alusta niin, lasten lelujen kulta-aika alkaa omasta mielestäni 50-luvun alkupuoliskolla ja varsinkin peltilelujen valmistus saa aivan omat mittakaavansa niin Kiinassa, Japanissa kuin Saksassakin.
Kohdenumero 1128 Schuco electro ingenico 5311, kauko-ohjattava auto. Valmistettu Saksassa, USA:n valvonta-alueella 1950-luvulla, alkuperäinen pakkauslaatikko ja liikennemerkkejä. Vasarahinta 160 euroa, Toukokuu 2016. Kuva: Huutokauppa Helander, Aki Syrjäläinen.
Peltilelujen yksityiskohtaisuus, puhumattakaan niiden designin mielikuvituksellisuudesta vietiin huippuunsa 1950-luvulla. Erityisen laadukkaita leluja valmistettiin Saksassa. Tarjolla oli sen ajan arjen ”ihanteet” ja ne näkyivätkin lasten leluissa. Tyypillisesti valmistettiin autoja, junia, junaratoja, moottoripyöriä, robotteja, vipuleluja, sotakoneita sekä avaruusaiheisia leikkikaluja.
Kohde 255 Douglas DC-4 peltilentokone, valmistaja Asahi toy Japani, 1950-luku. Vasarahinta 90 euroa, Tammikuu 2017. Kuva: Aki Syrjäläinen, Huutokauppa Helander.
Nykysyisin pelti- sekä vipulelujen arvoon vaikuttaa monikin asia, kuten lelun kunto, alkuperä sekä aihe. Hinnanmuodostumisen kannalta tärkeitä asioita ovat myös alkuperäinen paketti sekä tietysti tieto siitä onko kyseessä uustuotantona valmistettu vai juurikin 50- 60-luvun valmistettu esine.
Keräilijöiden kesken harvinaisimmat ja ehdottomasti halutuimmat lelut tulevat Saksasta, hyvänä kakkosena nousee Japani. Kiinasta tulee myös upeita pelti- sekä vipuleluja, mutta kiinalaisten jo 1950-luvulla suosiman massateollisuuden takia ne eivät herätä intohimoisimpien keräilijöiden keskuudessa suuria tunteita.
”Tärkeintä on, että se se herättää meissä sen nostalgisen tunteen ja ajatuksen, tuon minä haluan.”
Toki tässäkin asiassa poikkeus vahvistaa säännön, joten jos intohimona on peltiset klassikkolelut, niin ei välttämättä ole merkitystä mistä ja missä kunnossa lelu on. Tärkeintä on, että se se herättää meissä sen nostalgisen tunteen ja ajatuksen, tuon minä haluan.
Kohde 247 Shioji ( SSS ) Autonkuljetusrekka, Japani. Lisäksi kuljetettavia autoja 4kpl 1950-luku. Vasarahinta 100 euroa Lokakuu 2016. Kuva: Aki Syrjäläinen Huutokauppa Helander.
Jokainen peltilelu johon töissäni törmään, herättää sisälläni pienen leikkisän lapsen. Ne vievät minut takaisin aikaan, jolloin lelut olivat kauniita kaikessa yksinkertaisuudessaan. Niiden nerokas muotokieli kuljettaa ajatukseni leikkeihin joissa kenties nämäkin lelut ovat saaneet olla mukana.
Avaruusalus vipuineen, bensa-asemat tai poliisi moottoripyörällään salpaavat henkeni ja koen suurta etuoikeutta nähdessäni nämä menneiden aikakausien klassikot, ennen muovista aikakauttamme.
Peltilelujen kasvavalle kysynnälle löytyy varmasti syy 60-luvun puolessavälissä saapuneesta muovin aikakaudesta.
Seuraavassa huutokaupassamme on taas kerran kattava valikoima pelti- sekä vipuleluja, joille löytyy jostain sieltä rakastava ja arvoisensa koti.
Kohde 83, Ford peltiambulanssi, valmistaja Bandau. Mukana alkuperäispakkaus, 50-60-luku. Kuva Aki Syrjäläinen, Huutokauppa Helander.
On ihanaa ajatella, että Helander on hetkellinen pysähdys paikka, kunnes lelun tarina ja matka jatkuvat taas eteenpäin. Kuinka jännittävää on seurata, nouseeko hinta satoihin, ellei jopa tuhansiin euroihin. Meneekö lelu keräilijälle vai osaksi leikkejä?
Peltileluissa yhdistyy upeasti historia, aikansa kaunis mutta yksinkertainen muotokieli sekä ajaton estetiikka. Ei muuta kuin leikkimään!
Teksti: Minna Sirén
Kuvat: Aki Syrjäläinen
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
{{cta(’9e277d8b-1552-42b2-8695-7828abd817df’)}}